Kako liječiti ribizle u proljeće od štetnika s kipućom vodom

Žitarice

Obrada ribiza u proljeće od bolesti i štetnika nužna je mjera ako vrtlar želi ljeti žetvu. Postupak se ne smije zanemariti, s obzirom na raspršivanje grma u jesen. Sve ličinke parazita, spore gljivica ne mogu se uništiti. Djelomično su ostali provesti zimu u kore, pupoljci, a u proljeće nakon buđenja početi će uništavati grmlje.

Štetnici i bolesti ribiza

Sveobuhvatna zaštita ribizla od štetnika i bolesti u proljeće u budućnosti će utjecati na dobru žetvu. Ovisno o sorti, voćni grm je više ili manje sklon oštećenjima. Međutim, ako ne poduzmete nikakve zaštitne mjere, čak je i najstabilnija kultura izložena velikoj opasnosti.

Ribizla najčešće su sljedeće bolesti:

 • Mliječna rosa je gljivična vrsta bolesti. Simptomi se pojavljuju u svibnju s bijelim cvatom na lišću, granama. Tijekom vremena, gljiva ide na bobice.
 • Bijela mrlja je gljiva koja se pojavljuje na lisnatim mrljama smeđe boje. Razvedri se bliže srpnju. Uz rubove mrlja nastala je smeđa ivica.
 • Anthracnose se također odnosi na gljivice. Bolest se manifestira kao mrlje crvene boje na listnoj ploči. Tijekom vremena, oni počinju rasti u veličini, uzimajući oblik lopte.
 • Rust je dvije vrste. Ako se na stražnjem dijelu ploče listova formiraju narančaste bubuljice, onda se ova vrsta bolesti naziva pehar. Ako je plaht pokriven malim točkicama crvene boje, onda se ova vrsta hrđe naziva stupasta.
 • Terry se očituje promjenom oblika ploče lima. Ona postaje izdužena s oštrim krajevima. Promjena oblika cvatova. Oni postaju neplodni i ne tvore jajnik.
 • Prugasti mozaik izgleda žuti list. Isprva se širi duž žila. Na ploči lišća pojavljuje se uzorak nalik webu.

Bolesti utječu na ribizle zbog loše skrbi, ležaja, kišnog vremena s nestabilnim temperaturama. Često su vektori patogena insekti. Za ribiz, sljedeći insekti smatraju se najopasnijim:

 • Krtica s bubrezima najčešće se taloži na usjevu s bijelim i crvenim plodovima. Kukac voli crne bobice manje. Štetočina u obliku ličinke zimi pod korom. U proljeće hrani na pupoljci grm prelazi u leptira. Jaja odrasle krtice ležala su u plodu.
 • Lisne uši naseljavaju se u velike nakupine na mladom lišću, zelenim izdancima. Insekti piju sok, uništavajući biljku.
 • Moljac je mali leptir koji voli polagati jaja u cvijet. Stvorene ličinke jedu voće i lišće koje je vezano.
 • Bubrežna krpelja je nositelj neizlječive bolesti - frotir. Kukci se talože unutar bubrega, što se može odrediti snažnim povećanjem njegove veličine.
 • Kutija je gusjenica koja živi ispod kore u granama grma. Štetočina jede drvo, potpuno uništavajući biljku.

Preventivne mjere, briga za ribiz na proljeće, borba protiv napada štetočina, održavanje čistoće kreveta smanjuje vjerojatnost pojave bolesti.

Ciljevi i ciljevi proljetne ribizle

Glavna svrha obrade plantaže ribizla - uništavanje neodoljivih parazita, gljivičnih spora. U proljeće su još uvijek u neaktivnom stanju. U ovoj fazi moraju biti istrijebljeni. Ako dopustite buđenje parazita, oni će početi aktivno sisati sok iz grma, premjestiti se na nove plantaže ribiza.

Prilikom prskanja ribizle u proljeće protiv štetočina i bolesti

Točan datum kada je potrebno prolijevati ribiz na proljeće od bolesti ne može se utvrditi. Sve ovisi o vremenu. Proljeće može biti rano ili dugotrajno. Približno vrijeme obrade pada na prvi travanj. Na ulici, temperatura zraka treba biti oko +18 o C. Obrada se provodi u mirnom vremenu, a ne od sunca. Najbolje vrijeme je ujutro ili navečer. Dan ne bi trebao biti kišovit ili maglovit, inače će se lijek jednostavno isprati s grana.

U proljeće je potrebno dva koraka. Primarno prskanje se provodi rano, izbjegavajući pojavu bolesti. Obično se koristi lijek Karbofos u kombinaciji sa Sc. Doziranje prema uputama. Primarna obrada je dovoljno 1 puta, pod uvjetom da kultura prošle sezone nije bila pod utjecajem bolesti. Ako su grmovi vrlo bolesni, onda 2 tjedna nakon prvog tretmana provodimo još jedno prskanje.

Sekundarna obrada provodi se prema rezultatima inspekcije ribizle. U proljeće prije cvatnje, obratite pozornost na pupoljke, kore, cvatuće lišće. Ako su vidljivi znaci štetočina ili bolesti, onda je potrebno sekundarno liječenje.

Postoji li razlika u obradi crvenog, crnog i bijelog ribiza

Princip obrade ribizle, donoseći plodove različitih boja, nije ništa drugačiji. Štetočine i bolesti utječu na bilo koju raznolikost u isto vrijeme. Međutim, pri odabiru lijeka vrijedi razmotriti malo nijanse. Štetočine vole sortirati po vrstama ribiza:

 • Aronijsku kulturu najčešće oštećuje zlatna ribica, izdanak lisne uši, grinja bubrega;
 • žučnu lisnu ušu, listnu pilu, bubrežni leptir naselili su se na kulturu bijelim i crvenim bobicama.

Prilikom obrade u proljeće određene vrste ribizle fokusiraju se na najočitije štetnike.

Kako prskati ribiz na proljeće bolesti

Postoje mnogi lijekovi koji su dobri za sprejanje grmlja ribizle u proljeće od štetočina i gljivičnih spora. Najpopularniji su urea i bakreni sulfat. Često se ova dva lijeka koriste u kombinaciji. Za obradu grmlja u rano proljeće, 10 g bakrenog sulfata i 0,7 kg uree se uzima u 10 litara vode. Svaka tvar se razrjeđuje odvojeno u 5 litara vode, nakon čega se otopine miješaju.

Ribizle se mogu liječiti samo s jednim lijekom. Sličan je i udio od 10 litara vode. Međutim, postoji jedna nijansa. Bakar sulfat uništava parazite. Urea je izvrsno dušično gnojivo za folijarno hranjenje. Djelotvornije je koristiti droge na složen način.

Nitrafen je korišten za liječenje ribiza u proljeće od štetočina u dalekoj prošlosti. Droga je zabranjena, nestala je iz prodaje. Sada se ponovno pojavio. Nitrafen savršeno uništava spore gljivica koje prezimljavaju štetočine na ribizu. Radna otopina se priprema od 10 l vode i 300 g tvari.

Svojim djelovanjem lijek 30 je bezopasan za ribiz. Kemikalija ne uzrokuje opekline kore. Nakon obrade grane su prekrivene tankim filmom, pod kojim gube gljive, štetočine i njihove ličinke. Natpis "plus" na pakiranju s proizvodom ukazuje na prisutnost aditiva, na primjer, insekticid. Radna otopina se razrijedi u skladu s uputama u 10 litara vode. Doza Pripravka 30 ovisi o aditivima i obično varira u rasponu od 200-500 g.

Bordeaux mješoviti vrtlari spašavaju gotovo sve usjeve, uključujući i ribizle. Kao dio lijeka vapno i bakar sulfat. Bordeaux mješavina za rukovanje struja u proljeće od ukorijenjenih štetnika nema smisla, jer kemikalija ne predstavlja opasnost za insekte. Lijek je učinkovit u neutraliziranju gljivica. Konzistencija radne otopine ovisi o vremenu obrade. Prvim odmrzavanjem u proljeće, prije aktivacije bubrega, razrijedite 3% smjese. U kasno proljeće, nakon cvjetanja lišća, ali prije cvatnje, koristi se 1% otopina.

Ovaj videozapis podučava lekciju o bordojskoj mješavini za kuhanje:

Prevencija bolesti ribiza u proljeće

Kada se brinete o crnoj ribizli proljeće iz štetočina, možete koristiti ne samo učinkovite kemikalije, nego i profilaktička sredstva.

Lijek "Prophylactin FEM" dobro pomaže uništiti na granama overwintered štetnika. Učinkovitost se postiže kada se radna otopina dovede na temperaturu od +40 ° C.

Topaz se može koristiti za liječenje i prevenciju bolesti. Lijek sprječava poraz grmlja plijesni i hrđe.

Lijek HOM u svom sastavu sadrži bakrov oksiklorid. Ribizle se tretiraju radnom otopinom za prevenciju mrlja, hrđe i antraknoze.

Kako liječiti ribizle u proljeće protiv štetnika

Za prskanje ribizla u proljeće protiv štetnika koriste se insekticidi. Kemikalije su praktično sigurne za ljudsko tijelo. Obrada se provodi u proljeće prije ili poslije cvatnje.

Fufanon može uništiti gotovo sve poznate parazite. Radna otopina je napravljena od 10 litara vode i 10 ml insekticida. Približna potrošnja - 1 l po grmu.

Insekticid "Aktellik KE" pomaže dobro od krpelja i drugih štetnika. Radna otopina za tretman grmlja u proljeće priprema se od 2 litre vode i 2 g suhog praha.

Najbolji lijek za lisne uši je Aktara KS. Nakon jednog tretmana bobice u proljeće, insekti se ne pojavljuju 2 mjeseca. Radna otopina se priprema od 10 l vode i 2 g koncentrirane esencije.

Obrada ribizle od štetočina uree u rano proljeće

Urea vam omogućuje da riješite dva problema odjednom: oslobodite se patogenih bakterija, štetočina i obogatite biljku u proljeće dušikom. Primarno liječenje provodi se na golim grmovima prije bubrenja pupoljaka. Radna otopina se priprema od 10 litara vode i 0,5-0,7 kg uree. Približna potrošnja 2,5 l / 10 m 2. Ponovna obrada se provodi u slučaju nedostatka dušika, što je određeno žutošću lišća.

Liječenje ribizla kipućom vodom u rano proljeće protiv štetočina

Dok se u proljeće brine za ribiz, borba protiv bolesti i parazita može se obaviti na stari narodni način. Voda se kuha na peći ili na vatri. Grane grmlja u rano proljeće, odmah nakon što se otopi snijeg, vežu se gredom. Kipuća voda ulijeva se u posudu za zalijevanje i špijunira cijeli grm. Topla voda potpuno uništava spore gljivica i ispire zimnice.

Kako zaštititi ribiz od štetnika u proljeće s fungicidima

Fungicidi su najučinkovitiji način za uštedu voćnih usjeva. Za tretiranje grmova ribizle u proljeće od štetnika, najčešće se koristi brzina. Učinkovitije, fungicid će zaštititi grmlje bobica zajedno s Karbofosom.

Oba lijeka se otope u istom spremniku s dozom navedenom u uputama. Obično je dovoljno za ribizlu jednog tretmana s početkom ranog proljeća. Ako su grmovi u jesen jako bolesni, nakon 2 tjedna ponovno se raspršuju.

Prskanje ribiza u proljeće protiv štetočina bakrenog sulfata

Nakon što se u proljeće otopi snijeg, grane još nemaju lišće i natečene pupoljke. Biljke se mogu bezbolno dezinficirati bakrenim sulfatom. Tvar u obliku plavog praha je antiseptik i fungicid kontaktnog djelovanja. Koncentracija otopine je jaka. Riba kore neće trpjeti, a svi paraziti i patogeni će umrijeti. Otopina se priprema iz 100 g suhe tvari na 10 litara vode. Za učinkovitost možete otopiti 25 g sapuna. Radna otopina obrađuje cijeli grm i tlo uz njega.

Spraying ribiz od štetnika u proljeće narodnih lijekova

Narodni lijekovi oduvijek su bili visoko cijenjeni, a prije svega se pribjegavaju. Najpopularniji recepti za preradu bobica:

 • Infuzija duhana priprema se 2 dana od 10 g tople vode i 0,4 kg lišća. Dobar analog sirovine je shag. Infuzija se filtrira, razrijedi 1: 1 vodom, doda se 50 g sapuna u 10 litara tekućine.
 • Infuzija češnjaka priprema se od 10 litara vode i 0,4 kg glave. Sastojci se temeljito izmiješaju, filtriraju i odmah koriste za obradu. Umjesto glava za infuziju, možete uzeti 150 g sušenog lišća češnjaka, ali morate inzistirati barem jedan dan.
 • Infuzija rusa priprema se od 10 litara vode i 1 kg suhog lišća. Otopina se infundira 1,5 dana, nakon čega se tekućina filtrira i odmah koristi za obradu nasada.
 • Mustard infuzija se priprema od 10 litara vode i 200 g praha. Infuzija traje 2 dana. Tekućina se filtrira, razrijedi s vodom 1: 5. Na 10 litara razrijeđene otopine možete dodati 40 g sapuna.
 • Infuzija pepela pripremljena od 10 litara vode i 0,3 kg praha. Nakon filtracije otopiti 40 g sapuna.

Za pripremu infuzija za druge recepte koristeći vrhove rajčice, luk kore, buhač, sijeno. Rješenja pomažu u borbi u proljeće s parazitima na ribizama.

zaključak

Preradu ribiza u proljeće bolesti i štetnika treba planirati u jesen. Pravovremene mjere spasit će bobice i grmlje.

Izraste zdravi ribiz

Ribizle (crne, crvene i bijele) uobičajene su na mnogim farmama, popularne među vrtlarima zbog svojih nenadmašnih potrošačkih kvaliteta. Nažalost, kao i mnoge druge kulture, ona je podložna brojnim bolestima i štetočinama koje mogu negirati napore da se ona uzgaja. Znanstvenici, agronomi i jednostavno vrtlari razvili su na desetke metoda za kontrolu patogena i štetnika, a razvijeni su i proizvodi se posebni kemijski i biološki pripravci. Pomoći novajliji da razumije more informacija, da jednostavno i lako pokaže što štetnici utječu na ribiz, kada, s čime i kako se boriti - cilj ovog članka.

Tretman ribiza za bolesti i štetnike

Ribizle bez potrebne skrbi često su pod utjecajem raznih gljivičnih oboljenja, krpelja, lisnih uši itd.

Foto galerija: glavne bolesti i štetnici ribizla - morate znati neprijatelja iz vida

Integrirani pristup brizi za grmlje ribnjaka osigurat će njihovo zdravlje i sigurnost usjeva. Potrebno je unaprijed unaprijed brinuti o zalihama potrebnih lijekova, opreme i alata (vrtna prskalica, pruner, puhalica, grablje, lopata itd.). Ribizle treba obraditi tijekom cijele sezone - od ranog proljeća do kasne jeseni. Svako razdoblje ima vlastite događaje.

Što učiniti u proljeće

Proljetna prerada biljaka je profilaktička i smatra se najvažnijom, stoga ju je potrebno posebno pažljivo i odgovorno tretirati. Prvi korak je usredotočiti se na one štetnike i bolesti koje su identificirane u prethodnoj sezoni. S velikom vjerojatnošću patogeni i štetočine prezimljavaju u kori, otpalog lišća, u tlu.

Tablica: Popis lijekova s ​​kratkim obilježjima navedenim u članku.

Fungicidi - lijekovi za suzbijanje gljivičnih bolesti.

Akaricidi - lijekovi za borbu protiv krpelja.

Insekticidi - proizvodi za suzbijanje insekata.

Herbicidi - lijekovi koji uništavaju korove.

Pesticidi - generički pojam koji uključuje sve gore navedeno.

Foto galerija: neke pripreme za zaštitu ribizle od štetočina i bolesti

Prije nego se pupoljci nabreknu

U ovom trenutku, provesti liječenje zimovanje štetočina i patogena (novčića, lisne uši, gljive). Prvo provodite sanitarnu rezidbu i toplinsku obradu (kipuća voda, para, otvoreni plamen), a zatim prskajte moćnim insekticidima.

Primijeni ove lijekove:

 • DNOC.
 • Nitrofcn.
 • Bakar sulfat.
 • Bordeaux mješavina.
 • Željezni vitriol.

Kada se pojave prvi listovi

Dolazi vrijeme za preventivno prskanje krpelja, sisanja i konzumiranja štetočina lišća na sljedeći način:

Prije cvatnje

Ponovite postupak s istom pripremom kao i prije. Osim toga, možete koristiti:

 • Tri posto Bordeaux mješavine.
 • Koloidni sumpor (protiv bubrežnog grinja).
 • Bitoxibacillin (protiv zaustavljanja plamena).
 • Karbofos (Novaktion).

Ljetni tretmani

Nakon što je ribizla procvala do kraja berbe, uporaba kemijskih lijekova nije poželjna. U tom razdoblju je bolje koristiti tradicionalne metode i biološke preparate.

Tablica: narodna zaštitna oprema protiv štetočina i bolesti

Jesen - kraj sezone

Ako je potrebno, u slučaju otkrivanja znakova gljivičnih oboljenja, preporuča se koristiti Quadris i Horus, naizmjence ih. Ovi lijekovi izazivaju ovisnost, pa se obrađuju ne više od tri puta po sezoni.

Jesen i rano proljeće vrijeme su preventivnog održavanja u vrtu. Osim uobičajenih sanitarnih mjera (čišćenje otpalog lišća, uklanjanje osušenih grana, kopanje pristvolnih krugova), provoditi preventivno liječenje ribiza s jednim od sljedećih lijekova:

 • Nitrafen.
 • Željezni vitriol (5% otopina).
 • Bakrov sulfat (3% otopina).
 • Bordeaux mješavina.
 • Malation.

Ove aktivnosti se provode prije početka mraza u suhom, mirnom vremenu.

Tretman ribizle za najčešće bolesti i štetočine

Ribizla, koja pripada obitelji ogrozda, podložna je brojnim gljivičnim, krpeljnim bolestima, napadu lisnih uši, itd. Kako bi se izbjegli štetni učinci, potrebno je provesti kompleks zaštitnih i preventivnih mjera usmjerenih na poboljšanje grmlja.

Kako se riješiti lisnih uši na ribizima

Obično se dvije vrste lisnih uši talože na ribizu - kobilica od ogrozda i crvenkasta žuč. Prvi udari crni ribiz, drugi - crveni. Jednostavno ih otkrijte. Lišće crnog ribiza se uvalja u cijev, u kojoj se naselio štetočina. Galska lisna uši naselila se na unutarnjoj površini lišća crvenog i bijelog ribizla, a na vanjskoj strani su jarko crvene brežuljci, nazvani galles.

Pucaj lisne uši utječe na mlade listove i izdanke crne ribizle

U jesen, lisne uši polažu jaja ispod kore godišnjih izdanaka, gdje prezimljavaju. S početkom topline u proljeće, ličinke izlegu, koji odmah počinju jesti mlade pupoljke i puca. Otprilike sredinom srpnja, kada lišće postane grubo, lisna uši raste krilima i prelijeće u obližnje raste korov koji se hrani u budućnosti.

Ličinke galskih lisnih uši, koje se izležu od listova crvene ribizle, odložene na donjoj strani lista, formiraju se na vanjskoj površini izbočine u crvenom, tzv.

Na temelju karakteristika životnog ciklusa lisnih uši, određuje se vrijeme i metode kontrole.

 1. U rano proljeće, prije pauze pupoljka, odsječene su krivulje lisnih uši, krajevi mladih grančica su 10–15 cm dugi (ova operacija se obično kombinira s odvajanjem krpeljnih pupova). Sve prikupljene grane i pupoljci moraju izgorjeti.
  • Odmah nakon toga, ako temperatura zraka dopušta (+ 5–10 ° C), grmlje se mogu obraditi kipućom vodom. Prolijte temeljito iz limenke s toplom vodom na temperaturi od 80–85 ° C u svakoj grani. Ovaj tretman ubija ostala jajašca lisne uši koja su propuštena tijekom rezidbe.
  • Umjesto da opečete kipućom vodom, grmlje možete pariti. Pokrijte grm s filmom ispod kojeg stavite kantu s prokuhanom vodom. Postupak se provodi dok se voda ne ohladi na 70 ° C.
  • Druga metoda je fumigacija gume s dimom tijekom tri sata. Da biste to učinili, u blizini grmlja nalaze se bilo koji metalni spremnici s gumenim tinjanjem u njima. Svi uši umiru.
  • Zagovornici kemijskih metoda kontrole u ovom trenutku tretiraju grmlje s jakim insekticidima (sredstva za suzbijanje insekata). Može preporučiti
   • Nitrofcn.
   • Malation.
   • Akhtar.
   • Actellic i drugi.
 2. Prije cvatnje provedite drugo prskanje odabranog lijeka.
 3. Treći prskanje, odmah nakon cvatnje, bolje je provesti narodne lijekove. Bolje je ne koristiti kemijske pripravke, osim ako je to apsolutno neophodno. To mogu biti, na primjer:
  • Infuzija duhanske prašine (0,5 kg na 10 litara vode inzistira 3-4 dana) uz dodatak ljepila - sredstvo koje pomaže otopini da se zalijepi, na primjer, sapun - raspršuje biljke navečer, u suhom, toplom vremenu.
  • Infuzija kore od luka (0,5 kg na 10 litara vode se izvlači 5 dana) ili infuzija češnjaka (0,5 kg sitno isjeckanog češnjaka 5 dana za 5 litara vode).
  • Otopina sode (1 kg sode na 1 litru vode) ne samo da se bori s lisnim ušima, već is gljivama.
 4. Ljeti, ako se unatoč mjerama koje se poduzmu u proljeće, lisne uši i dalje pojavljuju, zahvaćene grane možete umočiti u kantu s jednim od navedenih (ili sličnih) rješenja. Redovito uklanjajte korov s lokacije.
 5. Nakon žetve, ako je potrebno, možete se vratiti na kemikalije za obradu.

Poznato je da mravi uzgajaju lisne uši, pa ako se ti insekti nalaze na mjestu, možete ih se riješiti običnom kuhinjskom soli. Pospite ga na mravinjak i mravi će otići.

Video: prskanje ribiza od lisnih uši

Obrada crvenog ribiza crvenim lišćem

Listovi crvenog ribiza postaju crveni u dva slučaja

List crvenog ribiza, zahvaćen antracnosizozom
Kada se prvi znakovi antraknoze pojave na lišću crvenog ribiza, potrebno je odmah obraditi Fitosporin-M grmlje.

 • Porazom galskih uši. O metodama borbe raspravljalo se gore.
 • Porazom antraknoze (gljivične bolesti).

Kada se na lišću ribizla nađu karakteristične crvene mrlje (znak antraktoze), žito Fitosporin-M treba hitno obraditi, a Quadris ga može koristiti i tijekom sezone jagoda.

Nakon procesa berbe

Kasno jesen i rano proljeće preventivni tretman s bakrenim sulfatom ili mješavinom Bordeaux.

Obrada ribizle iz bubrežnog grinja

Bubrežna krpelja, kako i samo ime kaže, utječe na pupoljke ribizla. Hibernira unutar bubrega, u svakom zahvaćenom bubregu obično ima do tisuću jedinki. Vrlo je malih dimenzija - do 0,2–0,3 mm. Bubrezi oboljeli od grinja su okrugli i povećani u usporedbi sa zdravim.

S lijeve strane - zdravi, duguljasti pupoljci ribizla, s desne strane - zahvaćeni krpeljima (uvećani, zaobljeni)

Ako u rano proljeće, prije pauze pupoljaka, grmlje ribiza tretirate kipućom vodom ili parom kako biste se borili protiv lisnih uši, a istovremeno ćete uništiti krpelje.

Analog za ovu metodu je postupanje s vatrom. Možete koristiti plamenik, plinski plamenik ili svjetiljku. Plamen na udaljenosti od 10-15 cm brzo se prenosi duž grančica 2-3 puta. Budući da su zdravi pupoljci prekriveni tvrdim ljuskama, vatra ih neće oštetiti. Zaraženi bubrezi su labavi i vatra će lako uništiti grinje i lisne uši.

Krpelji nisu kukci (pripadaju paučnicima) pa insekticidi ne djeluju na njih. U borbi protiv njih koriste akaricide (kao što se nazivaju krpeljni pripravci), kao i pripravke koji sadrže sumpor.

Tijekom cvatnje i odmah nakon cvatnje, grmlje se tretira otopinom koloidnog sumpora (10 g na 10 litara vode) ili karbofosom (75 g na 10 litara vode), a nakon cvatnje koncentracija otopine se prepolovi.

Tijekom sezone akaricidi Akarin i Fitoverm savršeno pomažu, što se može primijeniti samo dva dana prije jela.

Od narodnih lijekova najbolje pomaže i vađenje češnjaka (0,2–0,5 kg mljevenog češnjaka po 10 litara vode dnevno), a koristi se i za borbu protiv lisnih uši. Obrada se provodi u razdoblju pupenja i odmah nakon cvatnje.

Točnije, vrijeme tretmana može se odrediti promatranjem temperature okoline, jer o njemu ovisi razvojni ciklus bubrega. Obično se prvi izlaz i preseljenje larvi grinja odvija na temperaturi od 18 ° C. Važno je ne propustiti ovaj trenutak i provesti prvu obradu.

Tablica: intervali liječenja s grlom od ribizla od bubrega

Prskanje ribiza od bolesti i štetnika

Ribizla je kultura bobičastog voća koja raste na gotovo svakoj okućnici. Ona je prilično nepretenciozna i raste, zadovoljstvo je. Kako bi se iz godine u godinu dobila velika berba bobica, potrebno je brinuti se za grmlje.

Jedna od važnih točaka u njezi je prskanje ribiza u proljeće od bolesti i štetnika.

Zašto i kada prskati?

Briga o ribizu treba početi što je prije moguće. Najučinkovitija je proljetna obrada. Nakon zime se ne budi samo biljke, nego i mnogi paraziti, a uz njih i bolesti. Rano proljetno prskanje osigurava eliminaciju larvi štetočina i patogena.

Prvi tretman treba provoditi dok se pupoljci ne rastvore. Mnogi vrtlari provode ovaj postupak u travnju, kada je vrijeme toplo.

Zapravo, točan datum se ne može nazvati, jer se klime u različitim regijama razlikuju jedna od druge. Jednako je važno i vrijeme. Stoga je bolje usredotočiti se na temperaturu zraka, a tijekom prskanja ona treba biti oko + 16... + 18 ° S.

Kako prskati?

Ribizla je omiljena poslastica vrtnih štetočina, a posebno crni pati od njih. Prije nego što počnete prskati grmlje, morate odrediti s čime je biljka pogođena. Razmotrite svaki trenutak zasebno.

Bubrežna grinja

Jedan od najopasnijih štetnika za ribiz. Može se prepoznati po velikim natečenim bubrezima, koji se kasnije počinju opuštati. Oni više neće biti raspušteni, što će značajno smanjiti pokazatelje prinosa.

Kako se boriti:

 • pažljivo pregledajte grmlje, ako se pronađu zaraženi izdanci, odrežite ih i odbacite;
 • poprskati otopinom koloidnog sumpora (10 g tvari u 10 litara vode).

Još jedna štetočina vrtnih kultura. Uz poraz lisnih uši, vrhovi izbojaka pate, oni se uvijaju i bore se.

Kako se boriti:

 • prije nego što pupoljci nabubre, prelijte kipuću vodu grmljem (temperatura vode je 60-80 stupnjeva). Ne bojte se, kipuća voda će uništiti štetočine, i neće naškoditi biljci;
 • svaki drugi dan, biljke pospite 8% otopinom nitrofena (100 g smjese na 10 litara vode). Tako je moguće uništiti jaja lisnih uši koja su preživjela nakon zime;
 • Klorofos (20 g supstance na 10 l vode) uz dodatak 20 g triklomefosa i 30 g karbofosa dobro pomaže.

Pauk

Ovaj insekt oštećuje listove u velikom mjerilu, što negativno utječe na razvoj cijelog grmlja. Poraz patuljastog grinja može se prepoznati po karakterističnim točkama smeđe ili bjelkaste boje. Sama krpelja, u pravilu, skriva se s donje strane letaka.

Kako se boriti:

 • prikupiti sva oštećena lišća i spaliti;
 • raspršite grmlje s 50% -tnom otopinom karbofosa (20-30 g tvari na 10 litara vode).

Yana

Ovaj štetnik nanosi ličinke koje oštećuju mlade izbojke. Kao rezultat, ribizla se suši i nakon nekog vremena cijelo pucanje bježi.

Kako se boriti:

 • orezati sve oštećene izbojke;
 • zalijevajte grmlje s „Decis“ 0,1% (1 g tvari na 10 litara vode).

latice

Biljna virusna bolest koja dovodi do potpunog prestanka plodnog grma. Ova bolest je podmukla jer djeluje sporo i gotovo neprimjetno.

Lišće i cvijeće su pogođeni. Terry se može prepoznati po nedostatku plodova i karakterističnoj aromi grma, izduženim izdancima i modificiranim listovima.

Kako postupati:

 • prije pauze pupoljka, orezati sve zahvaćene pupoljke i grane;
 • prelijte vrelu vodu preko ribiza;
 • obrađivati ​​biljke sa otopinom sumpora (75-100 g tvari na 10 l vode).

Mliječna rosa

Ova je bolest postala prava pošast za vrtlara. Utječe ne samo na grmlje ribnjaka, nego i na stabla voća. Ako ne tretirate biljke, onda će za nekoliko godina umrijeti.

Bolest se može prepoznati po cvjetanju bijelog brašna koje se pojavljuje na gornjoj strani letaka. Lako se mogu obrisati uobičajenim dodirom prsta, ali nakon nekoliko sati ponovno se pojavljuju mrlje, a područje i njihov broj se značajno povećavaju.

Kako postupati:

 • prije cvatnje pupoljci sprej s otopinom nitrophene (100 g tvari na 10 litara vode);
 • nakon cvatnje, grmlje pospite s 25% -tnom otopinom karatana (0,6–3 kg na 1 ha).

U slučaju teškog oštećenja, prskanje treba ponoviti nakon tjedan dana.

Antracnos (snajper leteći)

Gljivične bolesti koje zahvaćaju lišće grmlja. Ona se manifestira u srpnju i kolovozu, ali borba je bolje započeti u proljeće. Može se prepoznati po modificiranim listnim pločama na kojima se pojavljuju izbočene bjeličaste boje.

Kako postupati:

 • u travnju, raspršite biljke i tlo ispod njih s 60% -tnom otopinom nitrofena (300 g koncentrata po 1 vedro vode);
 • prije cvatnje i 2 tjedna nakon toga lišće posuti s 1% otopinom sumpora (10 g tvari na 10 l vode).

Prevencija bolesti

Poraz grmlja s bolestima i štetočinama je lakše spriječiti nego liječiti. Prerada treba započeti rano, po mogućnosti odmah nakon što se snijeg otopi.

Za ribiz je bio zdrav i plodan, morate se pobrinuti za njega.

Lako je spriječiti infekciju kulture, dovoljno je provesti sljedeće mjere:

 1. U jesen trebate nagomilati tlo u grmlju, a zatim promrmljati.
 2. U rano proljeće, prije nego što je počeo protok soka u biljkama, provodite sanitarnu rezidbu. Uklonite sve suhe, bolesne i oštećene grane. Odrežite ih tako da nema penechka. Podmažite rez s vrtnom smolom.
 3. U jesen i proljeće uklonite sve biljne ostatke (lišće, grančice, korov) iz zone korijena i zapalite ih. Obično se ovdje stvaraju svi ugodni uvjeti za razvoj parazita i patogenih bakterija.
 4. Čim se snijeg otopi, otpustite tlo oko grmlja. To će poboljšati pristup kisika korijenima.
 5. U svibnju oplodite dušičnim gnojivima (gnojivo, ptičji izmet, nitroammofos, ureu, amonijev nitrat itd.). To će uvelike ubrzati nastanak i razvoj novih jajnika.
 6. Povremeno pregledajte pupoljke, lišće i stabljiku ribizla. Uklonite korov ispod njega.

Na tako jednostavne načine, rizik od utjecaja parazita i bolesti može se minimizirati. Ako na grmlju ribizle naiđete na oštećenja, nemojte odgađati liječenje. Prije prskanja biljke bilo kojim lijekom, pažljivo pročitajte upute za uporabu.

Tretman ribiza za bolesti i štetočine u proljeće: upute korak po korak

Dodavanje članka u novu zbirku

Žetva i zdravlje grmlja u nadolazećoj sezoni ovise o tome koliko ćete na vrijeme provesti proljetnu preradu ribiza. Nemoguće je odgoditi ovo pitanje na neodređeno vrijeme, jer će nakon otkrivanja bubrega mnoge metode liječenja postati nedostupne.

Liječenje ribiza u rano proljeće provodi se kako za borbu protiv bolesti, tako i za uklanjanje insekata. Mnogi od njih su se probudili prije nego što se prvi listovi pojave na grmu. To je u rukama vrtlara, jer može sigurno raspršiti grm sa specijaliziranim pripravcima, bez straha od oštećenja nježnih zelenila.

Kako liječiti ribizle u proljeće bolesti

Mnoge publikacije i vrtlari tvrde da je prerada ribiza u ožujku jamstvo zaštite od bolesti i štetnika. Zapravo, to nije posve točno. Ako u vašem kraju još ima snijega u prvom mjesecu proljeća, noću su mrazevi, au vrtu vlada prava zima, nema smisla dodirivati ​​grmlje ribnjaka. Činjenica je da su i kukci i gljive još uvijek pod pouzdanim zaklonom za snijeg, tako da ih nećete uzimati s kemikalijama ili narodnim lijekovima.

Odabir uvjeta prskanja grmova bobica na vašoj lokaciji, usredotočite se na klimu i stanje samih biljaka. Oni su se naduli, ali njihovi pupovi još nisu otvoreni, snijeg se otopio, a zemlja je još uvijek čvrsta na mjestima? Sjajno, vrijeme je za početak obrade.

Obične bolesti ribizle

Ribizle i ogrozd najpopularniji su grmovi jagodastog voća u Rusiji, a možete ih susresti u bilo kojoj ljetnikovcu. Ne postoji previše bolesti koje ugrožavaju ove usjeve, ali, nažalost, dovoljno je ostaviti vrtlara iz godine u godinu bez bobičastog voća, pa čak i bez omiljenog grmlja. Najčešći su:

 • Antraknoza;
 • prugasti mozaik;
 • reverzija (frotir);
 • rđe;
 • Septorija (bijela mrlja);
 • siva trulež;
 • Spherekoteka (američka pepelnica).

Prije nego počnete s liječenjem, morate saznati točno kakvu bolest prijeti žetvi ribizle.

Sredstva za tretiranje grmlja ribizle od bolesti

Srećom, posljednjih godina je prošla tendencija "pucanja iz topova na vrapce" u borbi protiv bolesti grmova bobica, a sve se češće pojavljuju štedljivi pripravci. Naravno, još uvijek možete dobiti "tešku artiljeriju" koja se koristi na kolektivnim farmama, ali je sve manje i manje voljnih spasiti bobice na ovaj način. Trenutno su najčešći sljedeći lijekovi:

 • bakar sulfat (3% otopina);
 • željeznog vitriola (5% otopina);
 • Bordeaux tekućina (1% otopina);
 • infuziju pepela (100 g po 1 litri vode da bi se inzistiralo 3 dana, procijediti, dodati 3 litre vode);
 • Topaz.

Obrada grmova ribizle treba se sastojati od nekoliko faza, osobito ako ste u prethodnoj godini vidjeli znakove nekih bolesti.

 1. Čim se snijeg otopi, uklonite otpalo lišće ispod grmlja, razbijte površinski sloj zemlje i poprskajte grmlje bakrom ili željeznim sulfatom.
 2. Tijekom perioda pupanja, raspršite grmlje s 3% Bordeaux tekućine.
 3. Nakon cvatnje i berbe bobica, raspršite grmlje s 1% Bordeaux tekućine.

Kako liječiti ribizle u proljeće protiv štetnika

Postoje ribizle "previše vatreni navijači" i među insektima. Oni su u stanju jesti ne samo lišće i pupoljci, ali i korijene s granama, ne ostavljajući šanse za spas grm. Srećom, s dužnom pažnjom da ih identificiramo, gotovo odmah nakon pojavljivanja.

Štetočina ribizle

Najčešće grmlje ribizle pokušava:

 • bubreg;
 • bubrežni moljac;
 • moljac;
 • staklena posuda;
 • lisna uši;
 • crni ribiz;
 • biljarice;
 • ribizla gallitsa.
 • Sredstva za rano liječenje ribizla od štetočina

  Sredstva za tretiranje ribizla od štetočina mogu se podijeliti na narodne (prirodne) i specijalizirane (kemijske). Prvi su dobri za prevenciju, ali se ne mogu nositi s velikim porazom grma. Stoga, ako ste pristaša prirodnog uzgoja i ne želite dodatne pripreme na gradilištu, pažljivo i redovito pregledajte grmlje i ne zaboravite na preventivne tretmane.

  Kao takve alate možete koristiti:

  • kipuća voda (za liječenje ribiza iz bubrežnih krpelja na smrznutom tlu i neotvorenim pupoljcima);
  • sapunasta voda;
  • infuzijama duhana, rusa, češnjaka, luk kore, velebilje ili maslačak (prskanje grmova ribizla svakih 4-5 tjedana, počevši s buđenjem bubrega i do žetve).

  Za one koji su zakasnili ili su željeli djelovati sigurno, postoje ozbiljnija sredstva:

  • otopina koloidnog sumpora (10 g lijeka u 10 litara vode);
  • Bordeaux tekućina (1% otopina);
  • Karbofos (prah ili emulzija);
  • aktellik;
  • Fufanon.

  Kako liječiti ribizle od štetočina i bolesti

  Da biste oštetili štetočine, a ne sami sebi, pri obradi grmova bobičastog voća, morate slijediti niz pravila i propisa.

  1. Prije prskanja, uklonite sve suhe i oboljele grane iz grma, očistite tlo pod njim od otpalog lišća, šuškajte.
  2. Tretirajte grm u ožujku-travnju, kada pupoljci još nisu počeli otvarati.
  3. Ne zaboravite prskati tlo u krugu čekinja (na udaljenosti od 50-60 cm od korijena).
  4. Poprskajte u posebnoj odjeći (kućni ogrtač, frizura, rukavice i respirator).
  5. Odaberite za postupak ujutro ili navečer suhog dana bez vjetra, kada u prognozama nema padalina u narednih 2-3 dana.
  6. Razblažite odabrani lijek isključivo prema uputama.
  7. U vrijeme liječenja i sljedećih 12-24 sata, uklonite djecu i kućne ljubimce s lokacije.
  8. Ostatke razblaženog lijeka nemojte pohranjivati ​​i zbrinjavati u skladu s uputama.

  Ne zaboravite da ribizla za buđenje i otkrivanje bubrega nekoliko toplih sunčanih dana. Zato ga posjetite što prije, ako je proljetno vrijeme već uspostavljeno u vašoj regiji, kako ne biste propustili uvjete prvog tretmana.

  Obrada ribizle u proljeće od bolesti i štetnika s kipućom vodom, narodnim i kemijskim sredstvima

  Ribizle su omiljena bobica većine ljudi. I to nije iznenađujuće, budući da je njegova prepoznatljiva osobina prekrasan okus i ljekovita svojstva. Da biste skupili veliku žetvu morate se sjetiti o kontroli štetočina i bolesti. Ako zanemarimo postupak, usjev može umrijeti ili biti neadekvatne kvalitete. Vrlo je važno da ne propustite takvu stavku kao što je tretiranje ribiza u proljeće od bolesti i štetnika.

  Potreba za ovim postupkom

  Učinkovito, udobno i sooooo brzo. Kada trebate izgubiti 3-4 kg tjedno. Pročitajte više ovdje.

  Mnogi početnici u vrtu posao bez iskustva iza njih se pitate zašto ovaj postupak je vrijedan događaj. To je potrebno za dobivanje visokokvalitetnog i ukusnog usjeva ribizla! Također je poželjno započeti borbu protiv štetočina najkasnije u rano proljeće.

  Važno je zapamtiti! Što se prije poduzmu mjere za liječenje grana i mladica puževa, to je vjerojatnije da će štetočine ili bolesti koje su se pojavile u jesen ili zimi na najmanju moguću mjeru pogoditi kulturu.

  Mršavio Stepanenko: težio sam 108, a sada 65. Pio sam toplo za noć. Pročitajte više ovdje.

  Da bi ribizla bila zdrava i plodonosna, morate slijediti nekoliko pravila:

  1. Nakon što se snijeg otopi u proljeće, ali ne kasnije od trenutka kada pupoljci na stablima počnu bubriti, sav suvišak i suhe grane treba odrezati;
  2. Ako se ribizla prerađuje i raspršuje prije otpuštanja pupova, spriječit će se nastanak patogenih bakterija u ranim fazama;
  3. Grane grma ne bi smjele dotaknuti tlo. Bolje je staviti potporu ili vezati. To će pomoći u održavanju zdravih i čistih bobica u vrijeme zrenja;
  4. U prvim mjesecima vrućine nakon zime, ne samo voćni usjevi, nego i štetni insekti budi se iz sna. Da biste to izbjegli, potrebno je ukloniti sva otpala lišća, grane i druge ostatke ispod biljaka.

  Savjet! Grmlje ribiza treba liječiti od bolesti i štetočina početkom ožujka, ali ne kasnije od sredine travnja. Nepoštivanje gore navedenih pravila dovest će do bolesti i uništenja grmlja.

  Bolesti i štetnici

  Ribizla je poslastica za veliki broj različitih parazita i patogenih bakterija. Ali prije nego što ga obradite, morate jasno razumjeti što boli grm ili tko ga je pogodio.

  Poznati su sljedeći štetnici, koji vole kušati mlado lišće i voćni sok:

  • bubrežni moljac;
  • pupoljak obol
  • paučina grinja;
  • lisna uši na izdancima;
  • galska lisna uši;
  • Jose razmjera;
  • Borer;
  • vrsta lisnih osa;
  • paljenje ogrozda.

  Mogla sam se riješiti artritisa i osteohondroze mjesec dana! Operacije nisu potrebne. Pročitajte više ovdje.

  Tu je i popis najčešćih bolesti ribiza:

  • Antraknoza;
  • frotir (reverzija);
  • pepelnica;
  • siva trulež;
  • bijela mrlja (septoriosis);
  • mozaika;
  • staklena hrđa i stup;
  • sušenje izdanaka.

  Vrhunac bolesti javlja se u proljeće, kada grm raste, pupoljci nabreknu i pojave se listovi. Smanjiti rizik od bolesti i dobiti veliku žetvu će pomoći u vrijeme obrade grm.

  Kada se provodi postupak, optimalno vrijeme

  Spremi obrezivanje u 90-95% slučajeva omogućuje strogo pridržavanje rasporeda obrade i prskanje grmlja ribizle.

  Dakle, kada bi se ti postupci trebali provoditi? Postoje sljedeći vremenski okviri rada:

  1. Prvi tretman ribizle provodi se sve dok pupoljci ne nabreknu, što pomaže u sprječavanju reprodukcije svih patogenih bakterija koje su se naselile u mladice tijekom zimovanja;
  2. Drugi tretman provodi se do pojave pupova. U ovom slučaju umiru svi zlonamjerni paraziti koji nisu imali vremena za početak oluje.
  3. Nakon cvatnje pupoljci obrade potrebno je održavati rast i zrenje bobica. Štiti grmlje ribnjaka od nepovoljnih uvjeta okoliša. Prskanje grmlja provoditi tri puta. Prvi put, nakon 10 dana nakon početka formiranja voća. Zatim napravite pauzu od 10 dana i ponovno poprskajte.

  Oprez! Tijekom cijelog razdoblja cvjetanja nemoguće je prskati grmlje ribiza kemijskim preparatima. Kao rezultat takvog raspršivanja kukaca, usjev može postati neprikladan za jelo.

  Ako se postupci prskanja ne izvode na vrijeme iz bilo kojeg razloga, onda sljedeće prskanje ne smije biti učinjeno s povećanom dozom kemijskih ili bioloških pripravaka. Dovoljno je što prije obraditi grmlje uništiti vrtne štetočine.

  Na temelju toga, vrijeme provedeno u obradi grmova ribizle u jasno utvrđenom vremenskom okviru početkom proljeća moći će zaštititi usjev od bolesti i štetnih insekata i završiti s lijepim i ukusnim bobicama.

  Pripravci za preradu crnog, crvenog i bijelog ribizla
  Obično se obrada različitih vrsta ribiza ne razlikuje jedni od drugih. Uostalom, zloćudni insekti u istom vremenskom razdoblju naseljeni su i na crnom, bijelom i crvenom ribizu.

  Ali postoje paraziti koji preferiraju jednu vrstu ribiza na drugu:

  • Zlatka, na primjer, bira crni ribiz;
  • Listna lisna uši (gallic) i listopadni listovi preferiraju izdanke crvenog i bijelog grmlja;
  • Moljac (pupoljak) ne podnosi crni ribiz;
  • Bubrežna grinja se po mogućnosti smjestila u crni ribiz. Na crveno i bijelo rijetko se susreću.

  To se mora zapamtiti prilikom obrade i prskanja crnog, crvenog ili bijelog ribiza.

  Kako nositi ribiz na proljeće

  Briga za ribiz početi u proljeće, čim se topi snijeg. Ovo razdoblje smatra se najpogodnijim za uništavanje štetnih insekata i bakterija. Pripremajući se za preradu ribizle, trebate saznati što je korisnije, učinkovitije i sigurnije prskati ribiz. Tretiranje grmlja provodi se ne samo kemijskim i biološkim pripravcima, već i otopinama napravljenim prema popularnim recepturama.

  Mora se strogo pamtiti! Prerada ribiza trebala bi se odvijati na dan bez vjetra bez žarkog sunca. Inače se na izbojcima mogu pojaviti opekline.

  Preporučuje se prskanje rano ujutro ili navečer, nakon zalaska sunca, ili oblačan dan bez kiše.

  Obrada kipuće vode

  Učinkovita metoda za zbrinjavanje grmova ribizla je tretman kipućom vodom. Topla voda ima pozitivan učinak na rezultat i pridonosi obilnoj žetvi velikih sočnih plodova. Ova metoda pomaže u borbi protiv velikog broja insekata i gljivičnih bolesti.

  Ribizle zalijevati (doused) s kipućom vodom, po mogućnosti od željeza zalijevanje. Da bi se pojačao učinak, preporučuje se dodavanje otopina kalijevog permanganata, soli ili željeznog sulfata.

  Pogledajte videozapis! Liječenje grmova ribizle u rano proljeće s kipućom vodom

  Biološki agensi

  Smatraju se najsigurnijima za biljke, za razliku od kemijskih. Stoga se najčešće koriste u proljeće za prskanje. Danas postoji ogromna količina kvalitetnih proizvoda koji štite vrt od štetočina.

  Važno je! Obrada grmova ribizle u proljeće treba se odvijati na temperaturi od 13 ° C i više. Na nižim temperaturama okoline, bilo koje biološko raspršivanje neće dati željeni rezultat.

  Najučinkovitiji i najčešći su:

  • Lepidocide;
  • bitoksibatsillin;
  • dendrobatsillin;
  • FITOP;
  • Trichoderma.

  Važno je zapamtiti! Ogroman minus bioloških proizvoda je taj što se na temperaturama ispod + 13C ubrzano razvija kultura. Stoga se prve dvije faze tretiranja grmlja od ribiza takvim pripravcima preskaču. Prvo prskanje provodi se tek nakon završetka cvjetanja.

  U slučaju da proljeće ubrzanim tempom dođe na svoje i ništa ne predviđa mraz, tada možete koristiti biološke proizvode.

  kemijska sredstva

  Svi kemijski insekticidi imaju visoku stopu penetracije i bez mnogo napora mogu se nositi s apsolutno bilo kakvim biljnim bolestima ili invazijom štetnih insekata. Pripravci nisu štetni za ljude i ribizove u slučaju da prskanje grmlja prođe prije i poslije cvjetanja pupova. Najpoznatije i najučinkovitije kemikalije su:

  • Fufanon. Lijek ima širok spektar djelovanja. Pomaže u borbi s lisnim ušima, grinjama, pilama, gallitcom i štitom. Priprema fufanona: 10 ml pripravka za 1 kantu vode. Za navodnjavanje koristite najviše jednu litru razrijeđenog proizvoda po grmu. Fufanon je poprskao na takav način da je vodio kapljice vode iz grana i lišća ribiza.
  • Actellic EC. Rano proljeće tretiraju se grmljem od ribizla od insekata kao što su krpelji, piljevine, lisne uši i moljac. Razrijedite otopinu iz protoka od 2 grama. lijek 2 litre. Učinak lijeka traje mjesec dana.
  • Anometrinom-H. Iskusni vrtlari savjetuju prskanje ribiza uništiti lisne uši i piljevine, kao i spriječiti njihovo pojavljivanje.
  • Aktara KS. Koncentracija ove otopine u vodi je samo 2 grama. na 10 litara. Potpuno uništava lisne uši. Učinak traje dva mjeseca.
  • Profilaktička MKE. Prskanje se provodi od insekata koji hiberniraju na granama ribnjaka na temperaturi od + 40 ° C.

  Sljedeće kemikalije koriste se za liječenje bolesti i radi prevencije:

  • Topaz. Razrijediti lijek treba biti strogo u skladu s uputama. Koristi se u borbi protiv hrđe i pepelnice.
  • Klorovodični bakar. Pomaže osvojiti uočavanje, antraknozu, hrđu.
  • Bordeaux mješavina. Učinkovita u borbi protiv gljivičnih bolesti. U početku pripremiti otopinu vapna, a zatim ulijte u nju otopinu, razrijeđenu strogo u skladu s uputama.
  • Bakar sulfat. Preporučuje se kao preventivna mjera protiv štetnih gljivičnih bolesti.
  • Urea (karbamid). Bijele granule, topive u vodi. Kada se ispusti u tlo, za oko 2 dana, pod djelovanjem bakterija pretvara se u amonijev karbonat. Urea se dobro apsorbira u biljci i ne ostavlja opekline na lišću.

  Obratite pozornost! Prskanje raznih proizvoda ne samo da može uništiti štetne insekte, nego i uništiti cijeli usjev ribizla.

  Narodne metode i sredstva

  Također za njegu i preradu ribizla koriste se narodni lijekovi. Ove metode su se formirale, koristile i dokazivale svoju djelotvornost više nego jednom od mnogih generacija vrtlara. Oni su najsigurnija od svih metoda, kako za sve biljke u vrtu, tako i za osobu. Ovo su najpoznatiji i najbolji narodni recepti:

  • Otopina luka i češnjaka. U ukupnom iznosu oni uzimaju oko 100 grama., Fino izrezati, sipati kantu vode i inzistirati tijekom dana. Dobivena otopina se filtrira i raspršuje struja u količini od 2 do 2 grma;
  • Mješavina usitnjenog duhana i pepela. Uzmite 100 grama. Svaka od komponenti se izlije sa 10 litara vode. Zatim inzistirajte i dopustite da se čestice talože na dno spremnika. Jedna posuda ove otopine dovoljna je za grm od 3-4 ribizle;
  • Zasićena otopina brezova katrana ili sapuna za pranje. Priprema: 200 gr. jednog ili drugog sastojka, naribati na krupniju rijetku i razrijediti u kanti s toplom vodom.

  Važno je! Ova otopina se koristi 5 dana dok se ne vidi rezultat.

  Takve metode mogu biti vrlo učinkovito liječiti ribizle i ogrozda od bolesti i štetnih insekata.

  Raznolikost naših lijekova za uništavanje i prevenciju štetočina pomaže da se problem riješi u kratkom vremenskom razdoblju. Nakon čišćenja biljaka od insekata potrebno je stalno praćenje.

  zaključak

  Iz svega navedenog možemo zaključiti da je svima potrebno rano proljeće liječiti od insekata i raznih bolesti. To ima pozitivan učinak na dobivanje dobre žetve. Za detaljnije razumijevanje i razumijevanje skrbi za ribiz preporučuje se gledanje videa na kraju članka.

  Pogledajte videozapis! Obrada (prskanje) ribiza i ogrozda od štetočina i bolesti u proljeće

  Tretiranje ribizle u proljeće protiv bolesti i štetnika

  Proljeće za vrtlara počinje temeljitim pregledom svojstava. Primarni zadatak je identificirati zamrznute dijelove drveća i grmlja, bolesti i štetočina. Odmah nakon toga slijedi aktivna borba s mogućim problemima. Danas ćete na web stranici za poljoprivrednike naučiti kako se ribiz u proljeće tretira od bolesti i štetnika.

  Gardenerov radni plan u proljeće:

  1. Obrada kipućom vodom.
  2. Prskanje ribiza od bolesti i štetnika.
  3. Briga za ribiz na proljeće: obrada tla, obrezivanje, gnojivo.
  4. Pregled grmlja i dodatnu obradu ako je potrebno.

  Sipanje kipuće vode preko grma početkom proljeća

  Nisu svi vrtlari ovu metodu smatraju zaista djelotvornom. Međutim, pokazala je svoju učinkovitost u mnogim slučajevima, posebno u borbi protiv lisnih uši. Ako ste se prošle godine morali boriti s navedenim štetočinama, nemojte proći ovaj zajednički način da zaštitite ribiz od neprijatelja.

  Kada obraditi? To bi trebalo biti učinjeno u rano proljeće, bez čekanja da padne snijeg. Ne treba se bojati - nikakva šteta neće donijeti kipuću vodu u grmlje. Ali samo ako su bubrezi još uvijek u stanju spavanja.

  Tretirati ribiz od štetnika s kipuće vode bi trebao biti u rano proljeće

  Faze rada:

  • Pričvrstite grmlje tako da su izbojci gušći.
  • Prokuhajte veliku količinu vode.
  • Sipajte grmlje od ribizle preko kante za zalijevanje.

  Prvi tretman vrtova za štetočine i bolesti

  Patogeni i ličinke mnogih insekata mirno toleriraju i najtrajnije mraze. Ako biljku ne zaštitite na vrijeme, možete potpuno izgubiti cijeli usjev. U cilju zaštite voćnih kultura, uključujući vrijedne ribizle, stručnjaci savjetuju da se cijeli vrt obrađuje u rano proljeće, prije pojave znakova bolesti ili naselja štetočina.

  Za prvi tretman ribiza u proljeće prikladni su lijekovi Skor i Karbofos.

  Od mnogih načina za zaštitu korijena, postoji jedan posebno učinkovit. Vrtlari ga koriste na čekanju za prvu proljetnu vrućinu i odlaze u vrt, uzimajući sa sobom lijek iz vrta "Skor" i popularni lijek za štetnike voćnih kultura "Karbofos". Nakon razrjeđivanja preparata u jednoj kanti vode u preporučenim dozama, vrtlari obrađuju grmlje.

  Koliko pristupa zahtijeva primarno liječenje ribizla? Druga mogućnost:
  • Jedna, ako prošle godine kultura nije bila bolesna ili umjereno pogođena.
  • Dva (s pauzom od dva tjedna) ako je ribizla prošle godine teško pogođena bolestima ili napadima štetočina.
  Primarna obrada je namijenjena za zaštitu ribizla od uobičajenih problema: krpelja, uši, pepelnica. Zatim nastavite s drugim aktivnostima za brigu o vrtu.

  Briga o ribizu nakon prvog prskanja

  Prije nego što počnemo s tretmanom grmova ribizle kemijskim ili narodnim lijekovima, potrebno je izvršiti sljedeće radnje:

  1. Izrežite sve mraze, suhe i očito oboljele grane ili njihove dijelove.
  2. Otpustite tlo u blizini svakog grma ribizle, posipajte pepeo.
  3. Duboko kopajte prostor između grmlja.
  4. Prskajte humus u podnožju grmlja kako biste kulturi osigurali hranjive tvari tijekom cijele sezone.
  5. Tretirati ribizle od bolesti i štetočina.

  Svi navedeni koraci proljetne njege usmjereni su na suzbijanje svih vrsta mikroorganizama, gljivica i insekata. Kako se riješiti oboljelih grana, olabaviti, kopati i oploditi zemlju, te izravno prskati grmlje, sve to pomaže ribizama da se ojačaju u borbi protiv neprijatelja.

  Pravilno zbrinjavanje ribiza u rano proljeće pridonijet će dobroj otpornosti na štetočine i bolesti.

  Pregled grmlja ribnjaka i ponovno liječenje lijekovima

  Kada se prvi listovi pojave u ribizlu i pupoljci cvijeća počnu oticati, doći će odgovarajuće vrijeme za pregled. Neobičan oblik bubrega, nadutost i mrlje na lišću - sve je to poziv na buđenje za vrtlara. Potrebno je odmah utvrditi je li to znak bolesti ili unošenje nezasitnih štetočina u vitalni sustav biljke.

  Vrlo je važno pažljivo ispitati grmlje ribnjaka u proljeće.

  Važno je! Provjera i obrada ribizla potrebno je vrijeme da se zadrži prije cvatnje bubrega. Od trenutka cvatnje i do kasne jeseni ne možete prskati grmlje.

  Obrada nakon otkrivanja glavnog štetnika - krpelja bubrega

  Ako se tijekom proljeća inspekcije ribizla ste pronašli otečen pupoljci, najvjerojatnije glavni neprijatelj kulture je naselio u njima - bubreg krpelja. Ako ne poduzmete mjere na vrijeme, zahvaćeni bubrezi neće cvjetati, kao rezultat toga, prinos ribizle će jako patiti ne samo u ovoj, već iu narednim godinama.

  Grinja u bubrezima ribiza lako je otkriti u rano proljeće

  Što poduzeti protiv štetnika? Smatra se da je najbolja metoda tretman s proljetnom otopinom koloidnog sumpora (10 g / 10 l) ili pripravkom “Tiovit Jet” koji se razvija na temelju njega. Neki vrtlari koriste Chlorofos, Karbofos ili Furanon. Naravno, prskanje neće pomoći uvelike povećati žetvu ove godine, ali sljedećeg proljeća problem će biti potpuno ili djelomično riješen.

  Tretiranje grmlja od pepelnice u proljeće

  Znak praškaste pepelnice na ribizu u proljeće je svjetlo siva boja na lišću. Osim toga, izbojci su deformirani, plitki i mijenjaju boju i oblik lišća. Spore podmukle gljivice, koje uzrokuju gubitak usjeva, zimaju na biljci ili palog lišća.

  Bolesti plijesni na ribizu

  Kako spasiti ribiz od ove bolesti? Iskusni vrtlari u ovom slučaju vjeruju dokazanom bakrenom sulfatu i preparatu "Fundazol". Prva se uzme 100 g po posudi, a druga 15 ml. Svakako ulijte pripremljenu otopinu na tlo oko grmlja istovremeno s tretmanom biljke u proljeće.

  Lisne uši na ribizu - načini borbe protiv štetočina

  Prisutnost lisnih uši na ribizu može se odrediti upletenim izdancima i listovima. Ako bolje pogledate, možete pronaći ove male, ali vrlo zle štetočine na poleđini letaka. Iskusni vrtlari znaju da su mravi glavni lovci lisnih uši. Uzgajaju ove štetočine, jer se hrane njihovim izlučevinama. Ako ribiz je lisna uši, vidjet ćete na njemu mnogo mrava.

  Štetočina od ribizle - lisna uš

  Kako se nositi s tim štetočinama? Za ovaj slučaj namijenjeno je mnogo lijekova. Moguće je provesti liječenje s "Malophosom", ako prskanje u rano proljeće nije pomoglo. To je jedan od najpopularnijih lijekova. Mnogi vrtlari vjerni su starom dokazanom alatu - bakar sulfatu (100 g / 10 l) ili Bordeaux mješavini na temelju njega. Postoje i drugi lijekovi: "Intavir", "Tanrek". Prije pojave lišća, nanosi se tretman „Furanonom“ ili se grm peče kipućom vodom.

  Liječenje grmova ribizle u proljeće s antraknozom

  Mnogi vrtlari, nažalost, dobro poznaju ovu bolest. Odlikuje se formiranjem smeđeg mjehura na lišću. U rano proljeće bolest se ne može lako otkriti, što može dovesti do odgođenog odgovora. S obzirom na to, posebno je važno pažljivo pregledati svaku grančicu i list na grmu.

  Anthracnose bolest na ribizu zahtijeva hitno liječenje

  Što će vam pomoći da se nosite s antraknozom u proljeće? "Intavir" dobro se nosi s gljivičnim bolestima. Usred proljeća vrtlari primjenjuju tretman pepela. Željezo ili mješavina Bordeaux također će pomoći. Liječenje se provodi u večernjim satima - dvaput s pauzom od pola sata.

  Obrada ribiza u proljeće bolesti i štetnika - važna faza u radu vrtlara. Ispravan izbor lijekova i usklađenost sa svim preporukama za događaj pomoći će u očuvanju grmlja i dobiti punu kulturu korisnih plodova. Zapamtite - nemoguće je poprskati ribizle nakon početka cvatnje.