Evergreen Mahoniya Padubolistnaya Sadnja i njega Reprodukcija reznice Fotografija i opis vrsta

Povrće

U Americi iu istočnoj Aziji mogu se naći grmovi sa svijetlo žutim cvjetovima, nazubljeni listovi. Mahonia dolazi iz obitelji žutika. Aklimatizirala se u više sjevernih zemalja, gdje je cijenjena zbog bujnog cvatnje. Prirodna raznolikost cvijeća zadovoljava, postoji oko 50 vrsta biljaka.

Nakon cvatnje plodova dozrijevaju - ovalne ili sferne bobice svijetle plave boje, mogu se jesti. Na pozadini ljubičastih jesenskih listova bobice izgledaju još spektakularnije. Amerikanci zovu plodove grožđa Oregon. Biljka voli sjenu, savršeno tolerira rezidbu. Štetočine zaobilaze stranu. Vrtlari uzgajaju Magonia na živici, kao biljka drugog reda u mixbordersu.

Mahonia sadnju i njegu na otvorenom polju Magonia na jesen fotografiju

Gdje posaditi magoniju

Izbor lokacije nije težak: biljka savršeno tolerira djelomičnu sjenu, uspješno uzgaja na otvorenim sunčanim područjima, dobro se razvija u grupnim plantažama između višeg grmlja ili drveća.

Zahtjevi tla

Plant Magonia u hranjivom svjetlu tla. Biljka ne voli gustu glinenu zemlju. Odvodnja može biti odlično rješenje za teške ilovače. Najbolji sastav tla je vrtna zemlja, pijesak, travnjak u jednakim odnosima.

Kada i kako posaditi Magoniju

Makhoniya iz reznica fotografija sadnica u lonac spreman za sadnju

Mladi sadnice najbolje su posađene rano proljeće, prije početka soka. Međutim, kada su listovi otvoreni, biljka lako podnosi transplantaciju. Ako iz nekog razloga zasađeni grm treba presaditi na drugo mjesto, mahonija će na to reagirati mirno u bilo kojoj dobi. Međutim, preporučljivo je to učiniti u toploj sezoni: presađivanje kasne jeseni je bolno, što često dovodi do smrti grmlja.

 • Da bi se posadila magonija, bunar je unaprijed pripremljen: dimenzije jame trebale bi biti oko tri puta veće od korijenskog sustava sadnice, dubina 50-60 cm.
 • Uzmite kantu humusa, pomiješajte je s vrtnim tlom i pijeskom u jednakim odnosima, zaspite na dnu rupe.
 • Uspostavite strogo strogo okomito, pokušavajući ne ometati zemljanu sobu. Ako je korijenski sustav otvoren, korijeni se ispravljaju, pazeći da se ne omotaju.
 • Pospite ostatkom mješavine zemlje, lagano pritisnite zemlju.
 • Važno je posaditi na takav način da je vrat korijena na istoj razini kao i prije presađivanja, ili 2-3 cm ispod. Kada se tlo taloži, korijeni neće goli i biljka neće ozlijediti.
 • Ako je na mjestu slijetanja moguće nakupljanje rastopljenog snijega ili kišnice, nužno je odvodnjavanje: na dno rupe se izlije slomljena cigla ili fini drobljeni kamen slojem od 8-10 cm.
 • Nakon sadnje, voda se izlijeva obilno, vodeći računa, međutim, da zemlja ostaje labava i čvrsta kora na površini se ne oblikuje. Nakon navodnjavanja, krug blizu stabljike je posut slojem humusa ili se neki drugi materijal koristi kao malč.
 • Daljnje zalijevanje se vrši dok se tlo suši. Mahonia brzo preživljava, ne osjećajući tešku nelagodu nakon transplantacije.

Udaljenost između grmova živice - oko metar. Ako su grmlje posađene pojedinačno, udaljenost se može povećati po njihovoj diskreciji.

Magonia u krajobraznom dizajnu Hedges of Magonia fotografija tijekom cvatnje

Hrana i njega Magonia

Hranjive tvari se uvode najmanje dva puta godišnje. Prvu preljevnu dlaku obično radimo u rano proljeće, a tijekom tog razdoblja poželjno je da gnojiva koja sadrže dušik pomažu povećanju zelene mase. Drugi preljev nastaje tijekom cvatnje. Odaberite složena gnojiva za cvjetanje.

Kako se brinuti za magoniju, reci video:

Nemojte biti lijen da bi malčirali. Sklonište sa suhim lišćem zimi štedi od hladnoće, a truljenje, organska tvar postaje izvrstan hranjivi supstrat. Malč je također dobar jer potiče razvoj mikroflore i blagotvornih crva, što poboljšava fizikalno-mehanička svojstva tla, čini hranjive tvari pristupačnijim korijenima, čini tlo prozračnim. Svi ovi faktori imaju pozitivan učinak na zdravlje biljaka.

Zalijevanje je potrebno samo za duge suše. Ako je vrijeme s promjenjivim kišama i kratkim sušnim razdobljima, biljka ima dovoljno prirodne vlage.

Magonia obrezivanje

 • Kultura biljaka dobro podnosi, ali zapamtite: prekratko rezanje neće rezultirati cvjetanjem.
 • Cut grm treba biti samo na kraju cvatnje, pokušavajući ne odrezati grane s jajnicima, ako želite vidjeti placer plave bobice na grimizno-zeleno lišće.
 • Cvjetni pupoljci su postavljeni samo na dvije godine grane, to je vrijedno pamćenja kada proljeće obrezivanje: maksimalno se može smanjiti više od polovice grana u duljini, a zatim do sljedeće godine biljka će cvjetati točno.

Mahoniya šuplje sadnju i njegu u predgrađima

Žbun se odlikuje izvrsnom zimskom tvrdoćom, stoga agrotehnologija uzgoja Magonije u moskovskoj regiji ne razlikuje se bitno od skrbi za Magoniju u drugim regijama. Jedina stvar koju treba učiniti je zaštititi mlade grmove u prvoj godini ili dvije:

 • U listopadu se korijenski sustav hori- zira: poželjno je zatvoriti korijenski ovratnik i kružnicu trupa zemljom, što je to bolje.
 • Oni pokrivaju grmlje lišćem smreke, možete jednostavno mumljati deblo s dobrim slojem sijena ili slame, iglama, bilo kakvim suhim organskim ostacima. To će spriječiti smrzavanje korijena čak iu najtežem mrazu.
 • Grane biljke mogu se zaštititi lopatom snijegom. Operacija je opcionalna, ali ako je prema prognozi jakog mraza, preporučljivo je pokriti grmlje za svaki slučaj.

U proljeće, čim se snijeg otopi, uklonite grane malča i smreke kako bi zagrijale zemlju. Prilikom zrenja tla zemljani nasip stupnja.

Uzgoj magonije

Razmnožavanje je moguće na nekoliko načina: smjenama, slojevima, reznicama, dijeljenjem grma.

Reprodukcija magonije reznicama

Mahonia padubolistnaya reprodukcije reznicama fotografiju

 • Reprodukcija magonije reznicama podsjeća na reprodukciju grožđa: u rano proljeće rezati najmanje šest pupova.
 • Reznice se sadi u sjeni odmah na tlo, svakodnevno vlažeći tlo. Neki vrtlari pokrivaju reznice plastičnim bocama, ali ova operacija nije potrebna: korijenje će se ionako pojaviti.
 • Uskoro će sadnice početi pustiti mlade izbojke: to je signal da je nestalo formiranje korijenskog sustava.
 • Također možete posaditi reznice u rezane plastične boce i brinuti se o njima u uvjetima stana, a kada se pojave korijeni i izdanci, posadite ih u vrt.
 • Vrlo je važno spriječiti isušivanje zemljišta, kako bi se nova grmlja ispravno razvila i ne ozlijedila.
 • Do kraja sezone biljke će biti dovoljno jake da provedu zimu. Međutim, oni trebaju sklonište: budite sigurni da krumpir, prekriven smrekama ili slamom, a kad snijeg ispadne - dobiti više snježnih nanosa.

Sljedećeg proljeća, sadnice se mogu presaditi na stalno mjesto.

Reprodukcija magonije raslojavanjem

To je jednostavan i poznat svim vrtlara vegetativni uzgoj metoda mnogih usjeva. Mahonia nije iznimka: dovoljno je da se savije mlada grana, napravi udubljenje u tlu i zakači bijeg metalnim nosačem.

Na mjestu ukorjenjivanja nužno ukloniti lišće, posuto zemljom. Daljnja briga nije potrebna: postrojenje će samostalno voditi brigu o formiranju nove sadnice. Kada na mjestu kopanja vidite mlade mladice, to je znak da su korijeni već počeli rasti. Slojevi se ne dodiruju do sljedećeg proljeća. U novoj sezoni mladica je odrezana od grma majke i posađena na stalno mjesto.

Razmnožavanje dijeljenjem grma

Vrlo rijetko se koristi i ova vrsta reprodukcije. Dobro obrastao grm može se podijeliti. Rad se izvodi u rano proljeće, prije početka protoka soka. Grm nježno provaliti, pažljivo odvojiti dio s nekoliko izdanaka i posuti zemljom. Dobivene nove sadnice se sade na uobičajeno mjesto na uobičajeni način.

Vrste Magonije s opisom i fotografijom

Razmotrite najčešće vrste.

Mahonia holmiferous Mahonia aquifolium

Mahonia Padubolistnaya u krajobraznom dizajnu Mahonia aquifolium cvjetnice

Doveo je iz Sjeverne Amerike, gdje su padine prekrivene gustim šikarama. Grm može tolerirati toplinu bez vlage. Sjevernoamerička ljepota osvojila je sjeverne zemlje svojim veličanstvenim izgledom. Veliki listovi imaju gustu površinu, nazubljeni su na rubovima, kora je siva. Cvijetna mahonija s crvenkastom glavom ima boju maslinovog lista i postaje zelena dok dozrijeva. Jesensko lišće prekriveno je crvenom zlatnom broncom.

Visina grmlja doseže 1,5 metara. Biljka je izrazito žutih cvatova, nalik na panicles, krajevi izdanaka grana. Cvijeće karakteriziraju dva kruga latica. Žuti cvjetovi su svijetli, zanimljivo uokvireni grm. Oblik cvijeta je ispravan.

Kada cvate cvijet?

Svibanj je početak sezone kada se pojavljuju cvijeće. Druga sezona može početi na jesen. Nemojte se iznenaditi ako u listopadu ponovno zapuše magonia. Plavi plodovi lijepo odlažu grmlje, bobice se mogu jesti, imaju slatki okus s malo kiselosti. Biljka je unakrsno oprašena. Preporučljivo je imati dva grmlja u blizini i oprašivanje će se odvijati bez problema. Bogata berba plodova je moguća uz dovoljno oprašivanje. Mnogi vrtlari ne trebaju bobice, žele imati samo lijepu biljku.

Procesi korijena magonije čine ga lijepo raširenim na tlu. Sunčana boja stimulira gusti rast. Mahonija šupljeg lista može rasti na strani sjene.

Dobra oprašivanja daju bogatu žetvu. Vrtlari vrijednosti holmwood Magonia za svoje dekorativne kvalitete, usjeva nije tako važno. Korijen cvjetova cvijeća je prekrivao tlo. Sunčeva svjetlost potiče gusti rast. Huminsko tlo je savršeno za potpuni rast. Biljka se osjeća ugodno u uvjetima grada, kruna se može rezati kako bi se dobio lijep oblik. Klima središnje Rusije pogodna je za sjeverni holly mahonia. Međutim, mlada biljka ne može izdržati oštru zimu, pa mora biti pokrivena.

Pokrov može biti suho lišće, po mogućnosti smrekove grane. Biljka može služiti za ukrašavanje područja tijekom cijele godine. U proljeće mladi crvenkasti listovi izgledaju lijepo. Kožasti listovi, žuti cvjetovi ljeti su veličanstveni prizor. Zrelo plavo voće daje svoj vrhunac. Zimi, zimzeleni grm izgleda fantastično ispod kape bijelog snijega.

Različite vrste grmova mogu imati guste, duge, zlatne, šarolike listove.

Mahonia puzi Mahonia repens

Mahonia puzanje sadnju i njegu Foto cvjetanje

Ovaj tip Magonije raste na obroncima i šumama Sjeverne Amerike. Sposoban tolerirati nedostatak vode. Visina grmlja je manja od visine šupljih lišća. Biljka ima zelene kožaste listove s oštrim rubovima. Puzava magonija raste dugo vremena - 6 godina. Cvijeće sretno jednom godišnje, rijetko cvate u jesen. Kultura je u stanju izdržati teške mraze, ali je inferiorna u ljepoti holon-holandske magonije. U zimskim mjesecima biljka može biti pokrivena lišćem, u urbanim uvjetima ostaje otvoreno. Ukrasno puzanje mahonia je dvije vrste: krupno lišće, krupno plodno.

Mahonia puzi Mahonia repens u fotografiji krajolika

Mahonia padubolistnaya u pejzažnom dizajnu

Vrtlari vole ovu biljku. Luksuzno cvijeće buja cijeli grm s cvatovima, a kad dođe jesen, boje postaju još svjetlije i bogatije: svijetlo zeleno lišće pocrveni, stječe fantastičan hlad, a plave bobice stvaraju sočan kontrast, fascinantan izgled.

Pejzažni dizajneri intenzivno koriste kulturu kako bi stvorili spektakularne živice, naglasili akcente kroz pojedinačne ili grupne zasade Magonije ili ih kombinirali s drugim biljkama. Mahonia će ukrasiti otvorenu proplanak, kameni brijeg, rub šume, prostor pod visokim stablima. Mnoge druge biljke će biti zanimljivo pogledati njezinu pozadinu.

Mahonia Padubolistnaya u dizajnu vrtne fotografije cvijeća

Magonijevi najbolji drugovi su ruže. Njihove mješovite zasade s isprepletenim granama izgledaju izvorno, stvara se doista nevjerojatan show.

Grmovi Magonije izgledaju zajedno s primrozama, japanskom dunjom. Posebno su lijepe zarasli grmovi s granama koje se šire po tlu.

Mahonia padubolistnaya: opis, fotografija, sadnja, njega i kultiviranje

Padonah Mahonia je zimzeleni grm pogodan za ukrašavanje okućnice, korištenje u živici i uokvirivanje pločnika. Raste samo 1 metar, cvjeta i daje male jestive bobice.

opis

U Europu je uveden tek u 19. stoljeću iz Amerike. Koristi se u dekorativne svrhe i krajobrazni dizajn. Prednost holonia holonia u prilagodbi svim vremenskim uvjetima:

 • zimi otporan na mraz
 • tolerira suše tijekom ljetnih mjeseci
 • raste na bilo kojem tlu
 • tolerantna boja

Takve osobine čine Magoniju gotovo idealnim kandidatom za slijetanje na vašu osobnu parcelu.

Možete stvoriti niske živice od padubalnog mahonia. No, oni neće biti savršeno glatka, jer grmovi Magonia ne rezati. Njihova ljepota je u raskošnosti i gustoći zasićenih zelenih listova, kao iu prekrasnom cvatu. Još jedna značajka je promjena boje lista, ovisno o sezoni.

U jesen i zimi zeleno lišće grmlja dobiva crvenkastu nijansu, a na proljeće se vraćaju u zeleno. Također se u jesen pojavljuju bobice magonije - male, plavo-ljubičaste boje s laganim voskom. Oni ne samo da izgledaju neobično lijepo, već su i jestivi.

Magonia cvjetovi su žuti, mali i skupljeni u mekanima. Listovi imaju male iglice na svojim nazubljenim rubovima. Mahonija je šuplja u cvatu u svibnju i lipnju, kao iu listopadu (ako je jesen bila topla).

Uvjet cvjetanja Mahonia holly je prisutnost susjeda, para. Grm je poprečno oprašena biljka.

slijetanje

Mahonija se ukorijeni na svakom tlu i na svakom tlu. Ovo obilježje grmova je obvezno za svoje autohtono stanište areola - šuma.

Mjesto za sadnju može se sigurno izabrati u sjeni zgrade ili drugih velikih stabala - mahonija tolerancije u sjeni, a od izravnog sunčevog svjetla može patiti i usporiti njen rast. Ali ipak je bolje ne ostavljati grm bez sunca.

Mahonia ima snažan korijenski sustav i lako je pronaći vodu čak iu teško dostupnom mjestu.

Kada se sadi, korijenje treba zakopati oko pola metra i ostaviti vrat korijena na razini tla. Nakon sadnje grm mora biti dobro zaliven.

Odrastanje

Zaštiti magoniju od propuha. Doista, u šumama nema jakog vjetra, a malo je vjerojatno da će magon izvući velike skice.

Nastojte izbjegavati preplavljivanje tla i stagnaciju vode. Na primjer, ako pada kiša, ne morate zalijevati grmlje. Isto tako, u slučaju produljene suše, Magoniju treba zalijevati najviše jednom u dva tjedna.

Da bi se stvorile guste magonije, dovoljno je zasaditi grmlje na udaljenosti ne većoj od 1 metra.

Za magoniju je lako brinuti - dovoljno je ne zaboraviti ga redovito zalijevati. Također ima nekoliko važnih točaka:

 • Gnojite biljku. Najbolje je napraviti prvi mamac u svibnju - dok Mahonija još nije počela cvjetati. U tu svrhu prikladna mineralna gnojiva.
 • Pokrijte zimu. Ako se očekuje da će zima u vašoj regiji biti malo snježna, bolje je da grmlje prekrijete gustom vrećom. Magonija je otporna na mraz, ali pomaganje biljci u zimovanju ne boli. Osobito u prvih pet godina života, grm ne stavlja takvu vrstu skrbi. Umjesto juta, možete koristiti laptnik.
 • Otpustite i zagrlite tlo. U zimi, najbolje je tlo tlo obrezati piljevinom i otpalog lišća.

obrezivanje

Da bi se održao lijep izgled i izgled, svaki grm nije ozlijeđen rezidbom - magonija nije iznimka. Tako će ostati ne visok i s debelim lišćem.

Rezidba se najbolje provodi odmah nakon cvatnje ili kasne jeseni. Ali nemojte biti previše gorljivi - trebali biste odrezati ne više od polovice grane, inače čarolija neće cvjetati sljedeće godine.

Uklonite izboje i stabljike koje nemaju cvjetne pupoljke.

Ako je vaš grm iz nekog razloga izgubio svoju ljepotu, ili samo vrlo star - možete potpuno izrezati grane, kako kažu "na panju". Magonia će s vremenom rasti prekrasna nova kruna.

reprodukcija

Magoniju možete uzgajati na parceli na nekoliko načina:

Sjeme mora biti proklijano i mora se u proljeće posaditi u otvorenom tlu.

Ako ste odabrali uzgojne reznice, provjerite je li to stabljika s lišćem ili novim izborom. Da bi se rezanje uspješnije prilagodilo, na donji dio nanosi se otopina stimulatora rasta korijena. Prilikom sadnje provjerite je li donji bubreg na razini tla.

Nakon toga tampujete tlo i ulijte otopinu fungicida kako biste spriječili zarazu biljke raznim štetočinama.

Pokrijte novu sadnju plastičnom bocom s prozirnim zidovima, ne zaboravite zalijevati.

Najobičniji način je razmnožavanje korijenskih slojeva. Za to se koristi mladi bijeg.
Savijen je na površini tla što je moguće bliže i prekriven zemljom. U tom slučaju, vrh pucnja bi trebao stajati izvan tla.

Gdje je bijeg pod zemljom, on je fiksiran. To se može učiniti pomoću žice.
Nakon svih akcija, sipajte zemljano brdo.

S početkom jeseni, mladi pucati će dati korijene. U ovom trenutku može se odvojiti od glavne biljke i presaditi na stalno mjesto.

Ukrasna uporaba

Mahonia je dobro prilagođena zagađenju zraka u velikim gradovima. Stoga ga urbanisti često koriste za iskrcavanje oko prometnih cesta i autocesta.

Lijepo raste Mahoniya šuplje u blizini zgrada, kuća, estetski ukrašava zidove opeke svojim zelenilom i cvatnjom.

Isto tako, Magonia se ne rijetko sadi uz pločnike i pješačke staze - sa svojim grmljem i mirisom cvijeća, Mahoniya stvara izvrsnu atmosferu privatnosti.

Ukras za vrt - Mahonia Holm

Mahonia Padubolistnaya predstavlja obitelj Barberry. Latinski naziv za prekrasan grm je Mahonia aquifolium. Ovaj zimzeleni predstavnik flore ne boji se hladnog vremena i podnese snježne nanose. Kulturu aktivno koriste krajobrazni dizajneri u projektiranju raznih područja. Grm izgleda sjajno kao ukrasna ograda.

Opis biljke

Ovaj grm privukao je mnoge ljude koji su nam dolazili iz Sjeverne Amerike, gdje ga zovu "grožđe Oregon". To je zbog činjenice da su u svojoj rodnoj Kaliforniji i Oregonu njezine prirodne guste šire raširene.

U prirodi postoji više od 50 vrsta kulture.

Veličina svetog magony je impresivna. Može rasti i do dva metra. Biljka ima vrlo lijepe kožaste lišće s ugodnim sjajem koji tijekom cijelog toplog razdoblja oduševljava svojom bogatom zelenom bojom, a jesen ga mijenjaju u neobičan ljubičasto-smeđi nijans.

Grmovi imaju ne samo atraktivno lišće, nego i cvijeće. U svibnju su Magonia prekrivene cijelim čepovima iz pupoljaka bogatog žutog tona, koje se skupljaju u grozdove u obliku četke. Oni šire ugodnu aromu, stoga pčele i drugi insekti stalno kruže oko biljke. U dobrim uvjetima uzgoja, Magonia grm cvjeta dva puta godišnje.

Umjesto bujne cvatnje dolazi i plodnost. Plava boja s plavičastim cvatom okrugle bobice prekrivaju grmlje i postaju dodatni ukras za nekoliko mjeseci. Plodovi su jestivi, koriste se u medicini za snižavanje krvnog tlaka, au njihovoj domovini čak prave kompote.

Budući da je biljka unakrsna oprašivanja, za formiranje bobica moraju biti posađene na mjestu najmanje dva grmlja.

U krajobraznom vrtu, pored mahonije holly-leaf, popularne su sljedeće sorte:

Svi se razlikuju po veličini i sjeni ploča. Magonske grmlje imaju zlatno lišće sa žućkastim obrisom, a šarene ploče imaju bijelu granicu. Obje ove sorte izgledaju povoljno kada se izmjenjuju s padubolističkim pogledom.

Mahonia Padubolist: Njega i uzgoj

Evergreen je dugotrajna biljka. Uz odgovarajuću kultivaciju i brigu, mahonija s blagom glavom zadovoljava svoje vlasnike dugi niz godina.

slijetanje

U prirodnim uvjetima ovaj predstavnik flore živi u sjeni visokih stabala i stoga ne voli previše sunca. Za slijetanje holonsko-holandske magonije bolje je odabrati tamno mjesto. Svijetlo sunce može uzrokovati opekline na lišću, zbog čega će izgubiti privlačan izgled, a grm će slabo rasti.

tlo

Sastav zemljišta nije kritičan. Grm mirno raste na ilovastim tlima. Da biste ga posadili, iskopajte rupice dubine 50 cm. Kopije su posađene, ostavljajući razmake od jednog do dva metra. Glavna stvar - ne produbiti korijen vrat. Dopušteno je presađivanje grmlja u bilo koje doba godine, osim posljednje jeseni, kada se biljka priprema za odmor.

zalijevanje

Mahonia je šuplji ljubavnik vode. Zalijevanje potrebno je redovito redovito. Da vlažnost ne ispari tako brzo, bolje je usitniti prostor oko biljke. Dobro je provesti sustavno prskanje lišća običnom vodom ili posebnim gnojivima. Takav folijarni preljev koristit će Magoniji.

Pročistite grmlje

Obrezivanje izboja proizvodi se u rano proljeće prije pokreta soka počinje. Određuju se samo odrasli primjerci stariji od 10 godina. Šišanje pomaže starijim i snažno obraslim biljkama da daju uredan oblik. Za cijepljenje se mogu koristiti izrezane netaknute grane.

Najbolje od svega, grm se razvija u slabijoj penumbri.

Odijevanje

Da bi biljka imala zdrav i atraktivan izgled, važno je sustavno ga oploditi. Lišće je moguće prskati tijekom cijelog toplog razdoblja s pauzama mjesečno. Korijensko odijevanje provodi se u proljeće. Da biste to učinili, oko prtljažnika pravo na tlu raspršiti mineralni gnojivo kompleks smjeru.

Štetnici i bolesti

Mahonia se odnosi na broj biljaka koje su prilično otporne na bolesti, ali ih nije uvijek moguće u potpunosti izbjeći. Najosjetljiviji je na pojavu mrlja, hrđe i pepelnice. Da bi se spriječio razvoj ovih oboljenja, treba provesti sustavno preventivno prskanje pripravcima na bazi bakra. U tu svrhu smjesu od 200 g zelenog sapuna i 20 g bakrenog sulfata otopi se u 10 litara vode. Bordeaux tekućina će učiniti.

Mliječna rosa obuhvaća lijepe sjajne listove i izbojke Magonije s bijelim cvatom. Za suzbijanje ove bolesti, grm je poprskan dva puta mjesečno s Fundazolom ili Callatanom. Sredstva sa sumporom u sastavu i dobro se nose s hrđom. Za profilaksu se grmovi u proljeće mogu liječiti Cinebomom. Ako hrđa počne udarati po pločama, odmah se uklanjaju kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Metode razmnožavanja biljaka

Da biste dobili dodatne biljke za mjesto može biti metoda rezanja, podjela rizoma ili sadnje sjemena.

graftage

To je najpopularnija metoda za uzgoj holandske magonije. Pravilnim postupkom možete uzgajati lijepu i zdravu biljku.

Prilikom uzgoja magonije reznicama holmova potrebno je uzeti u obzir takve stručne savjete:

 • za presađivanje izabrati samo zdrave zelene izbojke;
 • Dno sadnog materijala se reže koso, na vrhu - pod pravim kutom;
 • da bi odvojili grane brzo su se ukorijenili, tretirani su stimulansima;
 • veliki listovi su uklonjeni na pola;
 • reznice su smještene u zemljanu smjesu, zakopane su prije prvog bubrega;
 • biljke se zalijevaju i prekrivaju staklenkom ili se stavljaju u staklenik kako bi se ubrzao rast korijena;
 • Važno je provesti preventivno zalijevanje ili prskanje fungicida.

Podjela rizoma

Još jedna popularna metoda uzgoja padubalne magonije je slojevitost. U tu svrhu, u proljeće izbojci su nagnuti na tlo, pričvršćeni žicom, prekriveni zemljanom smjesom, tako da je vrh bio iznad njega. Dakle, raspored brzo ukorijeniti. Ako je potrebno, dodatno pokrivaju zemlju polietilenom i periodično navodnjavaju. U tom stanju, izbojci su ostavljeni do jeseni. Kada su korijeni dobro formirani, izdanak je odrezan od majčinog uzorka i posađen kao neovisna biljka. Ako su korijeni bili mali i nerazvijeni, ostavite izbojke na korijenu do proljeća.

Metoda sjemena

Ovo je složeniji uzgoj. Uzgoj magonije iz sjemena provodi se u jesen iu proljeće. Sjemenke se najprije drže u hladnjaku najmanje tri mjeseca. Za jesensku sjetvu ovaj se postupak ne može provesti, već ih unaprijed posijati prije početka mraza. Oni produbljuju sjemenke suncokreta za samo 1,5-2 cm.

Još jedna mogućnost da dobijete novi grm je da zimi izrežu nekoliko izdanaka i stavljaju ih u staklenku s vodom. Držite ih na toplom i svijetlom mjestu. Nakon nekoliko mjeseci, grančice se ukorijenjuju. Kopije koje ostaju iste trebaju biti prikopat u proljeće na tom području.

Mahonia u Moskvi

Odrasla biljka uopće se ne boji hladnog vremena, dobro podnosi zimovanje. Stoga, u moskovskoj regiji, Mahoniya Paduboliane ukorijenjuje i ne zahtijeva posebnu skrb. Glavna stvar je zaštititi mlade jedinke u prve dvije godine uzgoja.

Prije je biljka korištena za bojenje tkiva u žutoj boji.

Za to trebate:

 1. Usred jeseni, grmlje se nabubri, dobro prska zemlju u deblo. Što ga više ispunite zemljom, to će biti bolje za biljku.
 2. Za zimovanje, Magonia grmovi su prekriveni smrekovim granama. Umjesto toga, moguće je ispuniti krug blizu stabljike dobrim slojem bilo kojeg suhog ostatka. U tu svrhu prikladna konvencionalna slama, sijeno, iglice. To će zaštititi mladi korijenski sustav od smrzavanja.
 3. U slučaju jakih mraza na grmlje se postavljaju snježni nanosi, što za njih stvara zaštitni “krzneni kaput”. Ako zima nije previše žestoka, to se ne može učiniti.
 4. Nakon otapanja snijega, sadnja je bez grana smreke ili malča. Kako se tlo zagrijava oko razine grmlja.

Zbog svoje iznimne jednostavnosti, mahonija je svestrana biljka na popisu krajobraznih dizajnera. Sa svojim cvjetnim grmovima, možete napraviti živicu, smjestiti je na brdo s kamenjem ili ga posaditi odvojeno. Magonija se u kombinaciji s mnogim biljkama kombinira. Izgleda posebno dobro u društvu s barberries, ruže, japanski dunja ili primroses. Posadite magonij u svoj zaplet, to zaslužuje, kao i odgovarajuću brigu o brizi.

Sve što trebate znati o uzgoju mahonia

Ako ćete ukrasiti svoj vrt ukrasnim grmljem i cvijećem i razmišljati samo o tome koje biljke tamo posaditi, savjetujemo vam da obratite pozornost na mahoniju palmi (Mahonia aquifolia).

Vjerujte mi, ne samo da ćete dobiti lijep dekor, već ćete moći uživati ​​iu ukusnim i zdravim bobicama ove biljke, koje se mogu koristiti za izradu vina, marmelade i ljekovite esencije.

Da, a tijekom promjene boje Magonije odlazi tijekom cijele godine, zadovoljstvo je gledati: kada cvatu, žućkaste su, ljeti su bogate zelene, u jesen crvenkasto-brončane, ponekad ljubičaste.

Ime "šuplja" mahonija bilo je zbog činjenice da lišće nalikuje lišću božikovine. Biljka je dio obitelji žutika, dostiže veličinu od 1,5 metara.

Njegove prednosti uključuju i činjenicu da lako podnosi mraz pod snijegom, nepretenciozan je i nezahtjevan za sastav tla, otporan na štetočine.

Pa, odlučili ste? Tada ćemo vam ispričati neke važne činjenice o padubalnoj mahoniji io obilježjima njege i kultivacije, kako bi vam ovaj proces pružio što ugodnije trenutke i manje muke.

Kako odabrati mjesto i pripremiti teren za sadnju holmwood Magonia

Unatoč činjenici da mahonija ne zahtijeva posebne uvjete u pogledu vrste i sastava tla, ipak se najbolje osjeća u svježem, labavom, blago kiselom tlu s dobrom drenažom, bogatim humusom i dobrim zadržavanjem vlage.

Omiljena mješavina tla Magonia - humus, zemljište na dno, pijesak u omjeru 2: 2: 1. Biljka ne voli stajaću vodu i alkalna tla.

Postoje samo dva problema koje ćete morati riješiti prije nego krenete na biljku grmlja: biljka ne podnosi stalne vjetrove i izravnu sunčevu svjetlost.

Kako posaditi zimzeleni grm

Ne zahtijeva grm Mahonia holmbalon i posebne uvjete za sadnju i njegu. Kako bi se uspješno obavilo slijetanje, grmovi sadnje ne bi trebali biti bliži od 1-2 metra jedan od drugoga. Mahonija raste sporo, iako dobro raste.

Biljka se mora nalaziti u jami dubine 50 cm. Odmah nakon sadnje, tlo pod grmljem treba obilato nabiti i zalijevati.

Moguće je presađivanje grmlja u bilo kojoj dobi, ali pokušajte to učiniti do kasne jeseni. Najbolje vrijeme za presađivanje je rano proljeće.

Magonia se brine, kako pravilno uzgajati ukrasno grmlje

Briga za grmlje neće uzrokovati nikakve poteškoće. Dakle, u proljeće samo trebate korov tla pod grmljem, hraniti ih s malom količinom minerala i gnojiva.

U suhim ljetnim vremenima grmlje treba zalijevati. Ako je ljetna sezona kišovita, onda to možete učiniti bez navodnjavanja. Jesenska njega podrazumijeva usitnjavanje tla i sklonište biljkama sa smrekovim granama.

Obrezivanje se radi samo u dekorativne svrhe. To bi trebao biti što je moguće nježniji - izbojci se moraju rezati ne kraće od polovice kako ne bi oslabili cvjetanje. Obično se to radi izravno na kraju cvatnje.

Kada i kako zaliti biljku

Indikatori tla pod grmljem moraju se pratiti. Ako je ljeto jako vruće i suho, onda ga treba zalijevati.

Nakon zalijevanja, otpustite tlo, što će omogućiti da zrak dodatno struji u korijenski sustav, a višak vlage isparava.

Osobitosti hranjenja holonijskom magonijom

Dovoljno je oploditi magoniju dva puta godišnje. Prvi preljev vrši se odmah nakon što se snijeg otopi. Da biste to učinili, koristite gnojiva "Kemira vagon" ili "Nitroammofosku" po stopi od 100-120 g po kvadratnom metru.

Drugo hranjenje provodi se u svibnju, prije cvatnje grmlja. "Nitroammofosku" se koristi u istom volumenu.

Njega tla

Posebna skrb zemlje gdje raste Magonia, ne zahtijeva. Plitko otpuštanje tla provodi se tek nakon zalijevanja i stvrdnjavanja.

Kada se olabavite, pokušajte biti vrlo oprezni, nemojte dublje popustiti. Malčiranje nakon sadnje u proljeće ne može biti provedeno, to bi trebalo biti obvezno u jesen.

Kako biljka reagira na transplantaciju, kada i kako presaditi magoniju

Grm lako transplantira transplantate, iu bilo kojoj dobi. Najbolje vrijeme za presađivanje bit će rano proljeće.

Iako ovdje morate skrenuti pozornost da je to prihvatljivo samo ako je proljeće u regiji u kojoj živite mirno, uz postupno povećanje temperature i jake kiše. Ako je proljeće u Vašim geografskim širinama kratko, au svibnju se pojavljuje vrućina i suša, bolje je da se grm stavi u ranu jesen.

Najnepoželjnije razdoblje za presađivanje Magonije je kasna jesen.

Uzgoj magonske božikovine

Postoje tri poznata načina za razmnožavanje Padubalne magonije: sjemenke, odojke korijena i reznice. Najbolji se smatra vegetativnim.

Međutim, morate shvatiti da čak i ova metoda neće vam pomoći da brzo i jednostavno posadite drveće u tom području. Svaka metoda je prilično naporna i dugotrajna, a također zahtijeva određena znanja i vještine.

graftage

Reprodukcija Magonije reznicama holm je najčešća metoda. U tom slučaju koristite zelene netaknute izdanke s listovima.

Kako biste pravilno i uspješno provodili reznice, možete koristiti ove savjete cvjećara i vrtlara:

 • reznice je potrebno rezati tako da je gornji rez ravan, a donji rez kosi;
 • za brzi razvoj reznica moguće je tretirati donji dio stimulansom rasta korijena;
 • velike listove skratio za pola;
 • pripremljene reznice stavljaju se u prethodno skuhanu zemlju s depresijom u prvi donji pupoljak;
 • nakon sadnje, reznice treba obilno zalijevati i zatim pokriti radi bržeg ukorjenjivanja;
 • može se liječiti fungicidom za prevenciju bolesti.

Podjela rizoma

Nije manje popularna proljetna reprodukcija ležišta Mahonia aquifolium. Da biste to učinili, jaki izbojci pucaju na tlo i poprskati zemljom tako da je vrh iznad zemlje.

Na mjestu savijanja potrebno je izraditi žičani struk koji će pridonijeti ukorjenjivanju.

Dok traje razdoblje ukorjenjivanja, biljku treba obilno zalijevati i, ako je potrebno, pokriti zemljom. Ako se tijekom jeseni na mjestu savijanja formira dobar korijenski sustav, slojevi se odvajaju od roditeljskog grma i presađuju na stalno mjesto.

Ako su korijeni slabi, slojevitost treba ostaviti za sljedeću godinu.

Metoda sjemena

Razmnožavanje sjemena provodi se u proljeće ili jesen, odmah nakon prikupljanja sjemena. Ova vrsta razmnožavanja je vrlo duga: prije sjetve, sjemenke su podložne stratifikaciji 3 mjeseca na temperaturi od + 5 ° C (u hladnjaku).

Ako se sjeme sije u jesen, mnogo prije mraza, u tom slučaju će proći kroz prirodnu stratifikaciju. Sjeme se sije u žljebove do dubine od 1-2 cm.

Moguća je još jedna metoda uzgoja, koju ponekad savjetuju iskusni vlasnici magonije. U zimi, nekoliko grančica može se staviti u staklenke na hladnom svijetlom prozoru.

Nakon nekoliko mjeseci, polovica njih formira korijene. Pokušajte ih posaditi u proljeće. Prema zapažanjima, takve biljke razvijaju snažne korijene, te grmlje brzo rastu i imaju snažan imunitet na bolesti.

Veliki štetnici i biljne bolesti

Općenito, mahonija se etablirala kao vrlo otporna biljka za sve vrste štetočina i bolesti. Međutim, ona također može shvatiti razne bolesti: uočavanje, hrđu, pepelnicu.

Stoga profilaktički sprejevi imaju važnu ulogu u njezi biljke.

Dakle, grm je moguće zaštititi od mrlja tretiranjem s preparatima koji sadrže bakar.

To može biti, na primjer, mješavina bakrenog sulfata (20 g) i zelenog sapuna (180-200 g), razrijeđena u vodi (10 1), ili Bordeaux tekućine.

Od pepelnice (bijelo cvjetanje na gornjim i donjim stranama lišća i peteljki), vrtlari preporučuju prskanje „Fundazolom“, „Callatanom“ ili koloidnim sumporom (2 puta mjesečno).

Pripravci koji sadrže sumpor pomažu u porazu hrđe, kao i proljetnom tretmanu krune s Tsinebovom pripremom. Prilikom prvog otkrivanja crvenih mrlja na lišću, one se moraju ukloniti. Na taj način možete izbjeći daljnje infekcije.

Mahonia Padubolist: Kako pripremiti biljku za zimu

Svi iskusni vlasnici Magonije tvrde da lako podnosi mraz (čak i preko -20 ° C) i jak snijeg. Ali to se odnosi samo na odrasle biljke.

Mladi magoni bolje su pripremljeni za zimsku hladnoću. Bliže zimi prekriveni su grančicama smreke ili suhim lišćem, koje se uklanja nakon što se snijeg otopi. Takva se izolacija preporuča provoditi 2-3 godine, do konačnog "sazrijevanja" postrojenja.

Pogodan je za živu ogradu i parangale. Budite sigurni da ga imate u prednjem vrtu. I što je najvažnije - nemojte zaboraviti da, usprkos svojoj izdržljivosti, mahonija papagaja i dalje zahtijeva pravilnu sadnju i njegu.

Mahonia padubolistnaya u pejzažnom dizajnu

Zimzeleni grm Mahoniya holly-bold može se sigurno nazvati univerzalnim biljkama. Koristi se kao prehrambena boja, lijek, desert i punjenje za pečenje (bobice) i objekt krajobraznog uređenja. Grm je robinija žutika, a domovina se smatra Sjevernom Amerikom. Za razliku od srodnih žutika, mahonija praktički nema trnje. Grm doseže 100-150 cm u visinu. U mladoj biljci boja kore na granama je sivo-ružičasta, s vremenom se mijenja u tamnosivu. Grm cvjeta s malim žutim cvjetovima, raspršivanje se skuplja u cvatovima metlica. Biljka zadovoljava cvjetanjem na kraju proljeća (ponekad u sredini), traje 12-14 dana.


sadržaj:

Plodovi su jestiva bobica, slatko-kiselkastog okusa, crne boje s plavičastim cvatom. Može se uočiti njihova vanjska sličnost s grožđem. Voće se pojavljuje krajem kolovoza, ali je pogodno samo za hranu do sredine rujna. Lišće grmlja mijenja boju ovisno o godišnjem dobu: u jesen i zimu su tamnocrvene, u proljeće i ljeto listovi su zeleni. Manji nedostatak u određenim uvjetima je spor rast. U njezi nije kapriciozan, otporan na mraz, nakon što je pravilno pokupio sortu, mahoni se može uzgajati gotovo svugdje. Simbol države u SAD-u (Oregon).

Koristite u krajobraznom dizajnu

Mahonia je pravo blago za dizajnera. Ističe se među ostalim biljkama zbog svojih ukrasnih značajki - nazubljenim lišćem, svijetlim cvjetnim, plavim plodovima. Zbog univerzalnosti postrojenja, može se koristiti kao:

 • arhitektonska pojedinačna biljka
 • pored kamenog sastava
 • kao jedan od objekata prirodnog vrta ili simuliranog šumskog pojasa,
 • biljka za travnjak
 • grm za obronak
 • kao objekt sadnje među drvećem i drugim grmljem,
 • granica, živica,
 • pozadina biljka i rub.

Pejzažni dizajneri aktivno se koriste za zasađivanje parkova, vrtova, stambenih područja i tako dalje. Koriste se i donji i gornji sloj različitih sastava cvjetnih rukotvorina. Harmonično djeluje kao podloga za visoko rastuće biljke, a rub za niske predstavnike flore.

Da bi se stvorila živica dovoljno je posaditi nekoliko Magonia grmlja u određenoj liniji, a ne rezati ih. Raste dovoljno brzo, ispunjavajući sve slobodne prostore. Da biste to učinili, nemojte ga saditi u teškim glinenim tlima. U njemu biljka raste sporo. Gusta lišće začepljuje sve korove, što smanjuje vrijeme njege.

Baveći se kontrastima, biljka najčešće "u društvu" raste s ružama, narcisima, tulipanima i peruama, u proljetnom i ljetnom razdoblju. U jesen, grm skladno "koegzistira" s plavim trajnicama. Boja i oblik lišća su originalni i neobični, za što dizajneri cijene biljku. I skladbe s magonijom od velikog su interesa za javnost. Uostalom, grm je rijedak gost u našim geografskim širinama. Vrtlari ga nepravedno lišavaju pažnje.

Kombinacija magonije s kamenom zadovoljava svojim izgledom i skladnom povezanošću tijekom cijele godine, biljka nije listopadna. Koristi se kao okvir i ispunjava slobodni prostor. Pametno obrezivanje grmlja, ispunjava potrebne dijelove vrta, naglašavajući mnoge biljke povoljno. Sezonske promjene u boji lišća dodaje aristokraciju u vrt, nalik engleskim trgovima, gdje je biljka vrlo popularna.

Svojim visokim ukrasom i tolerancijom na sušu bit će izvrstan element šljunčanog vrta. Mali grm raste u prilično veliki grm. Sjaj lišća omogućuje vam da ukrasite vrt, park ili trg u bilo koje doba godine, sa ili bez cvijeća. Ugodan i nenametljiv miris bit će prikladan dodatak profinjenom izgledu vrta ili stambene zajednice.

Ova prekrasna ukrasna biljka je prva koja nas podsjeća na proljeće. Čim se otopi snijeg, prikazuju se lijepe kožaste lišće, tamno zelene boje. Nepretenciozni grm je u stanju, bez zla za sebe, hibernirati pod snijegom. Od ranog proljeća do prvog snijega, Mahonia krasi vrt, park i vrt. Bez posebne brige i estetskog užitka.

Nakon što je na svojoj parceli izabrao Magoniju, vrtlari mu dodaju boju i egzotiku. Ova biljka ne bi trebala biti skrivena iza kuće ili u dvorištu. Ovaj će grm ukrasiti teritorij tijekom cijele godine. U isto vrijeme biti nepretenciozan i ne zahtijevaju posebnu njegu biljka. Oni se ne razboljevaju, a kukci se ne boje štetnika.

Kombinacija s drugim biljkama

Mahonija je idealna pri formiranju alpskih tobogana. Spektakularni grm vrlo lijepo uokviren ružičnjakom. Osobito je vrijedna kada je vrt zaspao. Prekrasna zimzelena lišća Magonije ne dopuštaju da park ili terasa izgledaju dosadno i napušteno. U kombinaciji s patuljastim predstavnicima četinjača, grm izgleda sjajno u prvom planu.

Cvjetanje proljetnog grmlja izrazito je u skladu s holon-šupljom mahonijom. Magnolia, Erica, Camellia, Azalea i drugi stvaraju nevjerojatnu kombinaciju s Magonijom, gdje svaki element nadopunjuje i naglašava osobitost jednih drugih.

Japanski dunja proklija s magonijom, dajući joj profinjenost i originalnost. Sadnjom ovih dviju kultura rame uz rame, možete stvoriti nevjerojatan sastav za brdo ili ispred fasade zgrade.

Uloga u vrtu

Mahonia je rijedak grm u našem području, pa ga štetnici ne oštećuju. S obzirom na tu činjenicu, može se saditi između stabala voća i bobica i grmlja (jabuka, irga, cotoneaster, itd.), Štiteći ih od bolesti i štetočina. Tijekom cvatnje, svojom jakom i ugodnom aromom, mahonija privlači insekte u vrt za oprašivanje. Korisna ekološka uloga grmlja još je jedan razlog da se posadi na njegovo imanje.

Ako u vrtu ima mixbordera, mahonija će biti prekrasna pozadina. Često su zasađene trakavicom. Cvijeće i neobični listovi dodaju kavu u cjelokupnu sliku vrta. Iz atraktivnih gustih grmova možete oblikovati prekrasne niske guste šljunke.

Njega i slijetanje

Uzgoj i briga za zimzeleno grmlje je jednostavno, jednostavno i ugodno. Čak i početnici vrtlari izvrsno rade s ovim zadatkom. Biljka je vrlo nepretenciozna, nepovoljni uvjeti za nju nisu strašni. Prilagodi se njima, tako da ga možete posaditi posvuda.

Najbolje mjesto za sadnju grmlja je hlad. Agresivni učinak sunca ostavlja opekline na lišću. Postane smeđe. Da bi se formirao grm željene veličine, potrebno ga je rezati, poželjno je to učiniti u proljeće. Svake godine biljka ne zahtijeva podrezivanje.

Priprema mineralnih tvari dvaput godišnje potiče nasilno cvjetanje i brz rast. Ne voli mahonija stagnirajuće vlage u tlu, tlo bogato humusom smatra se dobrim mjestom za sadnju.

Grm se ne boji jakog mraza ako je dobro prekriven snijegom. Oštećeno toplinom lišća, očistiti u proljeće i biljka opet zadovoljava bujnom lišću i svijetle cvjetnice.

Ovaj rođak žutica uzgaja na različite načine: sjemenke, reznice, poroznost korijena, listne pupoljke.

voće

Poprečno oprašena biljka. Ako je vrtlarski cilj ne samo estetski, onda je za sakupljanje bobica potrebno posaditi dva ili više Magonia grmlja. I premda mnogi ne smatraju da je grmlje urod bobičastog voća, s pravilnim oprašivanjem bit će prepun voća. Iz kojih se ispostavlja da su izvrsni džem, punjenje za pečenje i deserte, kao i bobičasto voće koriste se kao boja za pića vina, kompoti. Osobe s alergijama koriste boju kao boju za tkaninu.

U homeopatiji se koristi korijen biljke. Ljekoviti ekstrakt je bogat taninima i vitaminom C, povećava zaštitna svojstva tijela. Američki stanovnici Kalifornije koriste ekstrakt već stoljećima.

Sorte Magonia

Poznato je oko 50 vrsta ovog zimzelenog grmlja. Na našem području najpopularniji i najpovoljniji za uzgoj su mahonija šupljih listova, puzava mahonija i japanska mahonija.

Potonji raste mnogo brže od izravnog srodnika i doseže visinu do 200 cm, a širinu 300 cm. Peteljke su crvene boje, a list može biti dugačak i do 30 cm.

Puzanje Mahonia je grm koji doseže visinu do 45 cm, a služi kao premaz za tlo i za kamenjar.

Mahonia holmballa - zimzeleni rođak žutika

Početna stranica »Mahonia Padubolist - Evergreen Relative of Barberry

Zimzelena magonija biljka, poznata od 1818 kao "Oregon grožđe" ili lat. "Mahonia" pripada obitelji Barbaris. Ukrasni grm s crnim i plavim bobicama, koji imaju korisna svojstva i neobičan okus, ne zahtijeva posebne uvjete i gnojivo tla. Podnosi mraz i sušnu klimu, raste u hladu. Stablo visine do 1,5 metara široko se koristi u krajobraznom dizajnu.

Opis biljke

Iako se Sjeverna Amerika smatra rodnim mjestom Magonije, moguće je susresti predstavnike vrsta u južnim dijelovima Rusije i na istoku Azije. Ime je dobila po djelu vrtlara američko-irskog porijekla, Bernarda McMahona, koji je pomogao prilagoditi široko rasprostranjene nisko rastuće grmove za daljnju kultivaciju u SAD-u, a također je objavio i cjelovitu knjigu o hortikulturi.

Bliski rođak žutika raste svuda od Kolumbije do Kalifornije, na području Sjevernog Kavkaza, baltičkih zemalja i Ukrajine.

Popularna Mahonia hollanda ili Mahonia aquifolium nije osjetljiva na niske temperature. Smrzava se samo u uvjetima jakih mraza s slabim pokrovom korijenskog dijela.

Grožđe Oregona voli hranjivo svježe tlo, ali tolerira zbijanje zemljišta u sušnim područjima. U prirodnom rasprostranjenju preferira planinske padine, šumsku šumu, vlažno tlo i sjenovitu stranu parcela.

Mladi listovi su kožasti, imaju crvenkastu nijansu. Ljeti postaju tamnozeleni s sjajnom površinom. Do kasne jeseni, kada je pristup sunčevoj svjetlosti ograničen, obojeni su u brončanu i tamno smeđu boju. Razdoblje cvjetanja podudara se s posljednjim danima travnja, početkom svibnja. Uz pojavu jestivih plavo-crnih bobica čija veličina ne prelazi 8 mm. Na zrelom voću u rujnu, formira se plavkasti cvat.

Vrste i vrste

Postoji oko 50 jedinstvenih primjeraka malog ukrasnog grmlja.

Na primjer, Padubal mahonia (lat. Mahonia aquifolium) je višegodišnja zimzelena biljka obitelji Barberry. Grm je aklimatiziran na toplo promjenjivo vrijeme Amerike. Siva kora sadrži bjelicu, svijetlo žuto drvo s drvenim prstenovima. Listovi sa šiljastim nazubljenim rubom imaju složenu strukturu, mogu se oblikovati štipaljke. Tijekom cvatnje postaje zelena do maslinaste boje. U razdoblju zrenja plodovi postaju tamnozeleni. U jesen i zimi stječu crveno-zlatne ili brončane tonove, a zatim mijenjaju boju u tamnosmeđu.

Optimalna visina listopadnog grmlja je samo 1,5 metara. Ukrasite zakržljanu biljku s više razgranatih izdanaka. Žuti cvatovi, nalik bujnim mecima, pojavljuju se u srednjoj stazi bliže početku svibnja. Cvijeće ima 6 latica i jednak broj prašnika, raspoređene u dva kruga. Može ponovno cvjetati u listopadu, tijekom vrućeg "ljeta". Nakon 3-4 godine stablo počinje donositi plodove. Plava-crna ili sivo-siva bobica unutar 8 mm dozrijevaju u rujnu. Imaju slatki okus s izrazitom kiselošću.

Ako se bavite uzgojem padubalnog mahonia u sjevernim geografskim širinama Rusije, potrebno je unaprijed paziti na skrivanje mladih mladica za zimu.

Idealan materijal je suho lišće ili lapnik.

Magonia japanski ili latinski raste u južnim dijelovima Japana i Kine. Mahonia japonica. Je li predstavnik skupine ljutićica, obitelj Barberry. Zimzeleno drvo uzgajano je u Aziji, postupno se proširilo na područje Europe i SAD-a. Velike dimenzije do 4 metra omogućuju pojedinačno i grupno slijetanje. Slabo razgranate mladice omogućuju da se biljka koristi u dekorativnom vrtlarstvu kućnih vrtova.

Kora je pokrivena pukotinama, opremljena slojem plute, ima sivu nijansu. Mlado drvo zadržava sivu boju. Vrhovi vrhova s ​​izduženim tamno zelenim i ovalnim ljuskama dostižu 5 cm, a gusti elastični listovi duljine 30-45 cm su u obliku luka, zakrivljeni prema dolje. Tijekom razdoblja zrenja plodovi mijenjaju boju u crveno-ljubičastu.

Cvatnja u svibnju i lipnju popraćena je pojavom blijedo žutih latica, koje se skupljaju u pupoljke promjera 6 mm i ugodne arome, nalik đurđevku. Dolaskom rujna vizualiziraju se plave duguljaste plodove s mat površinom. Plodovi su mali, do 8 mm u volumenu.

Mahoni, Apolon s šupljim listovima, uzgojili su nizozemski znanstvenici 1973. godine. Primljeno ime Mahonia aquifolium Apollo. Grm roda Barberry je polagano rastuća zimzelena vrtna kultura. Formira savršen tepih za tlo s kompaktnom krunom. Zahtijeva održavanje vlage, voli tlo bogato humusom i sunčevom svjetlošću. U sušnom razdoblju zalijevanje se može provoditi dva puta tjedno. Za jedan grm dovoljno 10 litara vode.

Unatoč činjenici da biljka doseže samo 0,6 metara, ovaj nedostatak se kompenzira intenzivnim majskim cvjetanjem. Uživajte u mirisnoj aromi čokolade brojnih žutih cvjetova može biti više od 25-30 dana. Zasićeno zeleno lišće duljine 30 cm krajem kolovoza uzimaju brončanu boju, au jesen postaje crveno-smeđa. Slatke i kisele bobice dozrijevaju početkom kolovoza. Tamnoplava plodova veličine su do 1 cm, a za zaštitu stabla od mraza potrebno je pokriti prve zime.

Mahonia Padubolist "Apollo"

Medij "Mahonija" ili "Mahonija" "Dobrotvornost" je uspravni grm koji doseže visinu od 1,5 metara. Odrasla biljka ima ovalnu krunu promjera 60 cm, brojne izdanke. Kruti ovalni listovi opremljeni su oštrim zubima na rubovima. Briljantno i zeleno u ljeto do jeseni, postaju bordo. Žuti cvjetovi, koji se pojavljuju u svibnju, sakupljeni su u apikalnim šiljcima. Već krajem ljeta stablo nosi plodove s plavo-crnim bobicama. Poput svih magonija, dobivaju sivu nijansu. Prednost slijetanja "Charity" u svojoj jednostavnosti. Radije djelomičnu sjenu, ne zahtijeva dodatnu oplodnju tla. Da biste bili sigurni, s početkom hladnog vremena, možete izolirati grm.

Mahonia mediji "Dobrotvornost". Grožđe Oregona

Mahonia puzanje je poznato od Kanade do Novog Meksika, u Kaliforniji i na sjeveru Sjedinjenih Država. No, puzav grm visok 50 cm nije stekao široku popularnost. Plavo-zeleni matirani listovi zaobljenog oblika imaju karanfile uz rub, u kombinaciji 3-7 komada. Cvjetni kistovi pojavljuju se u svibnju, a plodovi u rujnu. Crne bobice s izrazito niskim okusom slatko-kiselog. Zbog rasta korijena biljke i stjecanja statusa grma. U dekorativne svrhe koriste se sljedeće vrste puzavih magonija:

 • rotundifolia. Izbojci se sastoje od 5 zasebnih letaka;
 • Veliki Crni. Veličine 1,5 puta veće od tradicionalnih bobica. Tretirajte otrovne i opasne.

Smrzavanje ne utječe na biljku. Jednostavno i pažljivo. Transplantacija ne ovisi o dobi grma. Zamjenu tla treba odbaciti tek u kasnu jesen. Ako posadite zimzeleno drvo u gustim skupinama, morate se pridržavati udaljenosti od 1 metra. Posebnu pozornost treba posvetiti tlu. Ne možemo zaboraviti proporcije humusa, šupljine i pijeska, kako bi održali omjer 2: 1: 1. Nahranite se u rano proljeće i prije cvatnje. Tlo se mora stalno osloboditi, jer podmanjena vrsta ne voli pečate. Na glinenim površinama bolje je osigurati drenažu, čiji sloj treba biti oko 20-25 cm.

Za sadnju bolje je odabrati dobro osvijetljeno mjesto ili djelomičnu sjenu. Inače, stopa rasta i ukupni krajolik izgledaju sporo.

Za oprašivanje Magonije preporučuje se uzduž nekoliko grmova. To će pomoći ubrzati prijenos peludi, koji se javlja u presjeci u biljci, i povećat će volumen budućih plodova. Ako nema potrebe za bobicama, to se pravilo može zaobići. Sunčeva svjetlost i humusno tlo stimuliraju intenzivni rast i bujne oblike. Prilikom projektiranja i stvaranja prirodnog dizajna u gradu ili elitnom prigradskom području, izbojci se skraćuju, kao i krunica.

Njega biljaka

Posebni napori i poteškoće ne nastaju kada raste Magonia. Snažan korijenski sustav može dati grmu dovoljnu količinu životinjske vlage i hranjivih tvari. Iskusni vrtlari biraju mjesto koje ne podliježe jakim vjetrovima i izravnim ultraljubičastim zrakama. Biljka voli sunce, ali bolje je odabrati penumbru. Ne samo da je previše suha i tvrda, nego i zemlja u kojoj voda stagnira negativno utječe na grmlje.

Da bi se izbjegli problemi, preporuča se vlažiti tlo 2 puta mjesečno u vrućoj klimi. Jedna Magonija ima oko 12 litara vode. Ako to nije moguće, možete obrisati prašinu od večeri i poprskati lišće.

Moramo se redovito boriti s korovima, popuštati tlo, zagađivati ​​podnožje debla i odvoditi.

Predstavnici obitelji Barberry dobro rastu na slabo kiselom tlu, koje se mora oploditi.

Za hranjivu smjesu trebat će humus - dva dijela, pročišćeni pijesak i travnjak - jedan po jedan. Prikladna mineralna gnojiva. Za 1 m2, 100 grama je dovoljno.

Na kraju jeseni ili s početkom prvog mraza, ne treba zaboraviti na malčiranje, zasićenje tla humusom i posebno sklonište za vrt. Izvorni materijal može poslužiti kao suho otpalo lišće, grane drveća smreke. Zaštitni sloj mora biti najmanje 5 cm.

Bolesti i štetnici

Infekcije i insekti koji utječu na hortikulturne usjeve mogu biti prava katastrofa. Čak i unatoč činjenici da se Mahonia izdvaja svojom izdržljivošću, grmovi prolaze kroz neke gljivične bolesti:

 • pepelnica. U pratnji formacije na lišću, plodovima i izbojcima bjelkasti plak, koji izaziva mikroskopske gljivice i oomycete. Mjesta koja sadrže spore stimuliraju otpuštanje prozirnih kapljica. Ponovna infekcija dovodi do propadanja i smrti biljke. Kod prvih znakova, oštećena područja je potrebno tretirati preparatima bakra ili sprejom 10-12 dana s otopinom sapuna i sode, koloidnim sumporom, fungicidima "Karatan", "Fundazol" i "Topsin M". Ponovite postupak 1 put dnevno.
 • hrđa. Često se razvija na žutici. Gljive, izvori infekcije, obično rastu na nadzemnim dijelovima, neke vrste zimuju u korijenju. Oni prodiru u biljne stanice, klijaju svijetle narančaste, crvene spore. Nose se zrakom. Bolesni grm preporučuje se zasaditi od zdravih, liječiti lijekovima "Abiga-Peak", "Oxyhom", "Bayleton", "Tsineb".
 • fillostiktoz. Karakteriziraju ga sivkasto-bijele točke, tamno smeđe ili ljubičaste granice na lišću. Smanjuje broj cvijeća i bobica. Kao i kod crne točke, iu razdoblju fillosktoze, koristite Ftalan, Captan, Oxy; stagonosporoz. Karakteristična značajka bolesti je neopravdano usporavanje rasta Magonije i prisutnost ovalnih mjesta na lišću. Liječenje se provodi lijekovima sličnim filloskozozi.

Korištenje učinkovitih preventivnih mjera pomoći će da se izbjegne kvarenje vrtnih kultura. Svakog proljeća i uoči hladnog vremena tlo se tretira 3% željeznim sulfatom, hrani fosfor-kalijem i dušikovim gnojivima, prska se 3-5% -tnom otopinom Bordeaux tekućine.

Sadnja i uzgoj

Kako ne bi ozlijedili mladu mladicu ili sačuvali integritet odraslih biljaka, sadnju je najbolje obaviti u rano proljeće, prije nego započne protok soka. Transplantacija za magoniju u bilo kojoj dobi je bezbolna, tako da premjestiti grm na novo mjesto u vrtu ne uzrokuje mnogo problema. Jedini uvjet je topla sezona i izostanak predstojećih mraza. U jesen, većina stabala može uzeti postupak kao bolest. Trebao bi biti oprezan. Razmotrite kako pravilno posaditi i brinuti se o pogonu Magonah:

 • pripremite rupu. Dubina jame trebala bi biti oko 50-60 cm, širina - 3 puta veća od volumena rizoma; voditi brigu o gnojivu. Na dnu stavite otopinu iz kantice humusa, vrtnog tla, pijeska; mladica postavljena okomito, ispravi korijenje; pokriti donji dio grma sa zemljom, nabiti tlo za stabilnost;
 • osigurajte da se razina tla podudara s prethodnom. Odredite procijenjenu ocjenu od ostataka zemlje na vratu korijena. Možete se povući 2-3 cm ispod;
 • organizirati odvodnju u prisutnosti otopljene ili nagomilane kišnice. Prije sadnje, drobljeni kamen ili drobljena opeka nalazi se na dnu rupe. Duljina sloja nije veća od 10 cm, u suprotnom je moguće truljenje korijena;
 • nakon sadnje potrebno je pratiti stanje biljke. Važno je popustiti tlo, ukloniti pečate i pukotine, a po završetku zalijevanja obraditi područje humusom. Uz nedostatak vlage, ponovite manipulacije.

Grupne zasade zahtijevaju poštivanje pravila. Udaljenost između elemenata živice mora biti veća od 1 metra, tako da grmlje ne smetaju jedna drugoj. Ako stabla stoje odvojeno, odabire se proizvoljni interval.

Nudimo četiri načina kako umnožiti Magoniju:

sjemenke

Svaka metoda ima svoje osobine. Na primjer, kupite sjeme u jesen. Tijekom tog razdoblja mogu se sijati na otvorenom tlu. Zemlju treba prethodno otpustiti, iskopati rupice dubine do 2 cm, a ako se sadnja planira u proljeće, sjemenke se stratificiraju. Traje 4 mjeseca na temperaturi od 0-5 ° C. Mlade mlade sadnice moraju biti zaštićeni od jakog sunca. Do jeseni, izbojci se distribuiraju u odvojenim spremnicima, gdje će nastaviti rasti i rasti još godinu dana. Vrt usjevi zasađeni na mjestu zaštite od hladnoće za 2-3 zime u nizu. Za to se koriste smrekove grane, suhe grane i lišće. Prvi cvjetanje počinje nakon 4 godine.

strugotine

Reznice magonije slične su reprodukciji grožđa. Manipulacije se izvode u proljeće. Za odvajanje odabranih dijelova biljaka, koji već imaju više od 6 pupova. Bez prethodne pripreme reznice se sadi odmah u tlo. Poželjno u djelomičnoj sjeni. Neki vrtlari koriste plastične boce za sigurnost sadnica.

Glavna stvar - svakodnevno zalijevanje.

Pojava novih izdanaka ukazuje na to da se grm naviknuo, a korijenski sustav se u potpunosti širi. Tako možete kod kuće sudjelovati u vegetativnoj metodi uzgoja Magonia. Ako je sadnica uzela oba korijena i izdanke, posadit će se na otvorenom tlu. Svakako promatrajte tlo. Ako je potrebno, treba ga olabaviti i zalijevati. Uoči mraza grmlje su prekrivene granama, suhim lišćem i krumpirom. Kada pada snijeg, oko stabla se postavi visoki nanos kako bi ostao topao.

raslojavanje

Najlakši način da povećate sadnju u vrtu - razmnožavanje slojeva. Temelj podjele je uobičajeni kontakt nepokretne grane s tlom, što rezultira stvaranjem korijena. Da biste koristili ovu metodu, morate unaprijed pripremiti rupu, očistiti bijeg od lišća i popraviti ga u tlu.

Od trenutka formiranja neovisnog korijenskog sustava i do odvajanja procesa treba čekati do proljeća.

Povećanje temperature pridonijet će rastu mladog stabla. Sadnicu treba pažljivo odrezati od majke i presaditi na stalno mjesto.

Podjela grma

Metoda podjele magonskog grma rijetka je u vrtlarstvu. Da biste proveli dugotrajan postupak, iskopajte odraslo drvo bez početka prije početka protoka soka, odvojite dio s mladim izbojcima i korijenima, uklonite ga i napunite zemljom. Velika vjerojatnost oštećenja višegodišnje kulture čini ovu metodu nepotkupljenom.

Medicinske primjene

Godine 2009. Odjel za državnu kontrolu lijekova donio je odluku o dodjeli registracijskog broja homeopatskom lijeku pod trgovačkim nazivom tinkturne tvari Magonia je šuplja. Široko se koristi kao certificirani dodatak prehrani premium klase. Kora i rizom grožđa Oregon bogati su taninima, kiselinama, vitaminom C i alkaloidima.

Od posebne važnosti je berberin, koji ima snažan choleretic i antispasmodic učinak.

Tvar je propisana za kronične bolesti dvanaesnika, jetre, čira na želucu, smanjuje manifestacije hepatitisa i kolecistitisa.

U tradicionalnoj medicini, juhe se pripremaju od bobica zasićenih manganom, cinkom, natrijem i bakrom u slučajevima takvih poremećaja probavnih organa kao što su disbakterioza, konstipacija i hemoroidi. Tinkture se učinkovito koriste u borbi protiv dermatoloških problema. Tekući lijekovi uklanjaju osip različitog podrijetla, liječe psorijazu, avitaminozu, herpes, ekcem. Voće u Sjevernoj Americi dodaje se pićima. Sok daje vinu rubinsku crvenu boju.

Mahonia u obliku ljekovitog čaja, koji brzo ublažava umor, pomaže kod prehlade i gripe, ima korisna tonička i antibakterijska svojstva.

Osim toga, redoviti unos biljne tinkture omogućuje oporavak tijela nakon kemoterapije, sprječava razvoj stanica raka, povećava aktivnost koštane srži. Tanin u bujonu je snažan antioksidans, pa se Oregonskom grožđu savjetuje da se koristi za poboljšanje limfnog protoka krvi, normalizaciju cirkulacije, jačanje zidova krvnih žila i sprečavanje tromboze.

Piti od sušenog cvijeća pomaže u prevladavanju gihta. Pripremljena iz čajne žličice suhog sastava i 1,5 šalice kipuće vode. Nakon što se medij ohladi, treba ga ispustiti. Gotov izvarak podijeljen je u tri dijela i uzet oralno ujutro, na ručku i navečer.

Kao potporna terapija za gastrointestinalni trakt i kardiovaskularni sustav, čaj se priprema. Isjeckani korijeni ili kora sipati čašu kipuće vode na parnoj kupelji, dovesti do čir. Nakon 15 minuta, ohladiti, filtrirati kroz gazu i popiti.

Alkoholna tinktura magonije spašava od reume, liječi jetru, bolesti bubrega, obnavlja metabolizam.

Ako uzmete 10 grama suhih grančica ili korijena grma, ulijte 100 grama votke i dajte dobar napitak tjedan dana, nakon mjesec dana možete osjetiti poboljšanja u tijelu. Dnevna stopa - 5-15 kapi.

kontraindikacije

Ne samo korisna ljekovita svojstva, nego i biljka Mahoniya holmolonia ima ozbiljne kontraindikacije.

Strogo je zabranjeno korištenje lijekova i homeopatskih lijekova na temelju grma za trudnice i žene tijekom dojenja, osoba sa žučnim bolestima, kronične bubrežne i jetrene insuficijencije.

Moguće su pojedinačne nepodnošljivosti pojedinih komponenti biljnog materijala i alergijske reakcije.

Primjena u oblikovanju krajolika

Poznavatelji malog zimzelenog grmlja Makhoniya dobro poznati holubolistnaya. Neobične nazubljene lišće, elegantne žute cvatove i tamno plave bobice stvaraju jedinstvenu harmoniju i ugodnu atmosferu u vrtu seoske kuće ili u vrtu.

Nudimo opcije kako se Mahonia koristi u dizajnu krajolika:

 • izgleda privlačno na pozadini kamenih kompozicija;
 • izgleda spektakularno, sam i u kombinaciji s krizantemama, geyhery, dicentrans, četinjača;
 • igra ulogu živice i nalazi se na obodu travnjaka;
 • krasi dio sjene zajedno s papratom, domaćinima, primrozama;
 • na suncu mirno koegzistira s azaleama, kamelijama, rododendronima.

Profesionalni dizajneri su stručnjaci u elegantnim kompozicijama i izvornim krajolicima. Uz pomoć Magonije, vrlo je jednostavno napraviti mali bajkoviti brijeg ili planinu s padajućim slapom.