Sadnja ljiljana

Bonsai

Autor: Veronika Viktorova 12. lipnja 2013. Kategorija: Vrtne biljke

Ljiljani su cvjetovi koji se uglavnom uzgajaju iz lukovica, iako postoji način da se uzgajaju ljiljani iz sjemenki. U ovom slučaju, biljke su manje bolesne, postaju otporne na viruse i štetnike. No, za većinu uzgajivača cvijeća ova metoda će se činiti previše napornom, jer uzgoj ljiljana iz sjemenki zahtijeva ne samo strpljenje, nego i vrijeme. Od sjetve sjemena do cvatnje može potrajati 5-6 godina.

Stoga ćemo govoriti samo o uzgoju ljiljana iz žarulja. I sadnja ljiljana - glavna stvar.

Jedna od glavnih faza u procesu uzgoja ljiljana - njihovo pravilno uklapanje. Iako se ti cvjetovi smatraju manje kapricioznim za izbor mjesta nego, na primjer, tulipani, pogreške u sadnji mogu dovesti do činjenice da ljiljani neće cvjetati ili čak trunuti u žarulji.

Kada se sadnja ljiljana izvodi...

Sadržaj

Poslušajte članak

Sadnja ljiljana i jeseni i proljeća

Glavna stvar koju trebate znati o sadnji ljiljana je da ih ne sadite godinu dana, ili čak dvije. Lukovice tih cvjetova trebaju rasti na jednom mjestu oko 4-5 godina, dobivajući snagu. Stalno godišnje kopanje oslabit će ih, a kao rezultat toga, u prvoj godini nakon sadnje, cvijeće je manje nego u narednim godinama.

Ljiljani mogu biti posađeni u zemlju u jesen, a izravno na početku vegetacije - u proljeće. Na primjer, radije bih to učinio u jesen kako bih postigao ranije cvjetanje. Takve lukovice korijen prije početka mraza.

Osim toga, ako ste kupili sadni materijal ljeti, onda do sljedećeg proljeća može propasti. Lily žarulja isušiti brže od tulipana žarulje, a gubitak vlage ponekad dovodi do činjenice da biljka ne cvjeta. Ako primijetite da je žarulja izgubila elastičnost, odmah je posadite u zemlju.

Jedini razlog zbog kojeg ima smisla saditi žarulju ljiljana u proljeće je promjena mjesta. Na primjer, želite posaditi ljiljan na mjestu koje još uvijek zauzimaju drugo cvijeće, čija se vegetacija završava u listopadu i studenom (na primjer, krizanteme). Ili u slučaju da želite obnoviti tlo na mjestu ispod kreveta ljiljana, dodati gnojivo, ulijte svježu zemlju. Onda je u proljeće poželjno iskopati ovo područje i tek nakon toga zasaditi lukovice ljiljana.

Gdje posaditi ljiljane

Kao što sam već spomenuo, ljiljani moraju rasti na jednom mjestu najmanje 4-5 godina. Tako odmah izabrati trajno zemljište za krevet.

Tlo na mjestu gdje će se zasaditi ljiljani trebaju biti dobro isušeni i slobodni proći vodu kada zalijete, tako da vlaga ne stagnira. Tlo može biti čak pola pjeskovito ili ilovasto - ljiljani ne vole teška tla.

Briga za ljiljane prije sadnje - kako bi se divili prekrasnim, velikim cvijećem, zemlja mora biti plodna, a ne prazna. Tako je nekoliko mjeseci prije sadnje u tlu poželjno napraviti organska ili mineralna gnojiva. Također je poželjno oploditi tlo kada se u proljeće pojave prvi izdanci ljiljana.

Lukovice su zasađene na dubini od oko 20 cm, ali ako su premladi i male veličine, onda bi rupa trebala biti mnogo manja. Dakle, dubina sadnje ovisi o veličini žarulje ljiljana.

Volim saditi ljiljane u grupama od po 3-4 biljke, bez velikih razmaka između njih. Tako se ispostavlja vrlo lijep buket ljiljana pravo na vrt. Ali ne zaboravite da je luk treba rasti, pa čak i uz takvu sadnju jaz bi trebao biti najmanje 10-12 cm.Ako također imaju veliki-flowered raznolikost, bolje je da ih biljka na udaljenosti od 15-18 cm jedni od drugih.

Dubina sadnje žarulja ljiljana ovisi o njihovoj veličini. Velike žarulje trebaju fosu dubine od 15-20 cm, također trebate dodatno napraviti udubinu za korijenje - 10 cm, a niske sorte zasađene su na dubini od 10-12 cm i dodatnih 10 cm za korijenje. Djeca se mogu kapati na dubinu od 4-5 cm.

Kada posadite žarulju ljiljana, pospite je u jame plodne zemlje i poškropite je na vrhu. Tako će luk dobivati ​​mineralna gnojiva za početak razvoja.

Suptilnosti sadnju ljiljana

Kada sadite ljiljane slijedite pravilo visine biljke. Niže sorte ljiljana treba posaditi bliže stazama, a biljke s dugim stabljikama na sredini parcele.

Samo mjesto za ljiljane mora biti sunčano, ali dobro je ako se u najtoplijim danima pojavi sjena - to produljuje vrijeme cvjetanja, jer izravno sunce gori cvijeće.

Ljiljanima se jako sviđa ako su im stabljike zaštićene od žarajućeg sunca na dnu, tako da s njima možete posaditi neke podmnožene cvjetove: tratinčice, ljubičice. Njihovo lišće će zadržati vlagu potrebnu za žarulju.

Također je moguće s pojavom klice pokriti tlo oko ljiljana slojem organske mulch: iglice, suhu travu, tanke komade kore.

Najbolje vrijeme za sadnju ljiljana u otvorenom tlu

Poznato je da se vrtni ljiljani mogu posaditi u cvjetnom vrtu u jesen i proljeće, pa vrtlari obično odabiru vrijeme za sadnju po vlastitom nahođenju, na temelju osobne udobnosti. Postoji li doista razlika kada sadimo ljiljane - na početku sezone ili na kraju? Kako jesenska i proljetna sadnja utječu na biljke?

predgovor

Na internetu postoji vrlo kontradiktorna informacija o tome kada treba zasaditi žarulju ljiljana. Neki izvori tvrde da bi se sadnja trebala odvijati što je prije moguće u proljeće, čim bi se pojavili pogoni biljaka, inače možete lako oštetiti mlade krhke stabljike. U drugim izvorima, preporučljivo je pričekati do početka svibnja kako bi se uklonila mogućnost ponavljanja mraza, jer čak i slabi mrazevi mogu oštetiti cvjetne pupoljke ljiljana i vrhove nježnih izdanaka.

Žarulja ljiljana zasađena u ovom trenutku ima dobar korijenski sustav, potpuno sazrela

U jednom mišljenju, mnogi hortikulturni web resursi konvergiraju: najbolje vrijeme za sadnju ljiljana događa se u jesen - od početka rujna do početka listopada. Korijenski sustav žarulja ljiljana zasađen u ovo vrijeme ima dobar trenutak za razvoj, nakon što je potpuno ojačan, a u proljeće biljke koje rastu u rast će mirno izdržati travanjske hladne pukotine. Ako se odmah nakon sadnje temperatura znatno smanji ili počnu prve mraze, zasađene žarulje treba rano pokriti za zimu.

Što je s prirodom?

Da bismo razumjeli pitanje kada biljke ljiljane, sjetimo se kako ti cvjetovi rastu u njihovom prirodnom okruženju: u poplavnim dijelovima rijeka, na planinskim padinama, na šumskim rubovima. Oni se pojavljuju, u pravilu, na neutralnom tlu s velikim slojem organske tvari, pijeska i drugih dezintegratora tla. Ove se biljke ne razlikuju u zimskoj tvrdoći, a zimi, u prirodnim uvjetima, ljiljani su prekriveni suhom travom, palog lišća i pahuljastim smetnjama. Na isti način, u vrtu, ljiljan bolje podnosi zimu ispod biljnih ostataka prekrivenih snijegom.

S prirodnim ritmom života, do kraja ljeta ljiljan će izblijedjeti, stabljika postaje žuta i umire zajedno s dijelom korijena, a žarulja postaje uspavana. Nakon nekoliko tjedana, razdoblje mirovanja završava, ljiljani ponovno počinju rasti, a masa lukovice se povećava tijekom zime. U proljeće ljiljan daje cvjetnice s prvim toplim danima.

S prirodnim ritmom života do kraja ljetnog cvjetanja ljiljana

Zato je jesen najbolje vrijeme za sadnju ljiljana ili presađivanje. Tijekom razdoblja mirovanja, žarulja ljiljana tolerira uklanjanje iz tla i gubitak korijena bezbolno, a tijekom zime, zasađeni luk ima najbolje vrijeme za korijen, što osigurava obilje cvatnje i dugovječnosti ljiljana. Glavna stvar je ne dopustiti prisutnost klice na žarulje, inače će odmah rasti kada su zasađeni u tlu i da će umrijeti u prvom mraz.

Kada zasaditi ljiljane različitih vrsta

Ako na svojoj parceli odjednom uzgajate nekoliko vrsta ljiljana, trebate znati kada treba zasaditi lukovice svake vrste ljiljana kako bi se najbolje smjestile. Prije svega, preporuča se posaditi bijele ljiljane u jesen, budući da imaju kratak period odmora, a za bijele ljiljane i hibride vrlo je važno imati vremena da se ukorijeni i formiraju snažan korijenski sustav. Bogato cvjetanje bijelih ljiljana uvelike ovisi o tome koliko je biljka uspjela razviti u jesen, i koliko je uspješno uspješno prezimila.

Nakon bijelih ljiljana, možete početi saditi kavkaske vrste

Nakon bijelih ljiljana, možete početi saditi kavkaske vrste, a zatim Sjevernu Ameriku. U proljeće ove sorte ljiljana zasađenih u tlu snažno se ne preporučuju, budući da su već prilično teško narasle u ruskim uvjetima.

Neke jesenske cvjetnice ljiljana, tigarskih i tibetanskih ljiljana, istočnih, tubularnih i azijskih hibrida smiju se saditi u proljeće, što je prije moguće, čim se snijeg otopi i zemlja se zagrije. Ako sadnja kasni, ukorjenjivanje biljaka će se pogoršati.

Prednosti i nedostaci proljetnih sadnica ljiljana

Zašto je proljetna sadnja ljiljana nepoželjna? Vrlo često, žarulje ljiljana zasađenih u proljeće do jeseni dolaze u žalosno stanje zbog činjenice da korijeni koji nisu postali jači kako se ne bi ponašali dobro sa svojom funkcijom, kao posljedica toga, stabljika i cvijeće hrane se na račun same žarulje. Nakon što je u jesen iskopao luk, može se primijetiti da su njegove ljuske postale poput papira, a korijeni potamnjeli i počeli umirati. Naravno, u većini slučajeva, ovaj ishod ovisi o kršenjima tijekom prijevoza žarulja i raznovrsnih ljiljana. Neke žarulje ostaju održive do jeseni, a samo zimovanje rezultira smrću biljke.

Još jedna značajka proljetne sadnje je odsutnost beba na žaruljima, dok se tijekom jeseni sadnja do 10 komada formira na jednoj žarulji. Za one koji uzgajaju ljiljane, ova činjenica je od velike važnosti.

Međutim, proljetna sadnja ljiljana ima svoje prednosti:

 • Možete kupiti različite vrste ljiljana u bilo koje doba godine;
 • lukovice iskopane u jesen dobro se čuvaju u hladnjaku;
 • kod kuće skladištenje žarulja, rizik od njihovog namakanja ili zamrzavanja u zemlji u zimskim mjesecima je isključen;
 • Osigurani su povoljni uvjeti za opstanak ljiljana na novom mjestu.

Određivanje kada je bolje biljke ljiljane, prije svega, biti vođeni sorti i vrste cvijeća. Dakle, jednostavno je besmisleno saditi sjevernoameričke ljiljane u proljeće, ali orijentalni hibridi i drugi ljiljani kasnih cvjetanja, naprotiv, bolje će cvjetati tijekom proljetne sadnje.

Pravila sadnje ljiljana u proljeće u tlu: tajne iskusnih uzgajivača cvijeća

Azijske, orijentalne, cjevaste, dugovječne ljepotice - ljiljani su se zaljubili u vrtlare zbog velikih akcentnih cvjetova svijetle boje i nepretenciozne prirode. Postoji nekoliko mogućnosti za razmnožavanje i uzgoj tih lijepih biljaka, ali detaljnije ćemo razmotriti kako se ljiljani sade u proljeće u zemlju. Nekoliko jednostavnih preporuka - a sada je vaša kuća pokopana u bujnom i mirisnom crveno-crveno-bijelom oblaku.

Što određuje izbor vremena slijetanja?

Postoji nekoliko mišljenja o vremenu sadnje ljiljana u otvorenom tlu. Tradicionalno vrijeme slijetanja je jesen, odnosno prva polovica. To je zbog prirodnog razvojnog ciklusa biljke: nakon cvatnje, postoji razdoblje odmora (samo nekoliko tjedana), nakon čega se aktivira rast žarulje, korijeni kljucaju. Kao rezultat toga, na samom početku proljeća pojavljuje se cvjetni pupoljak zajedno s prvim zrakama proljetnog sunca.

Međutim, ponekad, iz raznih razloga, vrtlari biraju rano proljeće za sadnju. Razlozi mogu biti bilo koji - od jednostavnog nedostatka vremena do uzimanja u obzir obilježja određene sorte. Pretpostavimo da se orijentalni hibridi lijepo razvijaju, a sjevernoameričke sorte jednostavno ne podnose teže uvjete.

Razmotrite prednosti travanjskog slijetanja na otvorenom terenu:

 • žarulje ne moraju biti ukopane u tlo i posebno izolirane, hladnjak je prikladan za skladištenje;
 • dom "zimovanje" isključuje zamrzavanje i oštećenje, jamči potpunu sigurnost;
 • uz dobru pripremu tla i žarulja, biljka ima vremena za razvoj i cvjetanje u vremenu.

Postoje nedostaci koje vrijedi spomenuti. Na primjer, neke sorte nemaju vremena za potpuno razviti korijenski sustav, a biljke postoje samo zbog snage žarulje. Jasno je da ne treba očekivati ​​ni željeni rast niti lijepe cvatove. Još jedna neugodna nijansa je nedostatak beba u "proljetnim" ljiljanima, koji se često koriste za reprodukciju. Usput, kulture zasađene u jesen daju oko 10 zdrave djece.

Tubularne sorte nisu osjetljive na bolesti i otporne su na mraz, pa se preporučuju da rastu čak iu sjevernim regijama

Ako je ljeto kratko i hladno, stručnjaci preporučuju uzdržavanje od proljetne sadnje - ljiljani će vjerojatno cvjetati tek sljedeće godine, u ovom slučaju ih racionalno posadite u listopadu: https://diz-cafe.com/ozelenenie/posadka-lukovichnyx-cvetov- osenyu.html.

Za praktičniju brigu za cvjetnjak, proljetne i jesenske zasade trebalo bi bolje postaviti na različitim mjestima, jer će priprema tla, režim navodnjavanja i dorada biti radikalno drugačiji.

Krajem proljeća, krajem svibnja, kao i početkom ljeta, nije vrijedno saditi ljiljane - biljke slabe i nespremne, sklonije bolestima. Najpogodnije razdoblje za sadnju u srednjoj stazi je kraj travnja.

Proljetna sadnja ljiljana

Ako ste propustili jesensku sezonu ili ste upravo odlučili provesti eksperiment, sjetite se da radovi na proljetnoj sadnji imaju neke razlike. I tlo pod ljiljanima i same biljke zahtijevaju dodatnu preradu.

Imajte na umu: prije sadnje ljiljana, morate odlučiti o njihovom mjestu u vrtu, uzeti u obzir nijanse dizajna stranice. Kako to učiniti ispravno: https://diz-cafe.com/rastenija/lilii-v-landshaftnom-dizajne.html

Izbor i skladištenje sadnog materijala

Lijepi visoki ljiljani mogu se uzgajati samo od lukovica koje nemaju znakove bolesti - trulež, plijesan, mrlje, ljuske, koje se razlikuju u boji ili teksturi. Korijeni bi trebali biti "živi", a ne sušeni, dugi oko 5 cm, a ako se kupi u proljeće, onda je bolje kupiti luk, koji je već dao male klice.

Zdrave lukovice mogu se lako prepoznati po izgledu: pahuljice jednolične bijele ili žute boje nemaju strane dodatke, a korijeni su jaki i elastični, bez mrlja.

Pretpostavimo da ste od jeseni pripremili vlastiti sadni materijal i želite zadržati najbolje kvalitete sve do proljeća. Postavite žarulje na donju policu hladnjaka i redovito provjeravajte njihovo stanje. Možda će neki ići na rast i "pucati" ispred vremena. Klišve moraju biti sačuvane, a lukovice mogu biti posađene u posebne posude ili u običan lončić za cvijeće. Čim se mraz završi, "spavanje" i proklijali uzorci izvode se na otvorenom tlu.

Postoji nekoliko učinkovitih preventivnih mjera za zaštitu sadnog materijala od gljivica i patogenih bakterija. Dezinfekcija lukovica proizvedenih poznatim rješenjima, na primjer:

 • oprati u čistoj vodi, a zatim staviti 25-30 minuta u slabu otopinu mangana - 5-10 g tvari po posudi s vodom;
 • održava se u otopini fungicida "Fundazol" (prema uputama);
 • uklonite oštećene pahuljice, temeljito isperite u 2-3 vode, stavite otopinu karbofosa (1 žlica tvari je dovoljna za kantu vode) - ako se na žarulji uoče tragovi infekcija.

Učinak zaštite će se povećati ako izoliramo gnijezda nakon slijetanja. Najlakše je koristiti plastične limenke ili boce s odrezanim gornjim dijelom. Obrnuti kontejneri igraju ulogu mini-staklenika za mladice.

Nijansa pupoljka nekih sorti izravno ovisi o stupnju osvjetljenja, a u penumbri boja postaje zasićena, svijetla, duboka

Ako trebate transportirati žarulje ili ih držati nekoliko dana "u prekomjernom izlaganju", stavite ih u bilo koji praktični spremnik, pokriven vlažnom mahovinom, rastresitom zemljom, pijeskom ili piljevinom.

Malo savjeta za ljubitelje azijskih hibrida, uzgoj stabljike gomoljastih (nastalih u vrijeme sazrijevanja u aksilima lista). Za skladištenje u zimskim mjesecima stavljaju se u hermetički zatvorene plastične vrećice i stavljaju posude s tresetom koje se postavljaju u zatvorenom prostoru ili u hladnjaku s temperaturom od 1 do 3ºC.

U procesu kupnje, ne zaboravite odrediti vrstu ljiljana - mjesto, vrijeme i uvjeti sadnje, kao i metode njegovanja.

Priprema i obrada tla

Ako u općim terminima karakteriziraju svojstva tla, korisna za uzgoj ljiljana, to bi trebao biti labav, zdrav, alkalna, hidratizirana.

Jedna od mogućnosti za uzgoj ljiljana: mješavina zemljišta sod, treset, riječni pijesak, bora legla u jednakim omjerima. Možete dodati premaz za cvijeće

Da bi se to postiglo, prije sadnje u proljeće, kada se tlo otopilo i postalo relativno meko, provodimo pripremne aktivnosti:

 • iskopavanje gornjeg sloja tla (dubine 35-40 cm);
 • organizirati odvodnju za odljev viška vode;
 • Ako su se ranije na ovom mjestu uzgajale druge vrste biljaka - dodajte svježe tlo ili supstrat;
 • obogaćuju tlo humusnim ili fosforno-kalijevim gnojivima;
 • smanjujemo kiselost na pH 6,5 (kilogram krede ili 200 g drvenog pepela na 1 m3 tla);

Od kiselosti tla ovisi o sjaj cvatnje i odabir biljaka za cvjetnjak. Više o tome pročitajte u materijalu stručnjaka: https://diz-cafe.com/vopros-otvet/uxod-za-sadom/kislotnost-pochvy-na-cvetnike.html

 • povremeno zalijevajte zemlju da bi ostala vlažna.

Kao drenaža može se koristiti sloj šljunka ili riječnih oblutaka. Da bi lukovice postale zdrave, velike i jake, možete dodati nekoliko igala pomiješanih s pijeskom u zemlju. Glavna stvar - bez bioloških gnojiva, osobito gnoj! Vrh stavi sloj treseta, trulih piljevina ili komposta.

Kada sadite ljiljane u otvorenom tlu u travnju, provjerite stanje tla - treba ga odmrznuti, meko i labavo

Mi biramo sunčano mjesto i kopamo plitke jame (do 10 cm), iako mnogo ovisi o izboru sorte. S izuzetkom nekih vrsta, lukovice se obično postavljaju na dubinu jednaku njezinu tri promjera.

Neki vrtlari, kako bi zaštitili izbojke od iznenadnih proljetnih mrazeva, kopaju rupe malo dublje, ali se pridržavaju pravila: lakše tlo, dublje je jama. Tako se usitnjeni usjevi sade na dubinu od 8 do 12 cm (ovisno o veličini lukovice), visoki - od 12 do 20 cm, a ako su korijeni dovoljno jaki, dodajte još 5 cm.

Intervali sadnje, kao i dubina rupa, ovise o sorti. Između nisko rastućih biljaka dovoljno je ostaviti 15-20 cm, visoke i snažne treba odvojiti jedna od druge s razmakom od 25-30 cm.

Razvoj biljaka ovisi o dubini rupa i intervalima između njih: gužva ne utječe na cvijeće, cvjetnjak izgleda neuredno

Pazite da slijetanje ljiljana nije poplavljeno izvorskom vodom. Ako želite da se cvjetovi okrenu prema kući ili stazi, pokušajte ih saditi sjeverno od objekata.

Primarno i naknadno hranjenje

Bez obzira na vrijeme sadnje cvijeća, tlo se mora hraniti mineralnim gnojivima. Odbijte iz kravljeg gnoja, osobito svježe. To negativno utječe na rast žarulja i razvoj biljaka tijekom cvatnje.

Ovisno o tipu tla u proljeće se dodaju sljedeći aditivi:

 • amonijev nitrat (1 tbsp na 1 m3 tla);
 • nitroammofosku (do 50 g po kante vode);
 • drveni jasen.

Prilikom hranjenja tla potrebno je pridržavati se strogog doziranja, jer prekomjerna količina minerala također negativno utječe na razvoj klice. Jedina tvar koju ljubi ljiljani je drveni pepeo. Može se dodati tijekom sezone do 5-6 puta. Pepeo ne samo da stvara alkalno okruženje koje je korisno za cvijeće, nego također štiti od određenih vrsta štetočina i plijesni.

Ponekad, posebice u sjevernim područjima, prije sadnje u otvorenom tlu ljiljani se sade u posude ili lonce za cvijeće - dok se tlo ne otopi

Biljke zasađene u proljeće, pored početnog hranjenja, moraju se oploditi barem još dva puta. Prije formiranja pupova treba natopiti zemlju s otopinom nitrophoska, a nakon razdoblja cvatnje - s otopinom superfosfata (40-50 g po kante vode). Posljednje hranjenje hrani žarulje, pripremajući ih za zimski period.

Istodobno s mineralnim gnojivima sprječavaju bolesti. U svibnju, kada klice postanu malo jače, tlo se zasiti s 1% Bordeaux mješavine. Postupak ponovite nekoliko puta u srpnju, ali prskanjem cijele biljke. Ako primijetite znakove bolesti na biljci, primjerice sivu trulež, nastavite s hranjenjem - žarulje trebaju dodatnu prehranu.

Značajke načina navodnjavanja

Pripremljeno i oplođeno tlo je beskorisno ako se ne promatra pravilno zalijevanje od trenutka kada su lukovice posađene. Prvog dana, tlo treba pažljivo zalijevati, a zatim redovito zalijevati, poštujući dva važna uvjeta:

 • spriječiti stajaću vodu;
 • Nemojte sušiti zemlju.

Svaka povreda povlači za sobom obustavu razvoja, zbog čega se cvjetanje i cijeli proces cvjetanja neće dogoditi u potpunosti. Pravilno zalijevanje pruža najvažniju stvar za cvjetanje usjeva - bujne, zdrave, lijepe cvatove.

To je za duže očuvanje vlage u tlu da su igle ili istrunu piljevina pomiješana u - oni su natopljeni vodom i ne dopuštaju tlu da se osuši. Nije potrebno posijati ljiljane previše debele, tako da se vlaga ravnomjerno raspoređuje u dovoljnim količinama.

Izbor mjesta za sadnju u velikoj mjeri ovisi o mogućnostima dacha, ali pokušajte zadržati biljke u svijetlom, dobro osvijetljenom prostoru ili u svjetlu

Jutarnji i popodnevni sati pogodni su za zalijevanje. Vodu nježno, pokušajte prskati vodu oko korijena. Prskanje na lišću može uzrokovati razvoj bolesti (npr. Botrytis) ili opekline. Kapljice vode su neobične leće koje se koncentriraju na sunčevu svjetlost. U tom smislu, razmotriti takav način navodnjavanja kao kapanje navodnjavanja - voda s određenom frekvencijom dolazi izravno do korijena biljaka, pružajući im strogo određenu količinu vlage.

Što je zastrašujuće? U oblačnim, hladnim vremenskim uvjetima, vlaga pogoduje razvoju smeđe mrlje, au vrućem vremenu, vlažnoj truli i fuzariju.

Zaštita od štetočina i bolesti

Uzmite u obzir opasnosti koje čekaju biljke zasađene u travnju i svibnju.

U ranom proljetnom razdoblju možete se suočiti s takvom smetnjom kao što je bakterijska (mokra) trulež. Ona se manifestira u obliku žućkastih mrlja, pojavljuje se najprije na lišću, a zatim prelazi u stabljike. Tijekom vremena, cijela biljka postaje zaražena, a zahvaćena područja jednostavno odumiru. Da biste se zaštitili od te nesreće, trebali biste smanjiti zalijevanje i ukloniti dušična gnojiva.

Mala, ali svjetlija, crvena mrlja na lišću signalizira još jednu bolest - hrđu. Transportira se pomoću žarulja, pa pažljivo birajte sadni materijal. Zaraženi listovi se postupno suše, pa se odmah uklanjaju. Bordeaux tekućina, neki fungicidi su prikladni za liječenje.

Fitosporin je izvrstan alat za prevenciju i liječenje gljivičnih i bakterijskih bolesti - krasta, crne kože, korijena i sive truleži, palež, hrđa

Pravi bič za ljiljane je botrytis (siva plijesan). Inficirana biljka je pokrivena brzim mrljama koje se brzo šire. Uzroci pojave mogu biti različiti, ali najčešći su preplavljivanje i nagle promjene temperature. Da bi se izbjegla plijesan, često je potrebno otpustiti tlo i tretirati biljke tvarima koje sadrže bakar.

Ako se vrhovi klice počnu žutiti - pojavila se trulež korijena. Živi samo na korijenima žarulja. Morat ćemo izvaditi biljku, ukloniti bolesne dijelove i dezinficirati.

Ne samo da bolest može naškoditi ljiljanima, nego i štetnim predstavnicima faune: tripsa, lisnih uši, buba buba, grubs i puževa, grinja pauka. Stvoren je niz kemikalija kako bi ih se uništilo, na primjer, Inta-Vir. Insekticidi se ne mogu nositi s kukcem Piskunom, pa ga uklonite samo ručno. Na sličan način, oni obično uništavaju jarko narančastu ljusku ljiljana.

Ljiljanovi muhe, tripsi, lisne uši, ličinke kukaca krježe se kemijskim preparatima „Thunder“, „Povotoks“, „Mukhoed“, „Pochin“, „Medvetoks“, „Grizli“.

Bulbous ponekad izložen invazije miševa. Osim konvencionalnih mrežastih ograda za zaštitu od glodavaca, koristite i sadnju visibaba, narcisa ili jesenjih šafrana.

Pogreške pri uzgoju ljiljana

Neke pogreške povezane s proljetnom sadnjom ljiljana i daljnjom brigom o cvjetnom vrtu, prepune su smrti biljaka, pa ih pokušajte izbjeći na prvom mjestu:

 • Sadnja lukovica u nizinskom području. To je kritična poplavna zona, što znači da će ljiljani osjetljivi na preplitanje u takvoj zoni jednostavno umrijeti.
 • Povreda načina navodnjavanja. Dugo razdoblje suše, poput preplavljivanja, opasno je za cvijeće. Vodite rjeđe, ali u izobilju.
 • Stajnjak za gnojivo. Prijeti cjelovitim kompleksom bolesti. Umjesto divizma koristite humus ili kompost tipa "Bogatyr".
 • Pregrijavanje tla. Izravne zrake sunca i topline oštećuju biljke. Izlaz - sadnja u djelomičnoj sjeni i malčiranje sa suhom travom ili piljevinom.

Kao što možete vidjeti, pravila sadnje i brige za ljiljane su jednostavna, a za dobar rezultat važno je samo jedno - pravilnost. Ne očekujte u prvoj godini proljetnih zasada obilnog cvjetanja, ali sljedeće godine ljepota i pompost cvjetnjaka će nadmašiti sve vaše nade.

I na kraju - još nekoliko savjeta o videozapisu:

Sadnja ljiljana u otvorenom tlu u proljeće

Većina domaćih vrtlara brzo odlučuje koje cvijeće posadi na mjestu. Ljiljani su među popularnim biljkama koje privlače pažnju svojim delikatnim i atraktivnim izgledom. Osim toga, njihova kultivacija ne daje veliki problem vlasnicima, jer se tijekom godina koje je ova biljka uzgajala u našoj zemlji, mnogi uspjeli uvjeriti da je ona nepretenciozna.

Očekujući lijepu cvjetnicu ljiljana u proljeće, morat ćete riješiti mnogo pitanja. I, iznad svega, moraju ovoj biljci pružiti pravu skrb.

Lily: Vrsta vrsta

Lily je jedan od zanimljivih predstavnika obitelji obitelji Lille, koja se uzgaja kao višegodišnja biljka. U procesu rasta, on formira ravnu visoku stabljiku, ukrašenu malim sjajnim lišćem. Različiti oblici razlikuju se u cvjetovima ljiljana, koji mogu biti čašasti, u obliku lijevka, u obliku zvijezde ili zvonolika. Značajka biljke je prisutnost 6 izduženih latica i istog broja prašnika.

Ako se odnosite na naziv biljke, može se prevesti kao "potpuno bijelo". Međutim, iskusni vrtlari znaju da ljiljan danas može imati široku paletu nijansi: žutu, narančastu, crvenu, lila, ljubičastu, ružičastu. Od posebnog interesa vrtlari pokazuju sorte kombinirane boje. U takvim se biljkama podzemni korijenski sustav i jedan luk formiraju. Štoviše, potonji daje biljci esencijalne hranjive tvari i istovremeno igra ulogu reproduktivnog organa.

Odabir mjesta za sadnju proljetnih ljiljana u tlu

Prije nego što se ukrcate na sadnju ljiljana na stalno mjesto, odlučite se na mjestu gdje ćete ga uzgajati. Cvijeće se najbolje osjeća u dobro osvijetljenim prostorima, zaštićeno od vjetra.

Nakon što riješite taj problem, počinju pripremati teren: za to je potrebno iskopati zemljište i ukloniti ostatke korijena drugih biljaka. Kao jedna od mogućnosti, sadnja ljiljana može se obaviti na cvjetnom gredicu, gdje već postoje druge cvjetnice. Ne utječe na rast i cvjetanje ljiljana. Ali i ovdje je potrebno obratiti pažnju na „susjede“, među kojima će ljiljan rasti. Ne bi trebali biti previsoki, jer će u protivnom ljiljan od njih dobiti sjenu. Imajući ovo na umu, nije preporučljivo birati uzgoj ovog usjeva i mjesta pod drvećem i grmljem.

Kada saditi ljiljane?

Svaki početnik vrtlar zna da su biljke posađene u proljeće. Ovo pravilo može se voditi prilikom odabira vremena za sadnju ljiljana. Iako se mogu posaditi usred jeseni, sve ovisi o osobnim preferencijama uzgajivača.

Ako niste u žurbi, najbolje je planirati sadnju cvijeća u jesen. U ovo doba godine, vrijeme je relativno toplo i postoji dovoljna količina vlage u tlu, tako da je biljka opskrbljena optimalnim uvjetima za ukorjenjivanje. U takvim uvjetima povećava se vjerojatnost usađivanja ove kulture. Dakle, u južnim dijelovima naše zemlje, ovo cvijeće je najbolje posaditi u listopadu.

No imajte na umu da su mnoge sorte namijenjene za proljetnu sadnju. Stoga se prije donošenja konačne odluke upoznajte s karakteristikama odabrane sorte.

Priprema tla za ljiljane

Sadnju i brigu na otvorenom polju za cvijeće treba provoditi u skladu s pravilima, ali u mnogim aspektima krajnji rezultat ovisi o tome gdje je odlučeno zasaditi lukovice ljiljana.

Ne preporučuje se sadnja ljiljana u suhim područjima. Zbog toga je potrebno odabrati mjesto gdje postoji tlo koje dobro prolazi kroz vlagu. Među sortama ljiljana postoje mnogi koji se osjećaju ugodno na plodnim tlima, koje karakterizira visoka propusnost vlage. Međutim, posljednjih godina uzgajivači su uspjeli dobiti nove sorte koje mogu dobro rasti na suhim i močvarnim područjima. Ipak, ne preporučuje se uzgoj tih cvjetova na teškim ilovastim tlima i slanim močvarama.

Bez obzira na vrstu tla koju ste odabrali za sadnju žarulja ljiljana, imajte na umu da će se u svakom slučaju morati hraniti.

 • U tu svrhu možete koristiti tresetna gnojiva, humus ili istrunuti kompost po stopi od jedne posude po 1 kvadrat. m.;
 • Ako ste odabrali mjesto gdje prevladavaju pjeskovite nečistoće, zatim za povećanje plodnosti tla, možete primijeniti fosforno-kalijeva gnojiva po stopi od 100 grama po kvadratnom metru. m.

Prilikom sadnje potrebno je obratiti pozornost na razinu kiselosti tla: optimalna je ako ima alkalnu ili slabo kiselinsku reakciju. Ovo cvijeće će se osjećati loše u predefiniranom okruženju. Da biste uklonili ovaj nedostatak, potrebno je dodati drveni jasen, vapnenac ili kredu na tlo po stopi od 200-300 grama po 1 kvadratnom metru. m.

Sadnja ljiljana u otvorenom tlu

Za vrijeme proljetne sadnje ljiljana vrlo je važno odabrati najprikladniji trenutak. Preporučuje se planirati ovaj događaj kada prođe posljednji val mraza, ali vrijeme je relativno toplo i nema suše. Uzmite u obzir osobitosti svoje regije, jer je u svakoj od njih najbolje zasaditi žarulju ljiljana u tlu pod svojim uvjetima.

Priprema za slijetanje

Priprema lukovice ljiljana zahtijeva sljedeće operacije:

 • Prije svega, potrebno je razvrstati žarulje, odbaciti sadni materijal s znakovima oštećenja;
 • nakon što dobijete primjerene primjerke, morate ukloniti cvjetne ljuske od njih;
 • Dalje, žarulje treba oprati u otopini kalijevog permanganata ili temelj.

Također je jednako važno ispravno odrediti dubinu luka. Da biste to učinili, morate se usredotočiti na vrstu tla u kojem ćete ga posaditi:

 • kada se sadi u teškom tlu, mali luk se zakopava 5-6 cm, a veliki - 13-16 cm;
 • ako se sadnja provodi u rastresitom tlu, dubina žarulja u tlu treba biti 2-4 cm viša nego u prethodnom slučaju.

Na kraju svih operacija sadnje lilija provesti hranjenje, koristeći organska i mineralna gnojiva. Tijekom jeseni sadnje žarulja svakako ćete morati pružiti zaštitno sklonište za sloj suhog lišća, a na vrhu ispuniti slojem zemlje. Tako ćete pomoći cvijeću bolje izdržati zimu bez oštećenja.

Načela skrbi

Odlučujući čimbenik koji određuje razvoj ljiljana u otvorenom tlu jest održavanje tla u mokrom stanju. Stoga je tijekom njege pri određivanju vremena za zalijevanje potrebno usredotočiti se na stanje tla. Tijekom suše navodnjavanje treba provoditi češće, a tijekom oborina mogu se potpuno eliminirati. Najučinkovitije zalijevanje biljaka "pod korijenom". No, metoda površinskog navodnjavanja se ne preporuča koristiti, jer to može utjecati na vaše cvijeće. Mnogi vrtlari često kombiniraju zalijevanje s gnojidbom.

U prvoj godini života nakon sadnje, izdanci ljiljana zahtijevaju posebnu pozornost, budući da su i dalje slabi. Za stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj potrebno je odrezati sve pupoljke. Cvatnja u pravilu zahtijeva veliku snagu iz biljke, a ako mladi mladići izgube sve zaliha hranjivih tvari tijekom ljetne sezone, postoji veliki rizik da neće preživjeti zimu. Međutim, ako zimska hladnoća ne šteti klice, onda ćete drugu i sljedeću godinu zasigurno čekati na bujno cvjetanje ljiljana.

U četvrtoj godini cvatnja često postaje manje zasićena. To se može objasniti kao signal da kulturi nedostaju hranjive tvari. Biljke koje rastu na mjestu pet godina, možete početi razmnožavati i presaditi na novo mjesto.

zaključak

Među domaćim vrtlarima teško je pronaći takve koji ne bi čuli za ljiljane. Ovi nevjerojatno nježni cvjetovi svojim izgledom privlače mnoge vrtlare, tako da nema ničeg čudnog u činjenici da se ove biljke često mogu naći na parcelama. Ljiljani se uzgajaju, uključujući i zbog jednostavnosti tih cvjetova. A za to, čak i ne morate imati posebne vještine da biste dobili šarene gredice tih biljaka.

Sve što je potrebno od vrtlara je upoznati se s agrotehnikom uzgoja tih ukrasnih biljaka i točno slijediti sva pravila. Za bilo kojeg vrtlara, važno je znati kada treba posaditi ovo cvijeće u zemlju, jer to ovisi o tome koliko brzo se mogu smiriti i početi cvasti.

Sadnja ljiljana u jesen u otvorenom tlu: kada, gdje i kako saditi žarulje

Ljiljan proljeća otvara nam čarobni svijet ljepote i nježnosti. Ali da bi lijep cvijet bio ugodan u toplim godinama, mora imati sve što je potrebno za rast i razvoj čak i na jesen. Svaki aktivni i misleći vrtlar mora smjelo uvesti u praksu sadnju ljiljana u jesen na otvorenom. Prednosti takvog događaja u jesen, tajne izbora žarulja, obilježja sadnje ljiljana s klice, kao i mnoge druge zamršenosti uzgoja i brige za ljiljane na otvorenom polju, reći ćemo u našem članku ispod.

Kada zasaditi ljiljane u jesen: u kojem mjesecu i je li moguće s izdancima

Optimalno vrijeme sadnje ljiljana u otvorenom tlu u jesen, naravno, izravno ovisi o klimatskim zonama u kojima živite io vremenskim uvjetima sezone. Ukratko, morate posebno obratiti pozornost na to koliko vremena ostaje do početka stabilnog hladnog vremena, budući da je prosječno 2-4 tjedna dovoljno za ukorjenjivanje sijalice.

Dakle, u srednjoj stazi (moskovska regija) ljiljani su zasađeni u prvom jesenskom mjesecu, odnosno cijelom rujnu. Na jugu se slijetanje može odgoditi do listopada, ali u Sibiru i na Uralu trebalo bi ga rano iskrcati, to jest krajem kolovoza i početkom rujna.

Usput! Glavna prednost jesenske sadnje ljiljana je da će prije mraza imati vremena dobro razviti korijenski sustav i cvatu sljedeće godine, dok će se u proljeće zasaditi samo u sezoni.

Kako odabrati lilije za sadnju

Nije za svakoga tajna da mnogo, ako ne i sve, ovisi o sadnom materijalu, stoga vrijedi ozbiljnu pozornost na izbor žarulja ljiljana. I na što treba obratiti posebnu pozornost:

 • Optimalna veličina (promjer) je najmanje 3-4 cm.
 • Žarulja mora biti gusta na dodir, ako je previše mekana i troma, onda se ova kopija ne bi trebala uzeti.
 • Na žarulji ne smije biti sumnjivih mrlja ili plijesni. Ako ih nema mnogo, onda je u redu, jer je gotovo nemoguće pronaći savršene žarulje.
 • Pažljivo (ako je moguće) pregledati podnožje žarulje, ne bi se trebalo oštetiti, a korijeni - u normalnom stanju (ne trule).
 • Nedostatak klice.

Značajke sadnje ljiljana s klice: vrijeme

Naravno, na kraju ljeta - početka jeseni ne bi trebalo biti nikakvih klice u ljiljanu, oni bi trebali i dalje spavati. Ako su, onda, najvjerojatnije, takav luk ima period odmora, na primjer, moguće je da je dugo skladišten na niskim temperaturama ili da je došlo do nekih drugih poremećaja u procesu i razdoblja njegovog kopanja i skladištenja.

Možete posaditi takve žarulje (s izdancima) u jesen, ali s nastupom hladnog vremena ova će mladica zasigurno umrijeti, a sljedeće godine, naravno, nitko neće procvjetati. U pravilu, "re-ill", biljka će i dalje cvjetati, ali u sljedećoj sezoni, to jest, za dvije godine. Međutim, postoje iznimke (na primjer, ako je posađeno vrlo rano (na kraju ljeta - u kolovozu), može procvjetati ove jeseni).

Savjet! Neki vrtlari preporučuju izbijanje, odnosno uvrtanje klice prije sadnje, tako da biljka ne troši snagu na prisiljavanje stabljike, već ih preusmjerava na ukorjenjivanje.

Ako odlučite posaditi ljiljan s izdankom u jesen (koji je uklonjen), onda je bolje to učiniti malo ranije, jer takva žarulja treba više vremena da se skrasi (podupre korijene) i "ojača" na novom mjestu.

Usput! Ili možete posaditi žarulje s klicama najprije u svom domu u loncu, gdje će cvasti, a onda u proljeće zajedno s grupom zemlje presaditi u vrt.

Video: sadnja ljiljana u jesen s izdanak

Kako posaditi ljiljane u jesen u otvorenom tlu

U međuvremenu, nema sumnje u potrebu točnog izbora mjesta i pripreme potrebnog tla.

Odabir mjesta

Mjesto za sadnju ljiljana, odnosno zasađivanje na suncu ili djelomičnu sjenu treba odabrati ovisno o njihovom vidljivom i sortnom porijeklu:

 • La hibridi, cjevasti i azijski - najsunčanija područja su prikladna ili vrlo lagana.
 • Istočna i ožujka vagona - ne bi se trebali saditi na otvorenim površinama i pokupiti mjesta za njih u svjetlu penumbre.

Vi bi također trebali uzeti u obzir činjenicu da je mjesto za uzgoj ljiljana ne bi trebalo biti previše ispran, ali zrak u njemu ne bi trebao stagnirati, svjetlo skice će samo imati koristi.

Potrebno tlo: kako popuniti rupu za slijetanje

Poput bilo kojeg gomoljastog cvijeća, ljiljani zahtijevaju labavo dobro isušenu zemlju. Težak neće raditi, jer će u glavi luk jednostavno trunuti, au previše svjetlosti (jedan pijesak) stalno će nedostajati vlage i prehrane. Da bi se poboljšala struktura tla, tlo na predviđenom mjestu za slijetanje treba iskopati na bajunetu lopata, a treset treba uvesti ako je tlo pjeskovito. Ako je tlo glina, dodajte pijesak tresetu.

Važno je! Ljiljani slabo rastu na kiselom tlu, za uspješnu kultivaciju trebaju točno neutralno tlo. Za deoksidaciju tla treba upotrijebiti jedan od posebnih dezoksidanata, primjerice dolomitno brašno ili drveni pepeo.

To će biti sasvim u redu ako oplodite - ispunite rupu za iskrcavanje s istrunutim kompostom. Ali ako želite koristiti istrunuo gnojivo, onda ga treba temeljito izmiješati s običnim zemljištem, tako da korijenje ne izgori.

Usput! Sada je počeo biti popularan posebne košare za sadnju žarulja.

Priprema i obrada lukovica

Prije sadnje žarulja ljiljana u otvorenom tlu, odrežite sve korijene koji nisu u najboljem stanju (sve udubljeni, tromi, suhi i crni). Oni nemaju nikakvu vrijednost, a kada se žarulja ukorijeni, ona će dati nove korijene. Međutim, ako su korijeni dobro očuvani, oni su „svježi“, onda ih nije potrebno dodirivati, iako je moguće prigovoriti 3-5 centimetara tako da je prikladnije saditi. Također se isplati riješiti zamračenih ili starih vaga.

Nadalje se preporučuje obrada žarulja u jednoj od otopina za dezinfekciju (zaštita od gljivičnih oboljenja), primjerice u kalijevom permanganatu ili posebnom pripravku-zaštitniku - "Maxim Dachnik" ili "Fundazol". Vrijeme jetkanja - oko 20-30 minuta.

Izravno slijetanje

Korak-po-korak upute za sadnju ljiljana u otvorenom tlu u jesen:

 1. Odlučite na mjestu slijetanja.
 2. Napravite rupu za slijetanje.
 3. Pripremite luk.
 4. Stavite malo hranjivog tla na dno rupe za sadnju, zatim sloj pijeska (drenaža, zaštita od namakanja), kao i po želji i mogućnost pepela (gnojivo potašije).
 5. Lagano pritisnite žarulju u pijesak, dok ispravljajte svoje korijene, tako da su usmjereni u različitim smjerovima. Neki vrtlari preporučaju sadnju ljiljana zajedno u pješčanu košulju, odnosno punjenje cijele žarulje pijeskom.
 6. Dubina sadnje ljiljana - 3 visina luka (ako je veličina žarulje - 4 cm, a zatim dubina sadnje - 12 cm). Samo stavite jednu na drugu i vizualno ili s ravnilom ocijenite visinu koja je rezultat.
 7. Optimalna udaljenost između ljiljana ljiljana - 20-30 centimetara.
 8. Pokrijte plodnim tlom.
 9. Svakako ulijte mnogo.
 10. Nekako odaberite mjesto za slijetanje, kako ne biste slučajno zaboravili da će ovdje ljiljani rasti. I još bolje - pojati zimi. Ako su zime bez snijega i grube, onda se to mora učiniti jednostavno nužno.

Video: Liljani u jesenskoj sadnji

Značajke sadnje bebe ljiljani u jesen

Ne morate brinuti o ljiljanima u proljeće, ako obratite pozornost na suptilnosti zasađivanja svoje djece u jesen.

Video: kako posaditi bebe ljiljane u jesen

Kako se brinuti za ljiljane: pravila uzgoja na otvorenom polju

Ne može se reći da se briga o ljiljanima na otvorenom polju nekako posebno razlikovala od uzgoja drugih cvjetova luka, ali neke nijanse su još uvijek vrijedne poznavanja i pamćenja.

zalijevanje

Obilno, ali ne i često navodnjavanje ljiljana potrebno je samo tijekom razdoblja cvatnje i suhog vrućeg vremena. U proljeće ljiljani imaju dovoljno prirodne vlage. Na kraju cvatnje nakon nekog vremena, zalijevanje se potpuno zaustavlja.

Važno je! Vodenim ljiljanima treba samo korijen. Nema posipanja lišća i cvijeća.

Odijevanje

Ljiljani vrlo dobro reagiraju na doradu tijekom cijele vegetacije. Nahrani ove gomoljaste, u pravilu, prema takvoj standardnoj shemi:

 • U rano proljeće, dušična gnojiva, na primjer, amonijev nitrat, zelena gnojiva koriste se za ubrzavanje klijanja stabljike i povećanje zelene mase.
 • Na kraju travnja-svibnja (neposredno prije razdoblja buđenja), možete koristiti složeno gnojivo, koje se sastoji od dušika, fosfora i kalija, na primjer, nitroammofos.
 • U ljeto, neposredno prije cvatnje (tijekom pupi), za više u izobilju i bujnom cvatnjom, biljka se hrani kalijevim gnojivima, na primjer, koristeći kalijev sulfat ili tekuću otopinu drvenog pepela. Ili bilo koje posebno gnojivo za pupljenje i cvjetanje.
 • Završna obrada (nakon cvatnje - tako da žarulje dobiju snagu) izrađena je od fosfatnog gnojiva, primjerice superfosfata.

Njega tijekom cvatnje

Formiranje sjemena uzima veliku količinu hranjivih tvari i energije cvijeća, tako da ako želite da ljiljan cvjeta još duže, trebali biste odrezati prašnike i pužke. Štoviše, na taj način, ljiljan će moći koncentrirati sve svoje sile na formiranje korijena i žarulja kćeri, što znači da ga možete bolje umnožiti.

Važno je! Svakih 3-5 godina, poželjno je podijeliti (razmnožavati) i presaditi ljiljane, jer u to vrijeme gnijezdo raste snažno i cvijeće se počinje smanjivati.

Njega nakon cvatnje: obrezivanje i sklonište za zimu

Obratite pozornost! Sve o njezi ljiljana u jesen i pripremi za zimu (sklonište, obrezivanje) možete naučiti iz ovog članka.

Da bi cvjećar bio dobar, a ljiljani nisu patili, nemojte dopustiti da se tako ozbiljan i odgovoran događaj održi kao što je sadnja divnog cvijeta u jesen. A onda su nadahnjujuća ljepota i ugodna aroma zajamčeni.

Video: sve što trebate znati o sadnji, njezi i uzgoju ljiljana

Kako saditi sjemenke Sjemenke ljiljana: sadnju i njegu, kako i kada presaditi?

Ljiljan - višegodišnji cvijet koji raste na jednom mjestu najmanje pet godina.

U tom smislu posebnu pozornost treba posvetiti odabiru mjesta za sadnju i razvoj tla, slijedeći sve preporuke iskusnih uzgajivača cvijeća. Kada i kako saditi ljiljane, pogledat ćemo ovaj članak u detalje.

Kako odabrati mjesto?

Lily je biljka koja voli svjetlost, pa se ne preporučuje sadnja na sjenovitom mjestu.

Ako sadite ovaj cvijet ispod drveća ili na parceli koja je u sjeni zgrada više od pola dana, ne možete čekati lijepu cvatnju.

Prilikom odabira mjesta morate obratiti pozornost na tlo. Ne možete staviti ljiljan na vlažnom mjestu, jer će žarulje početi trunuti.

Posebno budite oprezni da mjesto gdje se zasadi ljiljan ne bude preplavljeno vodom u proljeće.

Tlo za sadnju mora biti labavo i što je više moguće disati. Prije sadnje mjesto mora biti dobro iskopati i napraviti humus, treset i mineralna gnojiva u zemlju.

Kada je najbolje presaditi ljiljane?

Kada saditi ljiljane? Biljni ljiljani mogu biti u jesen i proljeće.

U isto vrijeme, proljetna sadnja ljiljana ima i pluse i minuse. Pozitivno je da žarulje ne zamrznu tijekom zime.

Proljetna sadnja promovira opstanak cvijeća i stvaranje snažnih korijena.

Istodobno, nedostatak proljetne sadnje je neblagovremena pojava klice iz kupljenih uzoraka. To se događa zato što se prilikom prodaje žarulja izvlače iz hladnih skladišta, a jednom u vrućini brzo izniknu.

Ali ne uvijek se mogu posaditi u ovo vrijeme u zemlju, jer vrijeme ne dopušta. U isto vrijeme, žarulje trebaju biti u tlu dok klice ne budu iznad 10-15 cm.

Proljetna sadnja je također nepovoljna u vrućem i suhom vremenu. Žarulja u takvim uvjetima može osušiti i ne dati izdanak.

Jesenja sadnja je najprikladnija za cvijet. Proizvodimo ga krajem rujna. Prije početka mraza, luk ima vremena da se ukorijeni, a zimski period za njega prolazi sigurno. U proljeće, čim se ugrije toplo vrijeme, pojavljuju se klice s tla, a ljiljan počinje razvijati i pripremati se za cvatnju.

Nažalost, jesenska sadnja ima jedan značajan nedostatak - oskudnost ponude. Prodaja žarulja prodavača počinje u proljeće. Do jeseni je ponekad nemoguće spasiti kupljene žarulje.

Tehnologija slijetanja

Kako ispravno posaditi ljiljane? Za sadnju ljiljana pripremiti rupe, oko 30-40 cm u dubinu.

Na dnu stavite sloj šljunka, zatim sloj pijeska, pospite ga na vrh malim slojem zemlje.

Između ostalih, bunari se trebaju nalaziti na udaljenosti od 25-30 cm.

Prije sadnje žarulje se tretiraju otopinom kalijevog permanganata, zatim fungicidom. Na dnu jame nalazi se luk, ispravljajući korijene njegovog promjera.

Dubina slijetanja ovisi o veličini uzorka. Obično je orijentirana na visinu žarulje, a visina tla iznad njega bi trebala biti veća od tri puta.

Sadnja je prekrivena slojem tla, što čini neku vrstu humka, a odozgo ih malčiraju tresetom, humusom ili malim iglicama.

Sadnja sadnica i njega

Razmislite o sadnji ljiljana s sjemenkama.

Sjetva sjemena proizvedena u veljači ili početkom ožujka u mješavini listne zemlje i pijeska. Vrtna zemlja također će se uklopiti s dodatkom humusa, treseta i pijeska.

Prije sadnje, sjemenke ljiljana treba dezinficirati s 2% -tnom koncentracijom otopine vodikovog peroksida.

Iskusnim uzgajivačima se savjetuje da natapaju sjeme u 0,04% otopini cinkovog sulfata. To će ubrzati nastanak izdanaka i zaštititi ih od bakterija.

Ulijte sloj supstrata u ravnu posudu i zakopajte sjeme u njoj za 0,5 cm. Navlažite sve iz spreja i pokrijte prozirnim filmom ili staklom.

Klijavanje treba provoditi na temperaturi od 20-25 stupnjeva na svijetlom mjestu. Nakon što se klice pojave, sklonište treba ukloniti, a temperaturu treba smanjiti na 15-18 stupnjeva nekoliko dana - to će spriječiti izdizanje klice.

Nakon pojave lišća, biljke zaronju u zasebne posude. Oni se mogu presaditi na otvoreno zemljište početkom lipnja, kada je prošla opasnost od mraza.

Pravila presađivanja ljiljana

Na jednom mjestu ljiljani mogu rasti najmanje 4-5 godina, a zatim ih treba presaditi.

Zapravo se taj proces naziva "transplantacijom" samo uvjetno. Možete ih ponovno zasaditi na istom mjestu nakon određenih manipulacija.

Potrebno je izvršiti transplantaciju zbog činjenice da roditeljska lukovica, počevši od 4. godine, oblikuje bebe oko sebe. Kao rezultat toga, gnijezdo raste.

Ako ne iskopate ili raširite previše zarasla gnijezda, cvjetanje ljiljana će usporiti i onda se potpuno zaustaviti.

Bolje je presaditi ljiljane u jesen, kada dolazi period mirovanja. Važno je to učiniti prije početka prvog mraza kako bi transplantirane žarulje imale dovoljno vremena da se ukorene. Ako je jesen previše topla, bolje je malo sačekati s procesom kako transplantirani uzorci ne bi počeli rasti.

Pri presađivanju žarulja je uklonjena s tla, djeca su odvojena. Zatim se pere u otopini karbofosa oko 15 do 20 minuta.

Iskopajte žarulju s velikom pažnjom. Svaka šteta će rezultirati njezinom smrću.

Nakon obrade, lukovice treba osušiti u hladu i orezati za 9-10 cm.Ako sadite ljiljane na istom mjestu gdje su rasli ranije, tlo treba pažljivo iskopati, dodati mu humus i superfosfat.

Nakon sadnje tlo se ne zalijeva. Ako se radi o kišnom vremenu, mjesto slijetanja mora biti zaštićeno filmom od kiše.

Usklađenost s ovim jednostavnim pravilima sadnje i presađivanja ljiljana pomoći će vam da uzgajate prekrasno cvijeće koje će biti pravi ukras na mjestu.

Detaljne informacije i savjete iskusnih vrtlara o svim metodama reprodukcije ljiljana možete pronaći na našoj web stranici: Reprodukcija ljiljana.

Korisni videozapis

Pogledajte video o transplantaciji ljiljana: