Razvijamo dlan kod kuće

Žitarice

Gledajući duguljaste kosti unutar najdraže djece i odraslih, mnogi ljubitelji zatvorenih biljaka pitali su se: "Kako pravi dlan raste iz takvih mrvica, i što će se dogoditi ako posadite sjeme kod kuće?"

Slatki datumi prodani u trgovinama su plodovi roda Phoenix dactylifera. U prirodi, snažno stablo raste u gigantske veličine, dajući golemim četkama plodova poznatih širom svijeta.

Za unutarnju kultivaciju nudimo više minijaturnih, prilagođenih sadržaju u tipovima soba. Ovi se dlanovi mogu vidjeti i kupiti u cvjećarama. Ako želite samostalno sudjelovati u uzgoju datulja s kamena, vjerojatnost uspjeha je visoka.

Naravno, nemoguće je pričekati da stablo dostigne istinsku visinu od 30 metara i daje prvu žetvu datuma. No, promatrati rast i razvoj neobične biljke će se svidjeti i roditeljima i djeci.

Kako rastu dlan iz kostiju?

Za sadnju će biti potrebno samo sjeme uzeto iz zrelog voća. Prilično uklapaju kosti iz datuma trgovine. Glavna stvar je da su zdravi, nisu oštećeni insektima ili plijesni i nemaju vremena da se osuše, inače će se vjerojatnost dobivanja izboja oštro smanjiti:

 1. Prije nego što se palma uzgaja iz kamena, sjemenke se 24 do 48 sati uranjaju u čistu, toplu vodu. Tijekom tog vremena tekućina se mijenja nekoliko puta. Postupak će pomoći da se kosti oslobode ostataka pulpe, što će eliminirati rast plijesni kamenja koje su ušle u tlo, te će ubrzati pojavu klice.
 2. Slijetanje se provodi u gotovoj podlozi za palme ili mješavinu pijeska i treseta. Tlo je umjereno hidratizirano, a spremnik se stavlja u toplinu. U idućih 2-3 tjedna briga o palmama kod kuće sastoji se od redovitog, ali vrlo pažljivog zalijevanja i ventilacije.
 3. Nastali klice palmi su iznimno osjetljive na preglasavanje pa se, kada se uzgajaju u stakleniku, redovito emitiraju i uklanjaju kondenzati.

Prije nego što su kosti uronjene u tlo, ponekad se savjetuje da ih se pažljivo ogrebe kako bi se olakšala klijanje. Mnogo je zdravije i sigurnije da ih proklija u vlažnom vermikulitu. Spremnik za sjeme se stavlja u toplinu i opaža se da podloga nije potpuno suha. U tom slučaju, za 10-14 dana, čim cvjećar zapazi prve korijene, kosti se prenose na tlo i lonci se stavljaju u toplinu na dobro osvijetljenom mjestu.

Ako se s vremenom mladica ne pojavi, nemojte očajavati. Možda je kost presušila prije sadnje i trebat će više vremena da je "oživi". Ponekad su krošnje na dlanu pronađene i pola godine nakon sadnje sjemena u zemlju.

Dlan koji se pojavio iz kosti se boji oštećenja korijena, pa je vrlo važno pažljivo i pažljivo izvršiti sve manipulacije transplantacije. Inače, mali mladunac se jako dugo aklimatizira ili čak može umrijeti.

Kako se brinuti o palmi kod kuće? Za razliku od običnih sobnih biljaka za dlanove, čak je i prva posuda potrebna u vrlo impresivnoj veličini. Mlada s jednim, još uvijek zatvorenim “dječjim” plahtom prenosi se u posude od 0,3–0,5 litara. Sljedeći presadak se provodi do trenutka kada dugi korijen biljke prodre u drenažnu rupu.

Saplajne trebaju svijetlo mjesto gdje biljka neće biti u mraku, ali neće biti uznemirena podnevnim suncem. Zalijevanje za datum dlan od kamena i nakon klijanja bi trebao biti škrt. Preplitanje ugrožava razvoj truleži i smrti krhke biljke, ali nije vrijedno presušivanja zemljane kugle.

Kako se brinuti za palmu kod kuće?

Datum dlan, kao i druge drvenaste kulture, ne pokazuje brz rast. No, zbog nelagode i nedovoljne brige za palmu kod kuće, biljka odmah reagira. To posebno vrijedi za mlade pojedince.

Koji su uvjeti potrebni za palmino drvo kako bi se biljka osjećala "kod kuće" i kako bi dobro reagirala na njegu?

Bilo da se radi o dalmatinskom palmi iz kamena ili biljke donesenoj iz cvjećarnice, kultura treba pronaći mjesto s prikladnom rasvjetom. U prirodi, velika stabla lako toleriraju užareno sunce, ali je bolje da takvim pokusima ne izlažete palme koje voli svjetlo. Optimalna lokacija je u stražnjem dijelu prostorije okrenuta prema jugu, kao i na istočnom ili zapadnom prozoru.

Već u svibnju, kada je prosječna dnevna temperatura veća od 12 ° C, datumski dlan nije u opasnosti. Stoga, biljke sigurno prenose na otvorenom pod zaštitom većih usjeva, na lođi ili na balkonu.

Ako uzgajivač nema priliku odnijeti palme u zrak, biljka se dobro razvija na normalnoj sobnoj temperaturi. No, zimi će biti optimalno držati ga u hladnijem zraku, zagrijanom na samo 16–18 ° C. Hlađenje na 12 ° C smatra se ključnim za palmino drveće. U tom slučaju, rast prestaje, palma prestane hraniti i može patiti od truljenja korijena, ako se zalijevanje ne zaustavi na vrijeme.

Ne postoje posebni zahtjevi za vlažnost okolnog zraka. Ali u vrućoj sezoni, kao i zimi, kada se koristi grijanje u zatvorenim prostorima, redovita kućna njega palme uključuje prskanje krunice i brisanje lišća vlažnom krpom.

Biljka ne podnosi stajaću vodu. Stoga, kada se brinete kod kuće, datulja se zalijeva tako da se tlo ne osuši, ali nije stalno mokro. U ljeto, zalijevanje se provodi češće, zimi, intervali između tretmana se povećavaju i orijentirani su na sušenje 2-3 cm površinskog sloja podloge. Ako voda za navodnjavanje prodre iz posude u posudu, ona se odmah uklanja, a dno posude briše. Ne zaboravite na snažan drenažni sloj. Što je veći dlan i lonac namijenjen za to, deblji sloj ekspandirane gline ili opeke na dnu.

Datum palma spremno opaža oplodnju proljeće-ljeto, za koju koriste tekuće složene formulacije za velike ukrasne usjeve. Ako se palma dovede u vrt za ljeto, biljka se može hraniti ptičjim izmetom u razmacima od 7-10 dana pomoću granuliranog oblika ili infuzije.

Učestalost presađivanja datulja prikazanog na fotografiji kod kućne njege ovisi o dobi i veličini biljke. Mlade sadnice prenose se u veći lonac jednom godišnje, a odrasli uzorci se ne trude. Ako je pretovar potreban, on se provodi tako da se glinena kugla najprije dobro prolije i pokuša ne oštetiti osjetljive korijene biljke. Transplantacija palminog datuma provodi se u spremnom tlu koje nude specijalizirane trgovine.

Za uređenje odvodnje, možete uzeti cigla mrvica ili ekspandirane gline na veličinu drenažne rupe. Ako su korijeni palme još uvijek vidljivi na dnu lonca, u proljeće možete doći zamjenom gornjeg sloja tla. Stari supstrat se pažljivo uklanja, a na njegovo mjesto uliva se svježe hranjivo tlo. Tada se dlan zalije.

Održavanje i čuvanje dlanova kod kuće

Datum dlan ili datum (Phoenix) je rod biljaka, koji uključuje prema različitim izvorima od 14 do 17 vrsta, i pripada obitelji Palmae (Palm) ili Arecaceae (Arekovyh).

Ova palma je uobičajena u tropskim i suptropskim regijama Azije i Afrike. Prevedeno s latinskog, "feniks" znači "palma".

Sadržaj

Opće informacije

Predstavnici roda - palme s nekoliko ili jednog debla, koje mogu biti različitih visina s krunom od lišća, listnim koricama ili ostacima peteljki na vrhu.

Velika, zakrivljena, neparno-listićasta lišća sastoje se od linearno-lancetastih krutih listova s ​​čvrstim, šiljastim rubom na vrhu, ravnomjerno ili u pramenu. Peteljke su kratke, često prekrivene jakim bodljama. U osovini listova su panicled cvatovima, koji se sastoji od malih žutih cvjetova.

Oni rastu datum i kao ukrasna biljka i kao voćni usjev (datum palmate). Datumi voća se jedu u bilo kojem obliku, kao i deve i konji koji se hrane njima. Iz soka neke vrste napraviti vino "tari".

Ovaj se dlan koristi u medicinske svrhe. Budući da je sok biljke izvrstan lijek za liječenje opekotina, rana, kožnih oboljenja, a kompresije na temelju drobljenog lišća palme koriste se za mastopatiju.

Nije velika vrsta palmi, kao što su Robelena i Canarian, široko rasprostranjena kao ukrasna kućna biljka. A datum palmate uvelike se širi u kratkom vremenu, tako da je bolje za njega boraviti u zimskim vrtovima i staklenicima.

Vrste datulja

Kanarski palmi (Phoenix canariensis) je biljka ravnog snažnog debla koja doseže od 12 do 18 metara visok i do 1 metar u promjeru i prekrivena ostacima lista.

Gusta krošnja se sastoji od oko 200 listova, s više od 150 pari lišća i duljine do 6 metara. Listovi imaju duljinu od oko 50 centimetara i širinu od 3,5 cm. Njihova boja je svijetlo zelena.

Relativno kratke peteljke (oko 80 centimetara), prekrivene jakim igličastim bodljama, duljine do 20 centimetara. U osovini listova su dvije vrste cvatova - muški i ženski. Prvi razgranati, do 2 metra dug, a drugi - mnogo kraći.

Rasprostranjena u prirodi na stjenovitim i stjenovitim mjestima Kanarskih otoka, uzgaja se kao ukrasno palmino drveće koje se uzgaja u zatvorenim prostorima iu staklenicima.

Datumska palma (Phoenix dactylifera) je biljka čije deblo doseže od 20 do 30 metara visine i 30 centimetara u promjeru. Deblo je prekriveno ostacima stabljika lista i ima bočni rast u podnožju.

U gornjem dijelu debla su lisnato lisnato lisnato lišće do 6 metara. Linearno-kopljasto lišće, rezano na dva na vrhu, ima duljinu od 20 do 40 centimetara i često se kombinira u male skupine.

Tanka duga peteljka ima plavičasto-zelenu boju. Cvat, dugačak više od metra, nalazi se u osovini lista i visi ispod težine ploda. Mesnati voćni plodovi imaju duguljasto-jajoliki oblik i duljine 2,5 do 6 centimetara.

Koristi se u hrani, i sirova i sušena, vrlo slatka i hranjiva. U kulturi, datum dlan je čest u Sjevernoj Africi, južnom Iranu, Iraku i na poluotoku Arabija. Koristi se za vrtlarske staklenike i prostorije.

Duljina zakrivljenog datuma (Phoenix reclinata)

Više stabala s bočnim rastom, što im daje izgled gustog grma. Debla mogu doseći visinu od 8 metara i promjer od 10-17 centimetara.

Cirrus, s opuštenim vrhom, zakrivljenih listova dugačak je oko 6 metara i širok do 1 metar i sastoji se od više od 100 parova letaka. Kruti svijetlo zeleni listovi prekriveni su, s vremenom nestaju, bjelkaste dlake, duljine do 50 centimetara i širine od oko 2-3 centimetra.

Pečat duljine 1 metar, prekriven pojedinačnim ili kombiniranim, 2-3 igličastim, tankim 3-12-centimetarskim šiljcima, koji su usmjereni u različitim smjerovima. Cvatovi smješteni u osovinama listova su jako razgranati i imaju duljinu do 90 centimetara.

Pod prirodnim uvjetima raste u tropskim kišnim šumama suptropskih i tropskih regija Afrike. Uzgaja se kao ukrasna biljka za uzgoj u zatvorenim prostorima i staklenicima.

Datum i vrijeme (phoenix roebelenii o'brien)

Jedan od najkompaktnijih predstavnika roda, koji doseže samo 2 metra u visinu. To je jedno deblo ili višestruko stablo, koje je prekriveno ostacima postolja.

Zakrivljene pernate listove duljine oko 50-70 centimetara imaju brojne meke i uske listove, koji su vrlo gusto smješteni na tanku rachis. Duljina tamno zelenog lišća od 12 do 20 centimetara. Mlađe lišće prekriveno je praškastim praškastim slojem i bjelkastim vlaknima. Axillary cvatovi su slabo razgranati.

U prirodi se ova vrsta nalazi u tropskim šumama Indije, Laosa, Burme. Ovaj datum je pogodan za uzgoj u toplim staklenicima i sobama.

Kamenita palma (Phoenix rupicola) je biljka ravnog debla do 7 metara i promjera 20 centimetara. Ova vrsta tvori potomstvo i nije pokrivena ostacima lišća.

Lukasto savijeni lisni listovi duljine su 2-3 metra i sastoje se od gusto raspoređenih zelenih, linearnih, golih, lagano opuštenih listova, duljine do 40 centimetara. Kratki pečat prekriven oštrim bodljama na rubovima. Pod prirodnim uvjetima raste na brdima i planinama u Sikimu, Assam (Indija).

Palmova šuma (Phoenix sylvestris)

Biljka koja doseže visinu od 12 metara, s ravnim stablom promjera 60 cm do 1 metar.

Na vrhu debla se odbacuju prema dolje, lukasto-pluminalni listovi duljine oko 4 metra od 150 do 200 komada. Režnjeva lišća su gusto raspoređeni u skupinama od 3-4 i imaju duljinu do 35 centimetara i širinu od 4-5 centimetara. Listovi imaju plavičasto-sivu boju.

Peteljke dosežu dužinu od 1 metra, u podnožju su prekrivene smeđim vlaknima, a uz rubove - s oštrim jakim bodljama (od 3 do 15 centimetara). Cvat s bijelim cvjetovima, usmjeren prema gore, ima duljinu od oko 90 centimetara. U divljini se nalazi u suhim područjima, riječnim dolinama i nizinama istočne Indije.

Cejlonski dlan (Phoenix zeylanica Trimen) - predstavnici ove vrste imaju ravan trup, koji doseže visinu od 3 do 6 metara i prekriven ostacima peteljki.

Relativno kratki pernati listići sastoje se od brojnih plavkastih 18-25-centimetarskih listova. Kratki pečat prekriven šiljcima na rubovima. Razgranato kratko (30-35 centimetara) cvat se nalazi u osovini lista.

U prirodnim uvjetima, vrsta se distribuira na otoku Šri Lanki u mokrim nizinama. Uzgaja se za uzgoj u hladnim staklenicima.

Datum dlan kod kućne njege i održavanja

Phenicia voli jarko sunce i treba zasjenjivati ​​samo u podnevnom ljetnom intenzivnom vrućini. Najbolje je staviti male mlade biljke na prozore južnih i jugoistočnih prozora, veće i odrasle biljke - pored takvih prozora.

Za ravnomjeran rast i razvoj krošnje dlana potrebno ju je s vremena na vrijeme okrenuti oko svoje osi. U ljeto, biljka će dobro reagirati na održavanje na otvorenom u vrtu ili na balkonu, ali ako je to nemoguće, onda biste trebali redovito provjetravati prostoriju.

Ako jesensko-zimski dani nisu donijeli dovoljno sunčeve svjetlosti, u proljeće bi se biljka trebala postupno navikavati na učinke izravnog sunčevog svjetla kako bi se izbjegle opekline lišća. Kao i palma, donesena samo iz trgovine.

Zimi je preporučljivo upaliti datum fluorescentnim svjetiljkama. Uz nedovoljno osvjetljenje, palmino lišće počinje rastezati i spuštati se, gubi svoj dekorativni učinak.

U proljeće i ljeto, kada raste datum, treba ga čuvati u uvjetima umjerene temperature od 20 do 25 stupnjeva. Ove tropske ljepote vole višu temperaturu do 28 stupnjeva Celzija, međutim, to također zahtijeva visoku vlažnost, inače će se vrhovi lišća biljke početi sušiti.

Zimi, datumi su u mirovanju i trebaju temperaturu u rasponu od 15-18 stupnjeva. Phenicia Robelena je termofilna, a optimalna zimska temperatura je 16 do 18 stupnjeva Celzija.

Canarianski datum može provesti zimu na temperaturi od 8 do 10 stupnjeva, au odrasloj dobi s formiranim deblom trpi kratkoročno smanjenje do 5 stupnjeva mraza. Ne vole palme ove vrste stagnacije zraka. Potrebno je osigurati redovito prozračivanje prostorije, a biljke štititi od propuha.

Zalijevanje palme kod kuće

Od travnja do kolovoza biljka zahtijeva obilno zalijevanje, nakon čega se voda u posudi ostavlja 2-3 sata, a zatim isušuje. U jesen i zimi zalijevanje se smanjuje i proizvodi tek drugi dan nakon isušivanja gornjeg sloja zemljane kome.

Štoviše, što je niža temperatura sadržaja datuma, to je manje zalijeva i obrnuto. Mora se imati na umu da tlo ne može biti pretjerano umjereno niti presušeno. Voda za navodnjavanje poprima toplinu, mekoću, obranu.

Datumi - biljke koje vole vlagu. Oni vole svakodnevno prskanje, koje se može provoditi tijekom cijele godine. Voda za prskanje uzima se kao naseljena ili, još bolje, filtrirana.

Da bi se održala potrebna vlaga, posude s palmama mogu se staviti u pliticu ispunjenu vlažnom ekspandiranom glinom, mahovinom ili šljunkom, tako da njihovo dno ne dodiruje vodu. Jednom svaka dva tjedna troše pranje lišća na dan s vodom da očiste prašinu.

Datum Palm gnojiva

Počevši od travnja do kraja kolovoza, organska gnojiva primjenjuju se svakih 10 dana. Ponekad se organske tvari moraju izmjenjivati ​​s kalijevim nitratom, koji uzima 1 gram na 1 litru vode. U zimi, datumi se oplode jednom mjesečno.

Datum presađivanja dlana kod kuće

Datumi slabo podnose transplantaciju, jer je tijekom njega korijenski sustav biljke često oštećen. Transplantacija se provodi metodom pretovara i to samo u proljeće. Zemljina kvržica nije uništena.

Zbog njihovog brzog rasta, mladi se dlanovi moraju ponovno presađivati ​​godišnje, ali odrasle biljke, prema potrebi, svakih 3-6 godina. Ako je palma prevelika i teška i nije je lako ukloniti neozlijeđenu iz lonca, preporučuje se da je slomite.

Novi lonac nije mnogo veći od prethodnog, a mora biti dubok i ne širok. Na dnu posude mora biti nekoliko centimetara odvodnje ekspandirane gline, krhotina ili drvenog ugljena s pijeskom.

Tlo se obnavlja svake godine, uklanjajući vrh 2-4 centimetra starog supstrata i zamjenjujući ga svježim.

Datumska palmina zemlja

Datumi nisu vrlo zahtjevni za sastav tla i mogu dobro rasti na neutralnim i blago kiselim tlima.

Supstrat se priprema u jednakim količinama pijeska, humusa, tla i komposta. Za svakih 3 litre dodane smjese dodajte 1 žlicu superfosfata.

Također možete upotrijebiti spremno tlo za palme koje se prodaju u cvjećarnicama.

Datum dlan od kosti kod kuće

Datumi se najčešće šire sjemenom. Za uzgoj je najbolje koristiti sjemenke iz svježeg voća, jer se s vremenom klijanje smanjuje, a pojava klice može se dogoditi godinu dana nakon sadnje.

Prije sadnje, jamice datuma se čuvaju u toploj vodi (30-35 stupnjeva) 2-3 dana. Moguće je saditi sjeme u tresetno-pjeskovoj podlozi ili u supstratu koji se sastoji od slojeva: donji je odvod, srednji je sodena zemlja, gornji je pijesak s sitno sjeckanim mahovinom.

Pripremljena podloga je navlažena vodom, sjemenke posađene i prekrivene mahovinom ili pijeskom. Izboji se mogu očekivati ​​20-25 dana. Za uspješnu klijavost potrebno je pravovremeno zalijevanje i održavanje temperature od 20 do 25 stupnjeva. Uzašli palmochki transplantirani u tlo, koji se sastoji od lagane zemlje sod, pijeska i humusa, uzeti u omjeru 2: 1: 1.

Oni obavljaju obilno zalijevanje transplantiranih biljaka i stavljaju ih na dobro osvijetljeno mjesto, zasjenjeno od izravnog sunca.

Datumski dlan

Sasvim je logično da gotovo nitko od nas ne koristi biljke koje normalno rastu na području naše zemlje kao cvijeće u zatvorenom prostoru, jer neke od njih možemo promatrati samo tako što smo vani, drugi se uzgajaju u vrtu, uživajući u “punoj veličini” vrsta pupova i ukrasno lišće tih cvjetova. Ali u stanovima i uredima nastojimo staviti egzotične biljke koje su nam došle, uglavnom iz Afrike i drugih toplih zemalja. Na primjer, dlan, biljka koja nas podsjeća na vruće oaze čak iu najhladnijim zimskim danima, čest je gost prozora i stolnih ploča.

Upute za korak po korak:

Datumski dlan: opće informacije

Datum dlan je tipičan član obitelji palmi. U prirodi se najčešće nalazi u pustinjskim oazama, kao iu vodenim tijelima, koja svojim posebnim svojstvima štiti od isušivanja.

Ukupno postoji oko 17 poznatih sorti datulja. Međutim, samo se tri imena koriste kao zatvoreni cvijeće u Rusiji. Razmotrite ih u donjoj tablici.

Tablica 1. Najpopularniji u Rusiji sorti soba dlanove

Palmate date ili obični palmi je biljka koja, iako se ne može pohvaliti najistaknutijim dekorativnim svojstvima, još uvijek vrlo brzo raste i zadovoljava oko zelenilom.

Osobitost datuma Prstenje je postupno rasipanje lišća kako deblo raste, a potonje se postupno otkriva, što je značajan nedostatak.

Međutim, plodovi ovog dlana su sočni i ukusni. Naravno, ne izgleda stvarno da ga uzgajamo u stanu da bi ga dobili, ali živeći u toplim regijama, možete napraviti palmino drvo.

Ovaj datum ima grane u obliku pera koje se pružaju iz debla, raste vrlo obilno. Listovi na svakoj grani su lancetasti, uski i ravni.

Maksimalna visina ovog dlanovnika je 2 metra visine.

Sve navedene vrste palmi imaju sličan izgled. Uz ukrasne značajke treba spomenuti i izdržljivost ovih biljaka i njihovu ukupnu nepretencioznost. Zapravo, zahvaljujući tim kvalitetama, početkom XIX stoljeća, ove su se palme uzgajale:

 • u staklenicima;
 • kao sobne biljke.

Prethodno, profesionalni vrtlari nisu imali ni blisku količinu znanja o dlanovima i njihovoj kultivaciji, u usporedbi s količinom informacija koje su nam dostupne danas.

Datum dlanovi su otporni ne samo na loše uvjete i nedostatak svjetla, ali i štetnika. Oni praktički nemaju infekcije i oštećenja dijelova cvatnje štetnim insektima.

Kako bi uzgojili egzotičnu palmu, svatko preferira raznolikost interijera i dodavanje ljetnih boja. Usput, ova palma može se sigurno uzgajati čak i vlastitim rukama, koristeći datum kamenja preostalog nakon obroka.

Da vidimo kako posaditi sjeme i uzgojiti palme od kupljenog datuma.

Upute - kako uzgojiti palminu kost od kupljenog datuma

Korak broj 1 - kupite datume i izvadite kosti

Kako kupiti datume, svaki Rus zna. Dakle, plodovi bi trebali:

 • biti sočan;
 • izgledati mesnato;
 • odišu jedva primjetnom slatkom aromom.

Odlijepite kamenje od ljepljivog mesa

Takvi su datumi kvalitete, unutar kojih možete pronaći održive kosti. Važno je uzeti ih, jer što je lošija kvaliteta fetusa, to je lošija kvaliteta kosti unutar nje.

Nakon jela datume, morate odmah prikupiti kosti i započeti njihovu pripremu za sadnju.

Korak broj 2 - pripremite sjeme za obradu

Prvo morate temeljito očistiti sjemenke od pulpe koja im se zaglavila. Zatim se stavljaju u čašu tople vode i postavljaju uz bateriju ili drugi izvor topline.

Pričekajte malo i ponovno očistite sjemenke iz dijelova koji su na njima zalijepljeni, kako ne bi bili prekriveni plijesni, što je idealno okruženje za razvoj raznih bolesti.

Zatim morate namočiti datum kamenje u vodu, tako da se vitalni procesi za klijanje početi probuditi unutar njih.

Za vrijeme namakanja potrebno je najmanje tri puta mijenjati vodu u čaši s sjemenkama, dodajući uvijek čistu, blago zagrijanu tekućinu.

Korak broj 3 - klijanje sjemena u vermikulitu

Zatim ćete morati proklijati kost vermikulita, kako bi bili sigurni da će se sadnice biljke dobiti i neće vam uzrokovati nikakve probleme. Da biste to učinili, morat ćete, u stvari, kupiti vermikulit, a zatim pravilno provesti postupak klijanja.

Sjeme stavite u vlažni vermikulit, prethodno napunjen u neku plastičnu posudu. Zatim posađeni materijal na vrh poškropite još jednim malim dijelom vermikulita i posudu postavite na toplo mjesto. Kada se osuši, podlogu treba temeljito navlažiti.

Pažljivo pazite da ne propustite trenutak kada zasađeno sjeme klija. To će se dogoditi za oko 7-15 dana.

Korak broj 4 - presaditi sadnice

Tako će se sadnice morati presaditi u tlo, sastavljeno posebno za palme. Takvo tlo kupuje se u svakoj trgovini koja ima odjel za vrtlara i vrtlara.

Palmino sjeme koje je unajmljeno treba pažljivo presaditi u posude s tlom, a da se ne oštete klice koje su izašle, inače ništa neće rasti iz "slomljenih" sjemenki.

Za početak, možete koristiti kao lonac za palme:

 • tresete ili čak pilule, iako druga nije dovoljno duga;
 • šalice vrhnja;
 • plastične posude do 500 mililitara.

Dobivene sadnice trebaju biti presađene u tlo za palme.

Kada se iz zemlje pojavi izdanak, a najmanje dva lišća rastu, morat će presadnice preseliti na stalno mjesto boravka - u lonac s drenažom i palminom zemljom.

Jeste li ikada razmišljali o susretu sjemenki u jabukama na pitanje o mogućnosti uzgoja cijele jabuke iz nje u vašem vrtu? Sigurni smo da je većina odgovorila "da". Kako uzgajati stablo jabuke iz sjemena? To ćemo reći u posebnom članku.

Briga za palme

Dakle, palma koju ste zasadili će rasti prilično sigurno u uvjetima čak i skromne sobe, međutim, samo ako je pružite s pravilnom njegom. Postupno će dobiti dekorativnu vrijednost, a svoju ljepotu u potpunosti otkriti oko 5 godina nakon klijanja.

Obratite pozornost na zanimljivu činjenicu: potpuno različite biljke mogu rasti iz kosti jedne palme:

 • visok i vitak;
 • pahuljasto i nisko.

Sve će to biti jedna vrsta, ali njezine različite varijacije, kao što se u jednoj obitelji mogu roditi potpuno različite osobe.

Da je ova zimzelena biljka stalno zadovoljna, potrebno je pružiti mu kompetentnu skrb.

Tijekom uzgoja palme potpuno je zabranjeno lomiti grane i gornji dio stabljike, jer se ova biljka ne može oblikovati kao kruna. Uklanjanjem gore opisanih segmenata osobno ćete dovesti cvijet do smrti.

Stvaranje odgovarajuće razine osvjetljenja

Ova biljka voli sjajnu svjetlost sunca, uključujući i njezine izravne zrake. Uski listovi palme teško se mogu opeći, međutim, u posebno vrućim danima, biljka i dalje treba pritenyat.

Imajte na umu: da bi se lišće biljke formiralo ravnomjerno, potrebno je rastvoriti tako da je njegov vrh uvijek usmjeren unutar prostorije.

Palme vole sunce

Održavanje željene temperature

Posebno aktivan rast palmi primjećuje se u proljeće i ljeto. Tijekom tog razdoblja, biljka bi trebala biti u uvjetima željene temperature, jednaka + 20 - + 25 stupnjeva Celzija.

U hladnom razdoblju godine, postrojenje također zahtijeva održavanje određene temperature jednake minimalnoj vrijednosti od 15 stupnjeva. Međutim, palme za datiranje mogu prezimiti na ekstremno niskim temperaturama (oko + 8 stupnjeva), ali češće, biljke se smrzavaju i umiru.

Ova biljka je vrlo loša vrijedi i za skice, bez obzira na doba godine. Činjenica je da su nadzemni i podzemni dijelovi postrojenja vrlo osjetljivi na niske temperature, pa se stoga ne preporučuje postavljanje posude u kojoj se zasadi palma na rashladne površine:

Temperaturni režim u vašem stanu trebao bi odgovarati klimatskim uvjetima zemalja u kojima ova palma prirodno raste.

Ako je cvijet postao prevelik, a vi jednostavno nemate gdje ga staviti, morate zagrijati lonac:

 • umotavanje u tkaninu;
 • nakon što je uspostavio krug od pjenice ispod palete.

Na taj način možete zaštititi korijenje, a time i samu biljku, od smrzavanja.

Pravovremeno vlaženje

Pravodobno zalijevanje palmi mora biti u izobilju, osobito ljeti, kada ni u kojem slučaju ne bi trebalo dopustiti da se tlo potpuno osuši, zbog čega biljka može brzo umrijeti ili jednostavno uvenuti. Međutim, imajte na umu da malo osušeni palmino lišće neće vratiti željeni turgor, pa ćete morati pričekati da dlan bude rastao.

Voda je izvor života za dlan, jednako neophodan kao i za sva druga stvorenja.

Međutim, palma je opasna ne samo nedostatak zalijevanje, ali i waterlogging. Stalni višak tekućine u tlu jamči truljenje korijena biljke koja se pojavljuje čak i na listovima palmi kao crne točke.

Zimi se preporuča smanjiti zalijevanje. Što je niža temperatura zraka u prostoriji, to je manji volumen tekućine dobivene iz postrojenja.

Usput, određeni zahtjevi su postavljeni i na vodu s kojom je palma zalijena. Dakle, to bi trebalo biti:

 • topla (oko 20 stupnjeva Celzija);
 • meka;
 • pročišćeni od raznih nečistoća i klora.

Voda koja je zasićena kalcijem ima vrlo loš učinak na biljku koja nas zanima. U ljudima se takva tekućina naziva "kruta". Njegova uporaba za navodnjavanje strogo je zabranjena.

Višak vode u tlu dovodi do truljenja korijena.

Napomena: prevladati višak vlage u stablu lonac će pomoći pre-pada zaspala drenaža, stavljen na dnu spremnika na dlan tla, kao i rupe u dnu spremnika, kroz koji će se višak tekućine u tijelu.

Treba reći da je palmu moguće ovlažiti ne samo zemljanu sobu, već i lišće. Ova biljka je vrlo volio ovaj postupak za kupanje, pogotovo ako nakon prskanja za neko vrijeme ćete ga pokriti s filmom za hranu.

Međutim, ako u određenom trenutku ne možete raspršiti biljku iz bilo kojeg razloga, lišće možete navlažiti običnom kuhinjskom spužvom.

Postrojenja za gnojivo

Palme se najbolje apsorbiraju gnojivima u tekućem obliku, odmah nanoseći vlažnom tlu. Kao hranjenje bolje je koristiti alate koje sastavljaju profesionalni botaničari, a prodaju se u specijaliziranim prodavaonicama. Među njima, gnojiva će vam odgovarati:

 • palme;
 • ukrasno lisnato bilje sadržano u zatvorenim uvjetima.

Bolje je koristiti posebna gnojiva za palme.

Gnojiva po vašem izboru trebala bi biti sveobuhvatna. U tom se slučaju mogu primijeniti:

 • 2 puta mjesečno u proljeće i ljeto;
 • 1 put mjesečno u hladnoj sezoni.

Presađivanje dlana

Datum dlan je jedna od onih biljka za koju je transplantacija vrlo stresna situacija. Međutim, morat će se često presađivati, osobito u prvih 5 godina života. Dakle, tijekom određenog razdoblja, biljka se presađuje svake godine, a onda već jednom u oko 3 godine.

Transplantacija ovog dlana provodi se tako često zbog brzog razvoja korijenskog sustava. Stalno će joj trebati više životnog prostora i veću količinu tla kako bi ga tkala. Ako ovaj datum ne treba ispuniti, mogu se pojaviti sljedeći negativni učinci:

 • suho lišće;
 • zaostajanje u rastu i razvoju;
 • snižavanje imuniteta biljke i, kao posljedica, pojava raznih bolesti, itd.

Transplantacija palmi je potrebna kako bi se biljka mogla nastaviti razvijati i rasti.

Uvijek je potrebno pomicati dlan s jedne na drugu prema istoj shemi.

 1. Prvi korak je uklanjanje biljke iz starog spremnika vlaženjem zemlje i odvajanjem od lonca s cijele unutarnje bočne površine.
 2. Tada biljka i njezin zemljani grumen trebaju biti očišćeni od stare gline.
 3. Tada, ravno s zemljom, palma se prevrne u drugu posudu, u koju se već nalijeva svježa glina, a zatim se izlije sa zemljom i obilno zalije.

Kada biljka dostigne vrhunac svog rasta, bit će potrebno očistiti gornji zemljani sloj u loncu svake godine, a zatim isprazniti prostor sa svježom podlogom.

Smjesa tla može se kuhati vlastitim rukama

Ako ne tražite jednostavne načine, možete kuhati svoju zemlju za presađivanje miješanjem sljedećih sastojaka:

 • šljaka od gline;
 • listopadno tlo;
 • treseta;
 • istrunuli gnoj;
 • pijesak;
 • neki ugljen ili aktivni ugljen.

Sve gore navedene smjese mogu se pripremiti sami ili također kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Napominjemo da ne postoji posebna potreba za takvim neovisnim miješanjem tla, već gotova kompozicija zemlje koja je savršeno prikladna za uporabu.

Datum dlan može se kupiti već zreo i razvijen, onda nećete morati suočiti s poteškoćama ga raste

Ukratko

Datum dlan je prekrasan zeleni ljubimac koji će oduševiti vaš pogled tijekom cijele godine lanceolatnim listovima sočne nijanse. Gledajući ovu palmu, zamislit ćete obalu suncem okupanu suncem, mirnu površinu vode i lagani, topli povjetarac. Sve te fantazije, inspirirane biljkom, pomoći će vam da preživite čak i žestoke mrazeve. Pazite na palmu kako treba, i ostat će s vama dugi niz godina. Tko zna, možda možete pokušati i datirati.

Datum dlan: pojedinosti sadnje i brige za egzotične biljke

Datumi poput mnogih. No, mnogi su ih pokušali samo kao suho voće, a nisu svi vidjeli i okusili ovo egzotično voće svježe. Stablo se može uzgajati u vrtu ili u stanu. Istina, plod ga ne može čekati, ali biljka je vrlo dekorativna.

Datumi u prirodnom okruženju

Područje prirodne raspodjele palmi - pustinje Azije i Sjeverne Afrike. Duboki korijenski sustav ovih biljaka je sposoban za ekstrakciju vode iz velike dubine. U svom prirodnom okruženju, dlan ima visinu do 20 m i sposoban je donijeti plod oko 100 godina.

Datum se naziva i feniks. Ime mu je u suglasju s imenom legendarne mitološke ptice koja je mogla sama izgorjeti, a zatim se ponovno roditi iz pepela.

Palmovi danas su važan način borbe protiv dezertifikacije

Datum dlan je sveto stablo za narode koji nastanjuju područja pustinja. Njegovi plodovi nazivaju se kruhom pustinje, jer su oni najvažnija hrana za lokalno stanovništvo. Datumi imaju duguljasti oblik s tvrdim sjemenom. Od davnina su sušeni, a egipatski i fenički trgovci su ih poveli na dug put. Osušeni datumi sadrže veliku količinu hranjivih tvari, ne mogu se pogoršati i sačuvati okus čak iu najjačoj toplini.

Smatra se da osoba može živjeti nekoliko godina, jedući samo datume i vodu

Popularne sorte datuma

U umjerenoj klimi, dlan se uzgaja kao ukrasna biljka. Nije sposoban za plodonošenje. Na otvorenom terenu datum neće preživjeti zimu. Čak i dobro zagrijano sklonište neće spasiti situaciju. Na temperaturi od oko 0 ° C, biljci je potrebna niska vlažnost, inače će se njezin korijenski sustav poklapati. Kao kućna biljka, palma je vrlo popularna jer ima niz pozitivnih svojstava:

 • ukrasne, prikladne za svaki interijer;
 • razlikuje se u nepretencioznosti prema uvjetima uzgoja;
 • pokazuje najveću otpornost na štetočine i bolesti.

Od početka XIX stoljeća, palme su počele rasti u staklenicima, kao iu sobnim biljkama.

Od postojećeg skupa vrsta palmi za uzgoj kod kuće najčešće se biraju 3 vrste:

  Phoenicia Robelena. Odlikuje se lijepom gustom krunom i tolerancijom na sjenu. Raste do 2 m visine.

Phoenicia Robelena - patuljasti grmovnik visok do 2 m

U prirodi, palma može doseći 15-20 m, a pojedini primjerci rastu do 40 m

Za brzi rast palmata dovoljno je staviti ga na dobro osvijetljeno mjesto.

U ljudima se datume ponekad nazivaju i neke druge biljke i njihovi plodovi. Na primjer, Zizyfikus pravi, pripadaju obitelji krushinovyh, često se spominju kao kineski datumi. Ali to je pogrešno s botaničkog stajališta.

Uvjeti uzgoja

Unutar ploda datulja je velika i tvrda duguljasta kost. Ona je vrlo klijav. Čak i sjemenke osušenih datuma mogu se koristiti kao sjemenski materijal.

Kada uzgajati datume, kamenje ne može govoriti o očuvanju sortnih svojstava biljke.

Kosti sušenih ili sušenih datuma su idealan i pristupačan sjemenski materijal.

Priprema datuma za sadnju

Za klijavost prikladni su kameni datumi koji nisu prošli toplinsku obradu. Oni se jednostavno mogu zaglaviti u tlu, u većini slučajeva se pojavljuju izbojci, ali ponekad je potrebno 5-6 mjeseci da se čeka. Da biste ubrzali ovaj proces, možete:

 1. Kamen se čisti od pulpe, temeljito ispire i suši.
 2. Sljedeća faza je priprema za namakanje. Da bi voda brzo prodrla u kost, može je ogrebati brusnim papirom, opariti kipućom vodom ili napraviti rezove.
 3. Namakanje se provodi u bilo kojem materijalu koji dobro zadržava vlagu: pamuk, gaza, piljevina. Spremnik u kojem se nalazi sjeme mora biti opremljen visokom temperaturom stavljanjem, na primjer, na radijatore. Trebate stalno pratiti sadržaj vlage u materijalu i stanje kosti. Čim se nabrekne, presađuje se u zemlju.

Najbolje vrijeme za početak klijanja sjemena je veljača-ožujak.

Čak i ako planirate uzgojiti samo jednu palmu, uzmite nekoliko sjemenki za klijanje. To će vas osigurati od smrti sadnica zbog bolesti ili neuspješnih pokusa tijekom transplantacije biljaka.

Datumska palmina zemlja

Za sadnju kamenja primjenjuju se univerzalno cvjetno tlo ili spremno tlo za palme koje se prodaju u specijaliziranim prodavaonicama.

Tlo za palme se proizvodi na bazi treseta i biohumusa uz dodatak sapropela, pijeska i vermikulita

Smjesa tla može se prirediti samostalno. Optimalni sastav bit će:

 • lagana ilovača (2 dijela);
 • kompost od lima (2 dijela);
 • treset (1 dio);
 • istrunuli divizma (1 dio);
 • pijesak (1 dio);
 • neki ugljen.

Na dnu spremnika za sadnju treba postaviti drenažni sloj od ekspandirane gline ili riječnih oblutaka. To će spriječiti stagnaciju vode, štetne za korijenje biljke.

Sadnja datuma

Sadnja datumske kosti je jednostavan postupak i sastoji se od sljedećih koraka:

 1. Odaberite kapacitet za slijetanje. Možda nije vrlo širok, ali mora imati dovoljno dubine, jer datum ima dugi korijen.
 2. Prethodno pripremljene kosti stavljaju se u smjesu tla okomito, posipanjem slojem zemlje u razmaku od 1-1,5 cm

Sadni materijal se ugrađuje u pripremljeno i prethodno navlaženo tlo na dubinu približno jednaku duljini kamena.

Kamen treba dodatno posuti zemljom i zalijevati, izbjegavajući pritom prekomjerno otapanje

U početku se pojavljuje prvi jednostavni list.

Kako bi se održala vlažnost i očuvala toplina, kapacitet sjedala može biti prekriven filmom za hranu, ali ga treba lagano otvoriti svaki dan za prozračivanje.

Slijetanje se preporuča u rano proljeće. U tom slučaju, mladi izbojci moći će dobiti maksimalnu količinu topline i svjetla, dobiti jači i pripremiti se za transplantaciju i razdoblje zimskog mirovanja.

Čuvajte sadnice sadnica

Većina problema s datumima uzgoja povezana je s nepravilnom skrbi. Vraćanje zdravlja i lijep izgled biljke može biti teško.

Kako presaditi datum

Datum dlan ne voli transplantaciju. No, to je nemoguće učiniti bez njih, jer za mladu biljku treba odabrati mali kapacitet sadnje koji odgovara veličini korijenskog sustava. Kada se sadi u velikom loncu teško je ne dopustiti preplavljivanje, što dovodi do bolesti palmi. Biljka brzo uzima hranjive tvari iz tla, iscrpljuje je. Korijeni ispunjavaju slobodan prostor. Ako ne napravite transplantaciju, palma će zaustaviti svoj rast.

Ne transplantirani datumi dlanova ne guraju se dobro i dugo rastu u jednom uskom listu.

Presađivanje datum dlan je najbolje u travnju. To je početak aktivnosti biljke, tako da će svježe tlo i dostupnost slobodnog prostora za rast korijena doprinijeti brzom razvoju tog datuma. Prve 4 godine biljka zahtijeva godišnju transplantaciju, onda se može provesti jednom svaka 2-3 godine.

Prilikom presađivanja palmi, poželjna je metoda prekrcaja, u kojoj se biljka uklanja iz starog lonca zajedno s grupom zemlje, prebacuje se u drugu posudu (treba biti nekoliko centimetara šira od prethodne). Nakon toga se sve šupljine pune novom smjesom tla.

Rukovanje palmama provodi se pažljivo, pokušavajući ne oštetiti osjetljive korijene biljke.

U posudama s odraslim biljkama preporuča se zamijeniti gornji sloj zemlje dvaput godišnje.

Optimalni načini osvjetljenja i temperature

Poželjno je da se palma stavi na dobro osvijetljeno mjesto, ali u najtoplijem vremenu preporučuje se biljka za kratko vrijeme kako bi se spriječilo opekline.

Da bi dlan bio ravnomjerno oblikovao lišće, on se povremeno okreće, usmjeravajući apikalni dio biljke unutar prostorije.

Optimalna temperatura u razdoblju aktivnog rasta (proljetni i ljetni mjeseci) je 20-25 ° C. Tijekom odmora (jesenskih i zimskih mjeseci) preporučena temperatura iznosi 15–18 ° C. 8 ° C), mnogo gore što reagira na propuh.

Prilikom postavljanja lonca, imajte na umu da hladni mramorni pod ili prozorska daska mogu negativno utjecati na osjetljivi korijenski sustav palme. U ovom slučaju, preporuča se koristiti različite potpore, koje ne samo da štite korijenje biljke, već se i organski uklapaju u unutrašnjost prostorije.

Zalijevanje i hranjenje

U ljeto, dlan mora biti često zaliven i prilično obilan. Kada je tlo potpuno suho, lišće može uvenuti i vratiti teško stanje. Biljka će trebati podvezice i potpore kako bi izbjegli ozljede lišća i održali privlačan izgled. U zimi, palma je zalijevati mnogo manje - visoka vlažnost na niskim temperaturama je štetna za biljku.

Za navodnjavanje preporučuje se korištenje vode na sobnoj temperaturi koja ne sadrži klor. Palma ne voli kalcijem mineraliziranu (tvrdu) vodu. Lišće će imati dobro njegovan izgled, ako ih se briše jednom tjedno vlažnom spužvom. Biljka dobro reagira na prskanje. Ljeti se svakodnevno održavaju, a jednom tjedno se palma preporuča tuširanje. Prilikom prskanja i postupaka tuširanja zemljanu prostoriju treba pouzdano zaštititi od prekomjerne vlage.

U proljeće i ljeto provodi se svakodnevno prskanje krune palme toplom odvojenom vodom.

Za datum gnojiva preporučuje se upotreba posebnih preparata za palme ili listopadne ukrasne biljke. Tijekom perioda aktivnog rasta, dresiranje dlana provodi se svaka 2 tjedna. Zimi - 2 puta manje. Gnojiva treba nanositi u tekućem obliku u prethodno zalijevanom tlu.

Neki korisni savjeti

Uzgajivači cvijeća nude vrijedne savjete koji će vam pomoći da uzgojite prekrasnu egzotičnu biljku za nekoliko godina:

 • postavljanje dlanove blizu uređaja za centralno grijanje može izazvati smrt biljke;
 • Ljeti se lonac za palme preporučuje za iznošenje na balkon ili u vrt. Pobrinite se da novo mjesto nije štetno za skice postrojenja;
 • izravna sunčeva svjetlost je dobra za normalan rast i razvoj samo odraslog dlana;
 • starija biljka može tolerirati kratka razdoblja potpune suše;
 • lišće palme traje oko 1 godinu. Zatim žute, presuše, moraju se ukloniti. Rezanje se obavlja oštrim instrumentom, ostavljajući nekoliko centimetara od stabljike;
 • datum dlan - biljka s jednom maticom. Ako izgubi svoj apikalni dio, prestat će rasti.

Video: Datum uzgoja dlana

Rastući problemi

Nepravilna njega može uzrokovati probleme. Bolesna biljka izgleda neugledno: tamno žućkasto lišće, mekano deblo, miris truljenja.

Datum dlan od kamena kod kuće - raste, njega

Pokušavajući slatke, nevjerojatno ukusne voćne datume, vjerojatno ste više puta razmišljali o tome može li dlan može izrasti iz kamena kod kuće? Odgovor je da - da, može, ali neće donijeti plodove, jer za to stablo mora doseći visinu od najmanje 15 metara. To jest, datum dlan s plodovima kod kuće ne raste, to nije moguće. No, da biste dobili bujne stabla, koja će zadovoljiti oko, da ukrasite svoj interijer, to je sasvim moguće. Datumski dlan je lijepo, rasprostranjeno drvo s pernatim granama.

Trgovačka mreža nudi male sadnice minijaturnih sorti palmi prilagođenih za kućnu kultivaciju. Ali zanima nas sam proces samo-uzgoja stabla od kamena? Kako odrasti dlan od kosti na dan? O ovome vam želim reći više.

Izgleda kao stablo kod kuće

Kod kuće, takva palma može narasti i do 2 metra, za skladan razvoj treba prostor i dobru rasvjetu.

Datum dlan, priprema sjemena, sadnja

Za sadnju će biti prikladne kosti koje su izvađene iz plodova kupljenih na blagdan. Najbolje je koristiti "svježe" kosti, samo uzete iz zdravih datuma. Pobrinite se da na kostima nema tragova plijesni i insekata - sadni materijal mora biti savršen. Zatim sjemenke stavite u vlažne uvjete (posuda s čistom vodom) oko jedan dan, tako da ostaci pulpe ploda narastu, mogu se lako ukloniti. Tijekom tzv. Namakanja vode poželjno je nekoliko puta mijenjati.

Sjemenke smokava, foto:

Nakon 24 sata, izvadite sjeme, osušite, položite na suhu i čistu krpu. Kako bi se ubrzao proces klijanja, kosti se mogu lagano obraditi brusnim papirom ili se samo malo ogrebati oštrim nožem.

Dobri rezultati dobiveni su preliminarnim klijavanjem zrna.

Tako izniknuti korijen u datum

Da biste to učinili, oni su smješteni u mokri vermikulit, posuti tankim slojem na vrhu, stavite posudu pored tople baterije, prethodno pokrivene plastičnim filmom. Ovdje se morate pobrinuti da Agrovermiculite ostane mokar cijelo vrijeme. S vremena na vrijeme treba ga prskati.

Akumulirani kondenzat treba ukloniti na vrijeme. Ponekad je potrebno dva tjedna za nicanje klica. Nakon toga sadni materijal sjedi u loncima. Ove privremene posude će biti dom mladim palmama, sve do razdoblja kada će biljka imati jednu dugu stabljiku. Kao i obično, dno dreniramo na dno posude (mala ekspandirana glina).

Mlade palme iz kamena, foto:

Što će izrasti iz kostiju, fotografija

Za proklijala sjemena najprikladnija je posebna podloga za dlan (po mogućnosti) ili treset-pijesak. U isto vrijeme možete posaditi 3-5 sjemenki, a tlo treba biti stalno vlažne. Zalijevanje palmi treba biti pažljivo i pažljivo, redovito emitiranje je također obavezno. Ako radite sve kako treba, a klice se ne pojavljuju, nemojte očajavati - ova biljka može dugo "sjediti" pod zemljom, a ne biti aktivna. Nastavite s vodom i omogućite pristup svježem zraku u lonac, postoje slučajevi da se izbojci pojavljuju još 4-5 mjeseci nakon sadnje sjemena.

Presađivanje dlana

Postavljajući pitanje kako od sjemena odgajati palme kod kuće, morate znati da ova egzotična biljka raste vrlo sporo. Nemojte se iznenaditi ako prođu dvije ili čak tri godine prije nego se pojave prvi puni listovi.

U svakom slučaju, presađivanje treba obaviti vrlo pažljivo, iz straha od oštećenja osjetljivih korijena. Kao što je gore spomenuto, presađivanje palme se izvodi u fazi pojave prvog stabla. U ovoj fazi, korijeni još uvijek nemaju vremena za pletenje odvoda, što omogućuje prijenos biljke zajedno sa zemljanim grudama (prelaskom preko).

Postoji mišljenje da mladim palmama treba godišnje presaditi. Da, jest. I tek tada, kada je biljka stara oko pet godina, možete napraviti transplantaciju po potrebi. Ako vidite da se vaša biljka nakon presađivanja pokazuje bolje, onda vodite računa da svaki sljedeći lonac bude 3 cm veći (u promjeru) od prethodnog. Zapamtite drenažu, koristite posebne podloge za unutarnje usjeve palme.

Briga o dlanu kod kuće, foto:

Ponekad je dovoljno samo zamijeniti gornji sloj smjese tla: stara zemlja se pažljivo uklanja, na njeno mjesto uliva se nova hranjiva mješavina zemlje. Ovaj proces najbolje je obaviti u proljeće.

Datum rođenja, briga kod kuće

Unatoč činjenici da je ovaj predstavnik karakteriziran sporim rastom, on vrlo brzo reagira na nedostatak odgovarajuće skrbi. Mlade palme odmah gube snažan izgled uz najmanju nelagodu. Da bi se palma osjećala dobro kod kuće, potrebno je osigurati adekvatnu rasvjetu. Ako velika stabla rastu u prirodi, savršeno toleriraju toplinu, užarene sunčeve zrake, onda dom dlana treba zaštititi od tih čimbenika. Unatoč tome, zatvoreni dlan je biljka koja voli svjetlo. Najbolje mjesto za to bit će soba okrenuta prema jugu ili prozorske klupčice koje se nalaze na zapadnoj ili istočnoj strani.

Do kraja proljeća, kada temperatura zraka dostigne +12..14 ° C, na otvorenom balkonu sigurno možete izvaditi svoju palmu. Ako nemate priliku premjestiti stablo na otvorenom - nema problema, on se osjeća ugodno kod kuće, samo ne zaboravite provjetravati sobu češće. S početkom topline, nemojte biti lijen za navodnjavanje biljke iz sprej bocu, a također i obrišite svoje listove vlažnom krpom. Palma iz kamena voli držati tlo suhim, ali prekomjerno zalijevanje izuzetno je štetno za korijenje. U ljeto, drvo treba češće zalijevati, ali u isto vrijeme osigurati da je posuda suha, bez stajaće vode.

Datum roka Robelena

Što se tiče njege zimi, potrebno je osigurati temperaturu zraka na dlanu od najmanje +16..18 ° C. Indeks žive + 12 ° C smatra se kritičnim za domaću dlan - on prestaje rasti i počinje boljeti.

Zimi se biljka rjeđe zalijeva. Kada se gornji sloj tla pomiješa oko 3 cm, treba zalijevati.

Trebam li drenažu za dlan? Budite sigurni da vam je potrebna! Osigurati dobro odvodnjavanje stabla. Zapamtite, što je veća palma i njezin lonac, to je deblji sloj drenaže.

Penumbra, difuzna rasvjeta, temperatura zraka + 15..18 ° C, umjereno zalijevanje vodom na sobnoj temperaturi idealni su uvjeti za održavanje ove kulture. Pod izravnim sunčevim svjetlom ne smije biti palma, lišće suho, stablo grebati.

Također je potrebno spomenuti hranjenja - ova biljka ih jako voli. Standardni aditivi za palmino bilje daju vrlo dobre rezultate, ali ako odlučite hraniti stablo razrijeđenim pilećim izmetom (proporcije - 1: 3). Nakon toga 0,5 litara infuzije razrijedite 10 litara vode. Polog jednom u 12-14 dana. Palm će vam zahvaliti za sjaj, bogatu boju lišća. S početkom zime, takva mjesečna preljev će biti vrlo prikladna.

Općenito, zatvorena palma je nepretenciozna biljka, ali bolesti i štetočine mogu doći do nje i kod kuće. Grinje, pahuljice, ščitovke - svi su ravnodušni prema palminim usjevima, ako primijetite prve znakove infekcije, požurite s tretmanom drveća sapunastom vodom u ranoj fazi. Ako je stanje ozbiljnije, onda nisu potrebni nikakvi kemijski pripravci - ovdje će vam pomoći insektoakaricidi, kao što su Actellic, Dursban, Agravertin, Vertimek.

Prekomjerno zalijevanje (preplavljivanje) može uzrokovati pojavu ružičaste truleži, raznih mjesta na lišću. Fungicidi, lijek Mancozeb, Fitosporin-M, bore se protiv tih manifestacija. Prostor u kojem se nalazi palma treba imati minimalnu vlažnost od najmanje 60%. Vježbajte navodnjavanje vode, osobito ljeti. A s početkom zime, stavite malu posudu napunjenu vodom pored lonca za palme. Što se tiče sporog rasta stabla, obratite pozornost na razinu kiselosti tla. Ako se stupanj kiselosti poveća, rast dlanova može prestati. Neutralni pH je optimalan za ovu biljku.

Poštujte temperaturni režim, štitite biljku od izravnog sunčevog svjetla i propuha. Da bi dlan od kamena kod kuće postao veličanstveno rastuće drvo i pravi ukras vašeg interijera, slijedite gore opisana jednostavna pravila.