Sobne biljke, vrtni cvjetovi, uzgoj povrća, vrtna njega

Povrće

Myrtus (Myrtus) pripada rodu zimzelenog grmlja i drveća obitelji mirta. Raste u Sjevernoj Africi, zapadnoj Aziji, na otocima Karibskog mora, na Floridi, na Azorima, u Europi. Myrtle na grčkom znači "balzam".

Mirta je zimzeleni drveni grm s ravnim, obilato razgranatim stabljikama. Listovi su tamno zeleni, kožasti i gusti, pričvršćeni na kratke peteljke, duguljasti i usmjereni prema rubu. Lišće mirte ima brojne male žlijezde koje se mogu vidjeti na svjetlu, emitiraju aromatične tvari i eterična ulja. Cvjetovi su bijeli ili ružičasti, mirisni, uređeni sami ili u racemesima na tankim peteljkama. Voće - jestive crne bobice koje su pričvršćene na čašicu cvijeta.

Što učiniti nakon kupnje mirte?

Kupujete mirtu, morate shvatiti da biljka ima izražen period odmora. To znači da za mirtu morate brinuti ljeti i zimi na različite načine. Zbog ove značajke, mirta može biti na različitim mjestima ovisno o temperaturi u kući i godišnjem dobu. Najpovoljnije vrijeme za biljku je ljeto. Myrtle voli svjež zrak, tako da biljka može čak i prikopat s lonac u tlu, na primjer, u vrtu. Prije nego što odletite, morate razmišljati i odlučiti gdje će mirta rasti.

U ljubitelja cvijeća rađanje je vrlo traženo. No, vrlo često kada raste mirta kod kuće, pojavljuju se različiti problemi. Na primjer, mirta baca lišće. To može biti zbog netočnog sadržaja mirte. Nešto slično može se primijetiti kada se uzgajaju poznate biljke kao što su azalea ili šipak. Briga za mirtu je vrlo jednostavna, ali još uvijek ima svoje nijanse.

Briga o mirti kod kuće

Mjesto i rasvjeta

Myrtle voli svijetlo difuzno svjetlo i lako prenosi izravnu sunčevu svjetlost. No, vrijedi uzeti u obzir da biljka treba zasjeniti od izravnog sunčevog svjetla u vrućoj sezoni. Ako želite dobiti cvijeće iz biljke, onda morate uzeti u obzir da mirta treba biti na dobro osvijetljenom mjestu. U ljeto mirta može se iznijeti na otvorenom.

Ako mirta raste u sobi na prozorskoj dasci, onda bi najbolja opcija bila zapadni i istočni prozori. Ako imate mirtu na jugu, može dobiti opekline. Na sjeveru, najnepovoljnije mjesto za cvjetanje: cvijeće će izblijedjeti i brzo nestati. Također možete primijetiti da svjetlo djeluje na mirtu, kao signal za buđenje.

Zimi morate biljci dati što više svjetla. Ako mirta stoji na jugu, onda će razdoblje odmora trajati samo mjesec dana, ako je na sjeveru, onda sve tri. Ako ste morali mijenjati stalno mjesto, to bi trebalo učiniti postupno. Doista, na drugom mjestu će razina svjetlosti biti drugačija. Mirta može izgubiti svjetlo ili, naprotiv, primiti svoj višak, stoga je potrebno pažljivo i postupno pristupiti preuređenju stabla. Biljka ne voli naglo preseljenje. Vrijedi početi s činjenicom da se pomalo mirta može postaviti malo dalje od prozora, pa će se brže naviknuti na nove uvjete lišenja slobode.

temperatura

Ljeti je sobna temperatura prikladna za mirtu. Općenito, biljka voli hladnoću ili umjerenu temperaturu. Najpovoljnija temperatura zraka je 18-20 stupnjeva. Zimi je bolje da pomaknete mirtu u hladnu sobu s temperaturom zraka od 6-8 stupnjeva Celzija. Pod tim uvjetima, mirta će obilno cvjetati ljeti. Naravno, možete urediti zimovanje za mirtu na sobnoj temperaturi, ali u ovom slučaju trebat će vam obilno zalijevanje i stalno prskanje.

Kada je zrak topao i suh zimi, lišće često pada u blizini mirte, iako ne treba očajavati. Ako nastavimo umjereno zalijevati drvo, u proljeće će opet zeleno, ali mirta, koja je pretrpjela toplu zimu, neće cvjetati.

Vlažnost zraka

Myrtle voli vlažan zrak, pa je potrebno redovito prskanje. Obično, zimi s hladnim sadržajem, mirta se ne raspršuje, ali ljeti ili u toploj sezoni biljka mora biti stalno prskana. To posebno vrijedi za jesen i proljeće, kada je biljka tek u aktivnoj fazi rasta.

zalijevanje

U proljeće i ljeto, mirta se redovito i obilno zalijeva čim se površinski sloj zemlje osuši. U zimi, naravno, mirta treba rjeđe zalijevati, ali ipak je nemoguće dopustiti da se tlo osuši, inače će biljka umrijeti. Mrtva voda mora biti topla i meka voda što je više moguće. Važno je osigurati da zemljana posuda nikada ne isuši. Bez obzira na doba godine - uvijek mora biti vlažnog tla u loncu. Istovremeno, potrebno je osigurati da voda ne stagnira u loncu.

tlo

Optimalni sastav tla za uzgoj mirte: treset, humus, treset i pijesak u jednakim omjerima ili glini, travi, tresetu i humusnom tlu s dodatkom pijeska u omjeru 1: 1: 1: 0,5.

Gnojiva i gnojiva

Od proljeća do jeseni, mirta treba hraniti svaki tjedan. Ovisno o tome koju vrstu stabla želite, želite dobiti i hraniti se mirtom. Ako želite biljka ugoditi svojim cvatnje, morate koristiti gnojivo s visokom razinom fosfora. Ako više volite minijaturno drvo, bolje je koristiti dušična gnojiva. Općenito, konvencionalna tekuća složena gnojiva mogu se koristiti za ukrasno lisnato bilje.

presađivanje

Najbolje je presaditi odraslu mirtu jednom svaka 3-4 godine, a mlade biljke presaditi godišnje u proljeće prije početka cvjetanja. Kada presađivanje mirta ne može pokopati vrat korijena biljke, to može dovesti do raznih bolesti ili do poraza truleži. Na dnu lonca nužno proširiti dobar sloj odvodnje. Lonac za mirtu ne smije biti prevelik, dovoljno da stane u korijenski sustav. Za presađivanje i rukovanje, morate pokupiti lonac koji je dva puta manji od volumena krunice biljke.

Podrezivanje i stiskanje

Za obrezivanje mirte je sposobnost da se drastično promijeni oblik biljke i provesti ga najbolje u proljeće. Ako s vremenom uštinete mlade grane, možete povećati gustoću krune, možete po potrebi štipnuti u bilo koje doba godine.

Na obrezivanje i štipanje mirta morate posvetiti posebnu pozornost i posvetiti joj više vremena. Nakon kupnje mirte, trebali biste odlučiti koje stablo želite vidjeti kod kuće. Na primjer, ako se ništa ne učini, mirta će eventualno poprimiti piramidalni oblik. Ako obrežete vrh stabla, izgledat će kao grm. Ako sečete strane, na kraju ćete dobiti veličanstveno drvo. U svakom slučaju, kako ne orezati mirtu, ona će i dalje cvjetati i oduševiti svoga gospodara. Ali važno je zapamtiti jednu stvar: ako je mirta često pričvršćena, cvijeće će na kraju postati mnogo manje nego prije.

Općenito, ako shvatite ovo, stablo mirte je jedna od biljaka kojima služi njihova defragmentacija. Uvijek se može obrezati na različite načine i time mu dati jedinstven izgled. Ali nemojte pretjerati. Kada se treba uzeti u obzir mala biljka, deblo je još uvijek mlado i neće moći tako ponosno držati bujni grm. Vi samo trebate malo pričekati i mirta će dobiti jači i za tri godine će se pokazati kao prekrasan grm.

Jedna napomena pri presađivanju mirte, morate osigurati da deblo ostaje na površini zemlje, pa je cijeli transplantacijski algoritam prikladan, kao i za druge biljke koje žive u sobama kuće. Odmah sletite u velikoj kukac. Za stablo staro samo tri godine, lonac mora biti promjera najmanje 12 centimetara. Zemljište za mirtu kupljeno je u trgovini.

Razmnožavanje mirta

Mirta se širi reznicama i sjemenkama. Za početnike se preporuča razmnožavanje biljke reznicama.

Razmnožavanje reznicama

Razmnožavanje reznicama ne bi trebalo biti više od dva puta godišnje. Prvi put trebate učiniti u zimi (siječanj-veljača), a drugi put da se usredotočite na proljeće ili sredinom ljeta (srpanj). Reznice treba uzeti s dna ili sredine stabla. Duljina rezanja bi trebala biti 5-8 centimetara. Da bi se spriječilo isparavanje vlage, lišće se može ukloniti iz rezanja, ostatak se može jednostavno skratiti. Za ukorjenjivanje je brzo, možete koristiti stimulanse.

Najprikladnija mješavina za ukorjenjivanje je mješavina pijeska s mahovinom. Ako to nije, onda možete koristiti uobičajene lima zemlje, u kojoj grubi pijesak. Temperatura na kojoj se provodi postupak navijanja mora biti između 16-20 stupnjeva.

Najbolje vrijeme za navijanje je zima. Svjetlo u ovom trenutku uopće ne treba rezanje - naprotiv, trebate zasjeniti ovo mjesto. Pribor za ukorjenjivanje treba biti strogo ne duboko, nakon navijanja, morate pokriti rezanje kapu. Ponekad biljka treba provjetravati tako da se ne rasturi u ranoj dobi. Obično navijanje traje oko mjesec dana. Nakon toga se može sigurno posaditi u malu posudu promjera oko 7 centimetara.

Kada se razmnožava reznicama, cvjetanje se događa 3 ili 4 godine.

Širenje sjemena

Sjemenke su ravnomjerno raspoređene po površini tla i posute na tanki sloj podloge. Kapacitet sjemena prekrivenim filmom ili staklom za stvaranje uvjeta u staklenicima. Temperatura se mora održavati unutar 18-20 stupnjeva. Kapacitet sjemena mora se povremeno provjetravati. Tlo je stalno vlažno.

Sadnice obično kliju u 1-2 tjedna. Kada sadnice imaju dva puna lišća, mogu se presaditi u odvojene male posude. Presađivanje se obavlja prijenosom. U budućnosti, briga za mlade biljke je ista kao i za odrasle mirte. Transplantacija se provodi kada korijeni u potpunosti popune lonac.

Kada se mirta razmnožava, cvjetanje se događa za oko 5 godina.

Bolesti i štetnici

Na mirtu mogu utjecati lisne uši i štitovi, a suhim zrakom i nedovoljnom vlagom, paučina grinja.

Shchitka u ranoj fazi je gotovo ne primjetna, ali se brzo umnožava, pokrivajući stabljike i lišće biljke s tamnim mrljama. Štit se uklanja vlažnim obriskom, ali i dalje morate cijelu biljku tretirati insekticidom ili sapunicom.

Lisna uši se često naslanja na donju stranu lista i hrani se biljnim sokom, što dovodi do sušenja i savijanja lišća. Uništite insekticide vaši.

Na donjoj strani lišća pojavljuje se grinja pauka i omotava ih tankim bijelim paukovim mrežama. Uništeni su prskanjem i pranjem lišća, osobito na donjoj strani, vodom ili slabim ekstraktom duhana. Također mirta se može tretirati gotovim univerzalnim insekticidima.

Teškoća raste

 • Stabljike se izvlače, listovi postaju manji i blijedi - nedostatak rasvjete.
 • Lišće raste bez sjaja, žuti, rubovi se uvijaju - višak rasvjete.
 • Padajuća lišća - neadekvatna rasvjeta zimi ili toplo zimovanje.

Ljekovita svojstva mirte

U zaključku, može se reći da je mirta nevjerojatna biljka. Osim činjenice da mirta cvjeta, a cvjetovi su mirisni, ima i ljekovita svojstva. Čak i najmanja stabla mogu štititi od bolesti i virusa u kući. Kao što je poznato, mirta je vrlo cijenjena od strane ljudi i ima mnogo indikacija za uporabu.

Tinktura mirte daje energiju čovjeku i energiju, učinak je gotovo poput kave. Lišće mirte kuha se i koristi se za liječenje gastrointestinalnih bolesti. Čak iu kuhanju mirta je pronašao uporabu. Vrlo često se lišće ili čak izbojci same mirte koriste u proizvodnji ribljih ili peradarskih jela. Ako bacite grančicu mirte na žar, onda će se kebab pretvoriti u prekrasnu: okus jednostavno neće biti usporediv s bilo čim drugim. Čak ni lovorov list nije toliko popularan na ovom području.

U nekoliko nacija, mirta se smatra gotovo kultnim drvetom. Iz nje se prave vijenci i buketi. Poklon od mirte daje se nevjestama, tako da je biljka dobila ime "Drvo nevjeste". Još jedna stabla mirte nazvana - "Drvo obiteljskog blagostanja i sreće", koje utjelovljuje prijateljsku i snažnu obitelj.

Myrtle (stablo mirte)

Rod roda Myrtus (Myrtus) član je obitelji Myrta i obuhvaća otprilike 20 do 40 vrsta. U divljini, Myrtle se može naći na gotovo svim kontinentima, naime: u SAD-u na Floridi, u Europi uz obalu Sredozemnog mora, u zapadnoj Africi iu Sjevernoj Americi. Ovaj rod je predstavljen niskim zimzelenim stablima ili grmljem. Čvrste nasuprotne listne ploče na dodir su kožne. Cvjetovi rastu iz pazušnih listova lišća, skupljaju se u kratke raceme, mogu biti dio grede ili rasti jedan po jedan. Takva biljka je vrlo popularna kod uzgajivača cvijeća, a koristi se iu medicini i parfumeriji - eterično ulje se dobiva iz stabljika i lišća. Ako se radi s mirtom ispravno, ona će dugo rasti kod kuće. Još jedna zanimljiva činjenica je da kultura ima fitoncidni učinak.

Kratak opis uzgoja

 1. Cvatnja. U prvoj polovici ljeta.
 2. Osvjetljenje. Svjetlo treba biti svijetlo, ali raspršeno.
 3. Način rada temperature. U proljeće i ljeto - od 18 do 20 stupnjeva, a zimi, soba ne bi trebala biti toplija od 10 stupnjeva, ali je bolje ako je oko 5 stupnjeva.
 4. Zalijevanje. Od proljeća do jeseni, biljku treba obilno zalijevati odmah nakon što se isuši gornji sloj smjese tla u posudi. Tijekom hladnog zimovanja, zalijevanje treba biti vrlo oskudno i rijetko, ali ne bi trebalo dopustiti da se potpuno osuši.
 5. Vlažnost zraka Tijekom cijele vegetacije grmlje sustavno navlažite mlaznicom mlake vode. Zimi nije potrebno prskati.
 6. Gnojivo. U proljeće i ljeto mirta se redovito hrani 1 put u 7 dana, u tu svrhu koriste kompleksno mineralno gnojivo. Ne treba ga hraniti zimi.
 7. Razdoblje odmora. Promatrano zimi. Ako je grm u sjevernom dijelu prostorije, onda je razdoblje odmora oko 3 mjeseca, a kada se nalazi u južnom dijelu stana - njegovo trajanje je oko 6 tjedana.
 8. Obrezivanje. Formativno obrezivanje provodi se svake godine na početku vegetacije.
 9. Transplant. Mladi grmovi moraju se svake godine presaditi, a odrasli primjerci - 1 puta u 2 ili 3 godine.
 10. Smjesa tla. Pijesak, treset, glina, tlo i humus u omjeru 1: 2: 2: 2: 2. A za sadnju, možete koristiti supstrat koji se sastoji od pijeska, treseta, humusa i tla tla, a sve komponente uzeti u jednakim dijelovima.
 11. Razmnožavanje. Način rezanja i sjemena.
 12. Štetni insekti. Whiteflies, mealybugs, razmjera insekata, Thrips i pauk grinja.
 13. Bolest. Problemi u uzgoju mirte mogu nastati kada se krše pravila navodnjavanja ili zbog pretjerano suhog zraka.
 14. Svojstva. Mirta se smatra ljekovitom biljkom koja se može natjecati s antibioticima u svojoj učinkovitosti.

Briga o mirti kod kuće

svjetlo

Zbog činjenice da je mirti potrebna velika količina jakog svjetla, koje mora biti nužno raspršeno, preporuča se ga uzgajati na zapadnoj ili istočnoj prozorskoj polici. Ako raste na sjevernom orijentacijskom prozoru, njegov će procvat biti oskudniji. A ako ga stavite na južnu prozorsku dasku, onda će u toploj sezoni biti potrebno zasjeniti grm iz izravne sunčeve svjetlosti. Ljeti se cvijet može prenijeti na ulicu, dok mu je potrebno odabrati mjesto koje će biti zaštićeno od podnevnih žarišta sunca. Od jarkog svjetla mirta naviknuti postupno.

Temperaturni uvjeti

Tijekom proljetno-ljetnog razdoblja, grm treba držati na hladnom mjestu (od 18 do 20 stupnjeva), jer kultura reagira negativno na toplinu. U zimi se mirta nalazi na hladnom mjestu (ne više od 10 stupnjeva), dok se u ovom trenutku biljka najbolje osjeća na temperaturi od oko 5 stupnjeva. U slučaju da je grm zagrijan tijekom zimovanja (iznad 10 stupnjeva), svi listovi mogu pasti. U prostoriji u kojoj cvijet stoji, obavezno sustavno provjetravajte.

zalijevanje

Za navodnjavanje treba koristiti samo mekanu vodu i mora biti dobro smještena (najmanje 24 sata). U proljeće, ljeto i jesen kultura treba obilno zalijevanje, koje se provodi čim se presuši gornji sloj supstrata. Kada hladno zimovanje zalijevanje treba smanjiti, ali pobrinite se da gruda u loncu u svakom slučaju ne suha. Također pazite da se u smjesi ne stagnira tekućina. U slučaju da je zemljana soba još suha, spremnik se zajedno s grmom uranja u posudu s vodom.

Vlažnost zraka

Kultura zahtijeva povećanu vlažnost zraka, stoga se u proljeće, ljeto i jesen grm sustavno navlaži sprej bocom, koristeći dobro smirujuću i meku vodu. Nije potrebno navlažiti je tijekom hladnog zimovanja

đubrivo

U proljetnom i jesenskom razdoblju mirtu treba redovito hraniti, za to koriste gnojivo za sobne biljke. Redovitost gnojidbe treba biti - 1 put u 7 dana.

Vrijeme odmora

Ako mirta raste na sjevernom pragu, onda je vrijeme odmora tri mjeseca. Ako se uzgaja na južnom prozoru, odmor će biti kraći, odnosno oko 6 tjedana.

obrezivanje

Kultura treba redovito obrezivanje. Ako se grm uopće ne reže, onda će njegov oblik biti piramidalan, kada se obrezuje bočni izdanak, formira se stablo, a ako izrežete gornje izdanke, mirta će imati oblik grma. Stručnjaci ne preporučuju, vrlo često izrezati strani izbojci činjenica je da je deblo biljke je prilično slaba, a s čestim štipanje cvjetnice postaje sve manje. Kada se uzgaja u zatvorenim uvjetima, kultura je vrlo brzo rastuća, u samo dvije godine iz malog grma može nastati gusta i razmetljiva biljka.

Presaditi mirtu

Svake godine sustavno se presađuju mlade biljke. I odrasle jedinke presađuju se rjeđe, točnije 1 put u 2-3 godine. Tijekom transplantacije, ne dodajte zemlju u podnožje stabljike. Za sadnju i presađivanje možete koristiti nekoliko različitih supstrata:

 • pijesak, humus, glina i sodna zemlja, uzeti u omjeru 1: 2: 2: 2;
 • kombiniraju pijesak, treset, humus i treset, koje se uzimaju u jednakim dijelovima;
 • jednostavna staklenička zemlja.

Kako bi se izbjegla stajaća tekućina u korijenskom sustavu biljke, napravite dobar drenažni sloj na dnu posude.

zaraznost

Kod osjetljivih ljudi, lišće mirte može izazvati mučninu i glavobolju.

Metode oplemenjivanja

Uzgoj iz sjemena

Napunite posudu smjesom za tlo, na njezinoj površini potrebno je ravnomjerno rasporediti sjemenke, koje su posute tankim slojem istog supstrata. Za sjetvu koristeći tlo mješavinu koja se sastoji od pijeska i treseta ili treseta i vermikulita. Sjetva sjemena provodi se u smjesi podzemnih voda, koja je prethodno zalijepljena, a zatim se prolije s otopinom preparata fungicida. Usjevi na vrhu prekriveni staklom (filmom), sustavno su emitirani, ako je potrebno, zalijepljeni i čuvani na hladnom mjestu (oko 19 stupnjeva). Prvi izbojci trebali bi se pojaviti nakon 7-15 dana. A kada su oblikovali prvi par pravih listnih ploča, trebali bi biti postavljeni u zasebne posude, koje su ispunjene supstratom koji se sastoji od treseta, tla i humusa, kao i pijeska (1: 1: 1: 1). Nakon berbe, rast sadnica može stati na neko vrijeme, ali onda se sve vrati u normalu. Kada korijenski sustav sadnica postane krcat u posudama, presađuju se prijenosom u veće spremnike, nakon čega im se osigurava jednaka briga kao i odrasle biljke. Prvi cvjetanje će početi tek u dobi od pet godina.

Reprodukcija reznica mirte

Rezanje se može obaviti dva puta godišnje: u siječnju i srpnju. Pri tome se bere polubrvne reznice, čija duljina može varirati od 50 do 80 mm, više od polovice listnih ploča treba rezati, a one koje ostaju skraćene, to će smanjiti isparavanje vlage. Za bolje ukorjenjivanje, preporuča se tretirati mjesto rezanja sredstvom koje stimulira korijen. Za ukorjenjivanje, reznice su posađene u kutije ili zdjele, koje su ispunjene smjesom zemlje koja se sastoji od lisnatog tla i krupnog pijeska. Posuda s reznicama prekrivena je staklom (filmom), uklanjaju se na zasjenjenom mjestu i osiguravaju redovito zalijevanje i ventilaciju. Za bolje navijanje, temperatura zraka se održava na 18 do 20 stupnjeva. U reznicama, korijenje raste nakon 20-30 dana, zatim se sadi u odvojenim posudama, dostižući 70 mm u promjeru, koje su ispunjene supstratom koji se sastoji od treseta, travnatog i humusnog tla, ali i pijeska (1: 1: 1: 1). Za poticanje cvatnje, mirta će trebati obilno zalijevanje i štipanje. Nakon što korijenski sustav odraslih sadnica postane vrlo natrpan u loncu, treba ga prenijeti u drugi spremnik, koji bi trebao biti nešto veći od prethodnog. Prvi cvjetni grm, koji je izrastao iz rezanja, promatra se nakon 3 ili 4 godine.

Mogući problemi

Lišće mirte požuti, pada i savija se. Ako mirta nema dovoljno svjetla, njezini izbojci postaju izduženi, a lišće postaje izblijedjelo i plitko. Ako je osvjetljenje pretjerano svijetlo, listne ploče će izgubiti svoj sjaj, požutjeti se i uvijeti. Lišće može letjeti okolo ako je biljka u previše toploj i slabo osvijetljenoj sobi.

Lišće mirte pada. Ako je zemljana kvržica u loncu potpuno suha, onda sve lišće može letjeti oko grma. U tom slučaju, skratite stabljike za pola, redovito navlažite grm iz prskalice i povećajte obilje zalijevanja. Nakon otprilike pola mjeseca započet će rast novog lišća.

Štetni insekti

Ako je grm konstantno topao, onda zbog toga mogu na njemu živjeti brašnasti trbusi, tripsi, bijele mušice, novčići i insekti.

Što je korisno mirta?

Mirta uništava bakterije i mikrobe, čak i tuberkulozni i difterijski bacili ne mogu pobjeći iz nje. Takva kultura čini zrak čišćim, a uništava i Streptococcus i Staphylococcus aureus. Koristi se tijekom liječenja gripe i akutnih respiratornih infekcija.

Vrste mirta s fotografijama i naslovima

Myrtle obična

U domaćoj cvjećarstvu, uobičajena mirta (Myrtus communis) najčešće se uzgaja kratkim razgranatim stablom prekrivenim pilingom crveno-smeđih pahuljica. Listovi su zeleni, ovalno-kopljasti, sjajni, kožasti, s ugodnom aromom. Cvjetovi su bijeli ili blijedo ružičasti s istaknutim prašnicima, plodovi su crveno-crne bobice. Cvate od lipnja do kolovoza. Popularne sorte: “Tarentina” je kompaktan grm s bobicama koje su manje od izvornog oblika, ali su mnogo veće od uobičajene mirte; šarolika sorta sa zelenim lišćem ima kremasto bijeli uzorak.

Bujna mirta

Zanimljiva je i bujna mirta (Myrtus apiculata) - grm ili stablo s pilingom smeđe kore, ispod koje je deblo krem-bijele boje. Listovi su tamnozeleni, elipsoidni, tupi. Bijeli pojedinačni cvjetovi cvatu u srpnju-kolovozu, crni i crveni plodovi su jestivi.

Myrtle hekven

Stablo sa sjajnim zelenim lišćem s naboranim rubom. Ova vrsta je najstabilnija od mirte.

Myrt Ralph

Uspravan grm s ružičastim cvjetovima i crvenim jestivim plodovima. Ima raznoliku varijantu s rubom bijele kreme oko ruba lišća.

Briga o mirti kod kuće

Mirta je jedno od najatraktivnijih i zanimljivih sobnih biljaka. Ugodna aroma, prekrasno cvjetanje, lakoća oblikovanja, visoka dekorativnost - ove prednosti posjeduje mirta. Kućna njega organizirana je prema određenim pravilima. O njima ćete učiti iz ovog članka.

Opis biljke

Obitelj myrta je dobro poznata među uzgajivačima cvijeća. Ukupno ima oko 10 sorti mirte. Domovinski biljke - Mediteran. Raste u suptropskoj klimi. U prirodnim uvjetima, to je grm ili stablo visine do 3 metra. Kada se uzgaja u stanu doseže 60 cm.

Listovi su mali, sjajni, kožasti, ovalni, tamno zeleni. Ako ih trljate u ruci, izlučuju ugodnu začinjenu aromu. Glavni dio eteričnih ulja koncentriran je u malim žilama. Cvjetovi su mali na dugim peteljkama, s pet latica i mnogo prašnika. Boja - bijela ili blijedo ružičasta. Plodovi - okrugli plodovi intenzivne plave boje.

Točke rasta

Potpuna briga o mirti kod kuće organizirana je u skladu s nizom pravila. Mirta se smatra kapricioznom biljkom, često odbija cvjetati ili baca lišće. Stvaranje optimalnih uvjeta za rast i cvjetanje pomaže da se to izbjegne.

 1. Rasvjeta i odabir mjesta. Lako nosi izravne zrake sunca, ali više kao difuzno svjetlo. U toplinu njegova pritenyut. Cvjeta samo s puno svjetla. Optimalna lokacija - prozorske klupčice okrenute prema zapadu ili istoku. Ljeti je cvijet preuređen na svjež zrak. U zimskim mjesecima, pokažite punu pokrivenost.
 2. Temperatura. U ljetnoj sezoni čuvaju se na 18-20 ° C. Zimi biljka treba hladnoću. Mirta je na ostakljenom balkonu ili loži preuređena s indikatorom temperature ne nižim od 6-8 ° C. Nakon dobrog odmora mirta cvjeta veličanstveno i dugo. Kada zimuje u sobi, cvijet je dobro zaliven i sustavno prskan. To pomaže da se izbjegne pad listova, ali ne jamči cvjetanje.
 3. Vlažnost. Bolje raste pri visokoj vlažnosti. Prskanjem toplom, dobro smještenom vodom reagira prijateljskim oslobađanjem novih izbojaka. Potreba za vlagom raste tijekom razdoblja intenzivnog rasta. U ovom trenutku, postupak se provodi svakodnevno. Osim toga, koriste se ovlaživači i palete napunjene vodom.
 4. Zalijevanje. Voda biljka često - čim vrhnja tla počne da se osuši. U zimi, potreba za vodom je manja, ali da se spriječi potpuno sušenje tla je nemoguće. Stabilna vlažnost tla održava se tijekom cijele godine. Nemojte dopustiti stagnaciju vode na dnu posude.
 5. Tla. Tlo za mirtu bira hranjivu, ne tešku, umjerenu kiselost. Najbolja mješavina treseta, humusa i soda s dodatkom pijeska ili perlita.
 6. Hranjenje. U razdoblju aktivnog rasta, često se hrani svaki tjedan. Za obilno cvjetanje odaberite gnojiva s visokim sadržajem fosfora. Redovito koristite složene preparate za ukrasne listopadne usjeve.
 7. Transplant. Sve do dobi od četiri grmlje presaditi godišnje. Zrela stabla - jednom u 3-4 godine. Optimalno vrijeme je proljeće, prije početka cvjetanja. Prilikom presađivanja ne dopustite prodiranje korijenskog ovratnika. Na dnu slijetanja tenk osigurati debeli sloj odvodnje. Veličina posude određena je promjerom krune - mora biti pola veličine. U velikoj posudi mirta neće cvjetati.
 8. Obrezivanje i oblikovanje. Myrtle - zatvoreni cvijet, koji se vrlo lako formira. Škare se lako šišaju, brzo pucaju mladice. Obrezivanje mirte provodi se u rano proljeće prije početka aktivnog rasta. Metoda obrezivanja ovisi o željenom rezultatu. Tijekom cijelog ljeta, prilagoditi krunu biljke, štipanje predugo mladi izbojci.

Metode oplemenjivanja

Razmnožavanje mirta nije teško, čak i za početnike cvjećar. Mlade se biljke dobivaju rezanjem i sjetvom sjemena.

rezanje

Reznice se režu dva puta godišnje - usred zime ili ljeta. Od srednjeg ili donjeg dijela krune odaberite polubrvenaste grane. Optimalna duljina rezanja je od 5 do 8 cm, a polovica lišća se uklanja iz rezanja, preostala polovica se reže. Donji rez se umoči u stimulator rasta. Dobar učinak daje smjesa heteroauxina s 0,25% sadržaja askorbinske kiseline. Spremnik je ispunjen laganim supstratom sfagnuma i pijeska. Reznice se stavljaju u kut pod malim kutom i pokrivaju filmom. Staklenik s reznicama nalazi se na hladnom, zasjenjenom mjestu. U fazi ukorjenjivanja, temperatura se održava na 16-20 ° C. Staklenik povremeno zrak, pratiti razinu vlage, ako je potrebno, provoditi zalijevanje tla i prskanje reznice. Koriste se brzo - ne duže od mjesec dana. Sadnice se presađuju u posude promjera 7 cm (obična plastična posuda). Kad korijeni u potpunosti isprepliću grumen zemlje, oni ih uvaljaju u veći lonac. Prvi cvat ne ranije od 3 godine.

sjemenke

Sjeme mirte raste sporije. Kada se koristi sjeme prikupljeno iz matične biljke, karakteristike sorte mogu se razlikovati. Podloga za klijanje je mješavina treseta s vermikulitom. Prije sjetve zalije se slabom otopinom fungicida. Sjeme mirte se rasprši po površini, prekriveno vrlo tankim slojem supstrata. Poklopac stakla za slijetanje. Održavajte temperaturu na 18-20 ° C, pratite vlažnost tla - ne može biti pregrijana ili pereuvlazhnyat. Svakog dana, kratko očistite staklo, prozračite staklenik. Pri stvaranju povoljnih uvjeta, sadnice se pojavljuju za 1-2 tjedna. Uronite u zasebne posude u fazi 2 ovih listova. Cvatnja - ne starija od 5 godina.

Bolesti, problemi i štetnici

Mlada mirta rijetko obolijeva. Zreli i stari grmovi manje su otporni na štetočine i negativne čimbenike.

 • Uši i shitovka. Napadnite biljku s nedovoljnom vlagom. Podesite uvjete i provedite tretman s antikokcidnim sredstvima.
 • Pauk Pojavljuje se s nedovoljnom vlažnošću tla. Mirta se tretira insekticidima.
 • Gljivice i bakterije koje ginu. Njihov izgled izaziva stalno zalijevanje tla. Biljka je presađena, uklanjajući zahvaćene dijelove.
 • Žuta, dosadna lišća s iskrivljenim rubovima. Znak pretjeranog osvjetljenja.
 • Sjeckanje lišća, istezanje stabljika. Razlog je loše osvjetljenje.
 • Pad listova. Povećana temperatura i suhi zrak zimi ili stajaća voda u korijenskom sustavu.

Uzgoj mirte kod kuće nije lako, već uzbudljivo iskustvo. Nakon što ste ovladali oblikom, možete dati vašoj mirti bilo koji oblik.

Mirta obična njega kod kuće Razmnožavanje reznica Rezidba mirte

Mirta je biljka za one koji vole mir, udobnost i mir. Myrtle je zimzeleni grm ili stablo koje pripada obitelji Myrta, koja ima oko stotinu vrsta. Izvorna mirta iz Mediterana, u prirodi raste u tropskim i suptropskim klimatskim zonama. U Krim, na Kavkazu, na obali Crnog mora, mirta se uzgaja na otvorenom terenu kao ukrasna biljka. U uvjetima staklenika raste na 2 metra, ali kada se uzgaja u loncu veličine je skroman. Lišće mirte je sitno, sjajno, u obliku jajeta, nasuprotno.

Deblo je drveno, grane dobro. Cvjetanje mirte je mali, jedinstveni, mirisni bijeli cvjetovi. Pojavljuju se u osovini lista, na dugoj stabljici. Cvjeta od ranog ljeta. Kistom oprašite unutarnju mirtu. U jesen, oprašene biljke donose plodove - pojavljuju se sočne, pikantne bobice tamnoplave boje. Sjeme iz voća mogu se koristiti za reprodukciju.

Pružajući pravu brigu za biljku, mirta će oduševiti svojom dekoracijom tijekom cijele godine. Nezahtjevna, može živjeti s vama dugo vremena. Prikladan je za obrezivanje, što vam omogućuje da formirate prekrasnu krunu u obliku piramide, lopte i drugih oblika.

Briga o mirti kod kuće

Kako se brinuti za mirtu kod kuće

zalijevanje

Početna mirta briga nepretenciozna. Trebat će malo prostora, kultivacija neće mnogo otežati. Osigurati pravovremeno zalijevanje i prskanje. Biljka voli vlagu. U razdoblju aktivnog rasta - u proljeće i ljeto - tlo bi trebalo biti stalno mokro. Tijekom tog razdoblja, također je poželjno svakodnevno prskati lišće mirte. Ponekad možete imati topli tuš. Za navodnjavanje i prskanje koristite omekšanu nastalu vodu. Smanjite zalijevanje kad temperatura padne. Ni u kom slučaju ne dopustite da se zemljana koma osuši, ako se to dogodi, mirta počinje sušiti i otpasti.

Prekomjerno zalijevanje je još jedan katastrofalan ekstrem, ispunjen propadanjem korijena. Izbjegavajte stajaću vodu u posudi i posudi.

rasvjeta

Mirth voli jarko svjetlo s određenom količinom izravnog sunčevog svjetla, ali u podne je bolje malo zasjeniti. Ako mirta stablo se stalno čuva u sjeni, čak i pružanje svih ostalih pravila skrbi, to neće cvjetati. Nacrtna mirta nije strašna. Naprotiv, protok zraka će bolje distribuirati povoljne fitoncide.

temperatura

Biljka će se dobro osjećati u hladnim sobama. Pogodan je za umjerenu ili malo nižu umjerenu temperaturu zraka (u rasponu od 18-23 ° C). Kako bi se dobilo obilno cvjetanje, zimi osigurava hladnu temperaturu zraka u rasponu od 6-8 ° C. U nedostatku takve mogućnosti, zimu je moguće provesti u toplijoj sobi, ali uz češće zalijevanje i prskanje.

Zašto mirta baca lišće?

Zimi, tijekom rada sustava grijanja, zrak postaje topao i presušen - to može uzrokovati pad listova mirte. Ne treba očajavati, nastaviti umjereno zalijevati biljku i do proljeća opet biti zelena. Myrtle, koja je pretrpjela toplu zimu, najvjerojatnije neće procvjetati. U ljeto mirta može se iznijeti na otvorenom.

Odijevanje

Za uspješan rast i dobru razvojnu sobu potrebno je hraniti mirtom. Jednom svaka dva tjedna primjenjuju se organska mineralna gnojiva. Tijekom zimovanja nije potrebna predjela.

Kako rezati i oblikovati krunu mirte

U zatvorenim uvjetima, mirta se obično uzgaja. On tolerira rezidbu. Čak i ako mirta ne cvjeta, formiranje krune će vam omogućiti da uzgojite prekrasno bonsai stablo. Nemojte zabijati cijev puno, jer nije jako izdržljiva. Ostavite što više bočnih izdanaka. Međutim, ako želite da drvo cvjeta, ne biste se trebali zanositi obrezivanjem, inače se cvjetni pupovi neće formirati.

Podrezivanje mirte na videozapisu:

presađivanje

Kuća mirta može rasti dugo vremena, ne mora se obnavljati svakih nekoliko godina, kao i mnoge druge biljke, ali je još uvijek potrebno presaditi. Učinite to prije početka aktivnog rasta - u rano proljeće. Mlade biljke će trebati dodatak svake godine, odrasle osobe - prema potrebi (svaka 2-3 godine). Prikladan supstrat bit će mješavina: sodar + humusna zemlja + treset + pijesak, pomiješajte u omjerima 2: 1: 1: 1. Na dnu posude mora se postaviti drenaža.

Uzgoj mirte sjeme

Sjeme fotografije mirte

Moguće je razmnožavanje sjemenjem i stijenkama. Tijekom razmnožavanja sjemena mogu se izgubiti sortna svojstva ako se sjeme uzme iz hibridnih grmlja. Samo slatko sjeme dobro klija. Operite sjeme bez perikarpa u slaboj otopini kalijevog permanganata, suho.

Posadite u zdjele koristeći laganu zemlju. Dubina zasijavanja je 0,5 cm. Pokrijte filmom ili staklom kako biste stvorili efekt staklenika. Stavite na toplo, osvijetljeno mjesto, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost.

Redovito provjetravajte sadnice, navlažite tlo, ali nemojte ga sipati. Očekujte sadnice u 1,5-2 mjeseci, sa svojim izgledom, film mora biti uklonjen. Kada se sadnice uzgajaju, one zaronju u zasebne posude. Kada dostignete visinu od 15-20 cm, trebate prstohvatiti mlade izbojke, potičući rast novih. Uzgajan iz sjemena mirte, daje cvjetanje do 5. godine života.

Reprodukcija reznica mirte

Rezanje fotografije mirte

Od reznica stabljike da lakše raste mirta. Vrlo dobro se ukorijenjuju.

 • Izrežite reznice na početku ljeta od gornjih ne cvatućih izdanaka.
 • Rezanje treba imati 3-4 para lišća.
 • Približno 1 cm dna rezanja treba uroniti u otopinu fitohormona i držati oko 2 sata, zatim isprati čistom vodom.
 • Posadite reznice u mješavinu mokrog pijeska i treseta, produbite u tri čvora pod kutom od 45-50 °.
 • Pokrijte s filmom ili odrezanom prozirnom plastičnom bocom na vrhu i postavite na toplo sjenovito mjesto.
 • Zrakujte sadnice. Novi klice pojavit će se za oko mjesec dana.
 • Zatim se sklonište mora ukloniti i smjestiti na svijetlo mjesto.

U budućnosti, voditi brigu, kao odrasla biljka. Takva mirta bi trebala cvatiti 2-3 godine.

Video o presađivanju mirte:

Mrtve bolesti i štetnici

Mirtle bolesti nastaju zbog nepravilnog zalijevanja. Važno je uvijek održavati vlažnost tla, ali izbjegavajte stagnaciju vode u vazi i samom tavi. Pretjerano zalijevanje može potaknuti pojavu truleži korijena, koja se širi i biljka će jednostavno umrijeti. Zbog suhoće zraka i nedovoljnog zalijevanja, lišće može požutjeti i otpasti, ali umjereno zalijevanje ponovno će pokrenuti biljku. Također u ovom razdoblju može napadati pauk novčića. Prepoznajete njihov izgled uz prisustvo paukova. Lišće, osobito na donjoj strani, treba oprati vodom ili slabom otopinom duhana, prskati mljevenim sumporom ili nanijeti insekticide (prskati na otvorenom).

Kada se scythos pojavi na biljci, može otpustiti smolu, a lišće i stabljike prekriti tamnim mrljama. Biljka se može tretirati sapunom i otopinom duhana. Ako su preklopi već dobro vidljivi, namočite tampon u votku ili denaturirani alkohol i mehanički uklonite štetnike. Zatim tretirajte insekticidom ili nježnije - sapunastom vodom, za potpuno uništenje ličinki.

Ako listovi uvenu i koaguliraju, najvjerojatnije su se pojavile lisne uši - mali kukci zelene, crne ili sive boje, koji se nalaze na donjem dijelu lista. Uzgajati vrlo brzo. Odmah tretirajte posebnim pripravcima koji se prodaju cvjećarama.

Vrste i sorte mirte

Myrtus Myrtus communis

Myrtus Myrtus communis fotografija

Rusko tumačenje latinskog naziva —Mirth Kommunis je zimzeleno stablo koje doseže visinu od 50 cm do metra u sobnim uvjetima. Listovi su mali, sjajni, kožasti, duguljasti, raspoređeni suprotno.

Raznovrsna Myrtle Myrtus Variegata

Myrtle obična raznobojna fotografija

Lišće je raznobojno, rubovi lišća prekriveni točkicama i prugama jantarne boje. Cvjetovi su minijaturni, bež-bijeli sa zlatnim prašnicima, odišu ugodnom aromom. Pogodan za unutarnju kultivaciju. Ova vrsta cijenjena je kao simbol plodnosti.

Sorta Mirta Hymen - ime je dano u čast Bogu Unije braka, ljudi ga zovu srećom nevjeste. Častimo kao simbol mladosti i ljepote. To je zimzeleni grm koji doseže visinu od 3-5 m u prirodnom okruženju, oko 1 metar u sobi. Listovi su minijaturne, kopljaste, smaragdne boje. Bijeli cvjetovi s velikim brojem zlatnih prašnika, promjera 1,5-2 cm, a na kraju cvjetanja formiraju se plavo-crne bobice s intenzivnom ugodnom aromom.

Macrophylla Myrtle

Macrophylla Myrtle

Ima snažan antibakterijski učinak, uklanja patogene bakterije, štapići. Pomaže u borbi protiv gripe, upale grla, sinusitisa; u prevenciji liječenja gastrointestinalnih bolesti, prostatitisa.

Biljka doseže visinu od 3-4 m. Tetraedarska stabla prekrivena su velikim listovima (do 5 cm duljine). Listovi su sjajni, s oštrim rubovima, postavljeni nasuprotno. Cvijet pyatilepestkovy bijele boje sa simetričnim zlatnim prašnicima.

Myrtus Alhambra Myrtus Alhambra

Fotografija za Myrtus Alhambra Myrtus Alhambra

Fina ukrasna biljka pogodna za uzgoj u divljim i kućnim uvjetima. Lišće zbijeno, s visokim sadržajem eteričnih ulja. Cvjetovi su mali, bijeli, mirisni. Cvate krajem proljeća. Nakon cvatnje formiraju se bijeli mirisni plodovi.

Myrtus Tarentina Myrtus Tarentina

Myrtus Tarentina Myrtus Tarentina Fotografije

Patuljasti oblik obične podvrste. Mali bijeli cvjetovi obilato prekrivaju biljku. Listovi su izduženi, dostižu 1,5 cm, rubovi su nazubljeni, šiljasti, obojeni u smaragdnoj boji, pričvršćeni na kraće peteljke. Postrojenje ima brzu stopu rasta. U prirodi raste oko 5 m, u sobnim uvjetima - do 1 metar.

Limun Myrtle Myrtus limun

Limun Myrtle Myrtus limun fotografija

Odiše ugodnim mirisom limuna. Podrijetlom iz Australije. Široko se koristi u kuhanju. Koristi se za proizvodnju eteričnih ulja, raznih umaka, obloga, sirupa i limunova pića. Suhi letci se koriste kao začini.

Mirta sitnozrnatog Myrtus communis microphylla

Fotografija za mikrofilu Myrtus communis iz mirte

Malobrojni oblik mirte obitava svojom jedinstvenom elegancijom s mnogo malih, gusto posađenih gustih listova, koji u potpunosti prekrivaju krunu stabla. Uz obilnu cvatnju, stablo mirte pretvara u svečani ukras svake sobe.

Kako napraviti tinkturu mirta lišća?

Da to napravite sami, vrlo je jednostavno. Uzmite lituru, stavite oko 100 g lišća i ulijte 500 g 60-70% alkohola ili votke. Dva tjedna trebate inzistirati smjesu na tamnom mjestu. Preporučljivo je svakodnevno protresti posudu. Zatim filtrirajte infuziju. Za prevenciju bolesti za 30 minuta prije obroka, potrebno je uzeti 20 kapi infuzije 3 puta dnevno.

Da biste imali koristi od biljke, možete ga jednostavno staviti u prostoriju: očistit će zrak od raznih virusa i mikroba. U spavaćoj sobi se ne preporučuje stavljanje mirte. Sigurno ćete uživati ​​u mirisu stabla. Myrtle je idealan za dom i ured.

Mirta je simbol snažne, sretne, prijateljske obitelji. Bit će to veliki dar za mladence i već iskusne obitelji.

Legende, uvjerenja o mirti, njezina ljekovita i druga korisna svojstva

Drevna legenda kaže da je mirta donijela Adama iz Raja. Stari Grci smatrali su mirtu svetom. Istu mirtu štovali su Rimljani, Egipćani i Židovi. Mirtu je pripisana sposobnost da se mladi vrate u staru kožu lica, a putnicima je dao snagu i snagu. U katolicima, mirta je utjelovljenje duha Djevice Marije, pa ga narodi sjeverne Europe smatraju talismanom za ženu. Uz rođenje kćeri, uzgojila se mirta, a na njezinu vjenčanju ukrasio je veo, nevjestinski svadbeni odijelo i svadbeni buket s grančicama mirte. Zato se ponekad naziva mirta non-tree.

Myrtle znači "balzam", preveden s grčkog. Njegova cvijeća i kožastog lišća emitiraju phytoncides - korisne tvari koje ne samo da može zaštititi biljku od bolesti, ali i pročistiti zrak oko nje, osloboditi umora, stvoriti pozitivan stav.

Eterično ulje mirte naširoko se koristi u medicini i parfumeriji. Tinktura mirte obrišite lice, koje osvježava kožu bolje od bilo kojeg losiona. Mirtna tinktura ili izvarak kore i lišća koriste se u liječenju bolesti grla i dišnih putova, oboljenjima urogenitalnog sustava i gastrointestinalnog trakta, liječe se razne gnojnice i slabo zarastajuće rane.

U antici su plodovi mirte inzistirali u vinu, smatrajući ga dobrim tonikom, pravim eliksirom zdravlja.

Budite oprezni s narodnim lijekovima, obavezno se obratite liječniku. Treba paziti na liječenje ljudi mirte kod starijih osoba i trudnica.

Suho voće i lišće koriste se kao začin. Prilikom pečenja, pušenja, pečenja mesa ili ribe, dodavanje grančica mirte dat će im poseban okus. Nakon kuhanja uklonite listove. Usput, začina karanfila proizvod je jedne od vrsta drveća mirte.