Zašto orhideje sušiti i mrštiti se?

Povrće

Događa se da zdrava, uspješna biljka odjednom izgubi elastičnost lista. Zašto orhideje imaju tromo lišće, što učiniti kako bi vratili turgor? Postoji nekoliko razloga i trebat će vremena da obnovimo ljepotu. Jasno je da su odljevci izgubili elastičnost, poremećeni su biokemijski procesi u sustavu. Nedostatak vlage, pregrijavanje biljke ili bolesti korijena - glavni razlozi zbog kojih orhideja blijedi. Ako ne poduzmete ništa, lišće će požutjeti, biljka će umrijeti.

Uzroci mekog lišća u orhidejama

Obično donji listovi postaju mekani. Ako tlo dio nije dovoljno snage, a korijeni nemaju vremena da popuni potrebu, redistribucija se događa na štetu donjeg lišća. Njihovo napajanje se prenosi na vrh. Pročitajte o bolesti orhideja!

pregrijavanje

Opasno za cvijet je pregrijavanje biljke. U vrućem popodnevu na izravnom sunčevom svjetlu, čak se i zasjenjeni prozor snažno zagrijava. U ovom trenutku list intenzivno isparava vlagu. Ali podloga se također zagrijava, isparavanje se stvara u staklu. U isto vrijeme, korijenje ne samo da prima malo vlage, već i hladi, toplina supstrata troši se na isparavanje.

Ako je došlo do pregrijavanja, potrebno je:

 • uklonite biljku duboko u prostoriju 2-3 sata, tako da se temperatura lišća i korijena postupno poveća;
 • nakon što raspršite biljku, obrišite listove vlažnom krpom ili vodom;
 • pronaći mjesto za orhideje koje isključuje sekundarno pregrijavanje.

U vodi za navodnjavanje možete dodati lijek protiv stresa, kap Epina ili jantarne kiseline. Turgor se može oporaviti brzo ili unutar 3-4 dana, ovisno o stupnju dehidracije.

Smrzotine i štetočine

Zašto orhideje lišće lišće zimi i što učiniti s tim? Boravak u propuštanju na minus temperaturi će dovesti do smrzavanja lišća. Oni će lagati, pretvarajući se u krpu. Ako je biljka na prozoru u oštroj zimi, ozebline će se pojaviti na temperaturama ispod 15 stupnjeva. Smrzotina se ne liječi. Tkanine se režu tako da se ne razvijaju. No, zamijeniti ranjeni cvijet nije potrebno.

Kolonija grinja se uzgaja na lišću, isisava sok, biljka je inhibirana, a zeleni list i dalje nickens. Posebno opasne za orhideje su crvene i bezbojne grinje. Ovi insekti se boje vlage, uzgajaju se samo na suhom zraku.

Nakon svakog tretmana vode potrebno je osušiti listne grudi i izlazni centar. Stajaća voda je štetna za biljku. Za njegu biljke uvijek se koristi meka destilirana voda bez soli tvrdoće. Soli se talože na podlozi, otruju i zatvaraju pore koje sadrže vlagu.

Nedostatak vlage

Što ako su listovi orhideja naborani zbog nedostatka zalijevanja? Ne postoji jasan vremenski interval kada supstrat orhideje treba biti hidratiziran. To ovisi o suhoći zraka i temperaturi u stanu. U podnevnom suncu iu kišnom vremenu izbor vlage mijenja korijenje. Zalijevanje treba osušeni supstrat. Stoga, svaki put prije zalijevanja, trebali biste biti sigurni da je tlo suho. Nakon sušenja biljka se jednostavno izlije s dodatkom jantarne kiseline u vodu. Zalijevanje se vrši uranjanjem u vodu u trajanju od 30 - 40 ° C.

Zašto orhideje imaju tromo lišće nakon transplantacije, što učiniti? Važno je odabrati sastav tla. Neispravno obrađena kora ne upija vodu. Onda, koliko god često zalijevali, voda će se filtrirati bez zadržavanja u porama. Sadržaj lonaca morat će se promijeniti.

Korijenski problemi

Status korijenskog sustava može se procjenjivati ​​prema boji. Ako su korijeni zeleni ili svijetli sa srebrnastim sjajem, oni su zdravi. Pojavile su se smeđe površine koje ukazuju na trulež. Što ako orhideja blijedi, ali čvrsto sjedi u loncu? Možda je to signal, biljka ne dobiva dovoljno kisika dok je u gustoj podlozi. Ako se biljka dugo ne presađuje, alge se razvijaju na površini kore i mrvica, mikroorganizama, kora se troši, a pore između čestica postaju manje. Tada korijenima nedostaje prehrane, a lišće vene. Isto se događa ako koristite prekomjerne doze gnojiva. U oba slučaja bit će potrebno zamijeniti supstrat dok je korijenski sustav netaknut.

Kora je uzeta iz starih četinjača koje dugo leže u šumi. Ne smije biti tar. Komadi se tretiraju tri puta kipućom vodom prema posebnoj shemi. Potrebno je otvoriti što više pora kako bi podloga zadržala vlagu.

Često pothranjenost lišća leži u bolesti korijenskog sustava. Ako listovi orhideje blijede, učinite sljedeće:

 1. Osigurajte da se biljka ne pregrije ili prekomjerno osuši.
 2. Da biste protresti utičnicu, ako se čvrsto nalazi u loncu, tada je korijenski sustav očuvan. Ali revizija se mora obaviti. Pokvareni korijeni prekriveni su sluzom ili su uveli. Uklonite bolesne dijelove, obradite otvorene dijelove antiseptičkim pripravcima koji ne sadrže alkohol. Prilikom ukorjenjivanja koristite posebne preparate - Maxim, Alirin.
 3. Ako biljka ima čak i jedan živi korijen, sadi se u odgovarajući mali lonac i pazi na uobičajeni uzorak.
 4. Nema korijena, utičnica je postavljena iznad posude s vodom, tako da je vrat 2-3 cm iznad vode, a listove dnevno obrišite vodom sa jantarnom kiselinom. Korijeni će ponovno rasti.

Nadalje, dok biljka ne povrati izgubljeni oblik, dok rane ne zacjeljuju, gnojivo i poticanje navodnjavanja ne mogu se obaviti.

Što učiniti na prvom mjestu, ako orhideja ima tromo lišće

Glavni uzroci venuća

Kritične temperature

Biljka ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost u vrućim ljetnim mjesecima. Osobito mnogo štete koju čine orhideje nakon večere. Smanjeno lišće, iz kojeg se ističe vlaga, signalizira da se cvijet pregrijao. U tom slučaju, oslobađa se previše vlage, korijeni nemaju vremena apsorbirati ga, zbog čega lišće postaje meko.

Da bi se biljka vratila, mora se prenijeti u sjenu. Nježno raspršite lišće tako da voda ne dospije na cvijeće. Ako zanemarite ovaj problem, orhideja će umrijeti.

Uzgoj ove biljke, praćenje temperaturnog režima je posebno važno u ljeto. U hladnoj sezoni nema čega prijetiti. Ako lišće još uvijek vene, moguće je da će se korijeni pregrijati od akumulatora koji zagrijavaju prozor. Pregrijavanje ima isti destruktivni učinak na biljku, kao i izravno sunčevo svjetlo. Zbog jakog zagrijavanja vlaga se brzo isparava, a korijeni je stalno nedostaju.

Možete popraviti situaciju s dvostrukim potom. Otvori za odvodnju su napravljeni u unutarnjem spremniku, a vanjski se mora potpuno zatvoriti. Dno vanjskog lonca prekrijte šljunkom ili ekspandiranom glinom. Višak vode će ići na šljunak, a isparavanje, navlažiti korijenje, što neće dopustiti da se zemlja pregrije.

Nedostatak ili višak vlage

Nepravilno zalijevanje čest je uzrok lišća. Za biljke, i suho tlo i prekomjerna vlaga su opasni. Zapravo, vrlo je lako sušiti tlo. Unutarnja klima se stalno mijenja, tako da je nije uvijek moguće pratiti. Problem možete odrediti pomicanjem biljke - ako se praktički ne pomiče, to znači da je tlo preko suhe.
Ako se to dogodi, stavite orhideju izravno u lonac pola sata u toploj vodi, zatim uklonite i pustite da višak tekućine istekne. Potrebno je zalijevati biljku kada se gornji sloj osuši. Važno je da tlo uvijek ostaje labavo.

Ako se cvijet izlije, korijenje će početi trunuti. Problem je kompliciran činjenicom da je odmah nevidljiv. Orhideja može cvjetati s bolnim sustavom korijena. Kada oslabljeni korijeni više ne mogu hraniti biljku, lišće će također izblijediti. U tom slučaju potrebno je odmah izvršiti presađivanje. Stari supstrat s korijenom očistiti, sve oštećene dijelove izrezati, temeljito oprati vodom, ostaviti da se osuši i posadi u novu smjesu tla. Iskusni uzgajivači preporučuju tretiranje rezina cimeta.

Problem s korijenskim sustavom

Ako ste dovoljno zalijevali cvijet, promatrajte temperaturni režim, a lišće se neće oporaviti, onda je problem u korijenskom sustavu. Zanimljivo je da je orhideja vrlo uporan cvijet. Biljka se obnavlja, čak i ako ima samo 5 cm zdravih korijena. Čak i ako nema korijena, vrijedi pokušati reanimirati ljepotu.

Meki listovi ukazuju da u orhideji nema kalcija ili fosfora. Pomaknite biljku nježno u lonac - ako se posrće poput lošeg zuba, korijeni su u žalosnom stanju.

Uklonite cvijet iz spremnika i pažljivo pregledajte korijenje. Oštrim nožem uklonite suhe, pokvarene dijelove pokrivene sluzi, a treba ostati samo zdravo tkivo. Tretirajte kriške bilo kojim antiseptikom koji ne sadrži alkohol. Suzdržite se od odijevanja dok se rane zacjeljuju.

Prisutnost štetnika ili bolesti

Lišće soba orhideje može uvenuti zbog poraza biljke virusnom, baktericidnom ili gljivičnom infekcijom. Ako sumnjate da je vaš cvijet zaražen, onda ga za početak treba izolirati od "rođaka", jer se infekcija brzo širi.

Borba protiv bolesti trebala bi ovisiti o patogenu. Za liječenje bakterijskih bolesti smanjite zalijevanje, smanjite vlagu u prostoriji i povećajte cirkulaciju zraka. Instrument je tretiran antiseptikom, a zatim je zahvaćeno tkivo uklonjeno. Nakon toga se provodi tretman s baktericidnim sredstvom tijekom 5 dana. Virusne infekcije se liječe uklanjanjem lezija i stvaranjem povoljnih uvjeta.

U zahvaćenim gljivicama orhideje, sterilni pruneri uklanjaju lezije. Nakon što su rane zacijeljene, biljka se tretira fungicidom u koncentriranom obliku u medicinske svrhe.

Slabo kvalitetno tlo

Prekomjerno mekani listovi mogu biti u orhidejama zbog loše kvalitete podloge. Korijenski sustav kućne biljke mora imati dobru ventilaciju, stoga podloga mora biti prozračna. Ako je gust, onda je pristup kisika u korijenski sustav smanjen, tako da lišće blijedi.

Da biste riješili ovaj problem, morate presaditi biljku u novom tlu. Tlo postaje gusto, isušuje se zbog redovitog zalijevanja, naslaga soli, rasta gljivica i plijesni. U ovom tlu ima malo hranjivih tvari potrebnih za kućnu biljku. Previše osušeno tlo može ubiti biljku.

Orhideja se ne može zalijevati prema rasporedu. To zahtijeva individualni pristup.

Svakodnevna promjena temperature, vlažnosti i svjetla. Dakle, moguće je odrediti kada će se voda, samo po stanju tla. Uvijek treba biti labav kako bi omogućio pristup kisiku korijenima i umjereno vlažan. Nije potrebno organizirati "močvaru" u loncu.

Videozapis "Suptilije koje zalijevaju orhideje"

Iz ovog videa naučit ćete tajne navodnjavanja orhideja.

prevencija

Započnite proces obnavljanja cvijeta treba s činjenicom da ga morate premjestiti. Ako se cvijet naziva "izvan mjesta", onda je potrebno vodene procedure. Za početak, zalijte je tako što ćete posudu potopiti u posudu s toplom vodom. Neka cvijet stoji u vodi oko sat vremena. Zatim, napravite biljku toplim tušem. Budite oprezni: voda ne smije pasti na peteljke cvijeća.
Nakon postupka kupanja, ploče treba obrisati suhom krpom od prirodnog materijala. Identificirajte orhideju na toplom mjestu, ali ne pod izravnim sunčevim zrakama, kako ne biste izazvali opekline. U ovom trenutku nije preporučljivo zalijevati cvijet medijima za rast, inače se situacija može samo pogoršati.

Nakon tri dana trebaju se pojaviti simptomi poboljšanja. Ako se to ne dogodi, trebate se nositi s korijenima. Biljka se mora ukloniti iz lonca i pažljivo ispitati korijenski sustav. Zdravi korijeni imat će svijetlo zelenu boju. Svi suhi i pokvareni korijeni uklanjaju se oštrim nožem do zdravog tkiva. Nakon ovog mjesta izrežite ugljen ili aktivirajte.

Orhideja nije samo lijepa, nego i vrlo nestašna cvijet. Neuspjeh u skladu s pravilima skrbi može dovesti do činjenice da se lišće mršti, gube svoj sjaj. Glavna stvar je da se cvijet na dobro osvijetljenom mjestu, voda, provjerite vlažnost tla, zamijeniti supstrat tijekom transplantacije i obraditi ga u vremenu od štetnika.

Struktura, boja i broj listova orhideje, kao i njega i mogući problemi

Orhideje se jako razlikuju od ostalih zatvorenih cvijeća. Razlika je u biološkoj strukturi, uvjetima staništa. Stoga, briga za njih također treba pojedinca. Orhideja spada u klasu epifitskih, tako da posebnu pozornost treba posvetiti lišću, koje je aktivno uključeno u život biljke. Zatim ćemo vam reći koje promjene u zelenoj masi trebate obratiti pozornost na brigu o egzotičnom cvijetu.

Važnost lišća

Većina članova roda Orhideje, koji se uzgajaju na prozorskim klupčicama, pripadaju epifitskom razredu. To su biljke koje žive na drveću ili drugim biljkama i koriste ih kao potporu. Međutim, oni nisu paraziti.

Lišće za epifite je od velike važnosti. Ne samo zahvaljujući rizoma, već i lisnatim pločama, orhideje održavaju ravnotežu vode, dobivaju hranjive tvari, isparavaju vlagu (ovdje možete saznati kako orhideja dobiva i pohranjuje vlagu i sunčevu svjetlost pomoću zračnih korijena). Lišće također ima aktivnu ulogu u procesu fotosinteze.

Mnoge promjene u strukturi cvijeta povezane su s prilagodbom na negativne faktore divljeg okoliša. Također gusto, mesnato tkivo pokrivača od tvrdog drveta služi kao svojevrsni spremnik za nakupljanje životinjske vlage i mikronutrijenata.

Zdrav list je jak, gust, čvrsto leži na stabljici, u svojoj prednosti ima zelenu boju. Unatoč tome, prilično velik dio predstavnika orhideja ima šarenu boju. Pojedine vrste uzgajaju se isključivo zbog dekorativnih svojstava lišća, a istodobno su i cvjetovi neupadljivi. Ti predstavnici uključuju: anectochilus, hemarias, makodes. Nazivaju ih i "dragocjene orhideje".

Među phalaenopsis i pafiopedilums, koje se ističu ljepotom cvijeća, uočeni su primjerci koji se također mogu pripisati dekorativno-listopadnoj podvrsti.

Varijacije boja

Naravno, sva odstupanja od zelene nijanse nisu norma za orhideje.

 • Žuta boja može ukazivati ​​na sušenje, sušenje lišća, nepravilnu njegu, predoziranje mineralnim gnojivima.
 • Ljubičasta boja - lišće je oštećeno sunčevom svjetlošću. Pregrijavanje pri intenzivnim svjetlosnim ili toplinskim opeklinama može uzrokovati sličan učinak.
 • Kao rezultat pretjeranog osvjetljenja može se pojaviti crvenkasta, smeđa nijansa.
 • Ali crna, tamnosmeđa boja kaže da je orhideja sklona zaraznim bolestima, posebice truljenju.

struktura

Listovi orhideja su jednostavni ili složeni i što je njihovo lišće? Listovi biljke su uglavnom cjelini i cjelini ekstremni, točno na stranama, obično paralelno-nervozni i bez vidljive peteljke. Ploča listova orhideja je jednostavna.

Uglavnom orhideje imaju dva reda redova, sljedeći.

Zatim možete vidjeti fotografiju lišća:

Broj

Zdrava, cvjetnica mora imati sočne, sjajne, mesnate listove. Kao rezultat fizioloških procesa, donji listovi stari, postaju žuti i suhi. I umjesto utičnice pojavljuje se mladi izdanak. Koliko bi listova trebalo biti? Njihov broj ovisi o sorti orhideja. Na primjer, phalaenopsis bi trebao prosječno rasti 2-3 listova godišnje.

Zavičajne orhideje su tropske šume s vlažnom i vrućom klimom. U našim geografskim širinama orhideje zahtijevaju dodatnu njegu, inače će se odmah pojaviti problemi s ljepotom ljepote.

 • Obrišite listove redovito vlažnom krpom, uklonite prašinu.
 • Preporučljivo je raspršiti cvijet 5 puta dnevno. Izbrišite postupak tijekom razdoblja cvjetanja.
 • Koristite čistu, filtriranu vodu s temperaturom od 35-40ºS.
 • Vlažnost zraka u rasponu od 50-60%. Svakako redovito provjetravajte prostoriju.
 • Biljka voli topli tuš, ali voda ne bi trebala stagnirati u osovini lista, inače postoji rizik od bolesti.
 • Ne stavljajte posudu na prozor s jakom sunčevom svjetlošću, zrake mogu ostaviti toplinske opekline na lišću.
 • Rasvjeta je potrebna difuzno, s dnevnim trajanjem od 14 sati.
 • Za aktivan rast, sočan list boje preporučuje se koristiti gnojiva na bazi dušika.
 • Tjedno provedite vizualni pregled lišća zbog oštećenja kukaca.

problemi

Na temelju izgleda biljke, sigurno je reći kako se osjeća.

Nažalost, razlozi za takve bolesti smatraju se nepismenom skrbi, infekcijom štetnim insektima ili netočnim parametrima održavanja, a kao posljedica toga i razvojem gljivičnih, bakterijskih bolesti.

Što učiniti ako listne ploče padnu

Kada ispustite zelenu masu iz biljke, nemojte paničariti. Prvo, morate shvatiti, možda pitanje starenja cvijeta. Ako ne, onda pažljivo pogledajte ljepotu, koji dijelovi također izgledaju nezdravo. Zatim prijeđite na sljedeće radnje:

 1. Pregledajte značajke skrbi.
 2. Pomaknite cvijet u djelomičnoj sjeni.
 3. Isključiti zalijevanje vodom iz slavine.
 4. Uklonite cvijet ako postoje kaktusi, cordidina, yucca, peperomia ili araucaria u susjedstvu.
 5. Tijekom prva dva tjedna ne oploditi, a zatim s slabo koncentriranim preparatima na bazi dušika, za intenzitet rasta mladih mladica.
 6. Ako je potrebno, promijenite lonac i ažurirajte tlo.

Pojavljuje se crnilo

Nažalost, veća je vjerojatnost da će tamne mrlje biti posljedica infekcije orhideje bakterijskom, virusnom ili gljivičnom infekcijom. Moguća bolest: filostiktoza ili crna mrlja. To je zarazna bolest koja se širi u okruženju visoke temperature i vlažnosti. Ili antraknoza, javlja se kada voda stagnira u sinusima biljke, a prilično visoka vlažnost u prostoriji.

 1. izolirati bolesnu biljku;
 2. ukloniti pogođena područja;
 3. dezinficirati antiseptičke dijelove;
 4. preraditi biljku s otopinom fungicida ("Skor", "Topsin-M").

Pogledajte videozapis o jednom od uzroka zacrnjenja orhideja i kako prevladati problem:

žuti

U nedostatku navodnjavanja može doći do nedostatka tekućine. Biljka treba minimalnu količinu vode koja otapa minerale u tlu i hrani sustav korijena.

 1. uzimamo orhideju iz saksije;
 2. uronjene u bazen s vodom dok se ne ukloni zemljana koma;
 3. imajte na umu da voda ne smije pasti na listove;
 4. ako je potrebno, stavite novi lonac.

Pogledajte videozapis o tome zašto lišće orhideja postaje žuto:

porazan

Lišće i cvijeće orhideje sušiti. Pretjerana hidratacija je ozbiljan problem za biljke.

Listovi postaju mekani, manje elastični. Oni padaju sa stabljike, biljka se sklapa poput dizajnera.

 1. uklonite cvijet iz lonca;
 2. isprati korijenje pod tekućom vodom;
 3. ukloniti oštećena područja, tretirati sekcije antiseptikom;
 4. ostavite da se suši preko noći;
 5. presaditi orhideju u novo tlo i dobar drenažni sloj;
 6. navodnjavati tek nakon što se tlo osuši.

Pogledajte video zašto listovi orhideja blijede:

Svi predstavnici lišća orhideja međusobno se razlikuju. Razlikuje se po obliku, strukturi, teksturi, sve ovisi o mjestu rasta, klimi. Međutim, uloga lišća u životu biljke je neosporna.

Evo što trebate znati o bolestima listova orhideja, njihovom liječenju i kako izgledaju na fotografiji.

Bolesti orhideja, nažalost, ima mnogo. Lišće biljke najviše je podložno bolestima. Lisnate ploče cvijeta imaju visok stupanj važnosti za normalno funkcioniranje orhideje. Stoga je važno naučiti razlikovati sve te bolesti kako bi se ispravno i pravodobno odabrala ispravna metoda liječenja.

Kada je tako divan predstavnik flore zaštićen od bolesti, oduševit će svoju obitelj obilnim i dugotrajnim cvjetanjem. Razgovarajmo o tome detaljno u našem članku. Također možete pogledati korisni videozapis na ovu temu.

Važnost lišća

Ovi cvjetovi pripadaju rodu Orhideje, koje zauzvrat pripadaju epifitskom razredu. Lišće za epifite je od velike važnosti. Zahvaljujući listovima orhideja:

 • održavanje ukupne vodne bilance;
 • dobiti pravu količinu hranjivih tvari;
 • preuzeti aktivnu ulogu u respiratornom procesu fotosinteze;
 • ispariti višak vlage.

Zašto može pogoditi bolest?

Listovi orhideja su pokazatelj ukupnog stanja cijele biljke. Ako izgledaju zdravo, onda se svi ostali dijelovi osjećaju ugodno. Uzroci bolesti lišća su:

 • nepismena skrb;
 • infekcija orhideje štetnicima insekata;
 • Nevažeći sadržaj kod kuće;
 • razvoj gljivičnih i bakterijskih bolesti na pozadini hipotermije ili preplavljivanja.

Korak-po-korak upute za liječenje bolesti i njihov izgled na fotografiji

Najčešće su listovi orhideja inficirani sljedećim bolestima, koje imaju svoje osobine i načine kako ih se riješiti.

Antraknoza

To je gljivična bolest, koja započinje pojavom malih okruglih mrlja na listnim pločama. Te točke s vremenom počinju crniti. Svako mjesto karakterizira udubljenje u listu biljke.

Nakon nekog vremena na tim mjestima počinje se pojavljivati ​​patina žute ili ružičaste nijanse. Uzrok razvoja antracnoze smatra se visoka vlažnost ili višak vlage u osovini lišća.

Kako liječiti? Potrebno je djelovati prema shemi:

 1. Odrežite sve zahvaćene listove.
 2. Mjesta sekcija moraju se obraditi aktivnim ugljenom, jodom ili drvenim pepelom.
 3. Blot s vlagom nakupljenu vlagu u folikulima.
 4. Provesti liječenje pomoću kojeg se nalazi bakar - Vitaros, Hom, Prognoza.

mrlja od mastila

Leaf mjesto je bakterijska bolest. Tamne mrlje pojavljuju se na lišću zaražene orhideje, listovi počinju požutjeti, potamne, a zatim postaju mekani i formiraju čireve iz kojih tekućina teče. Da biste spremili cvijet, trebate:

 1. Odrežite sve zahvaćene dijelove biljke.
 2. Svakako stavite kriške tretirane aktivnim ugljenom u prahu.
 3. Neposredno liječenje fungicidima - Skor, Topsin-M, Fundazol.

Preporučujemo da pogledate videozapis o tretmanu lišća orhideja:

ljepljivost

Ljepljive kapljice na listovima orhideja mogu se pojaviti zbog izlučivanja vlastitog nektara. Takve kapi ne štete cvijetu. Još gore, ako se takva ljepljivost pojavi kao obrambena reakcija protiv napada štetočina. Ako su kapi prozirne, liječenje nije potrebno, a ako su zaglavljeni paraziti vidljivi u ovoj tvari (metla), liječenje je potrebno.

 1. Uklonite zaraženo cvijeće.
 2. Operite lišće biljke hladnom otopinom sapuna.
 3. Zatim, cvijet treba obraditi raster Aktara prema uputama.

Ako u korijenu i zemljištu postoji grimiz, u potpunosti morate ručno ukloniti sve pojedince pincetom, a zatim presaditi biljku u novu posudu i drugi sastav tla.

Preporučamo da pogledate videozapis o obradi listova orhideje s obroka:

naprezanje

U većini slučajeva može doći do deformacije lima tijekom mehaničkih oštećenja. No, postoje slučajevi kada takve promjene ukazuju na nedovoljno zalijevanje, pa čak i prekomjerno hlađenje postrojenja.

Odabir gnojiva je pratiti njegov sastav, ako sadrži puno dušika, može uzrokovati deformaciju lišća - zadebljanje, pukotine, pukotine.

Da biste se riješili problema koji vam je potreban:

 1. Privremeno odbacite gnojivo.
 2. Operite korijenski sustav biljke i presadite ga u novi sastav tla.

Preporučujemo da pogledate videozapis o uzrocima deformacije lista orhideja:

Uzrok ove bolesti je višak agresivnog izravnog sunčevog svjetla tijekom vrućeg razdoblja. Zahvaćena lišća postaju svjetlija i na kraju požute i blijede.

Za spremanje orhideje trebate:

 1. Odrežite zahvaćeni dio lista do zdrave zelene boje, obradite rez.
 2. Napravite rasvjetu oko biljke što je više moguće.

Preporučamo da pogledate videozapis o tretmanu opeklina orhideje lišća:

Mliječna rosa

Ovo je gljivična infekcija. Zaraženi listovi postaju obojeni s bjelkastim cvatom, biljka izgleda posuta brašnom na površini. Uzroci razvoja bolesti su - visoka razina vlažnosti zraka i visoka temperatura. Zbog kombinacije ovih pokazatelja pojavljuje se imaginarni efekt staklenika za biljku i on postaje bolestan.

Za liječenje bolesti potrebno je odmah raspršiti biljku otopinom koloidnog sumpora ili sredstvima - Topsin-M, Exp.

hrđa

Hrđa je rijetka gljivična infekcija. Ona se manifestira u obliku mrlja unutar lišća, koje dobivaju crvenkastu nijansu. To se događa u procesu sporulacije gljivica, koje su i same crvene boje, odavde i ime bolesti.

Da biste spremili biljku, trebate:

 1. Oštar nož odrezati sve zahvaćene listove biljke.
 2. Stavite posjekotine za tretman s 25% -tnom otopinom alkohola.
 3. Poprskajte biljku s jednom od otopina takvih sredstava - Ritomil, Skor, Mikosan.

Crne gljive

Pojava crnih gljiva na listu povezana je s porazom biljke štetočinama (lisne uši, razmjera, brašnasti grašak). Teško je primijetiti te parazite bez temeljitog pregleda biljke, ali ako se na stražnjem dijelu lišća pojave crne mrlje i pojavljuju se male crne točkice, potrebno je odmah liječenje.

Takva šteta sprečava normalnu fotosintezu biljaka, polako blijedi i potpuno umire.

Za spremanje orhideje trebate:

 1. Obraditi biološki proizvod Mikosan.
 2. Ako je potrebno, presaditi biljku.
 3. Raspršite orhideju otopinama otopina - Skor, Ridomil, Topsin-M.

prevencija

Da bi se spriječilo bolest lišća biljke, vrijedi provesti preventivne mjere:

 • Kako se ne bi razvila antraknoza, potrebno je održavati orhideju s vlažnošću zraka od 40-70%, kao i povremeno provjetravati prostoriju s biljkom i ukloniti nakupljenu vodu u osovini lista.
 • Tako da orhideja ne utječe na pepelnicu, crne gljive, uočavanje, vrijedi provesti preventivno prskanje i zalijevanje biljke s Fitosporinom.
 • Kako ne bi izazvali opekline, potrebno je podrezati biljku tijekom perioda toplinskog vala, a ne smjestiti saksiju na sunčane prozore.
 • Ako se ljepljivost pojavi zbog crva, morate ručno ukloniti sve parazite s pincetom i posaditi cvijet u novi lonac i drugi sastav tla, tako da ne umre.

zaključak

Ako se za normalan rast i razvoj biljke stvore svi ugodni uvjeti, tada se razvoj bilo koje bolesti mora svesti na minimum, ali ipak valja povremeno poduzimati preventivne mjere kako orhideja ne bi trebalo dugo bolno liječiti.

Zašto orhideja žuti: glavni razlozi

Analiza uvjeta njenog održavanja pomoći će razumjeti zašto listovi orhideje požute. Mnogo ovisi o sorti - neke vrste ove biljke su posebno osjetljive i reagiraju na najmanji nedostatak u zalijevanju ili preljevu.

Vrste orhideja i razlozi njihovog žutljenja

Botaničari imaju najmanje 30 tisuća vrsta orhideja, uključujući hibride. Ali nisu svi od njih pogodni za kućni uzgoj, a većina tih cvjetova raste u divljini ili u staklenicima. Većina nepretencioznih cvjetnih primjeraka pogodni su za stanove: phalaenopsis, dendrobium, cattleya, pafiopedilum, cymbidium.

Početnici i iskusni uzgajivači cvijeća često se suočavaju s problemom žutila, sušenja i pada lišća orhideja. U isto vrijeme, biljka usporava rast i zaustavlja vezivanje novih pupova. Postoji nekoliko razloga za ovaj fenomen:

 • pogrešno izvršena transplantacija;
 • prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje;
 • nedostatak ili višak gnojiva;
 • napad štetočina;
 • prirodno starenje i zamjena izbojaka;
 • nedostatak svjetla;
 • opekline;
 • previsoka temperatura u prostoriji.

Zašto phalaenopsis žuti

Phalaenopsis - jedna od najpopularnijih orhideja, često pronađena u domovima. Posebnost ove biljke leži u toleranciji nijansi. Phalaenopsis se dobro osjeća na sjevernim prozorima, a izravna sunčeva svjetlost može negativno utjecati na stanje lišća i stabljika. Biljka treba redovito gnojiti sa složenim gnojivom za orhideje iu kompaktnom loncu, gdje se žarulja sadi bez kopanja. Žuti tonovi mogu ukazivati ​​na nedostatak vlage, suhi zrak ili visoku temperaturu u prostoriji.

Uzroci žuti Dendrobium

Dendrobium je spektakularna biljka s vijencem od velikog cvijeća, lijepo ispresijecana uskim lišćem. Ova vrsta orhideje je vrlo zahtjevna na temperaturama i vlažnosti. Jednako je loše za prekomjerno izlaganje i sušu, ne voli ekstremnu toplinu i negativno reagira na propuh. Idealna mikroklima za dendrobium je topla, umjereno vlažna, stabilna. Žuta boja uskih, tamno zelenih lišća može biti uzrokovana izravnom sunčevom svjetlošću, nepravilnim navodnjavanjem ili previsokim ili niskim temperaturama. Često su krivci problema štetnici: štit, lisna uš, paučina grinja.

Cymbidium: nepretenciozan cvijet s osobinama

Cymbidium - prekrasan cvijet s ravnim stabljikama, peduncles, okovan klincima s velikim svijetlim pupoljcima. Razlikuje se bujnom tamnozelenim lišćem, dugo čuva dekorativno. Da bi zelena boja imala lijepu boju, potrebna joj je svijetla difuzna svjetlost (zimi i jeseni potrebna je rasvjeta). Cymbidium može uvenuti u prostoriju s previše suhim zrakom, a korisne su i redovite zrake bez jakog propuha. Poželjno je održavati dnevne fluktuacije temperature, noću cvijet preferira hladnoću. U toplijim mjesecima, cymbidium se dobro osjeća na balkonu ili verandi. Lišće i stabljike treba zaštititi od mehaničkih oštećenja.

Hitna pomoć

Što učiniti ako lišće orhideje postane žuto:

 • Kada gori na lišću, morate odmah premjestiti biljku na zasjenjeno mjesto. Poželjno je osigurati svijetlo, ali difuzno svjetlo bez izravnog sunčevog svjetla. Nije potrebno uklanjati ozlijeđene listove, au slučaju lakših ozljeda biljka se oporavlja sama.
 • Čest uzrok žućkastog lišća je ličinka kukaca koja siše sokove iz mesnatih dijelova biljke. Mogu se naći na donjoj strani lista. Štetočine se ispiru toplom sapunicom, trljanjem lišća, peteljki i listova sinusa vlažnim vatom. U isto vrijeme, zemlja treba biti prekrivena folijom ili folijom. Tretman se ponavlja 2-3 tjedna dok paraziti potpuno ne nestanu.
 • Ako su vrhovi lišća požutjeli i cvijet se osušio, razlog može biti prejedanje mineralnim gnojivima s kalijem. Biljku treba izvaditi iz lonca, isprati korijen toplom destiliranom vodom, a zatim premjestiti u posudu sa svježom podlogom. Najbolji izbor je posebno tlo za orhideje. Nakon presađivanja, orhideju možete nahraniti samo mjesec dana kasnije.
 • U slučaju nedovoljnog zalijevanja, listovi se suše, postaju smeđe-žuti i brzo otpadaju. Da biste spasili orhideju, posudu stavite u vodu. Kada je grumen zemlje potpuno zasićen vlagom, orhideja se izvlači, a nakon jednog dana postupak se mora ponoviti. Preporučljivo je provjeriti stanje odvodnje: predebeli sloj brzo uklanja vlagu, ne dopuštajući joj da prodre do korijena.

Žuto lišće

Promjena boje donjeg lišća je prirodan proces. Stari izboji postupno umiru, a na njihovo mjesto dolaze novi. Nema potrebe pokušati što je prije moguće da se otkine lišće, koje je izgubilo prekrasan pogled, jer to može ozlijediti stabljiku. Bolje je pričekati da stari list izblijedi sam od sebe, nakon čega se može ukloniti.

Žuta boja: što učiniti

Stabljika orhideje može postati žuta zbog mehaničkih oštećenja. Kao rezultat toga, točka rasta se pomiče, dio stabljike blijedi, zatim isušuje i postupno izumire. To se može izbjeći tretiranjem ozlijeđene biljke antiseptikom i osiguravanjem ugodnih uvjeta: umjerena toplina, pravilno zalijevanje, svijetlo ali difuzno svjetlo.

Nakon presađivanja orhideja se razboljela

Preporučujemo da pročitate

Presađivanje je stresno za bilo koju biljku, a mnoge vrste orhideja reagiraju na taj postupak posebno osjetljivo. Biljka uzgojena u uvjetima staklenika bolno reagira na previše suhi zrak i nepravilno odabrani supstrat. Vrlo je važno odabrati lonac željenog volumena. Za uspješan razvoj i cvjetanje orhideje treba bliskost, inače će korijeni početi brzi rast na štetu formiranja pupoljaka. Idealni promjer lonca premašuje volumen korijenske kuglice za više od 5 cm, a preporučljivo je odabrati prozirnu posudu od plastike koja će vam omogućiti kontrolu stanja zemljane kome.

Žuti listovi orhideje ne ukazuju uvijek na ozbiljne probleme. Potrebno je poduzeti hitne mjere ako većina zelenila promijeni boju, a lišće osuši i padne. Prilagođavanje programa skrbi pomoći će spasiti biljku i vratiti je na atraktivan izgled.

Otkrijte zašto listovi orhideje Phalaenopsis blijede i što učiniti?

Svaki vrtlar želi vidjeti svoje kućne ljubimce samo u punom zdravlju, raskošno cvatu i bujnim zelenilom. Ali to nije uvijek slučaj, ponekad zbog nepravilnog lišća ostavljajući cvijeće na prozorskoj dasci, ovaj proces se često promatra u orhidejama Phalaenopsis.

Razloga za to može biti nekoliko, ovisno o tome postoje različite metode reanimacije buma.

Orhideja phalaenopsis uvenuće lišće - što učiniti?

Orhideja phalaenopsis gubi elastičnost lišća, oni suši, padaju i postaju mlohavi. Što učiniti u ovoj situaciji?

Ako pretjerate s navodnjavanjem i hranjenjem biljaka, listovi orhideja će posušiti.

Uzgajivači cvijeća obično panike i vode i hraniti biljke u izobilju, ali to je pogrešno rješenje.

Ponekad takvo "spasenje" samo pogoršava situaciju, orhideja može potpuno umrijeti.

Da biste stvarno pomogli biljci oživjeti, trebate razumjeti uzroke lišća listova i tek tada započeti proces obnavljanja stabla.

Uvenuće listova falenopsisa može se pojaviti iz nekoliko razloga:

 • Nedovoljno zalijevanje;
 • Pretjerano zalijevanje;
 • Oštećenje korijenskog sustava;
 • Pregrijani panj;
 • hipotermija;
 • Primijenjeno višak gnojiva;
 • Bolesti i štetnici.

Postupci oporavka se odabiru ovisno o uzrocima letargije, svaki od razloga ima svoj način rehabilitacije. Ne postoji univerzalna metoda.

Svi uzroci obično proizlaze iz nepravilne skrbi, a to izaziva uvenuće.

Ako se ne borite protiv toga, možete izgubiti kućnog ljubimca u loncu.

Velike pogreške u liječenju

Lako se brine za orhideju phalaenopsis, iako je mnogi smatraju gadljivim.

Tropska ljepota zahtijeva:

 • Obilno zalijevanje;
 • Visoka vlažnost;
 • Dovoljno visokih temperatura;
 • Redovita primjena zavoja.

Ali ne uvijek i ne može svatko dati biljci ono što je potrebno.

Postoje trenuci kada cvjećar daje previše. Zbog toga orhideje često imaju:

 • Uvenuti listovi;
 • Korijeni trunu;
 • Dugo vremena nema cvjetnih stabljika;
 • Padaju cvijeće i pupoljci.

Postoje mnoge metode oporavka, svaka od njih će biti učinkovita samo pri određivanju uzroka problema.

Nedovoljno zalijevanje

Najčešće, listovi orhideje blijede od nedovoljnog zalijevanja.

Supstrat s biljkom samo isušuje, korijenje ne dobiva dovoljno vlage i ne može hraniti lišće.

Zbog nedovoljnog zalijevanja orhideja, listovi imaju uvenuća svojstva.

Oni, pak, pokazuju svoje nezadovoljstvo odumiranjem.

Da biste vratili zeleni dio postrojenja, morate:

 • Normalizirajte zalijevanje. Da biste to učinili, pažljivo promatrajte stanje korijenskog sustava, čim se isuši i ne dođe do kondenzacije na zidovima posude, trebali biste ga ugoditi vlagom;
 • Ako nakon nekoliko takvih postupaka lišće ne povrati svoju elastičnost, možete primijeniti otopinu jantarne kiseline. Znači biti poznat po svojim revitalizirajućim sposobnostima za sobne biljke;
 • Šećerni sirup s glukozom također će biti dobar pomagač. Možete jednostavno upotrijebiti sredstva za vodu falaenopsis. No, postoji još jedan način primjene, šećerni sirup se tretira listovima biljke, nakon sušenja tvori gustu koru, koja sprječava gubitak vlage iz lišća. Obično se postupak provodi noću, a ujutro sve se dobro ispere, a lišće se smoči.

Uz nedovoljno zalijevanje djelotvoran tuš za biljku, dok je temperatura vode najmanje 35 stupnjeva.

prekomjerno zalijevanje

Višak vlage, također, neće dovesti do ništa dobro, korijenski sustav falenopsis orhideje će početi trunuti, zdravi korijeni neće moći pokriti sve troškove potrebne za lišće.

Lišće je neizbježno.

Pretjerano zalijevanje orhideje može dovesti do truljenja korijena.

Da bi se vratio normalan izgled i normalizirao "zdravlje" pojačivača, potrebno je izvršiti takav rad:

 • Cvijet izvađen iz supstrata, pažljivo ispitati cijeli korijenski sustav;
 • Uklonite trule korijene u živo tkivo, ne zaboravljajući na obradu dijelova;
 • Osušite korijenje tijekom 8-10 sati;
 • Pripremite novi, suhi i trošan sadni materijal i posadite cvijet u njega;
 • Ubuduće morate strogo voditi računa da ne dođe do preplavljivanja, jer u suprotnom možete potpuno izgubiti shtamb.

Pothlađenje

Ako je biljka prehlađena ili čak i smrznuta, operacija spašavanja provodi se u sljedećem redoslijedu:

 • Ispitajte korijene. Kada se smrznu, postat će mekano, taj gomolj mora biti uklonjen;
 • Ako nakon uklanjanja ne ostane niti jedna kralježnica, treba ih povećati, kako to učiniti ispravno, već smo rekli. Bilo koja od opisanih metoda će učiniti;
 • Ako su neki korijeni uspjeli preživjeti, morate im što prije pomoći. To će pridonijeti umjerenom zalijevanju i redovitoj oplodnji.

Gusti supstrat

Razlog propadanja listova falaenopsisa može biti i zbijanje tla u kojem biljka raste i razvija se. To olakšavaju sljedeći čimbenici:

 • Korijeni nisu ventilirani;
 • Počinje truljenje;
 • Višak vlage se slabo kreće.

To se može boriti samo na jedan način, dovoljno je jednostavno promijeniti podlogu, prije nego pažljivo pregledamo rizom za gnojne inkluzije.

pregrijavanje

Ako je cvijet bio izložen izravnoj sunčevoj svjetlosti duže vrijeme ili raste na prozorskoj dasci, pod kojom je jako vruća baterija, pregrijavanje se ne može izbjeći.

I ne samo da će od toga patiti lišće, nego i cijeli shtamb.

Morate spremiti biljka odmah, za to vam je potrebno odmah prerasporediti u djelomičnu sjenu ili jednostavno ga ukloniti iz prozor prag.

Izravna sunčeva svjetlost može dovesti do pregrijavanja postrojenja.

Nekoliko je sati phalaenopsis ostao sam. Ako je pregrijavanje beznačajno, postrojenje će se moći samostalno oporavljati. Nakon nekoliko sati, osušeni listovi nisu ustali, onda ćete morati reanimirati.

Vraćanje shtamb u ovom slučaju, možete samo normalizirati temperaturu i umjereno navodnjavanje.

Velika količina gnojiva

Potrebno je nahraniti orhideju, ali u svemu mora postojati mjera.

Prije uporabe ovog ili onog gnojiva, pažljivo pročitajte upute za uporabu, jer vrlo koncentrirana otopina može negativno utjecati na stabljiku, postupno će izblijedjeti.

A ako tome ne pridajete nikakvu važnost, onda će potpuno nestati.

U takvim slučajevima, navodnjavanje se obično izvodi bez zavoja, ali ako biljka ne reagira, onda je vrijedno jednostavno promijeniti tlo.

Korijenska bolest

Lišće može uvenuti i zbog bolesti rizoma, koje je mnogo.

Najčešći su truljenje i skupljanje.

Mogu se reanimirati samo odrezivanjem svih bolesnih dijelova, kvalitetnom obradom sekcija i izvođenjem brojnih postupaka s navodnjavanjem i gnojidbom.

Supstrat je također važan, samo će kvalitetna zemlja pomoći u oporavku korijena.

Što ako lišće nastavi sušiti?

Ako tromi listovi ne budu vraćeni nakon svih gore navedenih postupaka, možda je shtamb samo nadživio i trebao bi se pomladiti.

Osim toga, postoji svibanj biti kršenja u rizoma, to je premala ili ga mora biti očišćen od starih dijelova.

Korisni videozapis

Saznajte u videozapisu zašto orhideje nestaju:

Video upute kako spasiti orhideju od hipotermije:

Pogledajte videozapis o tome kako spasiti orhideju od pregrijavanja:

Oživljavanje orhideja s pokvarenim korijenima na videozapisu:

zaključak

Bez obzira na uzrok uvenuća lišća, mora se razumjeti da proces oporavka može biti dugotrajan.

U početnim stadijima orhideje je moguće reanimirati za tjedan ili dva, ali ako je uvenuća duga, može potrajati i do šest mjeseci za regeneraciju.

Phalaenopsis orhideja: uklanjanje bolesti i štetnika

Gledajući fotografiju orhideje Phalaenopsis, malo cvijeća će ostati ravnodušni prema ovom spektakularnom cvijetu. Osim toga, ove biljke su relativno nepretenciozna u njezi. Međutim, one mogu biti pod utjecajem opasne bolesti ili štetnih insekata. U ovom slučaju, život orhideje ovisi o pravilnom liječenju.

Koji su uvjeti potrebni za orhideje Phalaenopsis

Najčešće se loše stanje zdravlja orhideje signalizira njegovim lišćem: počinju žutiti, sušiti, sušiti. To ne znači uvijek bolest. Početak amaterski uzgajivači lice, radije, s kršenjem pravila skrbi.

Uz dobru njegu, orhideja Phalaenopsis oduševit će vas bogatim cvjetanjem

Vlasnici orhideja trebaju biti svjesni prirodnog starenja cvijeća. Phalaenopsis svake godine gubi jedan ili dva donja lišća.

Žuta boja listova orhideje Phalaenopsis može biti posljedica prirodnih procesa u biljci.

Potrebna razina osvjetljenja

Phalaenopsis orhideje ne podnose izravnu sunčevu svjetlost, ali u isto vrijeme vole dobro osvjetljenje. Stoga će najbolje mjesto za njih biti prozori na istočnoj ili zapadnoj strani prostorije.

Na južnom prozoru, orhideja ove vrste mora biti pritenyat, uklanjajući iz stakla ili pokrivajući zaslon od izvora izravne svjetlosti.

Ne zaboravite da su pravilan rast i zdrav razvoj mogući s duljinom dana od 12-15 sati. Od sredine jeseni i tijekom zime instalirajte dodatno osvjetljenje preko orhideja, kao što je fitolampa. Ovaj izvor svjetlosti je najbolja opcija, ne oštećuje lišće. Jedino pravilo je da svjetiljka ne smije biti bliže od 20 cm od postrojenja.

Ako su listovi zamračeni, postaju mekani i izduženi, to ukazuje na nedostatak svjetla.

Za zimu, instalirajte dodatno osvjetljenje za orhideje.

Vanjski čimbenici: temperatura i vlažnost u prostoriji

Orhideje su tropsko cvijeće, trebaju toplinu. Za Phalaenopsis je potrebno održavati temperaturu u prostoriji unutar 20-25 ° C. Najmanja dopuštena količina za orhideju (a zatim u određenim slučajevima, na primjer, tijekom razdoblja mirovanja) je najmanje 12 ° C.

Idealna razina vlage za ovu vrstu postrojenja je 70–80%. Teško je postići takav pokazatelj u svim prostorijama, a osim toga, to nije jako korisno za ljude. Najbolja opcija bi bila redovito prozračivanje sobe (ali to pažljivo, Phalaenopsis ne može podnijeti hladne skice) i povećanje vlažnosti na jedan od sljedećih načina.

  Tri puta dnevno raspršite orhideju iz sprej bočice bez dodirivanja pupova i cvijeća. Imajte na umu da bi se noćna vlaga na lišću trebala osušiti. Ako postoji opasnost od izravnog sunčevog svjetla, pomaknite lonac za orhideje na više zasjenjeno mjesto, inače će kapljice vode djelovati kao leća, uzrokujući opekline na lišću biljke.

Poprskajte orhideje iz boce za prskanje kako biste osigurali željenu razinu vlage.

Ispravno zalijevanje

Za orhideju Phalaenopsis bolje je koristiti vodu:

 • kiša;
 • branio najmanje jedan dan;
 • kuhana;
 • preskočili filtar za kućanstvo.

Ako u gazu zamotate 10 g treseta, stavite ovu vrećicu u 10 litara vode i ostavite je na jedan dan, a ona će omekšati vodu.

 1. Zapamtite da od hladne vode korijeni orhideja mogu trunuti. Zagrijte vodu na temperaturu od 30-40 ° C.
 2. Kako se biljka ne bi prelijevala, supstrat navlažite tek nakon sušenja. Lonac mora biti lagan, bez kondenzacije na unutarnjim stranama zidova. Višak vode treba odmah istjecati iz spremnika kroz rupe na dnu.

Napojite orhideju nakon što se supstrat osuši.

Ako je problem očigledno izvan dopuštenih granica i nije povezan sa starenjem ili pogreškama u skrbi, morat ćete potražiti uzrok bolesti i učinke štetočina.

Video: o pravilima njege orhideja

Tablica: Bolesti i štetočine karakteristične za orhideje Phalaenopsis

Tablica: kako napraviti dijagnozu vanjskim znakovima

 • prirodna starenja orhideja;
 • nedovoljno zalijevanje;
 • pogrešan sadržaj u razdoblju mirovanja.
 • pepelnica;
 • fusarium rot.
 • paučina grinja;
 • crveni grumen;
 • štitasti moljac.
 • uši;
 • pauk
 • bakterijska mrlja;
 • pepelnica.
 • preniska temperatura u prostoriji;
 • promrzline listova pod utjecajem hladnoće;
 • U jesen i zimi orhideja se stavlja na hladni prozorski prozor.
 • mealybug;
 • paučina grinja;
 • tripsa.
 • nedovoljno zalijevanje;
 • niska vlažnost zraka;
 • nedostatak svjetla;
 • prerano zalijevanje ljeti.
 • bakterijska mrlja;
 • fusarium rot.
 • crveni grumen;
 • uši;
 • štitasti moljac.
 • previše često ili obilno zalijevanje;
 • za navodnjavanje koristi se hladna, nesmetana voda.
 • nedovoljno zalijevanje;
 • niska vlažnost zraka.
 • štitasti moljac;
 • uši;
 • štitaste uši.
 • prekomjerno zalijevanje pri niskoj temperaturi;
 • voda ulazi u lišće na niskoj temperaturi.
 • tripsa;
 • štitasti moljac.
 • izravno izlaganje suncu;
 • niska vlažnost u prostoriji;
 • Temperatura u prostoriji je viša od namještene.
 • crveni grumen;
 • pauk
 • štitasti moljac;
 • lisne uši.
 • niska temperatura zraka u kombinaciji s visokom vlagom;
 • višak gnojiva koji sadrži dušik.
 • pepelnica;
 • siva trulež
 • paučina grinja;
 • mealybug;
 • tripsa.
 • mealybug;
 • štitasti moljac.
 • prečesto zalijevanje;
 • visoka vlažnost.
 • uši;
 • štitasti moljac.

Borba protiv bolesti orhideja Phalaenopsis

Najčešće, izgled orhideje Phalaenopsis pati od neadekvatne njege. Ako to primijetite na vrijeme i počnete ispravljati situaciju, biljka će brže postati jača i poprimiti zdrav izgled. Ali ako se vrijeme izgubi, tada će se gljivične, virusne i bakterijske bolesti proširiti preko oslabljenog cvijeta, koji vrlo brzo može uništiti orhideje.

Posljedice kršenja pravila navodnjavanja: zašto listovi postaju tromi i padaju

Phalaenopsis orhideje navikle su na visoku unutarnju vlagu. Mnogi početnici uzgajivači pokušavaju nadoknaditi nedostatak vlage čestim i obilnim zalijenjem. To je u osnovi pogrešno: falaenopsis iz tog odnosa ostavlja listove turgora i raspada se.

Ako se to dogodi tijekom vruće sezone, učinite sljedeće:

 • pričekajte da se supstrat osuši i zatim zalijete cvijet svakih 2-3 dana;
 • održavati potrebnu vlažnost;
 • Usred dana koristite ventilator, postavite ga 2-3 m od biljaka i uključite ga pri maloj snazi.

U zimi, voda Phalaenopsis ne više od 2 puta tjedno, i prozračivanje, otvorite prozore dnevno za 30 minuta. Preporučljivo je to učiniti u ne previše vjetrovitom vremenu.

Edem: korijenski sustav može trunuti

Niska temperatura u prostoriji, obilno zalijevanje i ulazak vode na ploču lišća mogu dovesti do razvoja edema na listovima Phalaenopsisa. Zbog toga, korijeni počinju truliti tijekom vremena. U hladnoj sezoni uklonite posude za orhideje s prozora, smanjite zalijevanje i ne zaboravite ukloniti višak vode iz posude.

Može doći do edema lišća zbog produljenog kontakta s vodom.

Izlaganje niskim temperaturama: zašto se pojavljuju tamne mrlje

Zimi, orhideje phalaenopsisa trebaju posebnu njegu, jer ne pripadaju onima otpornima na hladnoću. Držite biljku toplom (najmanje 16 ° C) i redovito provjetravajte, uklonite prskanje. Inače će listovi biti prekriveni tamnim mrljama gljivičnog podrijetla.

Listovi orhideje Phalaenopsis mogu umrijeti zbog izloženosti niskim temperaturama.

Ako ste u dućanu kupili orhideju Phalaenopsis i donijeli je kući u jesensko-zimskom razdoblju, možda ćete se suočiti s još jednim problemom. Cvijet je teško prilagoditi u hladnoj sezoni, lišće je zamrznuto i prekriveno bijelim točkama. Izrežite zahvaćena područja na zdravo tkivo i pospite kriške zdrobljenim aktivnim ugljenom.

Gljivične bolesti: zašto se na biljci pojavi trulež ili bijeli scurf

Najčešće dugujemo razvoj gljivičnih bolesti na orhideji neprikladnom zalijevanju, nepoštivanju temperaturnog režima i prekomjernoj vlažnosti. Phalaenopsis je najosjetljiviji na pepelnicu, antraknozu, sivu trulež i rjeđe rđu.

 1. Visoke temperature i vlažnost rezultiraju pepelnicom. Čim primijetite prve znakove bolesti, dobro zalijte orhideju, a nakon 2 sata otopinom koloidnog sumpora tretirajte pištoljem za prskanje. Još jedan dobar lijek je Fitosporin; sprej lišće biljke 3-4 puta svakih 10 dana.
 2. Zbog visoke vlažnosti i stajaće vode, orhideja je pod utjecajem antraknoze. Da biste ga se riješili, izrežite problematična područja na zdravo tkivo, posipajte posjekotine pepelom. Ako je oštećenje veliko, potpuna terapija s Mikosanom će pomoći. Orhideja treba premjestiti u suhu prostoriju i redovito ispuštati vodu iz posude.
 3. Siva trulež nastaje zbog kršenja navodnjavanja i temperature. Nakon što smo pronašli leziju, cijelu biljku tretiramo imunocitofitom od dna stabljike i lišća do samih vrhova.

Rot udara u orhideje zbog nepravilnog zalijevanja

Bakterijske bolesti: zašto lišće požuti ili potamni

Od ovih vrsta bolesti, orhideja Phalaenopsis je najčešće zahvaćena smeđom mrljom. Čim primijetite žutu, tamniju ili omekšavanje listova, pojavu čireva s ljepljivom tekućinom, odmah izrežite zaražena područja u potpunosti. Podmažite rubove jodom.

Virusne bolesti: je li moguće spasiti biljku

Phalaenopsis orhideje nisu dovoljno otporne na viruse, a ako se zaraze, vrlo ih je teško izliječiti. Najvjerojatnije će morati uništiti bolesnu biljku, jer nema 100% učinkovitih lijekova i metoda, a virus se lako može proširiti na susjedno cvijeće. Ako na lišću, krugovima i prugama vidite mrlje poput mozaika, pokazite orhideji stručnjaku koji potvrđuje ili odbacuje dijagnozu.

Mozaička mjesta na listu phalaenopsisa ukazuju na virusnu bolest