Transplantacija anturija

Ruže

Anthurium ima u svojoj prijateljskoj obitelji oko osam stotina različitih vrsta koje nisu inferiorne jedna drugoj u izvanrednoj ljepoti i visokoj dekoraciji. Glavne značajke ove kulture su cvjetovi bijelih, ružičastih, zelenkastih, crvenih i narančastih nijansi, kao i svijetlo ili tamno zeleno lišće. Mnogi su formirali mišljenje da anthurium pripada kapricioznim kulturama. Zapravo, pri stvaranju svih potrebnih uvjeta za uzgoj možete uživati ​​u jedinstvenom cvatu tijekom dvanaest mjeseci. Glavno je slijediti nekoliko važnih pravila:

 • Održavati visoku vlažnost u prostoriji;
 • Zaštiti biljku od propuha;
 • Poštujte temperaturne zahtjeve cvijeta;
 • U vrijeme (1 put u 3 godine) izvršiti transplantaciju.

Kada presaditi anthurium

Uzgoj biljka je bolje presaditi u toploj sezoni - u proljeće ili ljeto. Izuzetak je kupljena biljka. Preporučuje se da se presadi odmah nakon kupnje, po mogućnosti u narednih 3-4 dana. To je potrebno za pregled stanja korijenskog sustava anturiuma, kao i za prenošenje u prikladniji lončić za cvijeće.

Važni razlozi za presađivanje kuće su:

 • Korijenski je dio narastao toliko da u loncu nije vidljivo tlo, a korijeni virili iz drenažnih rupa;
 • Na površini supstrata u loncu s anthuriumom pojavila se bijela (ili zarđala) ploča, koja govori o osiromašenom tlu.

Mladim usjevima mlađim od četiri godine preporuča se presađivanje i zamjena smjese tla jednom godišnje. Starije sobne biljke prolaze ovaj postupak rjeđe - 1 put u 3 godine.

Transplantacija anturija kod kuće

Izbor kapaciteta cvijeća

Anthurium preferira slobodan prostor, tako da se lonac mora odabrati duboko i široko. Materijal od kojeg je posuda napravljena može biti različit. Na primjer, staklo, plastika, prirodna glina. Prilikom kupnje glinene posude preporuča se kupiti posudu glazirano s obje strane, jer korijeni anthuriuma mogu rasti u glini bez glazure.

Zemljište za presađivanje

Iskusni uzgajivači preporučuju uzgoj anthuriuma da uzmu jednu od predloženih opcija za mješavinu tla:

 • Podloga za sadnju i uzgoj orhideja. Njegov sastav: mahovina, ekspandirana glina, drveni ugljen, sjeckana drvena kora.
 • Mješavina tla iz šume i šume, kao i močvara.
 • Supstrat za epifite kojima pripada anthurium čine lisnato tlo, crnogorično tlo, treset (jedan dio svake komponente), krupni riječni pijesak (polovica dijela) i mala količina drvenog ugljena i drobljena kore crnogoričnog drveća.

Anthurium presaditi nakon kupnje

Prvo, potrebno je pripremiti novi spremnik za cvijeće za presađivanje, ulivši u njega oko četvrtine volumena drenažnog sloja. Anthurium prije uklanjanja iz starog lonca mora biti izliven u izobilju, zatim je lakše i bez oštećenja izvaditi iz spremnika. Držeći donji dio, biljka se pažljivo uklanja iz lonca i pažljivo pregledava stanje korijenskog dijela. Ako je potrebno, uklonite oštećene ili nezdrave dijelove korijena, a zatim tretirajte bilo kojim dezinfekcijskim lijekom (na primjer, "Fitolavinom"). Nakon obrade, anthurium se stavlja u novi lonac i supstrat se pažljivo izlije oko cvijeta, lagano nabijajući tlo. Cvjetni kapacitet se preporuča ispuniti, ne dosežući rub 2-3 centimetra. Na taj način zamijenite kupljenu tvornicu.

Transplantacija kako bi se zamijenilo tlo provodi se na isti način, važno je samo ukloniti sve staro tlo iz korijena. Lako će nestati ako nakratko spustite korijene sa zemljom u vodu.

Anthurium presaditi tijekom cvatnje

Tipično, uzgajivači ne preporučuju presađivanje biljaka tijekom razdoblja cvjetanja zbog mogućeg stresa i padajućeg cvijeća, ali ova preporuka se ne odnosi na anthurium. Blooming anthurium može biti transplanted bez negativnih posljedica za to. U procesu presađivanja najvažnije je ne oštetiti cjelovitost korijenskog dijela cvijeta, jer imaju krhku strukturu.

Podjela anturija tijekom transplantacije

Tijekom transplantacije možete iskoristiti priliku i podijeliti grm za daljnju reprodukciju. Prostorne kulture starije od 3 godine prikladne su za ovaj postupak. Najpovoljniji trenutak za uzgoj je siječanj-veljača. U ovim mjesecima, anthurium prolio lišće.

Biljka se mora ukloniti iz starog saksija i pažljivo podijeliti u nekoliko dijelova. Korijen se može rezati nožem. Na svakoj delinki treba ostati otprilike jednak broj listova i pupova rasta. Mjesta rezova na korijenu trebaju biti u prahu s prahom od drvenog ugljena, nakon čega se odmah sade u male posude s drenažnim slojem. Nakon zbijanja supstrata u loncu zalijevajte delenki.

Anthurium skrb nakon transplantacije

Zalijevanje kulture u prva 2-3 tjedna je potrebno u minimalnim količinama, tako da korijeni imaju vremena da postanu jači i da ne trunu. Gnojivo u sljedećih 15-20 dana nije preporučljivo. Mjesto uzgoja anthuriuma ne bi smjelo biti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Prskanje treba provoditi redovito 1 put dnevno. Temperatura u sobi s anthurium - 20-22 stupnjeva topline. Visoke biljke trebat će podvezicu za potporu.

Transplantacija anturija

Autor: Marina Chaika 19. rujna 2014. Kategorija: Transplantacija bilja

U kulturi ima oko osamsto vrsta anthuriuma i svi su vrlo lijepi. Postoje vrste čije dostojanstvo leži u izuzetno lijepim listovima, a što je najvažnije, ukras cvjetnih anthuriuma je svijetla prekrivač bijelih, ružičastih, narančastih, crvenih ili zelenkastih nijansi, od kojih cvjetovi izgledaju poput snopa ili svijeće. Čudno je da anthuriumi nisu tako hiroviti kao što se čini onima koji se boje teškoća, i uz pravilnu njegu mogu cvjetati tijekom cijele godine! Glavna stvar u brigu o tim biljkama je da zapamtite da oni zahtijevaju visoku vlažnost, ne podnose skice i hladno, i zahtijevaju presađivanje svake dvije do tri godine.

Sadržaj

Poslušajte članak

Kada presaditi anthurium

Ako ste kupili anthurium u trgovini, morate ga presaditi u udobniji kontejner nego onaj u kojem je prodan, pazeći da je stanje korijena biljke zadovoljavajuće. To treba učiniti u roku od tri dana nakon kupnje.

Ako se odlučite presaditi vlastiti anthurium, bolje je to učiniti u proljeće i ljeto. Razlozi za transplantaciju mogu biti sljedeći:

 • - posuda je postala mala: korijeni su utkani zemljanim grumama, tako da je tlo gotovo nevidljivo, a lonac je na putu da se razbije ili korijen visi s otvora za ispuštanje posude;
 • - Sastav tla u loncu uvelike se promijenio na gore, o čemu svjedoči bijeli ili zarđali nanos na površini tla. Osiromašeni supstrat se mora zamijeniti, a biljka mora biti presađena.

U prosjeku, za mladu biljku starosti od četiri godine potrebno je mijenjati supstrat s naknadnom presađivanjem godišnje, više odraslih biljaka se presađuje jednom u dvije ili tri godine.

Transplantacija anturija kod kuće

Zemljište za presađivanje anthuriuma.

Anthurium posuda za transplantaciju treba biti plastična ili staklena, ali ako ste ljubitelj prirodnih glinenih posuda, odaberite ostakljene ne samo izvana, već i iznutra, jer korijeni biljke s vremenom prerastu u neglaziranu glinu i bit će vam teško ukloniti anturium iz lonca. na sljedećoj transplantaciji. Oblik lonca treba biti širok i ne vrlo dubok da bi se smanjio rizik od stajaće vode u korijenu.

Budući da je anthurium epifit, to jest biljka koja živi u drveću, to će odgovarati trgovačkom tlu za orhideje, koje uključuje ekspandiranu glinu, ugljen, mahovinu i koru. Neki uzgajivači vjeruju da bi zemljište za presađivanje anthuriuma trebalo da se sastoji od mješavine lagane zemlje, močvara i šumskog zemljišta. No, najbolji sastav tla za epifit je kako slijedi: jedan za treset, crnogorice i lisnato tlo, a djelomično pijesak s dodatkom kore drvenog i drvenog ugljena.

Nakon kupnje presaditi anthurium.

Kupili ste anthurium, pronašli posudu za njega, ulijevali u njega sloj odvoda za jednu četvrtinu volumena posude i pripremili tlo. Sada, za uklanjanje anthuriuma iz starog lonca, trebate zaliti anthurium. Pažljivo izvucite biljku jer su njezini korijeni vrlo krhki i lako se lome. Nakon što izvadite anthurium iz spremnika, pregledajte korijenje biljke, uklonite oštećene ili pokvarene korijene zajedno s prianjajućim tlom, pospite rizom fitolavinom i prebacite biljku u novu posudu. Zatim se oko zemljane mješavine polako napuni, lupkajući lonac tako da se svježe tlo gušće nasloni, a nakon što je posuda napunjena, lagano nanesite tlo, koje na kraju ne smije doseći rub posude za 2-3 cm.

Ako presadite biljku jer je supstrat iscrpljen, pokušajte ukloniti staro tlo iz korijena, ako je moguće, tako što ćete lupkati po nečemu na zemljanu komu ili nakratko natapati u vodu tako da se podloga omekša i odmakne.

Transplantirati anthurium tijekom cvatnje.

Mnogi sumnjaju da li je moguće prepraviti anthurium kada je u cvatu, jer je poznato da biljke u ovom trenutku doživljavaju bilo kakvu promjenu položaja kao stres i često ispuštaju cvijeće i pupoljke. Dakle, ova biljka nije tako strašna kao druge cvjetnice, a presađivanje anthuriuma neće utjecati ni na ljepotu cvijeća ni na njihov broj. Transplantacija cvjetanja anthurium se provodi na isti način i sa istim prioritetima kao što je ne-cvjetanje presađivanje anthurium, to jest, u procesu morate najprije biti oprezni s krhkim korijenima biljaka, cvijeće tolerirati transplantaciju vrlo mirno.

Podjela anturija tijekom transplantacije

Transplantacija anthuriuma može se kombinirati s njenom reprodukcijom na vegetativni način - dijeljenjem grma. Prvi put podijeliti grm anturiuma moguće je samo u četvrtoj godini njegova rasta, a najbolji trenutak za to je kada biljka ispusti sve listove (u siječnju ili veljači). Podjela anthuriuma tijekom transplantacije neće zahtijevati nikakve posebne vještine od vas: izvadite grm iz lonca, pažljivo ga podijelite tako da su listovi i pupoljci ravnomjerno raspoređeni na svakom dijelu. Ako je nemoguće podijeliti matirane korijene rukama, izrežite ih sterilnim oštrim instrumentom i rasporedite grmlje što je brže moguće u male posude s dobrim drenažnim slojem na način koji smo mi opisali. Vodite ih.

Anthurium skrb nakon transplantacije

Njega nakon presađivanja ne razlikuje se od skrbi za odraslog anthurium: posude s anthuriumom držati toplim, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost na biljkama. Poprskajte biljke redovito, ali smanjite zalijevanje tako da slabi korijeni ne počnu trunuti. Ako vidite potrebu, vežite biljku na potporanj. Anthurium kod kuće nakon transplantacije, preporučljivo je ne gnjaviti hranjenje nekoliko tjedana.

Kako transplantirati anthurium

Gotovo svi zatvoreni cvjetovi trebaju transplantaciju. Obično se kupuje mala biljka mlađa od jedne godine. Kako raste i raste, volumen korijenskog sustava se povećava, cvijet postaje tijesan u loncu. U ovom slučaju treba transplantaciju. Prije navršene 1 godine, anthurium se transplantira godišnje, u dobi od 3-4 godine - jednom u 3 godine ili manje, ovisno o stopi rasta korijena.

Korak-po-korak upute o tome kako presaditi anthurium kod kuće pomoći će u pravilnom provođenju postupka, ne oštetiti biljku i održati njeno zdravlje.

Kada je vrijeme za presađivanje

Cvijet "muška sreća" presađen je nekoliko puta u životu:

 1. Po prvi put trebate presaditi anthurium nakon kupnje. Obično se sobne biljke prodaju u transportnoj šalici, koja je izrađena od tanke plastike ili drugih materijala koji nisu prikladni za kontinuirani rast. Osim toga, kako bi spasili tlo koristi se iscrpljen (ponekad - samo treset), s minimalnim sadržajem vitamina i minerala. Stoga je tijekom početnog presađivanja potrebno promijeniti i lonac i mješavinu tla. Nemojte odmah provoditi postupak čim anthurium dovede kući. Bolje je čekati 1-2 tjedna, dogovarajući neku vrstu karantene. To će pomoći razumjeti je li biljka zaražena bolestima i smanjiti rizik od infekcije drugih sobnih biljaka.
 2. Druga transplantacija odvija se godinu dana kasnije ili ranije, ako anturijum raste previše aktivno. Činjenica da je došlo vrijeme za presađivanje, recimo ispadanje iz drenažnih rupa ili na vrh korijena lonca. Općenito, vidljivo je da je cvijet postao prepun.
 3. Zrele biljke koje su već navršile tri godine ne mogu se ponovno zasađivati ​​godišnje, već se izvode jednom svaka 3-4 godine, kada se cvijet nađe u istom kapacitetu.
 4. Neke vrste anthuriuma dosežu velike veličine, grmovi su jako zadebljani. Stare razgranate biljke ne mogu se u cijelosti presađivati, jer postoji visoki rizik od oštećenja korijenskog sustava, što će dovesti do smrti. Ali još uvijek morate ažurirati tlo. U tom slučaju, pažljivo iskopajte gornji sloj zemlje barem trećinu visine lonca, zamijenite ga novim tlom, a paralelno uklonite preduge korijene koji strše iznad ili ispod drenažnih rupa.

Činjenica da biljka treba transplantaciju bit će označena sljedećim znakovima:

 • vidljivi korijeni koji nisu u tlu, a na njegovoj površini ili ispod na dnu posude;
 • biljka usporava rast ili zaustavlja razvoj;
 • lišće može početi požutjeti zbog nedostatka hranjivih tvari i vlage u tlu;
 • zalijevanje postaje učestalije zbog činjenice da zarasli korijeni brže crpe vodu;
 • ukupna ukrasnost cvijeta se smanjuje - lišće postaje nejednako dugo, cvjetanje nije tako svijetlo i lijepo.

Prvobitna sadnja anthuriuma u trajnoj posudi nakon stjecanja trebala bi biti najtočnija - biljka je još mlada, nije jaka, korijeni su joj tanki, lomljivi, lako se oštete i odlaze.

Datumi postupka

Transplantacija anturija tijekom cvatnje je nepoželjna, jer cvjetnica sve snage i izlučene hranjive tvari iz tla troši na održavanje prekrasnog cvijeća. Stoga je optimalno provesti transplantaciju u proljeće do kraja svibnja, kada temperatura u prostoriji ne prelazi 25. Ako je jako vruće i suho, temperatura je iznad 30, nepoželjno je prenijeti cvijet na novo mjesto, jer se ne može smiriti.

Možete izvršiti transplantaciju u jesen, ako je biljka izblijedjela. Anthurium nema fazu odmora, cvjeta cijelu godinu gotovo bez zaustavljanja.

Bolje je presaditi anthurium prije pojave pupova ili nakon cvatnje.

Kako bi se ispravno transplantirao anthurium kod kuće, morate slijediti nekoliko pravila.

Pripremna faza

Prvo morate pokupiti novi lonac i pripremiti tlo, ako ga ne kupite.

Odabir lonca

Veličina posude za anthurium trebala bi odgovarati volumenu korijenskog sustava. Mali mladi proces lako može stati i ugodno će se osjećati u spremniku promjera oko 10 cm. S godišnjim ili redovitim presađivanjem, potrebno je pokupiti posudu promjera 3-5 cm kako bi se osigurao potreban prostor za korijenje.

Anthurium se ne razlikuje razgranati i duboki korijenski sustav, svi korijeni su u gornjem sloju tla. Stoga lonac treba široko, s niskim stranama, plitkim. Bolje je ako je izrađena od keramike, ali je pogodna i plastika. Na dnu mora biti najmanje 4 rupe za otjecanje oko 0,5 cm. To će spriječiti stajaću vodu tijekom navodnjavanja ili navodnjavanja. Ispod lonca stavite tavu.

Priprema tla

Prikladan kao spreman supstrat, koji se može naći u trgovini, i samoproizvedena mješavina tla. U prvom slučaju, odaberite mješavinu zemlje namijenjenu za ukrasne biljke-cvjetnice. Cvijet možete presaditi odmah nakon kupnje ili tijekom redovitih transplantacija. Obično su takve smjese već obogaćene potrebnim skupom hranjivih sastojaka i optimalne su u sastavu.

Tlo se može izrađivati ​​vlastitim rukama iz ovih komponenti:

 • 1 dio sfagnuma, treseta;
 • 1 dio crnogoričnog tla;
 • 1 komad lisnatog tla;
 • 1 dio velikog riječnog pijeska.

Prije miješanja tla, komponente treba dezinficirati, na primjer, kalcinirati u pećnici, isprati tekućom vodom ili obraditi posebnim otopinama prskanjem.

Zatim se sastojci temeljito izmiješaju, ako je potrebno, uklanjaju krhotine, korijenje korova. Lonac, ako nije nov, također zahtijeva dezinfekciju. Može se jedan dan zamrznuti u hladnjaku u hladnjaku, isprati kalijevim permanganatom ili, ako proizvodni materijal dopušta, kalcinirati u pećnici.

Odvodni sloj debljine oko 3 cm ili manje postavlja se na dno, ovisno o visini spremnika. To može biti veliki perlit, mali lomljeni lonci ili opeke, kamenčići. Iznad njih posuto debelim slojem zemlje.

Kako pripremiti biljku za presađivanje

Dan prije planirane transplantacije, cvijet u loncu treba navlažiti i obaviti prskanje zelenih dijelova. To je potrebno kako bi se biljka lakše izvukla iz lonca. Možete upotrijebiti metodu "navodnjavanja na dnu", tj. Zaliti vodu u posudu koju će anthurium apsorbirati svojim korijenima.

Ako se korijen korena nalazi na površini zemlje, potrebno ih je pažljivo iskopati, pokušavajući ne oštetiti osjetljive korijene.

Tehnologija postupka

Cvijet možete prenijeti iz jednog u drugi kako slijedi:

 1. Stavite temeljni premaz, stari lonac za biljke i novi spremnik, materijale za drenažni sloj, malu lopaticu i škare za sanitarnu rezidbu na stolu ili nekoj drugoj čvrstoj površini.
 2. Alati su dezinficirani. Ako se na biljci nađe infekcija gljivičnim bolestima, tretira se masa korijena i lišće.
 3. Pažljivo uklonite cvijet, držeći ruke za korijenje, otresite višak zemlje, ali nemojte potpuno ukloniti grudvicu. Korijeni pregledavaju, trunu ili oštete pruned, posipaju zdrobljenim ugljenom, ako je potrebno, tretiraju se fungicidima.
 4. Neka zemlja se izlije na drenažni sloj, anthurium je postavljen okomito u središte spremnika, prekriven tlom do korijenskog ovratnika i lagano pritisnut rukama.
 5. Biljka mora odmah odabrati prikladno mjesto kako se ne bi preuređivala po prostoriji. To bi trebala biti prozorska daska bez jakog sunčevog svjetla i propuha.
 6. Nakon presađivanja, cvijet najmanje 7 dana nije zaliven ili oplođen.

Ako trebate posaditi staru biljku, prije toga je poželjno pomladiti je. Da biste to učinili, izrežite vrh s 2–4 pupoljka zračnih korijena.

Ovaj dio je zamotan u vlažnu krpu ili vlažnu grudicu. Kada se korijeni pojave, odrezati vrh presaditi u novi mali lonac.

Osobitosti njege nakon transplantacije

Anthurium se uzgaja nakon presađivanja u skladu s takvim pravilima:

 1. Izbjegavajte suhi zrak. To može uzrokovati žutu boju i pad listova. Dodatno prskanje se provodi u toplini, biljka se može staviti u sudoper ili tuš i zalijevati vodom zajedno s loncem.
 2. Ako donji dio lišća postane žut, to može značiti stajaću vodu. Možete primijetiti truljenje u podnožju biljke - stabljike i listovi omekšaju, postaju vodeni. U tom slučaju, cvijet se mora ponovno presaditi i odrezati oštećene dijelove.
 3. Pažljivo pratite temperaturu. Ako tijekom zime zrak postane pregrijan i suh zbog radnih uređaja za zagrijavanje, izložite biljku sjevernim prozorima, organizirajući dodatno osvjetljenje za njega. Da bi anthurium lijepo cvjetao i dugo vremena, rasvjeta mora biti pravilna.

Ako se u procesu presađivanja koristi samopripravljena zemlja, alati ili lonac nisu dovoljno dezinficirani, biljka se može zaraziti bolestima. Najčešće su to gljivične bolesti koje je vrlo teško izliječiti. Stoga, tijekom transplantacije, profilaktičko liječenje fungicidima, prskanje lagano ružičastom otopinom mangana neće biti štetno.

Anthurium crvena njega kod kuće

Anthurium je višegodišnja biljka obitelji Aroid. Najčešće vode epifitski način života (žive na kori drveća). Među njima su grm cvjetnice i ukrasne lisnate biljke, vinova loza. Ime se sastoji od dvije drevne grčke riječi, što se prevodi kao "cvijet" i "rep".

To je zbog vrste cvasti: uho (slično repu), okruženo svijetle boje kaputa (crvena, bijela, zelenkasta, ružičasta, tamnocrvena). Cvate dobro čak i kod kuće: ljeti ima 6-10 cvjetova na grmu, zimi - 3-4 komada. Muška sreća - nacionalni naziv biljke, jer se ovaj šareni cvijet često daje muškarcima.

Plod je mesnat sočan plod, sadrži sjemenke. Voće se ne može jesti. Ostatak biljke je također otrovan - budite oprezni pri brizi za cvijet, ne dopustite djeci i životinjama.

Prirodno stanište su tropi Južne Amerike. Anthuriji su uvedeni u Europu u 19. stoljeću, ali su stekli široku popularnost krajem prošlog stoljeća.

Trebam li nakon kupnje presaditi anthurium?

Anthurium nakon kupnje je bolje držati dva tjedna u karanteni, a tek nakon toga presaditi. Biljka se tijekom tog vremena prilagođava uvjetima vašeg stana i lakše prenosi transplantaciju. Zašto presaditi, bit će jasno ako mislite da su sadnice privremeno zasađene u tresetu, što u načelu nije pogodno za trajno održavanje. Biljke su uzgajane uz pomoć posebnih dodataka, stoga u sobnim uvjetima potrebno je osigurati cvijetu dobro hranjivo tlo, a lonac je prostraniji.

Kako presaditi anthurium nakon kupnje, pogledajte video:

Za sadnju koristite supstrat za epifite, prikladnu smjesu za orhideje. Možete koristiti svjetlo crnogorične zemlje.

Kako se brinuti za anthurium kod kuće

Temperatura zraka

Biljka ne voli iznenadne promjene temperature i propuha.

U toploj sezoni temperatura je ugodna na temperaturi od 22-24 ° C, s početkom hladnog vremena na 15-17 ° C, a niža temperatura u noćnom razdoblju povoljno će utjecati na biljku. Kada se stavi na hladni prozor, zaštitite biljku od prekomjernog hlađenja korijenskog sustava: stavite sloj pjene ispod lonca.

rasvjeta

 • Rasvjeta je potrebna svijetle, difuzne, možda sjenčanje.
 • Najbolje mjesto za prozore istočne ili zapadne orijentacije.
 • Smješteno na južnoj strani, hlad od izravnog sunčevog svjetla.
 • Pod utjecajem sunca tlo se brzo suši, listne ploče su prekrivene smeđim pjegama.
 • Ako je osvjetljenje nedovoljno, stabljike su pretjerano produljene, listovi postaju blijedi, dobivaju žućkastu nijansu.
 • Dodatna umjetna rasvjeta zimi doprinosi cvatnji.

Zalijevanje, prskanje i vlažnost

Zalijevanje zahtijeva uravnotežen: ne dopustiti i sušenje supstrata i preplavljivanje. Potonje je mnogo opasnije, jer dovodi do propadanja korijenskog sustava. Između navodnjavanja, površinski sloj mora se osušiti. Ocijedite ispuštenu vodu u posudu, posebno ako je temperatura zraka u prostoriji smanjena.

U ljeto, a također i kod zimovanja u vrućini s umjetnom rasvjetom, potrebno je obilno zalijevati vodom.

Anthurium listovi su prekriveni tamno smeđim ili crnim točkama s viškom vlage u tlu ili kada zalijevate tvrdom vodom. Stoga, za zalijevanje i prskanje koristite omekšanu vodu (filtriranu, odmrznutu ili odvojenu barem jedan dan), treba biti toplo.

Važno je održavati visoku vlažnost (75-85%).

Svakodnevno poprskajte listove biljke, ali izbjegavajte vodu na cvatovima. Također obrišite listne ploče od prašine. Nemojte prskati biljke matiranim teksturnim lišćem.

Povremeno postavite lonac za biljke na paletu s vlažnim šljunkom, ekspandiranom glinom, mahovinom ili šljunkom.

Anthurium zimi

S početkom sezone grijanja raste suhi zrak. Prvo, odmaknite postrojenje od baterija i drugih izvora topline. Koristite posebne ovlaživače. Stavite akvarij u blizini biljke, bilo koji spremnik s vodom.

Profilaktički tretmani za bolesti

Odijevanje

Biljka ne voli višak gnojiva. U proljeće i ljeto uvedite složene obloge za aroid ili orhideje. Učinite to svaka 2-3 tjedna, ali u pola koncentracije. Možete oploditi organskom tvari: ropati površinu tla s humusom lišća.

Ako zimi osiguravate razdoblje odmora (niža temperatura zraka, minimalno zalijevanje), ne morate se hraniti. Prilikom zimovanja u toplini s dodatnim osvjetljenjem, ostavite način navodnjavanja i obloge netaknute.

Kako odabrati prajmer i njegu za anthurium kako ne bi ozlijedio, recite video:

Najvažniji uvjet za puni razvoj i cvjetnice - pravi izbor tla. Budući da je anthurium epifit, treba ozbiljno razmotriti njegove prirodne osobine, osigurati dobru propusnost zraka i vode u podlozi. Također je važno i dostupnost esencijalnih hranjivih tvari u tlu. U videu je prikazano detaljnije pitanje.

Zašto nakon presađivanja anthurium listovi postaju žuti?

Nakon transplantacije, tijekom koje ste izvršili podjelu grma, ili jednostavno oštetili korijenje, listovi anthuriuma mogu požutjeti iz nekoliko razloga:

 • Oštećeni korijeni ne mogu osigurati nadzemni dio vlagom i hranjivim tvarima. Potrebno je odrezati žutilo lišća kako bi se olakšalo preživljavanje, a biljku se zalije fitosporinom kako bi se spriječile bolesti.
 • Tvrda voda se koristi za navodnjavanje. Potrebno je zalijevati samo omekšanom, odvojenom vodom.
 • Kada presađivanje nije postavljeno drenaža, voda u loncu stagnira. Potrebno je ponovno presaditi, položiti drenažni sloj i koristiti tlo za epifite.
 • Previše je dosadilo. Biljka nije imala vremena za oporavak, a već je bila zalijena otopinom mineralnih gnojiva. To se ne bi trebalo provesti unutar 10-12 dana nakon transplantacije. Preljev odmah nakon presađivanja, po želji, provodi se samo na lišću!

Zanimljiv način reanimacije bolesnog anthuriuma:

Bolesti i štetnici anthuriuma, pogreške u njezi

Zašto se na anthuriumu pojavljuju smeđe mrlje?

Ako se na anthuriumu pojave žuto-smeđe mrlje, to je znak gljivične infekcije - septorioze. Potrebna je hitna reanimacija biljke: izrezani su svi zahvaćeni dijelovi biljke, a zatim se tlo i cvijet obrade otopinom bakrenog sulfata.

Anthracnose je bolest u kojoj su vrhovi listova biljke suhi. Potrebno je ukloniti zahvaćena područja i tretirati biljku Bordeaux liquid.

štetočina

Mogući štetnici: paučina grinja, krasta, lisna uš. Potrebno je mehaničkim sredstvima ukloniti štetnike i tragove njihove vitalne aktivnosti. Navlažite jastučić ili spužvu sapunastom vodom, obrišite listne ploče. Zatim tretirajte insekticidom.

Pogreške u njezi

 • Anthurium ne cvjeta - lonac je previše prostran, tako da anturijum povećava masu korijena. Također se može pokrenuti pretjeranim hranjenjem ili nedostatkom odmora zimi.
 • Anthurium korijen truleži: što učiniti? Pretjerano vlaženje tla može uzrokovati trulež korijena. Listovi će požutjeti. Potrebno je napraviti hitnu transplantaciju, odrezati sve zahvaćene dijelove korijena. Nakon presađivanja, uliti otopinu cvijetnog fitosporina.
 • Listovi su uvijeni. Može biti nekoliko razloga: propuha, izravna sunčeva svjetlost, niska vlažnost zraka, nedovoljna rasvjeta.
 • Lišće se smanjuje zbog nedostatka hranjivih tvari ili nedovoljne rasvjete.
 • Ako su cvjetovi anthurium mali - trebali biste redovito uklanjati uvenuće cvasti.

Kako transplantirati anthurium

 • Presaditi u proljeće ili ljeto.
 • Replantirajte mlade biljke godišnje, odrasle osobe - kao što je koma zemlja utkana (otprilike jednom svaka 2-3 godine).
 • Prenesite zajedno sa zemljanim grudama, bez narušavanja integriteta korijenskog sustava.
 • Ako su korijeni istrunuli, potrebno je ukloniti zahvaćena područja, tretirati mjesta rezanja fungicidima.
 • Povećajte kapacitet za nekoliko centimetara - Anthurium raste bolje u gužvi.
 • Najpogodniji kapacitet će biti plastična posuda s velikim rupama za odvodnju.

Anthurium tlo

Tlo zahtijeva labav. Prikladna podloga za orhideje ili tlo crnogorice. Ako je moguće, sami pripremite mješavinu tla: 1 list lista i četinarsko zemljište, treset, 0,5 dijela pijeska, dodajte malo kore, ugljen, perlit ili sfagnum.

Svakako stavite drenažni sloj na dno spremnika.

Uzgoj anthurium iz sjemena

Za prikupljanje sjemena kod kuće, potrebno je provesti unakrsnu oprašivanje. Zrelo bobice sa sjemenkama traju oko 10 mjeseci. Odmah posijati svježe ubrano sjeme.

 • Uklonite sjeme iz bobica, držite nekoliko minuta u otopini kalijevog permanganata niskih boja, isperite.
 • Posađen s čačkalicom u posudu sa laganim, rastresitim tlom.
 • Prolijte sjeme preko površine zemlje, pospite malo na tlo, navlažite sprej bocom.
 • Pokrijte usjeve staklenom ili plastičnom folijom, održavajte temperaturu zraka oko 22-25 ° C.
 • Prozračite staklenik, navlažite tlo.
 • Snimci će se pojaviti za nekoliko tjedana.
 • Uz formiranje 2-3 listova, sjedite u odvojenim posudama s tlom za odrasle biljke.
 • Cijeli procvat dolazi u petoj godini biljke.

Zapamtite da se tijekom reprodukcije sjemena gube razlike ako se sjeme prikupi iz hibridnih oblika.

Kako podijeliti anthurium bush tijekom presađivanja

Odrasle biljke (u dobi od najmanje 4 godine) mogu se podijeliti tijekom transplantacije.

 • Svaka delenka treba sadržavati dio rizoma s pupoljcima i lišćem rasta.
 • Nakon podjele, korijene tretirajte otopinom fitosporina (raspršite ga iz pulvera i malo ga osušite).
 • Pronađite ih u odvojenim spremnicima kao zasebne biljke, ne zaboravljajući osigurati drenažne rupe u loncu i debeli drenažni sloj malog kamena.
 • Nakon presađivanja, sjemenke također uliti otopinom fitosporina kako bi se spriječile razne bolesti.

Kako propagirati anthurium reznice


Najčešće se anthurium razmnožava lateralnim procesima ili reznicama.

 • Ako bočni proces nema korijene, trebao bi biti ukorijenjen u pijesku ili perlitu.
 • Za stvaranje vlažnog okoliša pokrijte rezanje konzervom, staklom ili filmom.
 • S pojavom korijena presaditi u posebnom spremniku. Korijen reznice na isti način.
 • Reznice su savršeno ukorijenjene, čak i ako ih samo stavite u vodu - ovaj način ukorjenjivanja bit će cijenjen od strane "lijenih" uzgajivača cvijeća.
 • Nakon formiranja korijena, reznice se sadi u loncima kao odrasle biljke.

Ako se anthurium žuti i osuši, što učiniti - recite videozapisu:

Vrste i vrste anthuriuma s fotografijama i imenima

Postoji više od 900 vrsta biljaka, od kojih se neke uzgajaju kultiviranim sortama.

Anthurium Andre Anthurium andraeanum

Epifitska biljka s kratkim stabljikom. Na dugim peteljkama su pričvršćene ploče u obliku srca, dužine 30-40 cm, širine 15-20 cm, uho cilindričnog oblika izvučeno je za 8-10 cm, bijelo, žućkasto, kremasto. Velika prekrivač (dugačak oko 15 cm) obojen je u bijelo, ružičasto, lososno ili grimizno. Površina lišća i zavjesa sjajna.

Anthurium Baker Anthurium bakeri

Ima kratku stapku. Ploče su poput trake, guste, dosežu duljinu od 20-50 cm, širina je 3-9 cm, a ploča je zelena, stražnja strana je ukrašena točkicama smeđkaste nijanse. Uho krem-bijele boje okruženo je pokrovom žuto-zelene nijanse s jorgovanim rubom. Jagode su obojene crveno.

Kristal anthurium kristalin anturija

Epifitska biljka s caudexom. Velike listne ploče pričvršćene su na dugačke peteljke zaobljenog dijela. Boje su tamnozelene s ljubičastom nijansom, uzorak žila ima srebrnastu nijansu. Prostor je okružen velom svijetlozelene boje s ljubičastom nijansom.

Anthurium veličanstven Anthurium magnificum

Izgleda kao prethodni prikaz. Chesera tetraedarska. Ploče su ukrašene žilama maslina.

Anthurium Hooker Anthurium hookeri

Velike listne ploče pričvršćene su na kratkim peteljkama, duguljast su sa šiljastim vrhovima. Uho je dugačko oko 50 cm i obojeno u ljubičasto, poklopac je zelenkast.

Anturij koji se penje po skandinima Anthuriuma

Ima dugu kovrčavu stabljiku koja dostiže 1 m. Lisnate ploče su kožaste, duguljaste. Mala uha okružena je velom zelenkaste boje. Zrele bobice izgledaju dekorativno: bijele su ili ljubičaste boje, prekrivene duguljastim listovima zelenkaste boje. U isto vrijeme na biljci se nalaze cvijeće i bobice.

Anthurium multi-cut Anthurium polyschistum

Mala lijana s listovima listova s ​​raščupanim dlanovima, valovitim rubovima lopatica.

Anthurium Scherzer Anthurium scherzerianum

Epifitska biljka s duguljastim kožnatim listovima lišća. Ušne zavojnice u spirali, bract ima crvenu, ružičastu, narančastu boju.

Najbolje sorte anthuriuma s fotografijama i imenima

Sorta princeze Amalije odlikuje nježna boja dlake: ružičasta na vrhu, pretvara se u bijelu, a na rukavcu - svijetlozeleni ton. Na sredini - blijedo-ružičasti klipovi.

Samo kraljevstvo nježnosti - neka vrsta Cavallija, pomalo nalik na cvjetanje ljiljana. Kompaktan tamnozeleni grm obilato je prekriven biserno-ružičastim cvjetovima.

Crno i crveno cvijeće i baršunasto tamno zeleno lišće. Strašna boja, vrijedna carske palače.

Crna kraljica - boja pokrivača je tamno ljubičasta, gotovo crna. Žuti smeđi klipa.

Cavalli - klip i prekrivač imaju nježnu jorgovanu boju.

Jolie - imaju ružičastu nijansu u obliku tulipana.

Fiorino - ljubičasto-ružičasta boja.

Dakota - prekrivač presvučen u različitim nijansama crvene.

Ljubav - pastelne boje.

Prekrasna ružičasta sorta Alabama je mekana ružičasta prekrivača s kremastim ušima i tamnozelenim kožastim listovima s sjajnim sjajem.

Pažnja je Elido White sorta s velikim, bujnim listovima. Prekrivači su blago zakrivljeni prema van, praktički suspendirani s klipa bijele kreme.

Kompaktan grm pandolske sorte s gustim listovima srednje veličine i mekanim ružičastim prekrivačima nevjerojatno je lijep. Cobs su ružičaste i kremaste.

Raznolikost crne ljepote s dubokim ljubičastim velom i žutim klipovima očarava plemenitošću boja. U kombinaciji s sjajnim sjajem lišća i prekrivača, cjelokupna kompozicija dobiva posebnu dubinu i bogatstvo.

Legenda o anturiumu i energetskim postrojenjima

Legenda o podrijetlu cvijeta pojavila se u njegovoj domovini - u Kolumbiji.

U jednom plemenu je bio okrutan vođa. Gledao je u ženu djevojku iz susjednog plemena, ali je odbijen. Iz srdžbe, krvožedni vladar naredio je uništenje sela u kojem je živjela, a djevojku je dovela silom. U znak protesta, pojavila se u crvenoj haljini i požurila u vatru. Bogovi su ga pretvorili u graciozan cvijet.

Smatra se da biljka mladencima donosi prosperitet i sreću. Za vrijeme medenog mjeseca uobičajeno je staviti ga u sobu supružnika.

Sadržaj anthuriuma u vodi

Anthurium izgleda vrlo lijepo kada se čuva u vodi. Cvijeće u prozirnim staklenim vazama izgleda sjajno. Ovaj trik se može obaviti u vrijeme cvatnje, a zatim ponovno posaditi biljke u supstrat. Uz ovaj sadržaj, voda se jednostavno dodaje kako se konzumira, koristi se samo destilirana voda, biljke se stavljaju u svijetlu sobu, nastojeći ne izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Je li moguće zadržati anthurium kod kuće

Ovo pitanje postavljaju svi koji su odlučili kupiti anturium.

Anthuriumovi listovi sadrže određeni postotak otrovnih tvari, na površini su kristali kalcijevog oksolata, mogu izazvati iritaciju, osobito na sluznicama. Ali to nije opasno za odrasle.

Zbog "štetnosti" anthuriuma za osobu, bolje je raditi s njim u rukavicama

Ali djeca i životinje mogu odgristi komad papira, lizati i čak žvakati i dobiti alergijsku reakciju. Stoga je potrebno staviti ga tako da je nemoguće doći do njega.

Ali moramo zapamtiti da nitko još nije ozbiljno otrovao anthurium. Nema više opasnosti od anthuriuma. Ali od toga ima mnogo koristi:

 • upija ispušne plinove i mirise koji dolaze iz plastike;
 • budući da raste divlje u tropima, oko njega se stalno vlaži zrak, što je korisno za ljude;
 • iz cvijeća možete u hitnim slučajevima stvoriti buket.

Anthurium cvijeće - izvrstan materijal za rezanje. Oni mogu stajati u vodi, bez gubitka dekorativne, do šest tjedana. Za bukete, cvjetovi su odrezani u vrijeme kada je poklopac potpuno otvoren, a klip je obilno prekriven peludom.

Anthurium proizvodi vrlo lijepe bukete.

Gdje staviti lonac za cvijeće

Anthurium voli difuzno svjetlo i toplinu. Raste u prirodi u prašumi i naviknuta je na penumbru ili na difuzno svjetlo. Anthurium ne voli skice.

Učinite to prema pravilima:

 • na južnom prozoru bolje je premjestiti u kut gdje je manje sunčeve svjetlosti;
 • na istoku i zapadu nalazi se vrlo blizu stakla, ali na istoku je zasjenjena izravnom sunčevom svjetlošću;
 • na sjeveru, Anthurium se osjeća iznenađujuće dobro, ali ljeti, ako se nije pomaknuo u zrak, potrebno ga je osvijetliti svjetiljkom za obilno cvjetanje.

Osnove kućne njege

Kao i svaka biljka, kako biste je uspješno držali kod kuće, morate se dobro brinuti za nju.

Zalijevanje i vlaga

Sprej anthurium treba 2 puta, a po mogućnosti 3 dnevno. On jako voli vlagu (sjetite se da je njegova domovina tropska zemlja). Zalijevanje je potrebno u ljeto oko jednom svaka 2-3 dana, zimi jednom tjedno.

Možete se kretati po tlu u loncu. To bi trebao biti prije sljedećeg zalijevanje samo malo mokro na vrhu.

Voda za zalijevanje je bolje obraniti. Trebao bi biti mekan.

Da biste shvatili je li vlažnost zraka u prostoriji dovoljna, potrebno je promatrati kućnog ljubimca. Uz dobru vlažnost, počinje plakati - na lišću se pojavljuju kapi vode.

Za vlaženje, osim prskanja, možete koristiti mokru glinu, koja se polaže na lonac na paleti i svakodnevno navlažuje. Anthurium treba redovito oprati ili obrisati vlažnom krpom.

Tijekom prskanja voda ne smije pasti na prekrivač i klipa. Inače se mogu prekriti tamnim mrljama.

Sobna temperatura

U zimi, cvijet se dobro osjeća na temperaturi od 18 - 16 stupnjeva. U ljeto od 18 stupnjeva - to je minimalna temperatura za njega. A ako je soba postala hladna, možete je zagrijati instaliranjem svjetiljke iznad nje.

Svjetiljka dolazi do spašavanja kada trebate lokalno povećati temperaturu zraka.

Sastav tla za sadnju

Za anthurium možete napraviti nekoliko varijanti tla:

 • na osnovi spremne zemlje za begonije i dodavanje kokosovih vlakana i ugljena;
 • miješati treset i humus, dodati iglice smreke ili bora, ugljena, komadiće razbijene opeke;
 • u jednake dijelove uzimati kopnenu zemlju, riječni pijesak i humus i dodavati komade ugljena.

Svakoj zemljišnoj varijanti dobro je dodati sjeckani rizom paprati.

Kako razmnožavati i presađivati

Cvijet se presađuje svake godine, iako to možete činiti rjeđe, jednom u dvije godine.

Prilikom presađivanja i uzgoja treba imati na umu da su korijeni anthuriuma vrlo krhki, lako se lome, a biljka može dugo povrijediti.

Ne možete odabrati lonac za cvijeće previše prostran. Voli zatvoriti lonce za cvijeće i samo pod takvim uvjetima dugo cvjeta. Stoga je pri presađivanju potrebno posudu uzeti pola centimetra šire od stare.

Nekoliko načina za uzgoj kućnog ljubimca

Podjela grma

To morate učiniti rukama, nikako nožem, jer je tako lako oštetiti krhke korijene.

Nakon podjele grma, potrebno je posaditi svaku delenku u zasebnu malu posudu, dobro je zalijevati i staviti tako da sunčeve zrake ne padaju na kućnog ljubimca. Nije vrijedno hraniti sjedeće primjerke mjesec dana.

izbojci

Stari anturiumi prerastaju bočne izbojke na rubovima. Ovo je dobar materijal za uzgoj novih biljaka. Bočni izdanci su također odvojeni u procesu presađivanja. Ne biste ih trebali pokušati iskopati iz zemlje, jer možete oštetiti korijenje.

Ako je potrebno hitno dobiti novu kopiju, onda morate ukloniti iz lonca cijelu zemljanu kuglu s korijenom i pažljivo odvojite bočne izbojke ili izbojke.

strugotine

Anthurium se može razmnožavati rezanjem. Stavlja se u posudu s vodom, prije nego što se osuši 10-15 minuta, a presjek se osuši na zraku i zatvori pločicom ili plastičnom vrećicom.

lišće

Neki se anthuriumi dobro razmnožavaju s listom. Uključujući popularne Andre i Scherzer. Rezani list se uvalja u cijev, nježno fiksira gumenom trakom ili mekom vunom i pola umetne u mješavinu treseta i mahovine.

Vlažite i zatvorite posudu. Ostavite se u takvim uvjetima u stakleniku u mračnom, toplom mjestu u tjednu za tri. Upravo u tom razdoblju pojavljuje se mali nježni izdanak.

Prvo, posuda je izložena svjetlu, ali ne suncu, a nakon 2-3 dana posuda se može ukloniti. Nemojte žuriti u stalni lonac. To se radi samo za mjesec dana.

sjeme

Sada u trgovinama počeo se pojavljivati ​​sjemenke anthuriuma. Oni se sije u treset, navlažiti zemlju s raspršivač i pokriti s celofan. Izboji se pojavljuju vrlo neprijateljski, u roku od 15 dana.

Nakon što su sva sjemena probušena, vrećica je uklonjena. Briga za sadnice je pažljivo zalijevanje, bolje je od prskalice. Zaroniti u male lonce promjera oko 10 cm može biti nakon pojave trećeg lista.

Hranjenje anthuriumom

Anthurium je dobro hranjen trulim gnojem, koji se dodaje tijekom transplantacije. Možete prikopat malo na vrhu suhog lišća, koji će perepreyut i postati dobro gnojivo.

Preporuča se dorada gotovih tekućih organskih i mineralnih gnojiva, komercijalno dostupnih, potrebno ih je pripremiti za navodnjavanje prema uputama proizvođača. Izrađuje se svaka 2-3 tjedna.

bolest

Glavni problemi proizlaze iz nedostataka u njezi. Razmotrite zašto se događa sljedeće:

 • osušite vrhove lišća - to znači da je previše hladno u sobi. Da bi vam pomogao, morate ga staviti ispod stolne svjetiljke s običnom žarnom niti;
 • lišće sklupčati u slamu - to je niska vlažnost, potrebno je stalno prskati, staviti lonac na paletu s vlažnom glinom ili opekom, ako je vruća baterija u blizini prozora, zatim staviti vlažnu krpu na nju;
 • crne točke i tromi listovi govore o nepravilnoj transplantaciji, potrebno je ponovno presaditi, ovaj put uzimanjem tla za bromelije, budući da postoje idealni proporcije različitih vrsta zemlje;
 • smeđe mrlje ukazuju na superhlađenje korijena - potrebno je pomaknuti se dalje od stakla i provjeriti puše li iz prozora ispod;
 • plak na listovima je gljiva, i ovdje moramo djelovati brzo - obraditi je posebnim kemijskim sredstvima.

Za to postoji nekoliko razloga:

 • previše tvrda ili hladna voda koristi se za navodnjavanje;
 • tla su niska u dušiku;
 • prskanje je provedeno izravno na suncu;
 • nedovoljno osvjetljenja.

Potrebno je odlučiti koji je od uzroka uzroka bolesti određenog bilja i promijeniti situaciju. Ali oni listovi koji su imali vremena za žutu boju moraju biti uklonjeni.

Kada se pojave gljive u tlu, potrebno je brzo presaditi kućnog ljubimca u zdravu zemlju tretiranjem korijena slabom otopinom kalijevog permanganata, prije obrade izrezati zahvaćene korijene.

Sivi plijesan se pojavljuje kao sivkasti cvat na lišću, javlja se zbog slabe drenaže i stajaćice zraka u prostoriji. Potrebno je organizirati provjetravanje, presađivanje, uređenje odvodnje.

Anthurium inficira tradicionalne parazite sobnih biljaka: tripsa, scutes i lisnih uši. U pravilu se s njima može nositi ponovljenim temeljitim pranjem u kućanstvu ili sapunom.

Za početak liječenja na vrijeme, morate redovito pregledati cvijet.

Događa se da kućni ljubimac dugo ne cvjeta. Možete pokušati izazvati cvjetanje:

 • presaditi cvijet u siromašnu zemlju koja se sastoji od pijeska, treseta i nasjeckane kore;
 • hrani samo potašu i fosfatna gnojiva, dva puta rastavljena.

U članku o njezi anthuriuma detaljno smo razmatrali osobitosti cvatnje kućnih ljubimaca „muške sreće“.

Podrijetlo biljke

Anthuriumi, kao i mnogi drugi zatvoreni cvjetovi, otkriveni su u tropima u 19. stoljeću, kada je počelo masovno istraživanje flore dviju Amerika i Afrike. Ove regije smatraju se njihovim mjestom porijekla.

Opis sorte

Unutarnji anthuriumi rastu u obliku grma, koji ima nekoliko zgusnutih stabala odjednom. Listovi dolaze u različitim oblicima: okrugli, u obliku lopatice ili srca. Oni mogu biti cjeloviti i secirani. Imajte različite nijanse zelenih i obojenih pruga.

Kućne opcije imaju nekoliko varijanti.

Cvijet je uho i nije jako privlačan. Biljka je cijenjena zbog kožnog pokrivača cvasti, koji može biti crvene, narančaste, ružičaste, bijele pa čak i svijetlozelene.

Ime muške sreće je drugačije

Ime "Anthurium" dolazi od dvije latinske riječi, anthos - prevedeno kao "cvijet" i oura - "rep". Općenito, zvuči kao "rep boje". I u potpunosti odražava izgled cvijeta.

Mnogi ljudi pronalaze kućnog ljubimca sličnog calla ljiljanima. Stoga je često pitanje kako se cvijet može nazvati, poput crvenih kala. Često se samo ime pogrešno predstavlja kao "atrij".

Prirodno stanište

Ako je zanimljivo odakle dolazi sorta, odgovaramo: rodno mjesto tvornice je Južna Amerika. Glavne vrste nalaze se u Andama i Cordillerama, visoko iznad razine mora.

Postoje vrste koje rastu u savanama i podno planine. Zanimljivo je da ako anthurium potječe iz prašume, onda se lišće okreće za suncem.

Cordillera i Ande - planine na kojima se nalazi cvijet u prirodi

Cvjetna domovina

Ovaj originalni cvijet otkrio je Edward Andre, koji se popeo u šumu prašume, pokušavajući pronaći još ne opisane sorte. Iskopao je nekoliko primjeraka anturiuma i poslao ih u Europu.

Anthuriumi su prvi put prikazani 1864. na izložbi cvijeća u Engleskoj. Veliku ulogu u širenju anthuriuma u Europi odigrao je Edouard Andre, krajobrazni dizajner. On ga je koristio za ukrašavanje parkova i trgova u Parizu početkom prošlog stoljeća.

U Rusiji, anthurium stekao popularnost nedavno, kada su počeli donositi na prodaju iz Nizozemske prvi izrezati materijal ovog cvijeta, namijenjen za bukete, a zatim lončanice.

19. stoljeće Pariz - tamo je Anthurium prvi put korišten za ukrašavanje ulica.

Narodna imena cvijeća

Anthurium je dobio nekoliko neslužbenih imena:

 • “Cvijet flaminga” - zbog cvjetanja ružičaste boje, a po obliku cvijet s cvijetom i velom nalikuje ovoj ptici;
 • "Crveni jezik" - također zbog izgleda cvijeta;
 • "Muška sreća" - zbog povjerenja mnogih ljudi da ova biljka ima dobru energiju i blagotvorno djeluje na muškarce.

Legende povezane s anthuriumom

Davno, kad su bogovi došli ljudima, živjela je mlada lijepa djevojka. U selu su rekli da izgleda kao šumski cvijet. Jednom ju je mladi snažan lovac vidio i odmah se zaljubio. A uzvrati mu i djevojka.

Ali im nije dano da pronađu sreću. Zli stari vođa iz susjednog plemena vidio je ljepotu i naredio svojim vojnicima da je dovedu k njemu. Ratnici su provalili u rodno selo djevojke i ubili gotovo sve stanovnike.

U čast ljepote cvijeta, ljudi su čak stvarali legende

U borbi s njima, njezin je ljubljeni također poginuo. Vođa je radovao i već je vidio ljepotu svojih konkubina. No, djevojka stavi na odijelo, što je uspjela pripremiti za vjenčanje, i požurio u vatru požara, bijesan u svom napuštenom selu. A bogovi su ga pretvorili u cvijet anthuriuma.

S vremenom je selo progutala džungla, a samo cvijeće koje kaplje kapljice vode podsjeća na djevojku koja je ostala odana svojoj voljenoj, čak i po cijenu njezine smrti.

U svim zemljama Južne Amerike, uobičajeno je dati vjenčanju anthuriums, to znači želju sreće, odanosti i blagostanja mladencima.

Unutarnja raste

Vrste crvenog cvijeta: Andre, Schwarz i drugi

Od raznovrsnosti vrsta, samo nekoliko njih je ukorijenilo u ulozi kućnih biljaka:

 • Andre - imenovan u čast Edwarda Andrea; ova vrsta je nazvana cvijet flaminga, zahvaljujući graciozno zakrivljenom klipu; najbolja ocjena za uzgoj lonaca;
 • Schwartz - ovo je najviše prilagođen sobnim uvjetima tipa: dugi peteljke i namotan klip, veliki ukrasni listovi;
 • Kristal - cijenjen kao ukrasno lišće, listovi su veliki, baršunasti, sa srebrnim prugama;
 • Majestic - unatoč imenu, to je biljka srednje veličine s vrlo dekorativnim lišćem u obliku srca s bijelim žilama;
 • Penjanje - nepretenciozno, stalno cvjetajuće vino s kožnatim ovalnim listovima;
 • Baker - vrlo dekorativan, s uskim lanceolatnim listovima s crvenim venama.

U posljednjih nekoliko desetljeća pojavile su se mnoge vrste anturija, a nizozemski uzgajivači su posebno naporno radili u tom smjeru. Oni nastoje izvući biljke s ukrasnim listovima i raznim bojama prekrivača.

Anthurium je zanimljiv cvijet. Pomaže u stvaranju interijera određenih stilova, a sobe izgledaju ugodnije. Daje radost i poboljšava raspoloženje. Definitivno vrijedi ući u kuću.

Kako transplantirati anthurium nakon kupnje

Većina sorti ovog cvijeta umire u suprotnosti s mikroklimom. Anthurium se, kao i većina ukrasnih biljaka, kupuje u loncu. Međutim, za prodaju se koriste opcije proračuna koje ne pružaju maksimalnu udobnost korijenskom sustavu. Ništa manje teška je briga o akvariju za početnike, koji zahtijevaju točnost, pravilnost.

Prilikom kupnje cvijeta morate uzeti u obzir:

 • Prva tri dana su najpovoljnija za transplantaciju.
 • Najbolja sezona za flamingo je razdoblje ožujak - kolovoz

Korijeni biljaka koji su proklijali ispod odjeljka oluka ili korijena biljaka pleteni grudastim čvorom ukazuju na nedovoljnu veličinu lonca. Dakle, ne treba čekati sezonu, presaditi biljku odmah, spriječiti njezinu smrt.

Obitelj aroida posebno je stabilna tijekom cvatnje, stoga je transplantacija moguća bez ograničenja. Jedini uvjet je da se korijeni kotrljaju zajedno s grudicom zemlje u loncima većeg formata. Za razdoblje prilagodbe potrebno je za cvijet odabrati sunčano mjesto koje ga tradicionalno zamračuje improviziranim sredstvima.

Kakvo tlo voli biljka?

Odabir anthurium skrb kod kuće morate stvoriti najudobniji. Rast, vjerojatnost bolesti koje se prenose korijenima, ovisi o kvaliteti tla. Za ovaj cvijet optimalno tlo je sastav:

 • kora bora sa sfagnum supstratom
 • ili mješavinu travnjaka, mahovine, udjela treseta 1: 2: 2

Donji odvod može se proizvesti iz sljedećih materijala:

 • ekspandirana glina
 • drobljeni kamen
 • lomljena cigla, keramika

Odvodnja je potrebna za obogaćivanje korijenskog sustava zrakom, nedostatak preplavljivanja. Bez nje, tlo će se spontano kondenzirati, pojaviti će se bolesti. Učestalost transplantacije varira s rastom cvijeta. Mladi grmovi rone svake godine, ne zaboravljajući povećati drenažni sloj s povećanjem kapaciteta posuda. Adult anthurium transplantiran nakon dvije godine. Optimalna kiselost smjese u tlu je pH 6,5 - 5,5.

Rasvjeta, zalijevanje anthurium

Uzgoj cvijeća čija je domovina tropska zemlja je složen proces, kao i briga za ribe u akvariju. U ovom slučaju, cvijet flaminga je bolestan kada izravno sunčevo svjetlo udari u lišće. Prilikom postavljanja lonaca na prozorsku dasku ili u unutrašnjost prostorije potrebno je uzeti u obzir da biljka ne podnosi izravnu izloženost ultraljubičastom zračenju. Listovi trebaju difuzno svjetlo, malu sjenu.

Zalijevanje nije prema rasporedu, već ovisno o stanju smjese tla. Prekomjerno sušenje nije dopušteno, vanjsko zamagljivanje je pogodno za lišće. Prskanje je dovoljno da se proizvede tri puta tjedno (zimi) ili dnevno (ljeti). Zimi (počevši od rujna) smanjuje se učestalost zalijevanja.

Prostorna mikroklima

Briga o njezi anthuriuma kod kuće, potrebno je što je moguće točnije reproducirati mikroklimu tropa:

 • Vlažnost - maksimalno moguće, granično stanje prije bogging tla, izgled plijesni na površini, lišće kao vanjski prskanje, koji bi trebao biti suhi s poklopcem (dekorativni list svijetle boje) s klipa t
 • temperatura - najbolja opcija je 25 - 20 ° C, ne stavljajte, objesite posude na uređajima za grijanje
 • ventilacija - propuha su kontraindicirana na ove boje, oni ne vole čak i jak vjetar u ljetnim vrućinama s otvorenim prozorima

Zimi, biljke trebaju + 16 ° C, prirodna ventilacija u ovom slučaju je poželjnija od prozračivanja otvaranjem otvora / krila.

Kako se biljka razmnožava?

Uzgoj anthurium kućne njege uključuje, između ostalog, i reprodukciju biljaka. Cvijet flaminga može biti zasađen mladica stabala (brza metoda) ili sjemenkama (naporan rad kućnog uzgajivača). Vegetativna metoda je slijed operacija:

 • cvijet stabljike odrezan je nožem
 • donji dio je podijeljen na dijelove
 • segmenti su smješteni u pijesak prije formiranja korijena
 • nakon čega je dovoljno staviti ih 3 tjedna pod polietilen

Sadnja u loncima je moguća tek nakon pojave novih listova. Prilikom odabira metode razmnožavanja sjemena treba čekati da bobice dozrijevaju. Tretiranje sjemena u slaboj otopini kalijevog permanganata oslobađa biljku od plijesni. Slijetanje se provodi u tlu, prije pojave izbojača posuda prekrivenih polietilenom (oko jedan i pol tjedna). Sjeme se stavlja u rastresito tlo, ne treba ih posipati.

Sakupljanje se obavlja mnogo puta (učestalost 2–1,5 mjeseci), područje hranjenja se povećava za 2 cm sve dok promjer ispusta nije 7–6 cm, a ograničen volumen posude je koristan za korijenski sustav sadnica, ali samo do određenog razdoblja. To objašnjava učestalo repotting s redovnim povećanjem veličine lonca. Dodatni korijeni mladih biljaka mogu se stvoriti umjetno. Da biste to učinili, zamotajte dno stabljike mahovinom, redovito navlažite ovaj preljev.

Razlike sorti cvijeća

Atrirum je sličan maloj kalah, ima mnogo sorti, od kojih sve nisu prikladne za kućnu kultivaciju. Neke vrste trebaju mikroklimu koja je vrlo slična tropima. Takve biljke su zasađene u zimskim vrtovima, staklenicima. Vlažna mikroklima tamnih područja uz minimalno prozračivanje je neugodna za stanovanje, stoga je briga za anthurium kod kuće za ove sorte nemoguća. Tri najpopularnije biljne vrste su:

Srodni članak: Kako napojiti Guzmana

 • Crystal - dobio ime zbog lišća sličnih boji vene, 9–7 cm prekrivača s 25–15 cm klipa koje rastu na 40 cm grmlja, lišća zasićene zelene nijanse, baršunastog, ne toleriraju niske temperature
 • Scherzer - narančasto-crveni prekrivač u kombinaciji sa žutim kalemom klipa, pokrov za krevet je obično sužen ili ovalan, odličan za kućne uvjete, nepretenciozan, crne točkice na tamnim kožastim listovima nisu bolest
 • Andre - visina unutar metra, 20 cm žuta, crvena, bijela nijansa, sjajni list, kratka stabljika, pokrivač u obliku srca

Prekrasna legenda o izgledu biljke povećava mogućnosti uzgoja cvijeća na klipa i prekrivača Prema legendi, sloboda voljena djevojka u svojoj vjenčanici, koja je zakoračila u vatru, pretvorila se u svijetlu deku, obično nazvanu cvat. Umjesto braka izabrala je smrt s nevoljenim, nakon čega je, po volji bogova, postala cvijet.

Anthurium bolesti

Trebali biste znati da je odabir dekoracije doma za anthurium njegu kod kuće otežan mogućim biljnim bolestima. Glavni su:

 • rub rubova postaje žut - slabo pročišćavanje vode (visoka tvrdoća), nedovoljna vlažnost tla, pogrešan odabir mjesta, preporuča se premještanje posude na prikladnije mjesto, dodavanje navodnjavanja korijena prskanjem lišća
 • mrlje na lišću su crne ili smeđe (ne smije se miješati s prirodnom bojom lišća sorte Scherzer), ukazuju na pretjerano nisku temperaturu u prostoriji, riješeno pomicanjem na toplo mjesto
 • gljiva - mokro lišće ili intenzivno zalijevanje, dovoljno je smanjiti učestalost vlaženja, premjestiti posude na suho mjesto
 • suhi list - može biti uzrokovan prisustvom insekata koji nose viruse, biljka u ovom slučaju je uvenula, problem je riješen presađivanjem, obradom, pažljivom kontrolom vlažnosti

Prilikom sadnje sjemenskog bilja u prve 4 godine, nema „cvatnje“. Pokrov u blizini klipa neće biti obojen pojedinačnim bojama tijekom ovog razdoblja. Ovo nije bolest, samo budite strpljivi.

Vrhovi listova mogu postati crni s viškom kalcija u tlu. Možete se riješiti problema prebacivanjem na novi lonac s uravnoteženim sastavom tla. Podešavanje osvjetljenja (zamračenje od izravnog sunčevog ultraljubičastog zračenja) eliminira lišće od opeklina, sušenja, žutljenja.

Skrb za akvarije za početnike je lakša od uzgoja tih kapricioznih cvjetova. Međutim, savjet stručnjaka će vam omogućiti da uživate u izgledu ukrasnih cvjetnih prekrivača.

Njega cvijeća tijekom bolesti

Liječenje anthurium skrbi kod kuće je održavanje normalne mikroklime. Za insekte najbolje je brisati lišće, a ne prskati kemikalije.

Svi vlasnici atrija trebaju uzeti u obzir da su njegovi listovi, izbojci otrovni. To vrijedi za obitelji s djecom, au prisustvu kućnih ljubimaca koji mogu okusiti lišće, okus klipa. Briga za ribe u akvariju je manje sigurna od obrađivanja rijetkih biljaka na vlastitoj prozorskoj dasci.

Anthurium u unutrašnjosti kuće

Značajka cvijeta "flamingo" je prisutnost boje pokrivena većinu godine. Provođenje pravilne skrbi za anthurium kod kuće, možete napraviti najviše od biljke, uređenje sobe. Može se postaviti na zidove, prozorske klupice lođa, dnevne sobe. Dizajneri preporučuju za različite stilove interijera sljedeće vrste ove biljke:

 • Kazino - zeleni vrh crvenog klipa, tijesan za krevetnu pločicu u obliku strijele
 • Linda de Mol - žuti klip unutar okruglog crvenog prekrivača
 • Iznenađenje - ista boja dekorativnih elemenata (ružičasta) na pozadini tamno zelenog lišća
 • Kuba - bjelkasta prekrivač s zelenkasto-žutim klipom
 • Luneta - crvena tučak na pozadini ružičaste gornje ploče
 • Fantazija - crvene pruge na žutoj pozadini
 • Elrin - grmovi srednje veličine, reljefni tekstur boje lososa koji se pretvara u cinabarit
 • Iga-Gold - češalj u čokoladnoj boji

Većina sorti ove biljke dolazi u ruske štandove iz Nizozemske, Njemačke, svake godine odabrane su nove vrste, hibridi grmlja, modifikacije lonca. Anthurium je prikladan za stambene prostore, lako se integrira u interijere zbog svojih elegantnih oblika.

Anthurium, opis

Anthurium se ističe među ostalim predstavnicima kuće u stakleniku svojim neobičnim bojama i prekrasnim sjajnim lišćem. On nije jako zahtjevan za brigu, ali mu je potrebno ugodno okruženje i poštovanje.

 • Anthurium pripada obitelji Aroids. Domovinski biljke - Južna i Srednja Amerika. Tamo je ovom tropskom čovjeku na ulici dodijeljeno nježno ime "cvijet flaminga".
 • Anthurium listovi su prikazani u obliku debele kape tamno zelene boje. Njihov oblik u različitim vrstama je različit: srcoliki, okrugli, lopatast, s glatkim vrhovima. Stabljike su debele, 12-30 cm duge.
 • Od lišća se proizvode cvjetne strijele, koje se nadopunjuju velikim cvjetovima raznih nijansi: od grimiznog do svijetlog sjaja do bijelog i svijetlozelenog. Oblik cvatova kvadratnog ili dijamantnog oblika.
 • Pod pravilnim uvjetima, anthurium cvjeta tijekom cijele godine (uz iznimku dekorativnih i listopadnih vrsta). Jedan je cvijet sposoban ugoditi oku 1.5 mjeseci. Njezin plod je žuta kugla u kojoj žive sjeme anthuriuma.
 • Sposobnost anturija da iscrpi miris ovisi o vrsti. U nekim biljkama, cvijeće emitira ugodnu slatkastu aromu, u drugima - oštru, ali suptilnu, au trećem - miris je potpuno odsutan.

Zanimljivo! Još jedno ime za anthurium bilo je fiksirano u ljudima - "muška sreća", što je dovelo do mnogih legendi i praznovjerja.

Briga za "mušku sreću" nakon kupnje

Kupujete cvijet Anthurium, preuzimate veliku odgovornost za sebe, jer je izuzetno brižljiv, zahtijeva posebnu pozornost.

Potrebno je upoznati se sa svim preporukama o sadržaju biljke kod kuće, proučavati značajke njegovog uzgoja.

U početku, morate odabrati pravi lonac, gdje će postojati.

Naravno, možete kupiti s loncem ispunjenim posebnom zemljom, ali mi nećemo razmatrati ovaj slučaj.

Bez obzira koliko to zvučalo iznenađujuće, posuda za anturijum trebala bi biti što zbijenija. Oni ne vole velike prostore, troše svu svoju energiju na rast korijena, a tlo je zakiseljeno. Lišće u isto vrijeme ostaje rijetko, biljka neće cvjetati. To se ne odnosi na širinu spremnika. Prostor za korijene dužine bit će čak i koristan. Ugodno sjedi, ukorijenjen u svojoj "kući", stabljike će biti opsežno prekrivene lišćem.

Napunite lonac treba biti mješavina tla s ekspandiranom glinom. Preporuča se mijenjati podlogu svake godine u proljeće. To je potrebno da bi cvjetanje anthuriuma. Cvijet voli kisik.

Možete pomiješati tlo s tresetom i mahovinom, a na stranama lonca napraviti male rupice koje će osigurati aktivno opskrbu kisikom do korijena. Cvjećarnice prodaju posebno tlo za uzgoj anthuriuma, preporuke za primarno liječenje.

Uvjeti uzgoja i njege

Anthurium ima nekoliko vrsta koje se razlikuju od svojih kolega ne samo po svojim vanjskim svojstvima i mirisima, već također zahtijevaju posebnu njegu koja se razlikuje od drugih biljaka obitelji aroida.

temperatura

Budući da je Anthurium tropska biljka, ona je termofilna. Tijekom cijele godine soba će morati održavati temperature prikladne za njezino postojanje. U ljeto, kuća bi trebala biti od 20 do 28 stupnjeva. Istovremeno, vrijedi ga spasiti od izravnog sunčevog svjetla, što za njega može biti pogubno.

Zimi se temperatura zraka može održavati od 15 do 20 stupnjeva. Istovremeno je moguće ubrzati proces njegovog cvatnje podizanjem temperature na ljetne standarde. Ali budite sigurni da pričekajte dok biljka položi pupoljci na temperaturama od 16-18 stupnjeva. Nakon što je već moguće povećati toplinu.

Vlažnost zraka

Poput topline, „muška sreća“ voli vlažan zrak koji prevladava u tropskim staništima.

Potrebno mu je osigurati odgovarajuću hidrataciju. Ali nemojte pretjerati. jer zbog viška vode, korijenje može početi trunuti.

Stavite pliticu ispod posude za biljke ispunjene mokrim šljunkom.

Povremeno morate lagano prskati krunu spreja. Listove možete obrisati vlažnom krpom. Voda ne smije pasti na cvatove.

Možete kupiti ovlaživač zraka i staviti ga u prostoriju s biljkom. Vlažnost mora biti podešena na 80%. Postavite posudu s vodom pokraj Anthuriusa. Njegova para će stvoriti tropski učinak kućnog ljubimca.

rasvjeta

Cvijet voli raspršeno i meko svjetlo. Bez odgovarajuće osvjetljenja, on može odbiti cvjetanje i izgledat će tromo. Nikada ne dopustite da cvijet bude izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ultraljubičasto zračenje može spaliti nježnu biljku i čak je uništiti.

Posudu treba staviti na prozore okrenutu prema istoku ili sjeverozapadu. Ako ih nema, stavite ga u djelomičnu sjenu, metar od prozora.

Zimi, kada "čovjekovoj sreći" treba posebno svjetlo, stavite biljku na prozorsku dasku čiji prozori gledaju na jug.

Odaberite mjesto koje želite staviti

Imajući u vidu karakteristike svog staništa i sklonosti, ostaje da otkrijete gdje staviti cvijet?

Idealno mjesto bilo bi u istočnom dijelu prostorije gdje se uz prozor nalazi prozor, koji će ga opskrbljivati ​​svjetlom.

Ali morate paziti da cvijet nije suočen s propuhom. Ako su prozori plastični, onda ne možete brinuti i stavite ga na prozorsku dasku. Potrebno je odabrati dio prostorije u kojoj pada svjetlo, ali vjetar ne “hoda”.

Ne stavljajte ga u blizini električnih uređaja. Zračenje koje iz njih prolazi nije samo štetno za "mušku sreću", već i apsorbira njezinu pozitivnu energiju. Ne stavljajte ga u blizinu radijatora i drugih umjetnih proizvođača topline.

Ako imate kupaonicu u kojoj se nalazi prozor, stavite biljku ispred nje za zimski period. On će dobiti potrebnu vlagu za postojanje i prirodnu toplinu iz vodene pare. Ljeti se može smjestiti u dnevnu sobu ili spavaću sobu.

Kako izgleda anturium u interijeru?

Anthurium cvjetovi su vrlo popularni među onima koji cijene ljepotu i koriste se za radost u sitnicama.

Njezin svijetli izgled može razrijediti dosadnu unutrašnjost sobe i dodati dodir koji nedostaje.

Budući da “Čovjekova sreća” obuhvaća više od 800 vrsta, možete odabrati boje i izgled, prema dizajnu stana.

Treba imati na umu da se, ovisno o vrsti, miris cvijeta može razlikovati. Miris se kreće od nježnog i ugodnog do oštrog i uvredljivog.

Najviše od svega, popularan je među umjetnicima i fotografima koji radije organiziraju fotografiju na njegovoj pozadini ili je uključe u sastav mrtve prirode.

Anthurium zadovoljava ne samo oko, nego je također u stanju očistiti energiju kuće, obrađujući je iz negativnog u dobro. Njegovi vlasnici, u pravilu, uvijek rade sve lako i imaju pozitivan rezultat.

Uvjeti cvatnje

Da bi vam ovo bilo ukusno da vas zadovolji lijepim pupoljcima, morate ga stalno držati u pogodnim uvjetima za opstanak. Osim toga, potrebno je biljku razmaziti dodatcima prehrani i vitaminima.

 1. Voda Anthurium je bolja od taložene filtrirane vode na sobnoj temperaturi. Voda ne smije imati nečistoća. Ne dopustite da voda stagnira.
 2. Pokrijte površinski sloj sfagnuma kako biste spriječili mogućnost sušenja na toplini.
 3. Ako se odlučite staviti lonac na prozor okrenut prema jugu, onda ga potamnite tilom ili ga pomaknite u kut prozora.
 4. Zimi biljka mora osigurati dodatno umjetno svjetlo. Možete mu poslati zrake stolne svjetiljke.
 5. Česta preraspodjela cvijeta može negativno utjecati na nju. Najbolje je to raditi 2 puta godišnje. Proljeće i jesen.
 6. Ako je "Muška sreća" počela cvjetati, stavite je na tamno mjesto, skrivajući se od svijetlih zraka svjetlosti.
 7. Tijekom razdoblja cvjetanja, zalijevanje cvijet povećava. Ne zaboravite na povremeno prskanje lišća i stabljika sprejom.

presađivanje

"Muška sreća" zahtijeva stalnu transplantaciju. Svakako biste ga trebali presaditi odmah nakon kupnje, odabirom najboljeg lonca i sastava tla. Mladi cvijet treba presaditi jednom godišnje, a kako raste treba ga smanjiti na dvije do tri godine.

Tijekom ove akcije morate biti izuzetno oprezni, jer je Anthurium vrlo krhak cvijet, a njegovi korijeni su osjetljivi na bilo kakva oštećenja. Ako se ispostavilo da ste dodirnuli korijen, napunite ozlijeđeno područje aktivnim ugljenom.

Nježno držite biljku i napunite lonac posebnom mješavinom tla, mahovine i zemlje. Pokušajte što manje omesti biljku. Nakon presađivanja, biljka se mora obilno zalijevati, tako da je voda zabila zemlju i smirila biljku koja je dobila stres.

Saznajte više s videozapisa:

slijetanje

Treba ga posaditi u posebno pripremljenu zemlju, koja se sastoji od mješavine raznih aditiva. Budući da se radi o tropskoj biljci, gdje je njezino prirodno stanište labavo i meko tlo, obična zemlja mu ne odgovara.

Potrebno je osigurati pristojnu opskrbu kisikom korijena ljubimca. Cvijet ne voli vapno. Zemlja bi trebala imati slabu kiselinsku reakciju. Najbolje je miješati drvo humus, ugljen, mahovina, supstrat za cvjetnice, supstrat za azaleje.

reprodukcija

Da bi se biljke pomnožile, treba pristupiti s velikom pažnjom. Pogreška može uzrokovati njezinu smrt. Neiskusnim domaćicama se ne preporuča samostalno rješavanje tog pitanja.

Postoji nekoliko metoda uzgoja:

 • Koristeći vrh, pažljivo ga odrežite od stabljike i ukorijenite je u posudu s vodom;
 • Stabljike izbijaju na korijenje;
 • Približio se podjeli korijena grmlja za rađanje oštrim nožem.

obrezivanje

Nakon razdoblja cvatnje, kada su pupoljci izgubili vitalnost, potrebno ih je rezati.

To bi trebalo biti učinjeno s oprezom. Uzmite oštro oštar nož i izrežite cvijet u samom dnu pupka. Rana može biti u prahu s aktivnim ugljenom.

Možete pričekati da se veo cvasti osuši i nježno ga uklonite. Sama se jezgra vremenom osuši i bez problema se odmakne od cvijeta.

podmlađivanje

S vremenom, cvijet može izgubiti svoj lijepi izgled, rasti rastinje u blizini korijena i izgubiti neke od donjih listova. Usput, proces starenja često je popraćen rastom malih listova i cvjetova, a ponekad i potpunim nedostatkom pupova.

Ako nađete slične znakove, onda morate pribjeći pomlađivanju "Muške sreće". Najpopularniji način je posebna transplantacija.

Cvijet ima lišće zračnih korijena. Potrebno je pažljivo odrezati vrh s lišćem, pri čemu se obuhvaća nekoliko procesa korijena smještenih iznad tla. Ovaj dio je transplantiran u svježe tlo, ukorijenjen i zaliven.
Više o tome možete saznati u videozapisu u nastavku:

zalijevanje

Način i intenzitet navodnjavanja ovisi o podvrsti biljke. Za svaku vrstu morate odabrati svoj individualni pristup i proučiti karakteristike njegovog podrijetla u njegovom prirodnom staništu. Ova biljka voli vlagu, ali kao što je gore spomenuto, prelijevanje može negativno utjecati na nju.

U ljeto, Anthurium se zali svakih 3-4 dana, svakodnevno prskanjem ili trljanjem lišća. U zimi, ovaj učinak se smanjuje na 1 put tjedno. Koristiti vodu samo tri dana.

Odijevanje

Samo sipanje vode i stvaranje povoljnog okruženja za Anthurium neće biti dovoljno.

Da bi biljka imala veliku bujnu lišću, zadovoljila je domaćine cvjetanjem, trebate ga hraniti na druge načine.

To istovremeno može eliminirati pojavu bolesti i nositi se s štetočinama.

Ljeti, počevši od ožujka, biljka se povremeno oplodi otopinama mineralnih i organskih gnojiva. To bi trebalo raditi svaka dva tjedna, povremeno izmjenjujući rješenja.

Možete kupiti poseban preljev u cvjećarnici, gdje ćete dobiti posebnu mješavinu posebno dizajniranu za ovu vrstu. Na paketu se obično piše, s kojom frekvencijom iu kojim količinama se koristi gnojivo.

oprašivanje

Oprašivanje za Anthurium je neophodno ako odlučite odgojiti prijatelja iz sjemena. U prirodi, pčele su uključene u taj proces, a unutra ćete morati sami raditi na tome.

Uzmite tanku, mekanu četkicu, odaberite sunčan dan i nježno prenesite pelud s jednog cvijeta na drugi.

Bolesti i štetnici

Iako je biljka i izbirljiva u njezi, rijetko je bolesna. To je uglavnom zbog nepravilne skrbi.

Žutost na listovima znak je da ljubimac prima malo svjetla.

Zamračenje lišća i truljenje sugerira da je hladan.

Pojava lisnih uši i kukaca na ljestvici inherentna je među štetočinama "Muška sreća" Ako ne obrišete biljku, tada može početi pauk.

Kako reanimirati cvijet?

Često cvijet počinje umrijeti kada se pojave problemi s korijenjem ili prejaka tla. Ako cvijet nije transplantiran dulje od godinu dana, to treba učiniti odmah.

Pažljivo izvadite cvijet iz lonca i posadite ga u novo tlo pomiješano s ugljenom, kore i mahovinom. Pažljivo otkinuti osušene listove i prskati prtljažnik. U ovom trenutku možete maziti vašeg ljubimca mineralnim dodacima i vitaminima.

Česte pogreške

 • Budući da je Anthurium tropska biljka, mnogi ga uzgajivači pokušavaju dati dovoljno svjetla. Često to rade previše. Od jakog svjetla "muška sreća" odmah umire.
 • Zimi biljka dobiva nedovoljnu toplinu. Od hladnoće na lišću odmah se pojavljuju trule točke, izgled cvijeta postaje trom, slab. Temperatura zraka ne smije pasti ispod 15 stupnjeva.
 • Mnogi od neiskustva pretvaraju biljku, što dovodi do truleži korijena. To ne vrijedi raditi.

Odgovori na popularna pitanja

Nitko nije imun na pogreške. Čak i iskusni cvjećar može naškoditi kućnom ljubimcu iz neznanja. Razmislite o odgovaranju na najpopularnija pitanja koja postavljaju vlasnici cvijeća.

Zašto slabo raste?

Razlog može biti nedostatak svjetla ili vlage. Nahranite biljku mineralnim dodacima. Oni će pomoći da se zasititi njegovo tijelo sa svime što je potrebno za brz rast.

Zašto nestati?

To se često događa kada je biljka hladna. Uzrok ovog iznenadnog ponašanja može biti bolest Fusarium. Bolest se može razviti u uvjetima viška vlage ili infekcija iz prljavih ruku ili kućnih ljubimaca.

Koliko često cvate?

Biljka je u stanju cvatu gotovo cijele godine, odmara se samo u najstrašnijim zimskim mjesecima. Uz pravilnu njegu, on počinje otpustiti pupoljke na početku proljeća. U labavom stanju, Anthurium može stajati, ugodan oku vlasnika, za nekoliko mjeseci.

Također, njezino cvijeće dugo zadržava svoj izvorni izgled kada se orezuje. Kao dio buketa, može izdržati i do 4 tjedna.

Korisni videozapis

Saznajte više o anthurium skrbi s videozapisa u nastavku: