Clivia kućna briga uzgajaju znamenja i praznovjerja

Stabla

Clivia je jedna od najneobičnijih sobnih biljaka, koja uz dobru brigu može zadovoljiti uzgajivača svojim nevjerojatnim cvijećem ne samo u proljeće ili ljeto, već iu zimskoj sezoni.

Cvijet je član obitelji Amaryllis. Njegovo je stanište suptropska zona Južne Afrike. Biljka ima samo tri vrste, ostatak vrsta dobivenih hibridizacijom.

Sadržaj

Opće informacije

Kultura ima duge, mesnate lisnate ploče koje tvore lažnu stabljiku, iz čijih se središta pojavljuje cvjetna stabljika s pupoljcima koji se pretvaraju u prekrasne zvonaste cvjetove, okupljene u jedno uredno kišobransko cvasti.

Međutim, da bi se uzgojila lijepa i zdrava biljka, trebalo bi uložiti napore koji će biti nagrađeni bogatim cvjetanjem i izvanrednom dekorativnošću.

Clivia je tip fotografija i naslova

Clivia Cinnabar (miniat, naranča) - je najčešći tip biljke. Latinski naziv kulture je proglašen clivia miniata. U mirovanju gotovo sve biljne vrste izgledaju isto. Kultura doseže visinu od 70 centimetara i ima pojas istaknutih tamno zelenih listnih ploča.

Cvatovi biljke su veliki, crvenkasto-narančasti. Vrijeme cvatnje pada na razdoblje od veljače do ožujka. Do 20 cvatova može biti smješteno na jednom korijenu. Upravo je taj cvijet postao temelj za razvoj novih vrsta klivija.

Bijela Clivia - biljka doseže visinu od 70 centimetara. Ima duge, mesnate tamnozelene lisnate ploče tipa pojasa. Na elastičnoj, visokoj peteljci cvjeta do 20 prekrasnih cvjetova bijele boje, u obliku zvona. Kultura cvjeta rano proljeće.

Žuta Clivia - kultura ima velike, kišobranske cvjetove žute nijanse s nježnom aromom. Oni cvatu na dugoj stabljici koja se pojavljuje tijekom vegetacije. Vrijeme cvatnje pada usred proljeća. U visini biljka doseže 70 centimetara i ima bogate zelene lišće.

Clivia Noble - sorta uzgojena 1828. godine u Europi. U prirodi biljka raste u Africi i doseže visinu do 30 centimetara. Listne ploče su sabljaste, sužene na krajevima, dugo tamnozelene. Peduncle doseže duljinu od 50 centimetara. Oblikuje do 60 uvenulih cjevastih cvjetova crvene ili žuto-narančaste boje. Vrijeme cvatnje je u drugoj polovici zime.

Clivia Nobilis

Kultura duljine od 30 do 50 centimetara. U divljini raste u provinciji Cape. Ploče listova su duge, tamno zelene sa suženim krajem. Peduncle je gusta, elastična, nije velika, blijedo crvene cvatove, skupljeni u kišobran raste na njemu. Kultura cvjeta u drugoj polovici zime.

Clivia Gardena - biljka koju je otkrio Robert Garden, prvi je otkrio kliku u gradu Quasalu. Uzgoj kulture u sjenovitim podnožjima. Njegova visina doseže 50 centimetara, a duljina svijetlozelenih, xiphoidalnih listnih ploča do 90 centimetara. Pupoljci se pojavljuju na visokoj peteljki i cvatu, pretvaraju se u crveno-narančaste cvjetove u obliku zvona. Vrijeme cvatnje je u jesen ili na početku zime.

Clivia The Beautiful - minijaturna je biljka koja doseže visinu do 30 centimetara. Listne ploče su tamnozelene, u obliku mača sa šiljatim rubom. Peduncus debeli i dugi, može sadržavati do 60 cjevastih narančastih cvjetova srednje veličine. Ova vrsta clivia cvjeta u drugoj polovici zime.

Citrin Clivia - ova sorta uzgajana je 1899. godine. Visina kulture dostiže 60 centimetara. Ima dugi pojas s istaknutim lisnim pločama bogate zelene boje. Cvjetovi kremaste žute boje s ugodnom aromom nalaze se na dugom peteljku. Vrijeme cvatnje biljke traje od veljače do ožujka.

Clivia Stem

Ova biljna sorta otkrivena je 1943. godine u Južnoj Africi. Kultura je prilično velika, ima neobičan stabljiku, formiranu od donjih osušenih listnih ploča. Stabljika ima sustav korijena zraka, a pojas je istaknut, tamno zelen, glatka, duga lišća. Cvatovi viseći, zvonasto crveno-narančaste boje. Biljka cvjeta u proljeće ili ljeto, ali ima slučajeva kada cvate u jesen.

Clivia Amazing - ova sorta otkrivena je 2002. godine u Južnoj Africi. Biljka doseže visinu od 60 centimetara i ima neobičnu pločastu pločastu pločicu tamno zelene boje s bijelom prugom u sredini i kestenjastu bazu. Cvat kulture je srednje, opušten, zvonasto narančasto-crvene nijanse.

Clivia Variegatnaya - Južna Afrika je rodno mjesto biljke. Uzgaja kulturu na 50 centimetara u dužinu. Posjeduje pojas istaknutih, glatko tamnozelenih listova s ​​bijelom prugom u sredini. Na visokoj peteljci nalaze se crveno-narančaste cvjetove zvonastog tipa. Vrijeme cvatnje biljke pada krajem proljeća-ranog ljeta.

Clivia Snažna - biljka dostiže visinu od 180 centimetara i ima duge, u obliku mača lišća sa šiljastim krajem tamno zelene nijanse. Cvatovi su prosječni, zvonastog oblika, tvoreći kišobran. Cvjeta kultura usred zime.

Clivia se brine kod kuće

Kako ne bi uništila biljku i ne bi je iscrpila, Clivia bi trebala osigurati uvjete zimovanja s hladnom mikroklimom. Dakle, moguće je ne samo dati kulturi odmor, već i omogućiti žarulji da formira stabljiku cvijeća. Tijekom cvatnje, biljka bi trebala stvoriti povoljne uvjete, točnije, održavati temperaturni režim u području od +17 do +20. Nakon cvatnje, kultura se nužno mora poslati na "dosimu".

Ljeti je najbolje izvaditi izrez na ulici. Od svibnja do sredine kolovoza, u vrtnim uvjetima, postat će jači i rasti još više. Međutim, kultura bi trebala biti smještena u sjeni, jer od izravne sunčeve svjetlosti opekline ostaju na lišću. Sredinom kolovoza, kada noći počinju hladiti, biljka se mora dovesti u kuću.

U ljetnoj sezoni u sobi s biljkom temperatura ne smije prelaziti 25 stupnjeva. Zimi, Clivia bi trebala biti cool. U jesen, cvijet treba premjestiti na svijetlo mjesto s temperaturom od 14 do 17 stupnjeva.

Biljka voli svijetlu raspršenu rasvjetu, ali izravna sunčeva svjetlost ne udara oštricu. Zbog toga bi se trebao nalaziti u zapadnom, istočnom ili sjeverozapadnom prozoru. Kultura boje može se koristiti mrežastim materijalom.

Biljka nema posebne preferencije u vlažnosti zraka. Jedina stvar koju treba učiniti je prskanje cvijeća ljeti, ujutro i navečer.

Posmatrajući sve ove zahtjeve, možete uzgajati prekrasnu biljku s dekorativnim svojstvima i svijetle jedinstvene cvasti koje će vas oduševiti cvatnjom ne samo u proljeće, već iu zimskoj sezoni.

Zefirantes je također član obitelji Amaryllis. Njegujte pažljivo kod kuće bez puno muke, ako se pridržavate pravila uzgoja. Sve potrebne preporuke možete pronaći u ovom članku.

Zalijevanje clivia

Biljka treba umjereno zalijevanje. Ako postoji višak vlage, to će dovesti do propadanja korijenskog sustava i smrti kulture. Za zalijevanje treba koristiti samo odvojenu i toplu vodu.

Potrebno je vlažiti tlo samo kada je njegov gornji sloj potpuno suh. Nakon pašnjaka i dok se svi cvatovi ne otvore do kraja, tekućini treba dodati malo više. Nakon cvatnje treba smanjiti zalijevanje.

Tijekom zimovanja, navodnjavanje treba provoditi jednom mjesečno kako bi se spriječilo isušivanje ploča. Zimi morate pažljivo pratiti lišće. Ako su požutjeli i počeli se sušiti, to znači da clivia nema vlage. Ljeti, cvijet treba prskati dva puta dnevno, a jednom tjedno obrišite lisnate ploče vlažnom spužvom.

Tlo za clivia

Bageri za biljke mogu se pripremiti samostalno. Da biste to učinili, morate uzeti treset i list zemlje u jednakim udjelima i miješati ih s malom količinom grubih, riječnih pijeska. Prije sadnje cvijet treba voditi brigu o drenažnom sloju, čineći ga iz male gline.

Po želji, uzgajivač može kupiti supstrat posebno za gomoljaste usjeve. Ali prije sadnje, još uvijek je potrebno miješati s vrtom i šumskim tlom u istim omjerima.

Clivia presaditi kod kuće

Transplantaciju treba provoditi samo ako je potrebno, jer ako je tijekom postupka oštećen korijenski sustav, biljka može umrijeti. Izuzetak su mlade biljke koje treba presaditi jednom godišnje tijekom prve tri godine života.

Kultura treba presaditi ako korijeni počnu ispadati iz drenažnih rupa ili je tlo tako jako okrenuto da se ne uklapaju u spremnike.

Transplantaciju treba provoditi zajedno s Odborom. Novi lonac treba biti malo veći od prethodnog i mora imati drenažni sloj i rupe za protok vode.

Klivije koje su već navršile više od deset godina ne mogu se uopće presađivati, mijenjajući samo gornji sloj tla u novi.

Clivia lonac

Kapacitet za kulturu sadnje trebao bi biti oko 3 centimetra širi od prethodnog. Biljka bi trebala biti u njoj malo bliže, tako da možete povećati vrijeme cvatnje klivije.

Kada sadimo cvijet u velikoj posudi, kultura neće cvjetati sve dok korijenski sustav ne zauzme cijeli kapacitet.

Prilikom odabira lonca za biljku, morate se pobrinuti da u njoj postoje drenažne rupe, uz pomoć kojih će zrak doći do usjeva, a višak vlage će se iscrpiti, što će vam omogućiti da izbjegnete truljenje korijenskog sustava.

Clivia gnojivo

Feed biljka treba biti samo tijekom vegetacije, koja traje od ranog proljeća do kraja ljeta. Oplodnja se treba provoditi jednom mjesečno.

Možete koristiti kompleksno organsko gnojivo “Ideal” ili koristiti mineralno gnojivo za razrjeđivanje kalijevog nitrata, ureje i superfosfata u istim omjerima. Dodaci dušiku moraju biti svedeni na minimum, inače će biljka imati luksuzno lišće, ali cvjetanje se neće pojaviti.

Kalijevo gnojivo treba primijeniti jednom u zimskoj sezoni, kada biljka ima šiljak cvijeća. Od početka jeseni do početka proljeća gnojivo se ne može oploditi.

Clivia Blossom

Razlika među cliviom od drugih biljaka je cvjetanje zimi. Biljka baca peteljku u vremenskom intervalu od siječnja do ožujka, na kojem se formiraju pupoljci, koji se vremenom pretvaraju u cvatove u obliku zvona. Na jednoj kulturi mogu biti od deset do šezdeset komada.

Nakon pojave pupoljka, cvijet se ne može pomicati s jednog mjesta na drugo, inače će jednostavno pasti. Često je boja nijanse crvena ili crveno-narančasta, rjeđe se nalaze žuti i bijeli cvjetovi. Clivia cvjeta tijekom cijelog mjeseca. Vrijeme odmora u kulturi dolazi ili usred zime, ili početkom proljeća.

Obrezivanje clivie

Postupak za obrezivanje biljke, ili bolje rečeno, njegov peteljka, provodi se odmah nakon cvatnje, izreže ga u bazi.

Međutim, ako cvjećar želi dobiti sjeme kulture, šiljak bi trebao biti sačuvan dok ne sazriju. Također, kako bi se sačuvala dekorativnost, možete obrezati vrhove ploča lišća u slučaju njihovog žutila.

Priprema Clivia za zimu

U zimi, biljku treba držati u hladnoj prostoriji, zalijevati je samo jednom mjesečno dok se površinski sloj tla suši. Morate također osigurati da temperatura ne padne ispod +12, inače će kultura umrijeti. Optimalni temperaturni režim smatrat će se pokazateljima od + 14 do +17.

Kada se pojavi papučica, temperatura bi se trebala podići na 20 stupnjeva. Nakon cvatnje mora se ponovno smanjiti na +17 i održavati u ovom načinu rada sve do proljeća.

Clivia uzgaja djecu

Najčešći način razmnožavanja je uzgoj cvijeta uz pomoć djece, koja se formiraju pored majčinih biljaka.

Za sadnju izbojaka na mjestu stalnog rasta potrebno ih je vrlo pažljivo iskopati i odvojiti kako se ne bi oštetio korijenski sustav odrasle biljke. Na izbojcima treba biti najmanje četiri letka.

Clivia sjemena kod kuće

Također je moguće propagirati kliivu metodom sjemena. Međutim, u ovom slučaju treba napomenuti da će mlada biljka početi cvjetati tek nekoliko godina kasnije. Sjemenski materijal može se dobiti samo iz biljaka starih više od osam godina. Da bi sjeme klijalo, moraju se saditi odmah nakon sklapanja.

Za sjetvu biljke treba pripremiti tlo mješavinu i sipati u posudu s drenažnim rupama. Zatim se sjeme raspoređuje po tlu i nježno ih stisne u tlo u smjesu, nakon čega se prska zemlju sa sprej bocom, a zatim prekrije polietilenom.

Pripremljeni spremnik se uklanja u svijetlom i toplom mjestu, s vremena na vrijeme uklanjanjem filma i prozračivanjem sjemena, te ako je potrebno, vlaži. Klijav će se pojaviti za mjesec dana. Kada se mlade biljke malo ukorijene, mogu se presaditi u odvojene spremnike za daljnji rast.

Bolesti i štetnici

Clivia je osjetljiva na napade štetočina i neke bolesti, koje su često uzrokovane nepravilnom njegom cvijeća.

Od štetnih kukaca, kultura je oštećena mlatilicama i brašnama. Oba ova štetnika hrane se sokom listnih ploča i mogu dovesti do njihove smrti, a potom i do smrti biljke. Možete se boriti protiv njih tako što ćete tretirati cvijet s Aktara koja odbija insekte.

Od bolesti do biljke, trulež korijena i truleži lukovice mogu oštetiti biljku. Uz ove bolesti gljivične etiologije, listne ploče postaju smeđe i suše. Ako ne pomognete biljci u početnoj fazi, onda će umrijeti.

Za zaustavljanje bolesti, cvijet se mora izvaditi iz lonca, odrezati oštećene korijene, isprati ih toplom vodom s Fitosporinom, obraditi dijelove ugljenom i presaditi u novo tlo i posudu.

Problemi s rastom clivie

Pri rastu ovog jedinstvenog cvijeta mogu se pojaviti sljedeći problemi:

 • Kratka peduncula - ova situacija može nastati kao posljedica niskog stupnja vlažnosti ili preniske temperature.
 • Spori rast - sličan problem nastaje zbog izloženosti štetočinama ili nedostatka sunčeve svjetlosti.
 • Žuti ton listova - listovi mogu požutjeti kao posljedica opeklina, nepravilnog zalijevanja, nedostatka hranjivih tvari ili nakon transplantacije.
 • Nedostatak cvatnje - ako je biljka prestala cvjetati, bilo je moguće da razdoblje odmora nije promatrano, nije bilo dovoljno svjetla, ili je temperatura bila previsoka, što je dovelo do sličnih posljedica.
 • Sušenje lišća - često sušenje lisnih ploča nastaje kao posljedica prekomjernog vlaženja tla.

Uklanjanjem svih nedostataka u njezi biljke, cvjećar će mu moći vratiti svoju nekadašnju ljepotu i zdrav, dekorativni izgled.

Clivia znamenja i praznovjerja

Postoje mnoga uvjerenja o toj živoj egzotičnoj kulturi u koju vjeruju mnogi uzgajivači cvijeća. Također, Clivia zauzima svoje mjesto u istočnoj filozofiji Feng Shuija.

Budući da je biljka otrovna, ona oko sebe stvara čvrstu mističnu auru i neku tajanstvenost.

Znakovi o ovom cvijetu uključuju:

 • Kliuviyu se ne može staviti u spavaću sobu, jer će bračni odnos razdora i svađe učiniti Osim toga, snažna energija cvijeta može utjecati na snove i uzrokovati nesanicu.
 • Biljka je idealna opcija za uređenje dnevnog boravka i ureda. U ovim prostorima pozitivno će utjecati na okoliš i eliminirati negativne. I ako stavite nekoliko novčića u njezin lonac, privući će bogatstvo u kuću i poboljšati obiteljsku dobrobit.
 • Ako je cvijet prestao cvjetati ili je iznenada presušio, onda je to vrlo uznemirujući znak, nagovještaj troškova, negativnih promjena i nematerijalnih gubitaka.

Uz pravilnu brigu o biljci, vlasnik klivije možda neće brinuti da će se u njegovom životu dogoditi bilo kakve negativne promjene, sve će biti upravo suprotno. U kući će doći bogatstvo, radost i obiteljsko blagostanje, a ne svatko sanja o tome?

Clivia Feng Shui

Prema drevnoj orijentalnoj filozofiji, cvijet treba uzgajati na južnoj strani kuće. Clivia može neutralizirati negativnu energiju. To je pravi pronalazak za putnike, može potaknuti vlasnika na nova otkrića, postignuća i profitabilne projekte.

Budući da je biljka pod znakom sunca, ona je u stanju uskladiti energiju u kući i uravnotežiti energetska polja svih živih u njoj.

Kultura blagotvorno utječe na životnu snagu i ton vlasnika, pa će se osjećati puno energije i spremna za nove izazove. Cvijet donosi radost i ljubav kući i spreman je podijeliti svoje svjetlo i pozitivnu energiju s drugima.

zaključak

Clivia se smatra otrovnom biljkom. Promatrajući jednostavne sigurnosne tehnike, vlasnik će ne samo održavati svoje zdravlje, nego će moći godinama uživati ​​u jedinstvenim egzotičnim bojama ove kulture.

Osobitosti brige o cinabaritnoj cinabariti kod kuće

Svaki ljubitelj zatvorenih biljaka koji vidi šarene, jarke, plamteće cvjetove Clivia cloney cvijeća želi tako čudo uzgajati kod kuće. U ovom članku detaljno ću objasniti kako se taj mali san može ispuniti i koja pravila za njegu cimeta treba slijediti kod kuće.

Cimet clivia, zimzelena višegodišnja biljka, pripada obitelji Amaryllis, prirodno raste na zapadnoj obali Južne Afrike. Drugo ime Clivia - Kaffir Lily.

Lijepo je ne samo cvijeće clivia, već i lišće, zahvaljujući kojem biljka zadržava dekorativni izgled tijekom cijele godine.

Astrolozi vjeruju da Clivia blagotvorno djeluje na osobe rođene pod znakom Strelca. To im daje optimizam, čini ih živahnima i štite od negativnosti.

Ali u Cliviji postoji jedan minus - njegov sok je otrovan ljudima i životinjama. Clivia cvjetanje može uzrokovati tipične alergične ljude. Ako u kući ima male djece i četveronožnih kućnih ljubimaca, potrebno je staviti lonac za biljke na mjesto koje je njima nedostupno ili ga uopće ne pokrenuti.

Opis biljke

Clivia nema stabljiku, rizom je kratak i mesnat, kožast, tamno zelen, listovi čarobnjaka isprepleteni su u podnožju, kao pletenica, to se jasno vidi na fotografiji. Listovi mogu doseći duljinu od 45-74 cm, a širinu - 5,5-8 cm.

Jedna biljka može imati jednu ili više peteljki, duljine 20-40 cm, na krajevima kojih se pojavljuju cvjetovi umbellat, uključujući od 12 do 30 zvonastih cvjetova promjera 15-20 cm.

Cvijeće se obično pojavljuje u rano proljeće. U odrasloj dobi, uz izvrsnu njegu, clivia može cvjetati dva puta godišnje.

Boja cvijeća ovisi o sorti ciniabina. Klasična boja je svijetlo narančasta sa žutim bazama latica i žutim prašnicima. Uz pomoć selekcije dobivene su clivia sorte cinabare s bijelom, kremastom, žutom i kombiniranom bojom latica.

Po završetku cvatnje, ako je umjetno oprašivanje napravljeno, clivia formira velike plodove u obliku crvenog bobica, punjene sjemenkama. Kada plodovi puknu, oni ispuštaju sjemenke s sadnicama korijena.

Upozorenje! ! ! Svi dijelovi biljke su otrovni. Prilikom rada s njim, potrebno je pridržavati se mjera opreza, kako bi se spriječilo prodiranje soka na sluznicu.

Držite biljku dalje od djece i životinja. Alergičarima se ne preporuča uzgoj klavije u svom domu.

Sok biljke u slučaju slučajnog pada može uzrokovati bol, povraćanje, paralizu. Potrebno je odmah ispirati želudac i pozvati hitnu pomoć.

Uvjeti uzgoja

Kako će se promatrati uvjeti preporučeni za uzgoj clivia cliniic, njegov dekorativni izgled i visokokvalitetno cvjetanje uvelike će ovisiti.

Odabir mjesta

Sjeverne prozorske klupčice neće odgovarati ovoj biljci koja voli svjetlo i voli toplinu. Najbolje od svega će se osjećati na zapadnoj i istočnoj strani. I ne smijemo zaboraviti na djecu i životinje, lonac s ovom biljkom treba smjestiti na mjesto koje im nije dostupno.

rasvjeta

Clivia se dobro osjeća na umjereno osvijetljenoj prozorskoj dasci. Ako su prozori okrenuti prema južnoj strani, tada je potrebno stvoriti zasjenjenje u podnevnom razdoblju, inače će biljka izgorjeti od vrućih sunčevih zraka. Nedovoljna količina svjetla dovodi do činjenice da biljka ne cvjeta. Stoga se ne preporučuje stavljanje lonaca s kravama na sjeverne prozore.

temperatura

Tijekom aktivne vegetacije clivia zahtijeva temperaturu od +20 - +25 stupnjeva. Kada biljka uđe u razdoblje mirovanja, otprilike u listopadu i studenom, temperatura okoline treba biti +13 - +15 stupnjeva. Ljeti je dopušteno premjestiti lonac s klikom na otvoreni balkon ili ložu, sve dok se tamo nalazi penumbra.

vlažnost

To je ravnodušno prema vlažnosti klivije, bilo koji, samo ne previše sušeni zrak će učiniti. U higijenske svrhe, prašnjavi listovi se brišu spužvom natopljenom vodom. Ako je zrak suv, potrebno je prskati oko biljke, sprječavajući pad kapljica vode na lišće i cvijeće.

tlo

Smjesa tla za clivia može se kupiti u trgovini ili napraviti vlastitu. Da biste to učinili, uzeti u jednakim dijelovima lista i SOD zemljišta, humus i riječni pijesak. Možete primijeniti drugačiji sastav - 2 dijela soda, te jedan dio treseta i komposta s dodatkom perlita ili velikog riječnog pijeska.

Odabir pota

Iz lonca ovisi intenzitet rasta i cvjetanje clivia. Iznenađujuće, ovaj cvijet preferira rasti u skučenim loncima, inače prestaje cvjetati. Jednom u 2-3 godine cleviyu mora biti presađen. Lonac je svaki put odabran malo veći, po mogućnosti od gline.

presađivanje

Siguran znak da je vrijeme za presađivanje biljke - ako su korijeni izašli. Clivia ima prilično nježne korijene i stoga je vrlo pažljivo presađuje, nastojeći ih ne oštetiti. Često je biljka jednostavno prevrnuta u novi lonac zajedno sa zemljanim grumenjem. Ako su korijeni slomljeni, oni su u prahu s aktivnim ugljenom u prahu.

Ponekad, ako je biljka već odrasla, to košta zamjenom gornjeg sloja mješavine tla debljinom od 5 cm.

Cvijet je presađen u oplođeno tlo, a za to dodajte 2 g koštanog brašna i mineralnog kompleksa do 1 litre supstrata tla u novu smjesu tla.

Kliku koju iz trgovine stavljate u pripremljenu posudu s mješavinom zemlje i drenažnim slojem na dnu. Mlade biljke sadi se svake proljeće prve tri godine. Važna točka u presađivanju je ostaviti bazalni vrat u razini tla kako bi se spriječilo truljenje donjeg lišća.

Uopće nije teško brinuti se za cvilie, čak će i početnik vrtlar podnijeti taj zadatak. Ako slijedite jednostavne preporuke, biljka će vam dati lijepu i dugu cvatnju, a ako malo pokušate, možete dobiti ponovno cvjetanje.

zalijevanje

Izlio kliviyu tek nakon sušenja gornjeg sloja tla. Vlaženje uzrokuje truljenje korijena. Znak prekomjerne vlage - porumene vrhove lišća. Zalijevanje se vrši mekom vodom, ako je voda tvrda, kuha se i hladi do sobne temperature.

Kada je lanac u razdoblju odmora, navodnjavanje treba prestati. Kad se pojave cvjetne strelice, one rastu 10-15 cm, posuda se prenosi na toplije mjesto, a zalijevanje se nastavlja.

Odijevanje

Od prve godine života, cijepanje se provodi 1 put u 2 tjedna, izmjenjujući organska i mineralna gnojiva od proljeća do kraja ljeta. Gnojiva se primjenjuju po stopi od 2 g po 1 litri vode. Ne možete pretjerati s dušikovim gnojivima - cvjetanje ne može doći.

reprodukcija

Cinvabar clivia se razmnožava na dva načina - sjemenskim i vegetativnim.

Proces reprodukcije sjemena je dug i naporan, a sastoji se od sljedećih koraka:

 • Oni proizvode umjetno oprašivanje, zbog čega se plodovi formiraju s unutarnjim sjemenkama. Plodovi dozrijevaju i pucaju, već proklijala sjemena, spremna za sadnju, iz njih se izlijeva. Sjemenke možete kupiti u trgovini.
 • Sjeme se sije u smjesu pijeska i treseta, u posebnim spremnicima na dubinu od 1 cm i na udaljenosti od 2 cm.
 • Nakon 1,5 mjeseca pojavljuju se sadnice, ako postoji jedan letak, sadnice se mogu presaditi u odvojene šalice. Svake godine biljke se presađuju u velike posude.
 • Samo u četvrtoj godini možemo očekivati ​​cvjetanje klivije.

Vegetativna metoda je jednostavnija i ne tako duga da se češće koristi za širenje klivije:

 • Pri presađivanju clivia može se vidjeti formirana potomstvo. Ako već imaju po 4 lista, onda ih treba pažljivo odvojiti od glavne biljke i presaditi u male pripremljene posude.
 • Tla bi trebala biti umjereno vlažna, tako da mlade sadnice ne trunu. Temperaturu zraka u prostoriji treba održavati u rasponu od +16 do +18 stupnjeva.
 • Nakon ukorjenjivanja potomaka, moraju se presaditi u posude s posebnom smjesom tla.

Bolesti i štetnici

Od štetočina na dekolte može napasti lisne uši, skarabeja i brašnasto žbunje. Za borbu protiv njih listovi se peru sapunastom vodom i prskaju se insekticidima, primjerice otopinom Actellic (2 ml na 1 l vode).

Prečesto zalijevanje djeluje na gljivične bolesti sive plijesni, a određuje ih smeđe mrlje na lišću. U početnim fazama bolesti, Bordeaux tekući tretman, Topaz ili Champion će vam pomoći. Ako je proces otišao daleko, onda će čaša i vitriol pomoći.

“Afričko čudo” - cinnabar clavia (miniat): kućna njega i fotografija

Cinvabar clivia je ukrasna biljka s jarko narančastocrvenim cvjetovima.

Gosti iz udaljene Južnoafričke Republike aklimatizirali su se u srednjim geografskim širinama, stekli popularnost među biljnim dizajnerima i uzgajivačima amatera.

Clivia miniata: kućna njega

Cvijet je prilično hirovit, ali zbog visokih dekorativnih svojstava, mnogi ljubitelji svijetle boje imaju tendenciju da ga stvore kako bi stvorili spektakularan dekor. Dugo (do 60 cm), široko (do 6 cm) lišće i pupoljci bogate narančaste boje osvježavaju prostor.

Clivia miniata će ukrasiti vaš dom i ured. Poznavanje pravila brige za dekolte, plus malo strpljenja, i biljka s crveno-narančastim laticama oduševit će sočne nijanse pupoljaka na dugom peteljku.

Mogu li ostati kod kuće?

Biljka tolerira temperaturu i vlagu, što je tradicionalno za srednje zemljopisne širine.

Ljeti egzotični cvijet dobro raste na otvorenom, definitivno na malo zasjenjenom mjestu.

Postavite lonac uzimajući u obzir hirove egzotičnog cvijeta, a tijekom razdoblja cvatnje soba će biti ukrašena svijetle suncem od crveno-narančastih pupoljaka.

Nema posebnih zahtjeva za Clivium vlažnost zraka: u toplom vremenu dovoljno je tretirati duga lišća vlažnom krpom ili spužvom.

temperatura

"Afričko čudo" s narančasto-crvenim pupoljcima ne podnosi toplinu. Prije kupnje dekorativnog elementa za uređenje sobe, razmislite možete li stvoriti optimalne uvjete za rast, cvjetanje clivia “cinabarit”.

zahtjevi:

 • Proljeće-ljeto - termometar se ne smije uzdizati iznad +25 C.
 • Tijekom oslobađanja cvjetne strelice, pazite da temperatura u prostoriji bude u optimalnom rasponu: ne više od +20 C.
 • Listopad je ovdje? Vrijeme je da premjestimo cijev u sobu u kojoj neće biti više od 12-14 stupnjeva.

rasvjeta

Razmotrite nijanse prilikom postavljanja pota:

 • svijetla, naravno, difuzna rasvjeta - plus, izravni sunčevi zraci - minus;
 • optimalno postavljanje - u blizini istočnog ili zapadnog prozora;
 • kada postavljate lonac za cvijeće na južnoj strani, svakako stvorite nijansu.

Izbjegavajte sjevernu stranu: nedostatak svjetla utječe na rast Miniaty clivia, kvalitetu i trajanje cvjetanja. Ponekad se pupoljci uopće ne pojavljuju.

Slijetanje kako presaditi

Pažljivo izvodite manipulacije, manje uznemiravajte cvijet. Nepravilno presađivanje često uništava svijetli ukras sobe.

propisi:

 • Presadite mlade mladice svake godine, pomičite narančastu klivije u drugu posudu svake dvije ili tri godine;
 • mesnati korijeni negativno reagiraju na transplantaciju;
 • u slučaju oštećenja, truljenja korijena biljaka, posuti ih pepelom ili smrvljenim ugljenom.

Korisni savjeti:

 • odaberite mali lonac: ograničeni prostor osigurat će redovito, dugotrajno cvjetanje Clivie;
 • Kada se sadi u prostranom loncu, snaga mini klivije bit će usmjerena na stvaranje jakih rizoma. Uz pogrešan izbor lonca savršenog cvijeća nećete čekati.

tlo

Sastav naranče clivia tla ne nameće posebne zahtjeve:

 • pripremiti mješavinu pijeska, lišća i korijena (proporcije 1: 2: 6);
 • lagano tlo s slabo kiselom reakcijom idealno je okruženje za rast dekorativnog cvijeta.

Pomoć! Dobra drenaža na dnu lonca je važna za održavanje optimalne vlažnosti tla.

đubrivo

Gnojidba cinvina clivia (mini-clivia) proizvodi se u proljeće i ljeto.

Učinkovito djeluje na tekuće organske organe, potrebna su mineralna gnojiva.

Svaka dva tjedna izmjenjujte organske i sintetske tvari.

Budite sigurni da hranite tlo kada bacate cvijetnu strelicu.

zalijevanje

“Afrička ljepota” ne tolerira preplavljivanje. Napunite biljku mekom destiliranom vodom na sobnoj temperaturi.

Kako djelovati:

 • Od početka listopada do kraja studenog (ili do prosinca, ako je starost cinvarne klivije dostigla dvije do tri godine), navodnjavanje nije potrebno. Nastavite vlažnost tla ako biljka ispusti lišće;
 • tijekom cvatnje pobrinite se da se zemljana soba lagano suši između zalijevanja;
 • voda je stagnirala u tavi - naškodila egzotičnoj biljci.

cvatući

Značajke:

 • Veljača - svibanj. Clavaria clivia proizvodi dugi (do 50 cm) peteljku;
 • strelica je okrunjena rozetom sa spektakularnim bojama (najčešće od 10 do 20 komada);
 • pupoljci u obliku lijevka imaju duljinu dužine 2–3 cm, latice do 5 cm;
 • svijetli pupoljci bogate, crveno-narančaste boje, žuta usta.

Savjet:

 • nakon otpuštanja strelice, pažljivo prenesite cvijet na toplije mjesto;
 • Pobrinite se da oplodite zemlju, dajte joj malo vode;
 • „Uznemirite“ narančastu cijepnicu kad je šiljak cvijeća narastao ne manje od 10-15 cm.

Uzmite u obzir:

 • iskusni uzgajivači preporučuju da se lonac premjesti češće tijekom formiranja pupova;
 • kada prenosite lonac s cvijetom na novo mjesto, svakako stavite narančastu kliku tako da zadržite prethodni smjer rasta.

Vrijeme odmora

Bez ove faze, ne postižite obilno cvjetanje. Optimalno vrijeme za “odmor” ovisi o dobi: za malu djecu - 2 mjeseca (listopad - studeni), za odrasle - do kraja prosinca.

Upute za njegu:

 • Svakako premjestite narančastu cijev na hladno mjesto. Uvjerite se da se zrak ne zagrijava iznad +14 C, ali ispod 12 stupnjeva također je nepoželjan: biljka će oslabiti;
 • rijetko zalijevanje, ako lišće počne padati, dodajte malo vode;
 • odmor traje 2-3 mjeseca;
 • nakon tog razdoblja, donesite cinabarnu „iz hibernacije“: osigurajte 18-20 stupnjeva topline;
 • Istodobno s promjenom temperature vratite prethodnu rasvjetu: dovoljnu razinu svjetlosti bez izravnih zraka.

Cinnabar Clivia cvijet na slici ispod:

reprodukcija

sjeme

Značajke:

 • plodovi dozrijevaju deveti - deseti mjesec nakon oprašivanja;
 • Od studenog do travnja, prikupiti sjeme Clivia naranče, sijati u mješavini istih dijelova trke i pijeska. Tresu pola manje;
 • mjesec i pol kasnije se pojavljuju izdanci;
 • presaditi mladu biljku u malu posudu nakon pojave prvog lista. Tlo: treset, pijesak i humus - po 1 dio, travnjak - 2 dijela;
 • kako cvijet raste, povećajte veličinu lonca na 9-10 cm u drugoj godini, na 12–13 cm u trećoj;
 • nakon šest mjeseci, listovi su već 4 ili 5, u drugoj godini dodaju se još tri - četiri para širokih, dugih listova;
 • treće godine u jesen za 2 mjeseca, osigurajte odmor, pravu temperaturu, vlažnost: ako su uvjeti ispunjeni, trećina sadnica će prvi put procvjetati.

vegetativan

preporuke:

 • kod kuće, koristite "djecu" (izbojci);
 • prilikom presađivanja egzotične biljke, pažljivo odvojite potomstvo na kojem se razvijaju 4 ili više listova;
 • za rast potomstva prikladna mješavina jednakih dijelova staklenika, lisnatog i šupljeg zemljišta;
 • preplavljivanje je neprihvatljivo: transplantirani “djeca” lako trunu od prekomjernog zalijevanja;
 • u dvije do tri godine, promatrajući temperaturu, osiguravajući vrijeme odmora, Clivia će Vas zasigurno zadovoljiti svijetlim bojama.

Korist i šteta

Mini Clivia ukrasna biljka podrijetlom iz Južne Afrike donosi toplinu u kuću.

Ljevkasti cvijet narančasto-crvene nijanse na dugoj peteljki krasi svaku sobu, zahvaljujući svom egzotičnom izgledu.

Negativan utjecaj Clivia miniata nije otkriven: dekorativni element ne šteti ljudima sklonim alergijama.

Bolesti i štetnici

Clivia je prilično hirovita: amaterski cvjećar mora pokušati zadovoljiti južnoafričku "ljepotu". Ako prekršite pravila održavanja i njege izgleda, dekorativna svojstva biljke pogoršavaju, cvjetanje nije tako obilno.

Problemi i uzroci:

 • ne duga strelica. Minimalna vlaga, niska temperatura tijekom rasta klivije;
 • nedostatak pupova. Lonac s cinabarnim klavijatom stajao je na nedovoljno osvijetljenom mjestu, a ostatak prije prekratke cvatnje, temperatura iznad normale;
 • listovi su prekriveni bijelim pjegama. Clivia naranča je već dugo na izravnom suncu.

štetnici:

 • mealybug. Svi prizemni dijelovi ukrasnog cvijeta su zahvaćeni, clivia listovi savijaju, suhi, padaju. U nedostatku pravodobnih mjera, cvijet umire. Obrišite listove spužvom umočenom u sapunicu. U slučaju ozbiljnog oštećenja naranče Clivia za prskanje, upotrijebite otopinu Actellice 0,15%;
 • Jose razmjera. Na stabljici su vidljivi smeđi plakovi. Postupno, trava siše sok, stanice gube vlagu, pigmentacija nestaje, zahvaćeni listovi se suše i padaju. Mjere za suzbijanje kose slične su uklanjanju utjecaja brašna na rast i cvjetanje klivije miniatusa.

Ako ste u skladu sa zahtjevima za njegu, dovoljno pozornosti na rasvjetu, temperaturni režim clivium cinnabar za nekoliko godina će biti svijetla dekoracija vašeg doma ili ureda.

Korisni videozapis

O brizi za clevia, uključujući cinnabar clevia, bit će korisno pogledati sljedeći video:

Clivia

Biljka poput Clivie (Clivia) izravno je povezana s obitelji Amaryllidaceae (Amaryllidaceae). U divljini se može naći u južnoafričkim vlažnim subtropskim šumama. Ova biljka je višegodišnja i ima vrlo duge listove koji se skupljaju u ispustu.

Prekrasni cvjetovi ove biljke prikupljeni u cvatovima, u pravilu, obojeni su u žutu, narančastu ili crvenu boju. Postoji oko 10-20 tih zvonastih cvjetova po cvatovima. Njihovo cvjetanje se odvija postupno, a cvijeće se drži dugo vremena. U isto vrijeme, jedna clivia ima nekoliko cvjetnih strijela.

Ako ovaj cvijet raste u zatvorenim uvjetima, tada cvjetanje, u pravilu, počinje u veljači ili ožujku. Ako je clivia dovoljno velika i za nju je osigurana dobra njega, onda ona može cvjetati 2 puta u jednoj godini.

Također ova biljka ima duge, sjajne listove koji su obojeni tamnozeleno. Baza lišća je zgusnuta, a oni su vrlo čvrsto u kontaktu jedni s drugima (zahvaljujući tome izgledaju kao luk). I nalaze se na rizomu. Zanimljivo je da ova biljka nema luk, što je značajna razlika u odnosu na druge biljke amarilisa. Također clivia ima mesnat i vrlo sočan korijenski sustav. Može akumulirati rezerve hranjivih tvari i tekućina.

Ova biljka je prilično nezahtjevna. On nema nikakve posebne zahtjeve za svjetlost ili vlagu. Najbolje od svega, osjeća se na prozorskim prozorima prozora koji se nalaze u zapadnom, istočnom ili sjevernom dijelu sobe.

Kao domaća biljka, uzgajivači često biraju takvu sortu kao što je cinovnica Clivia (Clívia miniata), ona se također naziva Valotta cinabar (Vallota miniata), a također i prekrasna klika ili plemić (Clívia nobilis).

Raznolikost kao što je cinvina clivia stekla je popularnost kao ljekovita biljka. Za proizvodnju ljekovitih napitaka može se koristiti cijela biljka, odnosno lišće i korijenje. Dakle, lokalno stanovništvo Zulu tretira groznicu uz pomoć clivia rizoma, a također proizvodi lijek koji može značajno smanjiti bol uzrokovanu ugrizom zmije otrovnice.

Međutim, u liječenju rhizome clinia kinovarnogo treba biti posebno oprezan. Činjenica je da sadrži neke alkaloide, što ga čini vrlo otrovnim. Stoga, bez posebnog znanja, bolje je ne upuštati se u samo-liječenje.

Kućna njega za dekolte

Vrlo je jednostavno brinuti se za clevine, glavna stvar koju treba zapamtiti je da je treba uznemiravati samo kao posljednji izbor. Dakle, ne preporuča se prerasporediti, olabaviti, presaditi, polirati i također podrezati.

svjetlo

Ova biljka vrlo negativno reagira na izravne sunčeve zrake, stoga ih treba obojiti. Odlično se osjeća na prozorskim prozorima na prozorima koji se nalaze u istočnom ili zapadnom dijelu sobe. Može se postaviti i na sjeverni prozor, ali vrijedi uzeti u obzir da će se rast klivije usporiti i, najvjerojatnije, cvjetanje neće uopće doći. U toploj sezoni preporučuje se premjestiti cvijet na ulicu i odabrati djelomičnu sjenu za njegovo postavljanje.

Temperaturni uvjeti

Ovaj se cvijet osjeća vrlo dobro pri normalnoj sobnoj temperaturi. Tijekom vegetacije najbolje je osigurati temperaturu biljke u rasponu od 20-25 stupnjeva. Tijekom odmora, koji počinje u listopadu, temperatura zraka u prostoriji treba smanjiti na 12-14 stupnjeva. Nakon što se clive pojavi na cvijetu, nalazi se u sobi s temperaturom zraka od 18-20 stupnjeva.

vlažnost

Ovaj cvijet ne nameće posebne zahtjeve za vlažnost zraka.

Kako vodu

Zalijevanje ove biljke trebalo bi biti umjereno, dok bi trebalo paziti da se voda ne nakuplja u tavi. Tijekom odmora, cvijet se uopće ne zalijeva, ili se rijetko radi. Nakon što se pupoljci počnu formirati na peteljci, počnu obilno zalijevati u kliku i za to koristiti izrazito toplu vodu.

Odijevanje

Potrebno je hraniti biljku samo tijekom cvatnje, kao i aktivnog rasta. Dakle, tijekom cvatnje gnojivo treba primijeniti na tlo 2 puta mjesečno. U tom slučaju, odabrana su gnojiva koja sadrže malu količinu dušika. To je zbog činjenice da dušik može uzrokovati odsutnost drugog cvjetanja, ali će lišće rasti vrlo dobro.

Značajke odmora

Clivia nužno treba osigurati vrijeme odmora, jer je to jamstvo redovitog i vrlo dobrog cvatnje. U pravilu, njegov početak pada na mjesec listopad ili studeni. To razdoblje traje 2-3 mjeseca. Kako bi biljka prešla u uspavani period, ne smije se staviti u hladnu prostoriju u jesen, već i značajno smanjiti zalijevanje.

Gnojiva se ne mogu nanositi na tlo u ovom trenutku. Preporučena temperatura u prostoriji koja sadrži clivia je 10-12 stupnjeva. Međutim, ako ne postoji takva mogućnost, onda je na normalnoj sobnoj temperaturi vrijeme odmora prilično dobro. U slučaju da biljka počne preklapati lišće, mora se hitno zalijevati (prilično malo).

Značajke cvatnje

Dok je biljka mlada, cvjetanje se događa samo jednom godišnje. Nakon što cvijet postane odrasla osoba, cvat će dvaput godišnje (ali ako je potpuno zdrav). Na kraju uspavanog razdoblja, cvijetna strelica se formira u clivia i nakon što dosegne visinu od 10-15 centimetara, cvijet se premjesti u sobu s normalnom sobnom temperaturom i pruža obilno zalijevanje. Ova biljka se ne preporuča dodirivati ​​sve dok cvijetna strelica ne raste u potpunosti, dopušteno je samo je zalijevati u to vrijeme (nerijetko i malo). Treba imati na umu da oštra promjena temperature može zaustaviti razvoj pupova. U slučaju kada je cvijet u razdoblju odmora bio na sobnoj temperaturi, on samo treba povećati zalijevanje. U tom slučaju morate zalijevati biljku toplom vodom kako biste aktivirali rast peteljke. Zabranjeno je premještati lonac za cvijeće tijekom razdoblja pupanja i cvatnje.

Kada je cvatnja gotova, nemojte prestati zalijevati i gnojiti cvijet. U posljednjim ljetnim mjesecima može ponovno procvjetati. U slučaju kada se peteljka ne pojavi, biljci se može osigurati umjetno vrijeme odmora. Da biste to učinili, premjestite ga na tamno i hladno mjesto, ne hranite, a zalijevanje se izvodi vrlo rijetko. Nakon nekoliko tjedana moći ćete vidjeti da je clivia formirala peteljku.

Vrijedno je znati da se cvjetanje može dogoditi bez razdoblja odmora, a sve zato što je ova biljka izuzetno nepretenciozna. Može se prilagoditi gotovo svim uvjetima, a najmanje jednom godišnje će cvjetati clivia. Važno je napomenuti da cvjetanje dolazi svaki put u različito vrijeme.

Možete dobiti sjeme iz biljke, ali ona koristi umjetno oprašivanje. Zeleno voće dobiva crveno-narančastu nijansu tek nakon godinu dana. U isto vrijeme morate znati da tijekom plodonošenja biljka treba redovito hraniti. Sjeme se može sakupljati tek nakon što plodovi postanu mekani.

Smjesa zemlje

Za ovu biljku je prikladna zemljana mješavina koja se sastoji od lišća i sode zemlje, kao i pijeska, uzeta u omjeru 2: 2: 1. Također možete miješati humus, treset i tresetno tlo, uzeti u omjeru 1: 2: 1, i zaliti malo pijeska. Ne zaboravite na dobru odvodnju.

Kako presaditi

Transplantacija se provodi samo kada je to apsolutno potrebno, na primjer, kada korijenje više ne stane u lonac. Bolje je ograničiti rukovanje, kako bi se korijeni zaštitili od oštećenja koje može dovesti do truljenja korijenskog sustava, osobito ako je tlo previše mokro. Pot treba biti uzet malo više od prethodnog.

Kako se množiti

Razmnožava se lateralnom djecom i sjemenkama. Bočne bebe se tijekom transplantacije odvajaju od cvijeća za odrasle i moraju imati najmanje četiri letke. Za sadnju koristite male posude napunjene mješavinom pijeska i listnog tla. Zalijevao se umjereno. Cvatnja se događa za 2 ili 3 godine.

Sjetva se obavlja ubrzo nakon sazrijevanja. Za sjetvu pomoću mješavine pijeska i travnatog tla. Sadnice će se pojaviti u razdoblju od 1 do 1,5 mjeseca. Transplantacija se provodi nakon pojave 1 lista. Rast je vrlo spor i takva će klivija procvjetati tek za 3 ili 4 godine.

štetočina

Obrok može živjeti ili kositi. Da biste ih uništili, obrišite biljku spužvom natopljenom sapunicom i tretirajte s actellic otopinom.

Clivia kod kuće: nepretenciozna ljepota na vašem prozoru

Clivia - jednostavna za njegu, ali vrlo učinkovita u cvjetnjaku. Mnogi su već cijenili njegove prednosti u odnosu na druge ukrasne tropske vrste. Popularnost clivia objašnjava se jednostavno: ona je nepretenciozna kada se uzgaja kod kuće, štoviše, obično cvjeta u sredini ili blizu kraja zime, kada je ugodno radovati se svijetlim cvjetovima profinjenog oblika koji čekaju proljeće.

Cvijet nazvan po ženi

Clivia - je zatvorena zimzelena biljka bez stabljike, s dugim tamno zelenim lišćem. Lažni stabljika formirana od bazalnih listova, čvrsto prekrivajući jedno drugo. U visini domaćih clivia doseže oko pola metra, cvjetovi biljke su prikupljeni u umbellate cvatovima s promjerom od oko 20 cm. Cvatnja traje oko mjesec dana.

U prirodi clivia raste i do metra u visinu

Ime biljke ove vrste dalo je glupan John Lindley. Cvijet je dobio ime po vojvotkinji Charlotte Clive - guvernanti buduće kraljice Viktorije, koja je voljela cvjećarstvo i guvernantu. Jedna od sorti Clivia nazvana je Clevia Garden, po imenu majora Roberta Gardena, koja je sredinom 19. stoljeća otkrila novu vrstu i donijela je u Europu.

Clivia pripada obitelji Amaryllis. Pod prirodnim uvjetima raste u vlažnim suptropskim šumama Južne Afrike.

U domovini se clivia često koristi u medicinske svrhe. Međutim, kod kuće treba biti izuzetno oprezan: sok biljke je otrovan. Nemojte ga koristiti za sebe.

Često, amaterski uzgajivači cvijeća brkaju cleviu i wallot. Obje biljke pripadaju istoj obitelji i imaju slične oblike lišća i cvijeća.

Tablica: Clivia i Wallot - kako ih razlikovati?

 • Nalaze se u jednoj ravnini poput ventilatora, nemaju središnju uzdužnu venu, ali bliže izlazu malo se "preklapaju";
 • u cijelosti tamno zelene;
 • imaju vidljive uzdužne i poprečne udarce i oštar vrh.
 • Manja (do 25 cm duljine), ravna;
 • osnovna boja - duboko ljubičasta;
 • savjeti zaobljeni.
 • manja;
 • narančasta sa žutim centrom;
 • 10-30 komada na peteljci (ponekad i više).
 • veća;
 • crvena;
 • najviše 4–5 komada na pecanju.

Općenito, sadržaj clivia kod kuće ne uzrokuje mnogo problema. No, to je vrijedno znati o najudobnijim uvjetima za to, kako bi se biljka s maksimalnim dekorativni učinak.

vrsta

Kod kuće najčešće postoje tri vrste klivije: cinabarit, gardena i lijepa. Ipak, cvijet je toliko dobar da se nove hibridne sorte još uvijek proizvode diljem svijeta.

Tablica: razlikovna obilježja različitih tipova

Pokazalo se da je Clavaria clivia vrlo plastična biljka, a na njoj je uzgajano više od desetak novih sorti s cvijećem vrlo različitih boja.

Foto galerija: Cinvabar clivia, miniat i druge vrste

Ukratko o uvjetima pritvora

Njega cvijeća ne brine o kliviji. Najvažnija stvar za aktivni razvoj i cvjetanje je cvijet dati difuzno svjetlo i smanjenu temperaturu za odmor u jesensko-zimskoj sezoni.

Tablica: Što vam je potrebno za rast cvijeta

 • Sjeverni prozor;
 • ograničenje svjetla.
 • Istočni, zapadni prozor;
 • Važno je da ima puno svjetla, ali bez izravnog sunčevog svjetla.

Sadnja i presađivanje

Clivia je vrlo strpljiva s nepovoljnim uvjetima. Ali ne voli kad je uznemirena. Stoga je važno ozbiljno shvatiti proces transplantacije klivije. Biljka treba presaditi kada njezini korijeni počnu puzati iz lonca. Prije toga cvijet ne može biti transplantirana.

Odrasle biljke treba prenijeti iz starog lonca na novu, veću veličinu tek nakon cvatnje i ne više od svake 2-3 godine.

Mladi cvjetovi se mogu presaditi svake godine, ali pazite da ne oštetite korijenje. Ako se to dogodi, potrebno je zgnječiti ugljen i posuti ga na ranu, inače će korijenje trunuti.

Starije biljke (stare oko 10 godina) ne mogu se presaditi. Oni samo mijenjaju površinski sloj tla svake godine - oko 5 cm.

Važno je osigurati da se u posudi clivia nalaze otvori za odvodnju.

Lonac bi trebao biti odabran ne prevelik, oko 3 cm širi od prethodnog - clivia bi trebala biti malo tijesna. Pomaže povećati trajanje cvatnje.

Ako posadite žele u veliki lonac, izgled peteljke možda se neće pojaviti sve dok korijeni biljke ne zauzmu cijeli njegov volumen.

Prilikom odabira posude važno je osigurati postojanje drenažnih rupa. Oni pomažu osigurati protok zraka do korijena i odljev viška vlage iz lonca.

Prilikom sadnje clivia na dnu lonca mora se postaviti drenaža. Takve mjere pomažu regulirati vlažnost tla. Kao drenaža može se koristiti:

 • ekspandirana glina, koja se može kupiti u bilo kojoj cvjećarnici;
 • slomljena cigla;
 • šljunak, drobljeni kamen ili bilo koje drugo malo kamenje.

Najprikladnije tlo za cliviju je labava, blago kiselinska. Možete ga kuhati sami, miješanjem u jednakim dijelovima pijeska, lisne zemlje i travnjaka. Ako se odlučite za kupnju gotove zemlje u trgovini, trebali biste odabrati tlo za orhideje. U njemu se clivia osjeća vrlo udobno, njezini se korijeni dobro razvijaju, a cvate s lakoćom.

Važan uvjet za pripremu tla za sadnju je njezina obrada u svrhu dezinfekcije. Da biste to učinili, dovoljno je poduzeti bilo koju od sljedećih radnji:

 • prolije se kipućom vodom ili slabom otopinom kalijevog permanganata;
 • zagrijati u pećnici na maksimalnoj temperaturi oko 10 minuta;
 • Neka stoji u mikrovalnoj pećnici pri punoj snazi ​​2-3 minute.

Takve mjere pomažu riješiti bakterije koje uzrokuju bolesti, kao i larve štetočina koje mogu biti prisutne u tlu.

Neki uzgajivači preporučuju upotrebu fungicidnih ili insekticidnih sredstava za obradu tla. Ali ne zaboravite da su potpuno ubili sve bakterije. A tlo sadrži ne samo štetne, nego i korisne mikroorganizme. Stoga se ne preporučuje uporaba kemikalija za dezinfekciju tla.

U dezinficiranom tlu možete dodati oko 30 g gnojiva, što uključuje fosfor. To će povećati njegovu nutritivnu vrijednost. U tu svrhu može se koristiti superfosfatno ili fosfatno brašno.

Ako planirate saditi mlade biljke u tlu, možete povećati lomljivost miješanjem s pijeskom ili perlitom u omjerima 5: 1.

Transplantacije klivije treba provoditi samo kada je to neophodno pažljivim rukovanjem

  Prelijte cijepanje nekoliko sati prije presađivanja. Pažljivo uklonite zemljanu kuglu iz lonca. Ako je biljka mlada, korijeni se mogu oprati. Prilikom izvlačenja biljke iz lonca, važno je osigurati da nježni, mesnati korijeni ne budu oštećeni. Ugroženi ili pokvareni korijeni moraju se rezati. Mjesta razbijanja i posjekotina posipajte drvećem ili aktivnim ugljenom. Pokušajte ne oštetiti korijenje biljke, odrezati oštećene i oboljele dijelove i posuti zdrobljenim ugljenom

Pokušajte ne oštetiti korijenje biljke, odrezati oštećene i oboljele dijelove i posuti zdrobljenim ugljenom

Odvodnja je ispunjena četvrtinom visine lonca

Važno je posaditi oštricu tako da su svi korijeni pokriveni zemljom, a vrat ostaje iznad površine.

Kako brinuti

Clivia je biljka koja ne zahtijeva posebne vještine od uzgajivača. Kako bi joj osigurali ugodan rast, dovoljno je slijediti pravila navodnjavanja i gnojenja, kao i stvoriti određene uvjete tijekom mirovanja.

zalijevanje

Clivia je biljka koja ne voli mnogo vlage u tlu. Stoga ga treba zalijevati tek nakon što se suha zemlja. Višak vode iz posude treba naliti. Ako ignorirate ovo pravilo, korijenje klivije može istrunuti.

Kada biljka uđe u fazu odmora, a temperatura u prostoriji će se smanjiti, zalijevanje će praktički prestati, dovoljno je da se vlaži tlo jednom u 10 dana. Nakon što se štapići formiraju stabljike cvijeća, biljka počinje ponovno zalijevati kako se tlo suši.

Voda iz slavine brani se prije navodnjavanja. Važno je da je dovoljno mekana, bez klora.

Vlažnost zraka za clivia nije kritična. Stoga nije potrebno prskati je sprej-bocom. Ipak, biljka reagira na uklanjanje prašine s listova vlažnom krpom.

Otprilike jednom ljeti, možete isprati rez pod tušem.

Odijevanje

Clivia je podložna dodatcima prehrani. Pomažu joj da se intenzivno razvija i čini je naoko dekorativnom. Preljev bi trebao početi s prvom godinom života ljeti. Nužno je oploditi cijepljenje u razdoblju rasta i cvatnje jednom u 2 tjedna, naizmjenično organskim i mineralnim resursima.

Najbolje je koristiti organska gnojiva na bazi biohumusa. To može biti Ideal, Giant, Breadwinner i drugi. Za njihovu uporabu, 1 žlica gnojiva se razrijedi u 2 litre vode.

Mineralni kompleksi se razrjeđuju u toploj vodi u omjeru 2 g gnojiva po 1 litri. Najčešće se koriste Ammophos, Kemira, Nitrofoska.

Nakon početka odmora (otprilike od početka jeseni), hranjenje treba prekinuti i nastaviti kada se cvijet oslobodi strelice peteljke.

Dušična gnojiva mogu odgoditi pojavu peteljke. Kompleks s visokim sadržajem kalija ima suprotan učinak, stimulirajući cvjetanje klivije.

Vrijeme cvatnje

Clivia obično počinje cvjetati krajem zime ili rano proljeće i traje oko mjesec dana. Kada je strelica cvijeta postala prilično visoka (više od 10 cm), trebate prekinuti razdoblje odmora i cvijet prebaciti iz negrijane prostorije na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

Tijekom cvatnje treba povećati zalijevanje clivia i redovito ga oploditi. Za navodnjavanje, bolje je uzeti toplu vodu, s temperaturom od 3-4 stupnja iznad sobne temperature. Ako ne počnete skrbiti na vrijeme, šiljak cvijeća će biti kratak, a vrijeme cvatnje bitno će se smanjiti.

Nakon što je clivia izložena svijetlom mjestu, lonac se ne može preuređivati ​​ili čak okretati.

Što trebam učiniti kako bi klika oslobodila strijelu peclja i procvjetala

Obično cvjetanje klivije ometa nedostatak odmora. Ako se u jesensko-zimskom vremenu navodnjavanje ne smanji, a temperatura ne spusti, teško će biti moguće cvjetanje cvijeta.

Kada se pojavi strelica, biljku treba oprati toplom vodom iz tuša, povećati zalijevanje i početi gnojiti. Prvi preljev je visok u kaliju (kalijev klorid, kalijeva sol, kalijev sulfat).

Po prvi put clivia uzgaja iz izbojaka, cvjeta u drugoj ili trećoj godini. Ako se reprodukcija vrši sjemenkama, treba čekati pojavu peduncela ne prije četvrte godine života.

Ako Clivia ne cvjeta u ovo vrijeme, treba joj dug odmor. Da bi se to postiglo, biljka se premješta na slabo osvijetljeno mjesto s temperaturom zraka ne višom od 16 ° C tijekom 3-4 tjedna.

Još jedan razlog za nedostatak pedunktura je preveliki lonac: clivia neće cvjetati dok je korijeni ne popune u potpunosti.

Kada je clivia procvjetala i peduncu odrezana: razdoblje odmora

Clivia je važna za zimski period kako bi se stvorili uvjeti za rekreaciju. U ovom trenutku možete napraviti lonac s cvijetom na ostakljenoj lođi ili u drugoj hladnoj sobi. Glavna stvar je da temperatura zraka nije ispod + 12 ° C, inače bi biljka mogla umrijeti.

Što starija clivia, više vremena trebate za odmor. Dovoljno je da se mladi biljke odmaraju dva mjeseca - od kraja rujna do studenog. Kada starost cvijeta premaši pet godina, vrijeme odmora treba povećati. Od ove točke na Clivia, odmor je potreban tijekom jesensko-zimskog razdoblja - od sredine rujna do početka veljače.

Vrijeme odmora završava kada se pojavi cvjetna stabljika.

Može li biljka cvjetati dva puta godišnje

Bolje je da otkvyotshy prijenos na kliviya na svjež zrak - balkon ili u vrtu. Mjesto biljke mora biti sumnjivo i bez vjetra.

Želite li da biljka ove godine ponovno cvjeta, nakon kratkog odmora u prirodi, potrebno je staviti prekidač u slabo osvijetljeno mjesto i zaustaviti gnojenje, kao i smanjiti zalijevanje na 1 put mjesečno. Listovi mogu početi požutjeti, ali nema razloga za brigu. Oko mjesec dana kasnije, pričekajte novu strelicu.

Cvjetanje je moguće postići 2 puta godišnje samo od odrasle i zdrave biljke.

Pogreške u njezi

Iako clivia nije hirovita, ponekad joj se mogu dogoditi razne nevolje. Važno je znati zašto se pojavljuju i kako ih ispraviti.

Tablica: zašto su vrhovi suhi, listovi žuti, pojavljuju se smeđe mrlje i drugi vidljivi nedostaci

 • Provjerite korijenje (da ne trunu), pokvarite rez i obradite točku rezanja ugljenom, presadite cvijet u svježe tlo;
 • umjerenom vodom.

Bolesti i štetnici

Štetočine rijetko smetaju cliviji, ali kako bi se nosile s njima, važno je na vrijeme primijetiti početak napada i ne dopustiti im da se razmnožavaju. Ako štetočine postanu previše, bit će im vrlo teško, a ponekad je besmisleno boriti se. Najčešći neprijatelji Clivie su scythos i mealybugs, truleži.

Štit, koji je također štitna lisna uši, ima štit u obliku voska koji štiti tijelo štetnika. Odrasla lisna uši je još uvijek, ali larve se mogu proširiti po cijelom cvijetu. Mealybug također tvori kolonije.

Foto galerija: neprijatelji Clivie

Tablica: liječenje cvijeća i štetočina

Onečišćenje tla je najčešći uzrok štetočina i bolesti, pa ga ne zaboravite dezinficirati prije sadnje ili presađivanja biljke.

Clivia uzgoj

Clavieus se može uzgajati iz sjemena ili mladih bočnih izdanaka - djece. Najlakši način da se cvijet umnoži na drugi način. U ovom slučaju, clivia i cvatu brže. Ipak, sasvim je moguće uzgoj vlastite mlade plantaže iz sjemena.

Kako klijati sjeme

Najlakši način za dobivanje sjemena je da ih kupite u trgovini. Samoproizvodnja sjemena kod kuće je veliki odljev u postrojenju, tako da nije potrebno pribjeći njemu bez krajnje nužnosti. Ako se ipak donese takva odluka, morat ćete obaviti umjetno oprašivanje pomoću mekane četke.

Pustite da plodovi dozrijevaju oko 9 mjeseci. Berry će promijeniti boju iz zelene u crvenu.

U ovom trenutku, plodovi će postati mekani, nakon čega se sjeme može prikupiti. Treba ih odmah posijati, jer vrlo brzo gube klijavost.

Upute za uzgoj klivije iz sjemena:

  Namočite sjeme u vodi jedan dan dok se ne nabubre.

Clivia sjemenkama je potreban jedan dan da bi se zadržala u vlažnoj okolini prije sjetve

Sjeme posijano na udaljenosti od 2 cm jedna od druge

Sjeme treba u uvjetima staklenika, redovito prozračivanje i prskanje podloge

Clivia sadnice rastu sporo, osobito u prve dvije godine, i cvatu tek nakon 4-6 godina.

Kako sjesti djecu

Također je moguće razmnožavati crijevo s izbojcima, ova metoda je brža i lakša od uzgoja cvijeća iz sjemena. Djeca su odvojena od izblijedjele biljke tijekom transplantacije.

Zdrava biljka tvori potomstvo

Potrebno je pažljivo odvojiti djecu: rezati korijene oštrim nožem, rezati dijelove zdrobljenim ugljenom i sušiti ih prije sjetve pola sata.

Korijeni, ako je potrebno, izrezati s nožem, kriške posute pounded ugljena

Mlade biljke treba staviti na svijetle prozorske klupčice, briga za njih je ista kao i za odrasle cvijeće. Jedina razlika je u tome što vam treba malo više topline i malo manje vode. Takva clivia će cvjetati u 2-3 godine.

Briga za posađene mlade biljke općenito, baš kao i za majku, ali pružiti im više topline za razdoblje rasta

Recenzije uzgajivača cvijeća

Moj cvijet mirno prenosi sve permutacije, iako sam pročitao da ne voli biti toleriran. Zalijevanje kao i svi drugi - zimi jednom tjedno, ljeti - dva. Pokušavam ne sipati. Univerzalno gnojivo. Povremeno je potrebno brisati lišće od prašine. Ne samo zato što biljka izgleda ružno, nego i zato što je štetna za njega. Ponekad možete poprskati, ali to nije važno. Moja majka i ja živimo Cliviju 5-6 godina, cvjeta već 3 godine, iz nekog razloga još uvijek nije. Za nas je to zagonetka.

Bastet

http://citykey.net/review/kliviya-krasivyy-komnatnyy-tsvetok

... Clivia je gotovo cvijet bez problema! Clivia može cvjetati žuto-bijelim, svijetlo narančastim ili crvenim cvjetovima, nešto nalik zvonima. A ti cvjetovi nisu usamljeni, ali su u cvatovima, često ima trideset cvijeća odjednom! Neobična ljepota! Za vlagu, ova biljka je nezahtjevna, samo ponekad poprskam lišće, pa, obrišem ih kako bih uklonila prašinu. Ali kad clivia cvjeta, lonac s njim je bolje da se uopće ne kreće ili rotira. Transplantacija je potrebna samo kada će korijeni biti vidljivi iz drenažnih rupa na dnu.

šum

http://spasibovsem.ru/responses/tsvetok-s-krotkim-nravom.html

Pozdrav, dragi ljubitelji boja! Neki dan je moja narandžasta ljepota Clivia procvjetala. Tako je sjajna, sunčana! Dva puta godišnje me veseli svojim procvatom. Ona "živi" na balkonu. Samo u vrućim ljetnim mjesecima dovodim je u sobu i stavljam je na prozorsku dasku.

irulchik

http://myfl.ru/category/nazvanie-rasteniya/kliviya-0

Dali su mi cvijet za moj rođendan (prije oko 7 godina). Općenito, volim cvijeće, a ovo je pravo-na-mene zaljubljeno pravo kroz moju dušu, zahvaljujući mojim nevjerojatnim cvijećem. Tijekom godina sam samostalno odlučio kako da se pravilno brinem o njemu, jer u tome postoje neke suptilnosti. Dakle, savjeti o brizi za cjelinu: 1) Voli zalijevanje samo kad se tlo osuši... 2) Kad se pojavi cvjetna grančica, preporučuje se da je nekoliko puta pospite toplom vodom (oko +40 +50 stupnjeva) - to će pomoći da se cvijet poveća i uzdiže iznad listova. 3) Nakon izbljeđivanja, pričekajte 2-3 tjedna i odrežite peteljku i - ovo je važno. - presaditi cvijet. Izvadite ga iz lonca, izrežite neke korijene (rezam ga nožem)... Ako to učinite, onda vam jamčim da će cvijet drugi put u godini cvasti! 4) Mjesto - samo istočni prozor. U drugim dijelovima svijeta raste još gore i možda uopće ne cvate. Cvjetanje, usput, traje gotovo 20-25 dana. Imam - svakih šest mjeseci. I također daje djeci. Definitivno preporučujem!

vergo

http://irecommend.ru/content/moe-oranzhevoe-chudo-0

Video: naš omiljeni Clivijin dom

Clivia može cvjetati u narančastoj, žutoj ili bijeloj boji, ovisno o sorti. Briga za ovu sramežljivu djevojku treba minimalno: lako nosi suhi zrak i ne zahtijeva godišnje prijenose. Pokušajte cvijetu osigurati trajno mjesto sa difuznim svjetlom i izvadite ga na zimu u nezagrijanoj prostoriji, dajući vam odmor, a onda će vaša prekrasna clivia oduševiti vas svojim gracioznim cvjetovima dugi niz godina.