Zašto vaše orhideje imaju tromo lišće? Tražimo odgovore

Ruže

Događa se da zdrava, uspješna biljka odjednom izgubi elastičnost lista. Zašto orhideje imaju tromo lišće, što učiniti kako bi vratili turgor? Postoji nekoliko razloga i trebat će vremena da obnovimo ljepotu. Jasno je da su odljevci izgubili elastičnost, poremećeni su biokemijski procesi u sustavu. Nedostatak vlage, pregrijavanje biljke ili bolesti korijena - glavni razlozi zbog kojih orhideja blijedi. Ako ne poduzmete ništa, lišće će požutjeti, biljka će umrijeti.

Uzroci mekog lišća u orhidejama

Obično donji listovi postaju mekani. Ako tlo dio nije dovoljno snage, a korijeni nemaju vremena da popuni potrebu, redistribucija se događa na štetu donjeg lišća. Njihovo napajanje se prenosi na vrh. Pročitajte o bolesti orhideja!

pregrijavanje

Opasno za cvijet je pregrijavanje biljke. U vrućem popodnevu na izravnom sunčevom svjetlu, čak se i zasjenjeni prozor snažno zagrijava. U ovom trenutku list intenzivno isparava vlagu. Ali podloga se također zagrijava, isparavanje se stvara u staklu. U isto vrijeme, korijenje ne samo da prima malo vlage, već i hladi, toplina supstrata troši se na isparavanje.

Ako je došlo do pregrijavanja, potrebno je:

 • uklonite biljku duboko u prostoriju 2-3 sata, tako da se temperatura lišća i korijena postupno poveća;
 • nakon što raspršite biljku, obrišite listove vlažnom krpom ili vodom;
 • pronaći mjesto za orhideje koje isključuje sekundarno pregrijavanje.

U vodi za navodnjavanje možete dodati lijek protiv stresa, kap Epina ili jantarne kiseline. Turgor se može oporaviti brzo ili unutar 3-4 dana, ovisno o stupnju dehidracije.

Smrzotine i štetočine

Zašto orhideje lišće lišće zimi i što učiniti s tim? Boravak u propuštanju na minus temperaturi će dovesti do smrzavanja lišća. Oni će lagati, pretvarajući se u krpu. Ako je biljka na prozoru u oštroj zimi, ozebline će se pojaviti na temperaturama ispod 15 stupnjeva. Smrzotina se ne liječi. Tkanine se režu tako da se ne razvijaju. No, zamijeniti ranjeni cvijet nije potrebno.

Kolonija grinja se uzgaja na lišću, isisava sok, biljka je inhibirana, a zeleni list i dalje nickens. Posebno opasne za orhideje su crvene i bezbojne grinje. Ovi insekti se boje vlage, uzgajaju se samo na suhom zraku.

Nakon svakog tretmana vode potrebno je osušiti listne grudi i izlazni centar. Stajaća voda je štetna za biljku. Za njegu biljke uvijek se koristi meka destilirana voda bez soli tvrdoće. Soli se talože na podlozi, otruju i zatvaraju pore koje sadrže vlagu.

Nedostatak vlage

Što ako su listovi orhideja naborani zbog nedostatka zalijevanja? Ne postoji jasan vremenski interval kada supstrat orhideje treba biti hidratiziran. To ovisi o suhoći zraka i temperaturi u stanu. U podnevnom suncu iu kišnom vremenu izbor vlage mijenja korijenje. Zalijevanje treba osušeni supstrat. Stoga, svaki put prije zalijevanja, trebali biste biti sigurni da je tlo suho. Nakon sušenja biljka se jednostavno izlije s dodatkom jantarne kiseline u vodu. Zalijevanje se vrši uranjanjem u vodu u trajanju od 30 - 40 ° C.

Zašto orhideje imaju tromo lišće nakon transplantacije, što učiniti? Važno je odabrati sastav tla. Neispravno obrađena kora ne upija vodu. Onda, koliko god često zalijevali, voda će se filtrirati bez zadržavanja u porama. Sadržaj lonaca morat će se promijeniti.

Korijenski problemi

Status korijenskog sustava može se procjenjivati ​​prema boji. Ako su korijeni zeleni ili svijetli sa srebrnastim sjajem, oni su zdravi. Pojavile su se smeđe površine koje ukazuju na trulež. Što ako orhideja blijedi, ali čvrsto sjedi u loncu? Možda je to signal, biljka ne dobiva dovoljno kisika dok je u gustoj podlozi. Ako se biljka dugo ne presađuje, alge se razvijaju na površini kore i mrvica, mikroorganizama, kora se troši, a pore između čestica postaju manje. Tada korijenima nedostaje prehrane, a lišće vene. Isto se događa ako koristite prekomjerne doze gnojiva. U oba slučaja bit će potrebno zamijeniti supstrat dok je korijenski sustav netaknut.

Kora je uzeta iz starih četinjača koje dugo leže u šumi. Ne smije biti tar. Komadi se tretiraju tri puta kipućom vodom prema posebnoj shemi. Potrebno je otvoriti što više pora kako bi podloga zadržala vlagu.

Često pothranjenost lišća leži u bolesti korijenskog sustava. Ako listovi orhideje blijede, učinite sljedeće:

 1. Osigurajte da se biljka ne pregrije ili prekomjerno osuši.
 2. Da biste protresti utičnicu, ako se čvrsto nalazi u loncu, tada je korijenski sustav očuvan. Ali revizija se mora obaviti. Pokvareni korijeni prekriveni su sluzom ili su uveli. Uklonite bolesne dijelove, obradite otvorene dijelove antiseptičkim pripravcima koji ne sadrže alkohol. Prilikom ukorjenjivanja koristite posebne preparate - Maxim, Alirin.
 3. Ako biljka ima čak i jedan živi korijen, sadi se u odgovarajući mali lonac i pazi na uobičajeni uzorak.
 4. Nema korijena, utičnica je postavljena iznad posude s vodom, tako da je vrat 2-3 cm iznad vode, a listove dnevno obrišite vodom sa jantarnom kiselinom. Korijeni će ponovno rasti.

Nadalje, dok biljka ne povrati izgubljeni oblik, dok rane ne zacjeljuju, gnojivo i poticanje navodnjavanja ne mogu se obaviti.

Uzroci pospanosti lišća u orhidejama

Prekrasan cvijet orhideje zadovoljava oči vlasnika zdravim izgledom i obiljem cvatnje. Ali ponekad se dogodi da se pojave problemi, a uzgajivači cvijeća počnu postavljati takva pitanja o tome zašto listovi rastu u phalaenopsisu, što učiniti, tako da biljka ponovno raste, i zbog onoga što cvijeće uvenu.

Zašto orhideje imaju tromo lišće?

Vrijedno je više analizirati moguće uzroke ovog fenomena.

Pregrijavanje biljaka

Izravna sunčeva svjetlost u vrućoj sezoni, osobito poslijepodne, ima štetan učinak na biljku. Kada su orhideje naborane lišće i na njima se oslobađa vlaga - to je znak pregrijavanja biljke.

U ovom slučaju, vlaga se oslobađa u većim količinama nego što korijenje može apsorbirati, a lišće postaje vrlo mekano i gubi turgor. Mora se reći da u ovom slučaju biljka mora biti preuređena u hladu neko vrijeme, prskati svoje lišće, ali ne i cvijeće. Ako ne poduzmete takve mjere, orhideja će ne samo prestati rasti, već će samo nestati.

Kada uzgajate cvijet i istovremeno pokušavate udovoljiti svim uvjetima, nemojte dopustiti pregrijavanje ljeti, a tijekom hladnog razdoblja ne smije biti ugroženo ništa posebno.

Ako listovi i dalje suše, treba obratiti pozornost na pregrijavanje korijena biljke zbog zagrijavanja. Naposljetku, baterije zagrijavaju prozorsku dasku odozdo, što dovodi do istih posljedica kao i izravna sunčeva svjetlost. Kao rezultat, tlo se pregrijava, vlaga isparava, a korijeni nisu dovoljni.

Kako popraviti situaciju? Morate napraviti ovlaživač za cvijet. Postaje lako: kupujete dvostruku posudu za orhideju, njihovu vrlo veliku raznolikost. Unutarnja posuda dolazi s rupama za njegu viška vlage, a vanjska je potpuno zatvorena.

Stavite šljunčanu ili ekspandiranu glinu na dno posude pod tlakom tako da je na njoj unutrašnja posuda. Kada zalijete cvijet, višak vode spušta se na šljunak i ostaje tamo. Vlaga će ispariti i navlažiti korijenje, a tlo se neće pregrijati i sušiti. Glavna stvar - pobrinite se da voda pokriva samo šljunak, a ne tlo biljke.

Zbijanje tla

Odgovor na pitanje: zašto su listovi orhideja izgubili turgor i bore, može biti previše zbijeno tlo. Kada kupujete supstrat za phalaenopsis, obratite pozornost na njegovu kvalitetu, jer ako padnete u lošu kvalitetu, ovaj problem će se očitovati u bliskoj budućnosti nakon transplantacije.

Trajno navodnjavanje cvijeta će dovesti do uništenja supstrata, taloženja soli, pojave plijesni ili plijesni u njoj, zbijanja tla. Biljka počinje nedostajati cirkulaciju zraka u korijenu, cvijet neće dobiti adekvatnu prehranu i vlagu. Čim primijetite da orhideja ima naborane listove, poduzmite mjere opisane u nastavku.

Što trebate učiniti: kupiti novi, visokokvalitetni prajmer i presaditi falaenopsis. Cvijet će vrlo brzo početi oživljavati i uskoro će vas oduševiti cvjetanjem.

Pogrešan način navodnjavanja

Ovdje, naravno, mogu postojati dvije opcije: suho tlo ili prekomjerna vlaga.

 • Vrlo je lako osušiti tlo falaenopsisa, jer se vremenske prilike, unutarnja klima stalno mijenjaju. Utvrđivanje da je to vaš problem nije teško - samo premjestite biljku u lonac, ako se loše kreće, onda je to razlog.
 • Što učiniti ako se to dogodi: stavite lončanicu u toplu vodu 30 minuta, zatim izvucite posudu i pustite da se višak tekućine ispusti. Zalijevanje cvijeta, kako se tlo ne bi presušilo, stoji kada se gornji sloj osuši, ali pazite da zemlja ostane labava.
 • Preplavljene biljke ispunjene su truleži korijena. Najgore od svega, smrt korijena neće biti odmah vidljiva, cvijet može cvasti čak i kratko vrijeme. No s vremenom, problem postaje sve izraženiji, zdravi korijeni se više ne mogu nositi s hranidbom biljaka, a listovi orhideja će se smanjiti. U ovom slučaju, cvijetu je potrebno hitno presađivanje. Izvodi se na sljedeći način: izvadimo cvijet iz lonca, očistimo korijenje od zemlje, operemo ih, uklonimo pokvarene, oštećene korijene, osušimo ih, obradimo cimetom i izrežemo ih u novu podlogu.

Neispravna ishrana biljaka

Razlog za naborane listove orhideje može biti nepravilna oplodnja. To se očituje u žutosti lišća i njihovom gubitku turgora, njihovim padom, korijeni biljke postaju crni ili postaju crveni.

Da bi se spasila phalaenopsis, potrebno je izvršiti iste radnje kao u slučaju visoke biljne vlažnosti, samo uzimajući u obzir da je nakon presađivanja potrebno staviti biljku u sjenu nekoliko dana za njegovu rehabilitaciju.

Prisutnost štetnika

Razlog zašto listovi orhideje venu, također mogu poslužiti kao štetnici. Oni oštećuju korijenje, cvijet ne može normalno rasti. Hitno je potrebno dobro isprati korijenje i presaditi orhideju u novo tlo. Nakon zahvata zaboravite zalijevati cvijet dva tjedna, za koje vrijeme će sve ličinke štetnika umrijeti, jer ne podnose suše.

Uzroci dosadnog cvijeća

Zapravo, mnogo razloga. Najjednostavnije je da je došlo vrijeme, orhideja već blijedi, a malo po malo cvjetovi počinju sušiti. To je tako ako počnu sušiti, što je prvo počelo cvjetati, a zatim naizmjence.

 1. Spori cvjetovi mogu se pojaviti i ako je biljka kupljena sa svim pupoljcima u punom cvatu. Vi jednostavno ne možete znati. koliko dugo je biljka cvjetala u trgovini. Da biste to izbjegli, uzmite cvijet s nekoliko cvjetnih cvjetova. Tako ne samo da možete više uživati ​​u cvjetanju, nego i saznati njegovo trajanje.
 2. Drugi razlog može biti premještanje novog cvijeta iz trgovine u vaš dom. Mijenjanje uvjeta je stres za biljku, jer uvijek postoji razlika u mikroklimi prostorije, vlazi i osvjetljenju. Nije zastrašujuće, samo trebate pružiti dobru njegu i brigu za cvijet. Nakon toga, uskoro će vas opet moći zadovoljiti svojim cvjetanjem.
 3. Hipotermija također može biti mogući uzrok uvenulog cvijeća. U prvom slučaju - ako transportirate novi cvijet na hladno iz trgovine. Orhideja je prilično otporna na temperaturu, 15 stupnjeva je minimalna temperatura na kojoj se osjeća ugodno. Ako se dogodilo da je biljka bila pakirana slabo ili neposredno prije prodaje, biljka je bila zalijevana, onda je hipotermija sasvim moguća. Pružite orhideji dobru brigu i ona će nestati.
 4. U drugom slučaju, phalaenopsis u vama stoji u nacrtu. Tada hitno premjestiti biljku na drugo mjesto. Prilikom prozračivanja prostorije iu hladnoj sezoni uklonite cvijet odatle.
 5. Prskanje cvijeća. Posebno je vrijedno reći da ni na koji način ne vrijedi prskati cvijeće u bilo koje doba godine. Poprskajte samo lišće, a zatim s udaljenosti od 20 cm i samo u toploj sezoni. Činjenica je da će, ako se raspršuje s bliže udaljenosti, kapi biti velike i neće moći u potpunosti apsorbirati u biljku. S udaljenosti od 20 cm raspršena magla, koju biljka brzo apsorbira. Imajte na umu da prskanje tijekom hladne sezone može dovesti do prekomjernog hlađenja cvijeta.
 6. U ljeto, cvjetanje phalaenopsis može oprašiti raznim kukcima, ako se to dogodi, cvijet pada, a na njegovo mjesto nalazi se kutija sa sjemenkama.

Sada, znajući razloge zbog kojih orhideja blijedi, i kako ih eliminirati, vi ćete se nositi s tim nevoljama, a vaša orhideja phalaenopsis oduševit će vas dugo vremena cvjetanjem i zdravim izgledom.

Zašto su listovi orhideja naborani - što učiniti

Većina zatvorenih orhideja vrlo je hirovita, unatoč činjenici da su ti hibridi prikladni za uzgoj kod kuće. Često, puna snage, očigledno sigurna biljka za nekoliko sati gubi svoj turgor. Njezini listovi postaju mekani, naborani, obješeni beživotno. Zašto se to događa i što činiti?

Uzroci gubitka turgora

Lišće propadanje nije jedan, ali nekoliko razloga. Potrebno je utvrditi koji od njih je doveo do gubitka zdrave vrste. Tada će biti moguće poduzeti odgovarajuće mjere. Ako sve ostavite onakvo kakvo jest, smrskani listovi postupno će požutjeti, presušiti i cvijet će umrijeti.

Morate biti spremni da lišće neće moći brzo vratiti elastičnost. Potrebno je vrijeme. Činjenica je da gubitak turgora ukazuje na kršenje biokemijskih procesa u cijeloj biljci.

pregrijavanje

Najčešći uzrok gubitka turgora je pregrijavanje cijelog cvijeta ili nekog njegovog dijela, primjerice korijena. Ljeti, čak i na zapadnom ili istočnom prozoru, biljke su izložene snažnoj insolaciji. Listovi orhideja reagiraju na pregrijavanje povećanom transpiracijom, intenzivno isparavaju vodu.

Ne samo nadzemni dio, već i podloga se zagrijava na suncu. Iz nje počinje isparavati voda. Korijeni su dvostruko zahvaćeni. Oni ostaju bez vlage i dodatno se hladi, jer ga voda koja izlazi iz podloge hladi. Taj kompleks čimbenika dovodi do oštrog gubitka biljke kritičnog volumena vode i opadanja listova.

Sl. Phalaenopsis pregrijan na suncu bori sve listove u nekoliko sati

Prva stvar koju treba učiniti je ukloniti cvijet od sunca duboko u sobu. Na zasjenjenom mjestu temperatura lišća i korijenja postepeno postaje jednaka, a biljka više neće osjećati stres. Nakon toga, orhideju treba poprskati sprejom ili obrisati lišćem mokrom spužvom i navlažiti podlogu potapanjem.

Preporuča se dodati jednu od adaptogenih pripravaka u vodu koja prska listove:

 • jantarna kiselina (1/4 tablete po 250 ml),
 • Epin (1 kap na 250 ml).

Oba lijeka su učinkovita, ali Epin je prikladniji za korištenje. Može se mjeriti u kapima, a tableta jantarne kiseline morat će se podijeliti u nekoliko dijelova, razbiti u prah i otopiti u vrućoj vodi, što je nezgodno.

promrzlina

Zimi biljka može patiti zbog protoka hladnog zraka koji je prodro kroz otvor u okvirima ili u blago otvoren prozor. Budući da je ostala nekoliko minuta u hladnom propuhu, orhideja će se najvjerojatnije smrznuti.

VAŽNO! U jakom mrazu, biljke koje stoje blizu stakla mogu se smrznuti već na + 14 ° C.

Smrznuto lišće se ne može izliječiti. One će se morati samo odrezati oštrim nožem i rezom u prahu s ugljenom za dezinfekciju. Ako to ne učinite, lišće će početi trunuti, a cijela biljka će umrijeti. Kada se na biljci počne stvarati novi list, može se presaditi.

Sl. Kada listovi ozeblina vise kao krpe

štetočina

Na zatvorenim orhidejama često napadaju:

 • grinje (pauk i stan),
 • lisne uši,
 • tripsa,
 • brašno crvi
 • lažni čuvari (kokcidi).

Isisavaju sok, na koji ploče reagiraju s uvenućem. Sušenje štetnika ne samo da dovodi do gubitka turgora, nego i prenosi virusne bolesti.

Sl. Šteta uzrokovana crvenim staklenicima

Možete se riješiti parazita sustavnim pesticidima. odijelo:

Prije prskanja biljka se iz sobe izvlači na balkon ili lođu. Zimi se u tu svrhu koristi kupaonica - ima ventilaciju kroz koju će ispariti neugodan miris pesticida. Pojedinačni insekti mogu se ukloniti spužvom umočenom u sapunicu.

Povratne informacije proizvođača: „Uvijek koristim Karbofos. On, dakako, smrdi, ali cijela "živa bića" iz orhideja izravno spuštaju. "

bolest

Smanjenje lista može nastati zbog oštećenja korijena patogenih gljivica i bakterija. U takvim slučajevima, donji listovi su prvi koji pate. Biljke redistribuiraju zalihe vode i hranjivih tvari, uklanjaju ih iz starih listnih ploča i šalju ih na gornje, mlađe.

Ako se nakon zalijevanja ili prskanja voda nakupi u osovini lista, treba je ukloniti upijajućim papirom, inače kolonije bakterija mogu rasti na ovom mjestu i biljka će početi trunuti.

Jadna voda

Epifitske orhideje vrlo su zahtjevne za kvalitetu vode. Potrebna im je najnježnija, čak i destilirana vlaga, koja sadrži najmanje soli.

Voda iz slavine ne ispunjava ove zahtjeve. Obično se omekšava ključanjem, ali s jakom salinizacijom to nije dovoljno. Postupno, podloga postaje otrovna za orhideju, a cvijet blijedi.

Savjet # 1. Za navodnjavanje potrebno je skladištiti kišu i otopljenu vodu. Možete koristiti mraz koji se stvara na zidovima zamrzivača - to je gotovo čisti destilat.

Nedostatak vlage

Velika većina zatvorenih orhideja su epifiti. Dugo mogu raditi bez zalijevanja, zadovoljavajući se prskanjem korijena i lišća. Ali ako se stegnete s navodnjavanjem, lišće će se početi smanjivati ​​zbog činjenice da u supstratu nema apsolutno nikakve vlage.

Sl. Pereushenny papiopedillum. Osušeni listovi "cipela" nisu obnovljeni

Kod orhideja za zalijevanje nema jasnih vremenskih intervala. Pravilnost navodnjavanja ovisi o suhoći zraka i temperaturi u stanu. U podnevnom suncu iu kišnom vremenu supstrat će isparavati vodu s različitim intenzitetom.

Epifiti se jako boje prelijevanja. Zalijevanje može biti samo dobro osušen supstrat. Stoga, svaki put, prije nego što počnete zalijevati orhideju, trebali biste biti sigurni da je tlo suho.

Obično to rade - uzimaju posudu s orhidejom u ruke, a svojom težinom određuju koliko je podloga suha.

Jako osušene biljke treba uroniti u vodu 10-15 minuta. Nakon toga lišće treba poprskati jantarnom kiselinom.

Orhideja zalijevanje cvjećar treba razviti raspored samostalno, empirijski. U prostorijama sa suhim zrakom biljke se brže suše. U oblačnom vremenu i tijekom duljih kiša zrak u stanu postaje mokar, tako da možete preskočiti sljedeće zalijevanje.

Gubitak turgora nakon presađivanja

Ako se nakon presađivanja orhideja lišće malo uvenulo - to je normalno. Ali ako se nakon tri ili četiri dana turgor ne oporavi, naprotiv, lišće će postati sve tromije, to znači da biljka nije zadovoljna nečim. Najvjerojatnije - sastav supstrata.

Neispravno pokupljena mješavina jako upija i zadržava vodu. Tada, unatoč čestom zalijevanju, biljka neće moći dobiti dovoljno vlage. Supstrat za orhideje koje rastu na otvorenom prahu trebao bi biti vrlo vlažan, jer isparavanje u suhom unutarnjem zraku ide brzo, osobito zimi.

Obično se mješavina temelji na borovoj kori. Ovaj materijal ima nisku vlagu, brzo se suši. Da bi se povećala higroskopnost podloge, dodaje se sljedeće:

Za neke orhideje, kao što je celogin, oni dodaju malo humusa u smjesu za prehranu.

Velika je pogreška saditi orhideje u staklenim ili staklokeramičkim posudama za piće za orhideje - posude bez rupa na dnu. Oni se mogu koristiti samo za stabilizaciju plastičnih posuda tako da ih stavite u pijanicu. Inače će korijeni biljke izumrijeti u roku od mjesec dana.

Prema riječima Franka Rellkea, uzrok odumiranja korijena i naknadno izumiranje lišća može biti prekomjerna oplodnja ili preuska posuda u kojoj korijenje ne dobiva dovoljno zraka. Orhideja također može objesiti lišće, ako se stegne s transplantatom u drugom, prostranijem loncu.

Frank Rellke, autor orhideja. Tako rastu najbolje ”,“ Orhideje. Ilustrirani priručnik. 200 vrsta "

Sljedeći razlog za probleme s listovima nakon transplantacije je neprikladna kiselost. Uz višak kiselih sastojaka (lišće i korijenje hrasta, raspadnutih borovih iglica, mahovina), korijenje ne može dobro funkcionirati, pa lišće ostaje bez vode.

Prekomjerna alkalna podloga dovodi do prijelaza hranjivih tvari u obliku koji je nedostupan biljkama. Smjesa se alkalizira zbog zalijevanja vodom koja sadrži mnogo kalcija. U isto vrijeme, listovi žute, ali zadržavaju elastičnost.

Zašto orhideje (phalaenopsis) imaju naborane listove?

Pijem ga potapanjem, redovito, ne sipam, ne sušim, a listovi su naborani, zašto?

Marija, nisam dobila detaljan odgovor na sva pitanja, a to nije u potpunosti “dijagnosticirati” bolesnu biljku. Želio bih da vas u budućnosti savjetujem da priložite fotografiju postrojenja na pitanje, detaljnu priču o uvjetima zatočenja i njegu. To će vam omogućiti brzo i učinkovito otkrivanje i uklanjanje uzroka bolesti.

Zašto bi se lišće phalaenopsisa naboralo?

 • orhideja je pregrijana. To se događa kada je korijenski sustav izložen vrućem zraku iz baterija, od zagrijavanja prozora na prozorskoj dasci bez ventilacije. Kada se pregrije, korijenski sustav orhideje prestaje apsorbirati vlagu, ne osiguravajući pritom dotok lišća, a drugi se naborani zbog nedostatka vlage. Ako se to može dogoditi u vašoj orhideji, trebate odabrati drugo mjesto ili osigurati svježi zrak.
 • Korijeni orhideja trule su od konstantne vlage i pogrešnog sastava supstrata. To se može dogoditi s čestim zalijevanjem, kada podloga nema vremena za sušenje. Phalaenopsis bi trebao imati prozračnu, dobro prozračenu podlogu, na primjer, na temelju čiste kore, s ventilacijskim rupama u loncu na obje strane. Na potpuno sušenje supstrata govorit će se puno srebrenje korijena u loncu. Kada zalijevanje lonac je uronjen ne više od 20 minuta. Svakako pregledajte korijene i stabljike koje formiraju listovi: jesu li smeđe ili crne točke, inkluzije, korijeni i dijelovi stabljike moraju biti uklonjeni. Pregledajte korijenje bi trebao biti nakon zalijevanja, zeleni korijeni su najbolje vidjeti.
 • koristite previše koncentrirano gnojivo. Phalaenopsis u prirodi troši vrlo malo hranjivih tvari, odnijela ih je kiša iz grana i debla, na kojima živi ova orhideja, stoga kada se uzgaja pod sobnim uvjetima lako je spaliti korijenje koje hrani lišće vlagom, veliku dozu gnojiva. Phalaenopsis se hrani izvan faze cvatnje, po mogućnosti s posebnim gnojivom za orhideje s dozom smanjenom za faktor 2-3 i tek nakon zalijevanja! Isprva su sipali, potapali lonac 10 minuta u vodu, a zatim su izvukli, rastopili gnojivo u vodi i ponovno potopili lonac za preostalih 5-10 minuta. Bolesna biljka se ne smije hraniti!

Ako nema trulog korijena, phalaenopsis sjedi čvrsto u loncu, a zatim se neko vrijeme biljka može staviti u staklenik: veliki akvarij s poklopcem, plastični spremnik, dio neke boce. Ova staklenika mora biti instaliran na svijetlom mjestu, ali bez izlaganja suncu, zrak svakodnevno, sprej zidove staklenika s vodom. Visoka vlažnost zraka pomaže u oporavku lista.

Dala je opće preporuke, možda će biti potrebni neki drugi uvjeti oživljavanja ili liječenja.

Zašto orhideje sušiti i mrštiti se?

Pregrijavanje i promrzline

Problemi s listnim listovima najčešće su posljedica različitih fizičkih, kemijskih ili parazitskih intervencija. Neki vrtlari, primjećujući da lišće požute, blijede, bore se, postaju meke i mlohave, počinju odmah poduzimati agresivne radnje - obraditi cvijet teškim preparatima, presaditi ga ili odrezati oštećene dijelove. No, često odgovor na pitanje zašto blijedi orhideja leži u banalnoj nepažnji samog vlasnika.

Ako lišće orhideje izblijedi, onda je vrijedno razmotriti je li cvijet trzao na nepovoljne utjecaje okoline. Često pregrijavanje ili ozebline uzrokuju žuto lišće. Ponekad se prekriju smeđim pjegama, mrštenjem na mjestima opeklina. U pozadini svega ovoga pada cvijeće. Karakterističan simptom činjenice da problem lišća nije bolest jest to što uglavnom trpe gornje fotosintetske ploče koje su izložene nepovoljnim uvjetima okoline.

Kako spasiti cvijet u ovom slučaju? Premjestite ga na drugo mjesto, dodajte stimulanse za rast u prehranu i osigurajte mir.

Nedostatak vlage

Ako primijetite da orhideja ima naborane lišće, sjetite se kada ste posljednji put zalijevali cvijet. Najčešća pogreška pri uzgoju ovog cvijeta je samo nedovoljno zalijevanje, što dovodi do činjenice da orhideja blijedi.

Čak i uz pažljivu brigu, nakon presađivanja ne može se odraziti dovoljno vlage. Ako izbojci postanu žuti - to ukazuje na snažan nedostatak vlage i zahtijeva hitne metode reanimacije. Velikodušno zalijevajte svoj cvijet, u nekim slučajevima preporuča se čak i prenijeti na hidrogel kako biste imali vremena spasiti kućnog ljubimca.

Bolesti i štetnici

Čest odgovor na pitanje zašto falenopsis lišće orhideje blijedi u orhideji je gljivična ili bakterijska invazija. Također su meke zbog prisutnosti parazita. Karakteristični simptomi lezije krpeljima, nematodama ili insektima je gubitak turgora, tromih, smežuranih izdanaka.

Prije nego što nešto učinite sa sumnjom na bolest, potrebno je prije svega riješiti tko je uzročnik bolesti.

Među gljivičnim oboljenjima, phalaenopsis najčešće pogađa patogene točke, antracozu i različitu truljenje. Obično, bolesti koje uzrokuju ove organizme manifestiraju se kao lokalna mjesta, na mjestima gdje epidermis počinje žutiti ili pocrniti. Uz produljenu bolest, zahvaćene ploče se smanjuju. Ako se na donjem rubu fotosintetske ploče pojavi bijeli micelij, to znači da imate posla s pepelnicom.

Zašto orhideje odlaze iznenada? Razlog tome može biti vaskularna mikoza ili trulež korijena. Često, ako se biljka iznenada smrvi, ništa se ne može učiniti. Liječenje unutarnjih bolesti je naporan i skup proces, dok je phalaenopsis gotovo nemoguć.

Osim gljivične invazije, odgovor na pitanje zašto su listovi orhideja postali meki i vodenasti je bakterioza. Ova skupina bolesti vrlo brzo se razvija i za nekoliko dana može ubiti cijeli cvijet. Oštećena tkiva postaju smeđa, zamagljena, fotosintetski organi se prvo smrću u bolesti, a nakon toga postaju vrlo mlohavi, mekani i suhi. Bit će vrlo teško nešto učiniti, u nekim slučajevima može pomoći presađivanje i liječenje antibioticima.

Od štetočina na phalaenopsisu, često se napadaju razni insekti ili grinje. Zbog svoje vitalne aktivnosti cvijet postaje žut, mekoća fotosintetizirajućih tkiva se povećava. Štetočine se često masovno razvijaju na donjem dijelu organa.

Problemi s korijenima

Zašto listovi orhideje phalaenopsis venu? Problem je najvjerojatnije skriven u korijenu. Uzrok njihovog oštećenja je sušenje, infekcija gljivičnim, bakterijskim bolestima ili neprikladno, pregusto tlo za njihovo fiksiranje i prehranu. Kao rezultat toga, možete vidjeti kako lišće požuti u orhidejama. Da cvijet ne uvenu, u ovom slučaju treba poduzeti brojne medicinske mjere kako bi se vratio korijenski sustav cvijeta.

Liječenje i prevencija

Iznad smo shvatili zašto listovi orhideja zapravo blijede, zašto mogu požutjeti, a što ne činiti kako ne bi izazvali bolesti. Najbolja prevencija bolesti lišća je svakodnevna njega i praćenje stanja. Uvjerite se da ne padne na izravnu sunčevu svjetlost, tako da se ne osuši i da se ne prelijeva.

U slučaju prvih znakova bolesti, liječite vašeg ljubimca antifungalnim ili antibakterijskim lijekovima, ne bojte se koristiti insekticide i akaricide. Ako orhideja lišće požutjeti, glavna stvar na vrijeme kako bi se utvrdilo uzrok bolesti. Samo uz pažljivu brigu orhideja će vas oduševiti svojom cvatnjom.

Videozapis "Orhideja je izgubila turgor lišća"

U ovom ćete videu naučiti što učiniti ako je orhideja izgubila turgor lišća.

Zašto orhideje imaju naborane listove?

Listovi orhideja su uglavnom tvrdi i kožasti. Međutim, oni se također mogu smanjiti. Ovaj signal često dolazi prekasno.

Glavni razlozi za ovo stanje listova orhideja mogu biti samo dva:

 1. Prirodno starenje;
 2. Loš rad korijenskog sustava ili smrt.

Drugi razlog je podijeljen u nekoliko posebnih, ali vrlo važnih slučajeva, budući da njihov napad može dovesti do smrti cijele biljke:

 • nedostatak vlage;
 • pregrijavanje, uključujući korijenski sustav;
 • pretjerano hladan sadržaj;
 • bolesti i štetnika.

Lišće se može smanjiti iz različitih razloga.

Zašto orhideje imaju naborane listove?

Nedostatak vlage

Prvo morate zapamtiti koliko je biljka zalivana i koliko često treba zalijevati:

 1. Ako je to phalaenopsis, onda se supstrat ne bi trebao isušiti. Zalijevanje se provodi svakih 7-10 dana u sunčanom vremenu. Inače, jednom svaka 2 tjedna;
 2. Štapići uzgojeni s otvorenim korijenskim sustavom, namočeni 30 minuta svakih 1-2 dana;
 3. Cumbria u razdoblju rasta preferira mokri supstrat bez sušenja. Tijekom odmora tlo između navodnjavanja treba potpuno isušiti 5-7 dana;
 4. Papuče pretpostavljaju uvijek blago vlažnu zemlju;
 5. Cattley, koji se nalazi u stanju mirovanja, ima vrlo negativan stav prema čestom i obilnom zalijevanju. Tijekom rasta oni također trebaju organizirati malo suho;
 6. Zimi se cimbidije zalijevaju samo jednom mjesečno, a od početka proljeća podloga mora uvijek biti mokra.

Ako je zalijevanje, onda biljka treba dati dobro piće, a ne pretjerati s gnojivom. Budući da Phalaenopsis, nakon što je prilično tenderskog lišća, brzo počne mrštiti se, preporuča se staviti obloge s otopinom jantarne kiseline, 1 tableta po litri vode na listnim listovima jednom dnevno.

Za vraćanje turgora može se primijeniti jantarna kiselina.

Ova metoda je primjenjiva za vraćanje turgora listova orhideja koji nemaju kopljastu strukturu listne ploče. Ostatak, kako bi se smanjilo područje isparavanja vlage, lišće se suši i odbacuje.

Pregrijavanje biljaka i korijenskog sustava

Orhideja je nedavno navodnjavana, supstrat još nije isušen, a listovi su naborani, onda morate obratiti pozornost na temperaturu okoline ili, ako je vani vani, koliko se peku baterije.

Na visokim temperaturama i niskoj vlažnosti, listovi orhideja počinju intenzivno isparavati vlagu. Mokro tlo se također zagrijava, voda isparava, korijenje se hladi - to uzrokuje usporavanje ili potpuni prestanak apsorpcije vlage.

Dakle, događa se sljedeće: listne ploče isparavaju vlagu, a korijeni ga ne upijaju - kao rezultat toga dolazi do dehidracije, lišća počinju mrštiti.

Što učiniti kako bi se uklonila smrt orhideja:

 1. Uklonite biljku na drugo mjesto, dajte mu priliku da se oporavi;
 2. Povećajte vlagu oko cvijeta. Prskanje 2-3 sata nije preporučljivo. Bolje je staviti na paletu s vlažnom glinom;
 3. Ako je baterija kriva za problem - objesite ih mokrim ručnicima. Ako sunce - premjestiti postrojenje na drugo mjesto.

Unatoč činjenici da orhideje rastu u tropskim šumama, gdje je temperatura dovoljno visoka, ne smijemo zaboraviti da je 100% vlažnost.

Udobna temperatura za uzgoj bilo koje vrste orhideja je temperatura + 15... 30 stupnjeva. Za kratko vrijeme, neka plemena izdrže temperature do +42 stupnjeva, ali pri visokoj vlažnosti.

Optimalni uvjeti za različite vrste orhideja.

Hladan sadržaj i ozebline

Prilikom odabira mjesta za održavanje tropske ljepote, morate zapamtiti da je to tropsko, to jest, s jakim padom temperature, orhideja se može smrznuti. Samo Cymbidium može izdržati temperature do -3 stupnjeva i suho podlogu za kratko vrijeme.

Prilikom provjetravanja može doći do smrzavanja prizemnih dijelova orhideje. Znak je mrlja / mrlja tamnije nijanse, prozirna po izgledu, mokra i ljigava na dodir. Ako se to dogodi, mrlju treba rezati i tretirati aktivnim ugljenom ili mljevenim cimetom.

Ipak, treba uzeti u obzir temperaturu prozora u zimi - prekomjerno hlađenje korijenskog sustava dovodi do smrti korijena i, kao posljedica, gubitka turgora lista. Da biste to utvrdili, morate protresti orhideju u loncu. U slučaju smrti korijen biljka će objesiti u spremniku.

Za spremanje orhideje potrebno je:

 1. Izvucite iz lonca;
 2. Provjerite žive korijene, uklonite mrtve;
 3. U slučaju smrti cijelog korijenskog sustava potrebno je ukloniti sve trule, oguliti stabljiku do zelene, obraditi ga cimetom ili ugljenim prahom i staviti u staklenik. Nakon nekog vremena probudit će se meristemski pupovi odgovorni za rast korijena;
 4. Tako da pojačano isparavanje vlage ne uništi potpuno cvijet, možete ga skratiti za ¾ listova orhideja.

Bolesti i štetnici - uzroci smrti korijenskog sustava

Glavni uzrok nabora lista je smrt korijenskog sustava. Osim nepravilnog navodnjavanja, invazija štetočina i bolesti dovodi do tako tužnog ishoda.

štetočina

Nisu svi štetnici izravno oštetili korijenski sustav. Većina njih utječe na to neizravno. Kroz rane koje uzrokuju insekti, patogene bakterije, virusi i gljivične infekcije ulaze u orhideju.

Dio

Spider i grinje

Iznimno je teško uočiti štetnike zbog vrlo malih veličina. Moguće je identificirati po tragovima koje ostavljaju kao rezultat njihove vitalne aktivnosti: plahta je naborana i srebrna, žuta i nestaje. Možete držati lišće, osobito u sinusima, mokro jastučić od pamuka i to će biti sitne crvene točkice. Da biste se riješili krpelja, možete upotrijebiti više, najmanje 3, tretman s insekticidima i akaricidima s različitim aktivnim sastojcima.

Leptiri i moljci

Cvijeće i mladi izbojci gusjenica i ličinki, koji se talože u gornjem sloju supstrata, jedu. Stoga, kako bi ih se riješili, orhideja se mora izvaditi iz lonca, temeljito isprati biljku i lonac u otopini insekticida i posaditi u svježem tlu.

Mealybugs, štitaste uši

Vrlo je jednostavno vidjeti ove štetočine: na orhideji se pojavljuju bijele baršunaste formacije i ljepljiva prevlaka šećera - pad.

Otrovati ih je praktički beskorisno, stoga se koriste mehaničke metode borbe. Najučinkovitiji način je brisanje mjesta insekata pamučnim pupoljcima umočenim u votku jednom tjedno. Ako se barem jedan insekt pojavi na površini podloge, orhideja se mora presaditi na svježe tlo, nakon što je prethodno tretirana.

Mlijeko na orhideji.

tripsa

One su veće od krpelja u veličini, ali ih je teško primijetiti, jer se one smještaju na unutarnjoj strani lisne ploče. Štete koje je orhideja nanijela vrlo su slične onima koje krpelj nanosi. To je najučinkovitije uništiti thrips uz pomoć gastrointestinalnih lijekova, ali ne biste trebali odbiti sprejevi.

Root sustav

Posebnu skupinu čine štetnici koji nastanjuju supstrat i štete izravno korijenima.

Sciarides i flatheads (ili komarci od gljiva)

Hrane se mrtvom organskom tvari, ali ne preziru vrhove mladih korijena. Trgovine prodaju dovoljno lijekova za borbu protiv tih štetnika.

Kada se velika populacija orhideja najbolje transplantira u svježi supstrat, smanjuje se količina treseta i mahovine.

Root tick

Pojavljuje se u starom, jako zbijenom tlu. Jede korijene i unutarnju stranu donjeg lišća. Na njima su vidljivi utori. Za grinje ne udari orhideje, mora se presaditi barem jednom svake 3 godine. Ako je došlo do infekcije, biljka je uklonjena iz lonca, oprana pod tekućom vodom 35-45 stupnjeva, uklanjanje svih tragova starog tla i korijena oštećene krpeljom. Nakon sadnje, nakon 3-4 dana, orhideja i supstrat tretiraju se pripremom krpelja.

Ličinke kukaca

Orhideje su vrlo rijetko pogođene, ali ih ne smijete zaboraviti. Ako biljka počne gubiti lišće bez očiglednog razloga, onda možete staviti komad sirovog krumpira na tlo i taj će štetnik sigurno puzati na njega. Orhideja se odmah pere, uklanjaju se zahvaćeni korijeni, presađuju u svježi supstrat, a ne zalijevaju najmanje 10 dana.

Woodlice, puževi i puževi

Teško ih je naći tijekom dana, jer su noćni. Hrane se organskim ostacima kore, algi i mahovine, što doprinosi zbijanju podloge. Kada velika populacija počne jesti korijene orhideja. Namamite ih sirovim krumpirom ili kriškom jabuke. Možete se riješiti samo kada presađujete.

Mokriti, puževi i puževi mogu se naći samo noću.

bolest

Boluju samo orhideje oslabljene nepravilnom agrotehnikom. Bolest korijena je opasna, jer početak bolesti nije vidljiv. Vlasnik promatra samo posljedice smrti korijenskog sustava.

Fusarium

Najpogodnija bolest za orhideje. Korijeni kroz prozirni lonac mogu izgledati sasvim zdravi, ali lišće je već izgubilo turgor i počelo se mrštiti, jer su baze korijena već umrle. Hitno je potrebno dobiti orhideju, oprati i pažljivo ispitati bazu stabljike. Ako se zatamni, morat će se rezati na zelenu tkaninu, rez mora biti tretiran fungicidom, a zatim tretiran dugo vremena.

Phytophthora

Brzo se širi na visokim temperaturama i visokoj vlažnosti. Najčešće zahvaćene orhideje uzgajaju se u stakleniku.

Uzročnik fitophtora uzrokuje pojavu crne truleži na vanjskim dijelovima biljaka, a zatim prodire u stabljike, gomolje i korijenje.

Prilikom prve pojave takvih mrlja potrebno ih je hitno ukloniti, sekcije dezinficirati, a fungicid i baktericid treba potpuno tretirati cijelu biljku.

Rhizoctoniosis ili smeđa trulež

Počinje na korijenima, uzdiže se gore na orhideju, korijeni postaju smeđi i prazni. Izvadite biljku iz lonca, temeljito isperite, uklonite sva zahvaćena područja. Obraditi orhideju 3 puta fungicidima s različitim aktivnim sastojcima, bez sadnje u tlo. Nemojte se bojati zadržati nekoliko dana cvijet bez podloge, morate biti sigurni da su uklonjene sve zaražene stranice.

Gljive u tlu

Ako se kroz stjenke lonca vidi bijela paučina, kuglice u gornjim slojevima tla izgledaju kao jaja i ima miris micelija, zatim orhideju treba hitno presaditi u novi supstrat, temeljito oprati korijenski sustav i spremnik u kojem je cvijet rastao. Prije sadnje, potopiti korijenje biljke u fungicid za 10-15 minuta. Prvi put zalijevanje biljke je potrebno samo kada se cijeli supstrat dobro osuši.

"Suha" trulež ili južna sklerocijalna trulež

Infektivna gljivična bolest karakteristična za monopodijalne orhideje. Teško je izliječiti orhideju, jer se bolest vrlo brzo širi i na nju rijetko djeluju fungicidi. Možete pokušati ukloniti sve zahvaćeno tkivo i povremeno obraditi biljku raznih vrsta fungicida.

Optimalni uvjeti pritvora

Sve što je gore napisano temelji se na pogreškama agrotehnike orhideja, a to su:

 • prekomjerno zalijevanje;
 • niske ili visoke temperature;
 • slaba rasvjeta;
 • pakirani slani supstrat;
 • nepoštivanje pravila karantene za novo stečena postrojenja.

Sve to dovodi do toga da korijenski sustav orhideje propada. Shodno tome, pseudobulbice počinju ispuhivati ​​i gubiti turgorske listove.

Vrlo je važno odabrati pravu podlogu za svaku vrstu orhideja, promijeniti je u vremenu, ne dopuštajući joj da sedimentira i slane otopine. Ne biste trebali dobiti koji su uključeni u dodatak treseta i pjene, to ne bi trebalo biti više od 10-15%.

S jedne strane, treset ne dopušta zemljištu da se brzo ukiseli, as druge - čini ga kiselom. Pjena je neutralna komponenta koja potiče bolje prozračivanje supstrata, ali oko nje ne talože se korisni mikroorganizmi koji sprječavaju masovnu reprodukciju gljivica.

Komponente supstrata također utječu na stagnaciju vlage u tlu. Za plemena kao što su Cattley i Wanda potrebna je podloga koja se brzo suši, na bazi kore i ugljena, posebno zato što je Wanda bolje opremljena ACS-om.

Preporuča se treseti tlo za Phalaenopsis, budući da korijeni ove vrste više pate od salinizacije supstrata nego od stupnja njegove vlage.

Cumbria i cipele preferiraju sastav koji troši vlagu, ali s dobrom prozračnošću.

Ako slijedite određena pravila za održavanje orhideja, možete izbjeći većinu problema:

 1. Rutinski pregled na svakom zalijevanju radi prisutnosti parazita i bolesti. U slučaju otkrivanja - neposredno liječenje;
 2. Pruža optimalnu rasvjetu za ovu vrstu orhideje. Sjenčanje kada je sunce presvijetlo;
 3. Temperaturni uvjet odabran je za svaku kategoriju zasebno. Postoje hladne, umjereno hladne, tople sorte. Postavljanjem toplog sadržaja biljke na hladnu prozorsku dasku lako možete izgubiti cvijet i obratno;
 4. Podesite način navodnjavanja. Bolje je popuniti nego prelijevati;

Orhideje ne vole višak zalijevanja.

Korisni videozapisi

Pogledajte videozapis o tome zašto orhideje gube turgor:

Videozapis o obnovi turgora lista:

I ovdje je opisan zanimljiv način da se vrati turgor:

I još jedan video o tome kako vratiti turgor lišća:

zaključak

Poštivanje gore navedenih točaka pomoći će očuvanju zdravlja tropske ljepote, spasiti je od gubitka korijenskog sustava.

Što učiniti ako lišće orhideje Phalaenopsis sušiti, glavni uzroci wilting

Orhideja Phalaenopsis je iznimno lijep i najpopularniji hibrid domaće orhideje. Ove nevjerojatne biljke razlikuju se od ostalih kućnih cvijeća i zahtijevaju posebnu njegu.

Gdje god dođe orhideja Phalaenopsis, ne bi bilo štetno dodijeliti joj mjesečni karantin za svaki slučaj i mjesto daleko od ostalih predstavnika domaćeg staklenika. Phalaenopsis se smatra nepretenciozan, ali se događa da biljka počinje boljeti.

Nakon što su otkrili da su uvenuli, namrštili se ili prekrili mrljama, ili se listovi orhideje phalaenopsis promijenili, pažljivi vlasnik pokušava shvatiti što učiniti u takvim slučajevima.

Falaenopsis lišće orhideja je naborano, što učiniti

U nekom trenutku možete primijetiti da su listovi kućnog ljubimca izblijedjeli i počeli se mrštiti. Nije tako teško razumjeti zašto su listovi orhideja naborani: najvjerojatnije nema vlage. Morate revidirati načelo zalijevanja i prskanja biljaka i, najvjerojatnije, sve će se vrlo brzo prilagoditi.

Zašto uvenuli listovi orhideje phalaenopsis, oštećenja korijena

Ako ste zalijevali i napajali falaenopsis dobro, ali listovi ne misle da se oporave, pa čak i izgledaju gore, pogledajte korijen. Kad orhideje imaju mlohave, trome, meke, žute i umiruće listove, razlog je gotovo uvijek u korijenu.

Mekoća može signalizirati nedostatak kalcija ili fosfora, ali oštećeni korijeni su najčešći i najčešći (9 od 10 slučajeva) razlog zašto orhideje imaju meko lišće. Pažljivo pomičite orhideju u loncu, provjeravajući je li čvrsto držana u tlu. Ako se “posrne” poput bolnog zuba, tada je korijenski sustav pretrpio pristojnu štetu. Potrebno je izvući orhideju iz lonca i pažljivo ispitati korijenje. Suhi, trule, sluzave i propadajuće korijene treba odstraniti oštrim čistim nožem do zdravog tkiva. Obradite rez rezanim ugljenom ili antiseptikom bez alkohola. Ne možete hraniti biljku do potpunog zacjeljivanja rana.

Uzroci mrlja na listovima falenopsisa

Jednog dana možete otkriti da orhideja ima mrlje na lišću. To mogu biti tragovi opeklina ili žarišta virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Posljednje dvije se teško razlikuju jedna od druge, jer su simptomi vrlo slični: i patogeni i patogeni ostavljaju mrlje na listovima orhideja phalaenopsis.

Prozirna mjesta na listovima orhideja. Na listu se pojavljuju mrlje koje se suše i postaju prozirne. Najvjerojatnije je to gljivična infekcija, ali može biti i virusna. Smeđe mrlje na listovima orhideje phalaenopsis. Gljivične infekcije su male mrlje od smeđe boje koje se povećavaju u veličini i konačno lišće orhideje ostavlja potpuno smeđe. Virusne infekcije mogu početi s smeđim pjegama, koje, kako bolest napreduje, postaju crne i depresivne. Vlažne vodene mrlje sa žutim rubom na listovima orhideja su najvjerojatnije bakterijske meke truleži (Erwinia). Mirise na truljenje povrća, razvija se brzo - nemate vremena za osvrt, jer su listovi orhideja već postali vodeni, beživotni. Počinje s malom mrljom. Mokra mjesta mogu biti uzrokovana toplinom ili opekotinama od sunca. Takva oštećenja imaju tamni okvir. Oni nisu obnovljeni i nisu opasni u smislu infekcije, iako kvare izgled cvijeta. U slučaju mrlja zbog opeklina ili drugih mehaničkih oštećenja, potrebno je preispitati režim održavanja i slično treba izbjegavati. Ako je biljka zaražena, trebate odmah poduzeti mjere. Na listovima orhideja pojavile su se crne točke. Crne mrlje na vašoj orhideji znak su kasno palež, kloroza, filostoza (crna točka) i druge opasne gljivične bolesti. Virusna infekcija također se može manifestirati u crnim točkama. Ako deblo orhideje postane crno, to je najvjerojatnije crna trulež - najopasnija gljivična bolest. Voli cvijeće već oslabljeno nekom bolešću i sa zadovoljstvom se pridružuje ovoj bolesti. Ako je značajan dio postrojenja pogođen, više ga nije moguće spasiti. Uzrok ove bolesti je niska temperatura. Tretman se sastoji od uklanjanja oštećenih dijelova obradom kriške, zamjenom podloge, dezinfekcijom posude, izoliranjem iz drugih biljaka i strogim praćenjem cijelog staklenika. Naravno, morate stvoriti najpovoljnije uvjete za biljke.

Opći principi liječenja ovisno o patogenu.

 • Bakterijske bolesti. Smanjena vlažnost, dodatna cirkulacija. Uklonite zahvaćeno tkivo sterilnim instrumentom. Liječenje najmanje pet dana s baktericidnim sredstvom: streptocidom, furatsilinom, gentamicinom itd.
 • Virusne infekcije. Ne postoji specifičan tretman za virusne infekcije, terapija je usmjerena na uklanjanje zahvaćenih fragmenata, stvaranje povoljnih uvjeta i jačanje imunološkog sustava.
 • Gljive. Rezanje oboljelih dijelova sterilnim alatom, zaustavljanje prskanja do potpunog oporavka, liječenje fungicidnim preparatima ne u profilaktičkom, nego u medicinskoj koncentraciji.

Listovi orhideja su tromi i meki

Pod uvjetom da korijeni nisu oštećeni, uzroci ove bolesti mogu biti sljedeći:

 1. Pregrijavanje korijena. Lonac s biljkom treba premjestiti na hladnije mjesto i ostaviti ga na sat ili dva. Glavna stvar - postupnost, ni u kojem slučaju ne može oštro ohladiti orhideje. Nakon odmora treba ga obilno izlijevati i navodnjavati. Ovaj postupak može potrajati nekoliko dana do potpunog oporavka.
 2. Prekomjerna količina ili nedostatak vlage. U tim slučajevima trebate promijeniti način unosa tekućine. U navodnjavanju, morate se usredotočiti ne toliko na vrijeme kao na stanje supstrata, na čije sušenje može utjecati mnogo čimbenika.
 3. Previše ili premalo gnojiva. Velika koncentracija gnojiva može izgorjeti korijenje biljke. Ako ste "prejeli" orhideju i shvatite da je to uzrok bolesti, trebate u potpunosti zamijeniti podlogu, pregledati korijenje i ukloniti oštećene. Ako je cvijet "podcijepljen", morate podesiti sustav. Imajte na umu da se oštećeni dijelovi postrojenja neće moći oporaviti.
 4. Potrebna je transplantacija. Ako ima previše korijena u loncu, supstrat se oksidira, kokne se i izgubi glavnu funkciju - propusnost zraka, biljka treba presaditi, jer se počela gušiti. Drugi razlog - supstrat može biti zaražen gljivicom tla.

Siva truljenja u falenopsisima orhideja

Siva trula je gljivična bolest u kojoj se pojavljuju tamne mrlje, prekrivene pahuljastom patinom. Počinje na lišću, zatim se seli u tlo i cvijeće, koje su prekrivene smeđim mrljama. Uzrok sive truleži je niska temperatura plus visoka vlažnost. Također se može izazvati prekomjernom količinom dušičnih gnojiva. Tretman je klasičan: uklanjanje zahvaćenih područja i fungicidni lijek.

Odustati od lišća Phalaenopsis, kontrole štetočina

Orhideja pati od štetočina koliko i od infekcija. Ima ih mnogo paraziti, koji vole jesti orhideje, osobito phalaenopsis. Ovdje su neke od njih.

 • Crveni grumen je najčešći parazit u kućnim plastenicima. Stanuje na vrhu lista. Usisava sok iz biljke, zbog čega list postaje žut, rubovi su mu omotani, a donji dio dobiva karakterističan srebrni sjaj. Insekticidi protiv njega su neučinkoviti, potrebno je koristiti preparate kontaktno-crijevne radnje, čineći hranu otrovnom.
 • Mealybug - cvatu na korijenu i supstratu. Pojavljuje se na oslabljenim biljkama zbog kršenja načina sadržaja, nakuplja se na cvijeću i unutar lista. Uklonite pamučni pupoljci, operite sapunastom vodom, sprej "Fitoverm" dvaput u razmaku od tjedan dana.
 • Shchitovka i pseudo-štit naseljavaju deblo i donju stranu lista. Na zahvaćenim dijelovima biljke pojavljuje se ljepljiva prevlaka. Ženke polažu jaja, pokrivajući ih koricom - štitom. Parazit je vrlo teško izleći. Na njega je potrebno utjecati kontaktno-crijevnim insekticidom, koji se zalijeva supstratom. Upija se kroz korijene u orhideju i postaje otrovna za kosu. Ponovite postupak nakon tjedan dana.
 • Grinja falaenopsis, ili ravna ploča, vodi skriveni život i skriva se u podnožju lišća ili u njihovim naborima. Oštećuje točku rasta, orhideja ne može uzgajati nove korijene, bebe, lišće, jer ih krpelj pojede na početku rasta. Izuzetno tvrdoglavi parazit. Sistemski lijekovi nemaju učinka na njega. U ovom slučaju, opravdana je jedna primjena Maršal pro-insekticida. Ova tvar je iznimno štetna za ljude, liječenje treba provoditi izvan stana s punim skupom osobne zaštite. Nakon svih tretmana potrebno je pripremiti preparat sa svih površina osim cvijeta.
 • Spider grinje - izgled tanke paukove mreže na cvjetovima i na unutrašnjosti lista, u uznapredovalim stadijima žutih mrlja, uvijanje i sušenje lišća. Pojavljuje se u suhom zraku. Operite sapunastom vodom, da biste uništili preostale krpelje kako bi se uvjeti u stakleniku povećali s povećanim postotkom vlage. Uvjerite se da se ne pregrijava. Tretirajte s insekticidima.
 • Thrips - male točkice i potezi u unutrašnjosti lišća. Oni uzrokuju štete slične oštećenjima grinja pauka, nakupljaju se na cvjetovima, lišću, korijenu i supstratu. Ustani zbog previsokog zraka ili prenesenog iz zaražene biljke, jer imaju krila.

Nakon proučavanja tih informacija, možete napraviti pogrešnu ideju da je orhideja Phalaenopsis vrlo hirovita i da se teško njeguje, podložna je velikom broju bolesti koje prijete svim biljkama u kući. Međutim, phalaenopsis su prilično otporni na bolesti, obično imaju dobar imunitet i uz pravilnu prevenciju bolesti, kao i poštivanje pravila njege, oduševiti svoje vlasnike prekrasnim cvijećem i zdravim izgledom.