Proljetni tretman ruža od štetočina i bolesti

Ruže

Kako se brinete o ružama u proljeće nakon otvaranja, odredit će izgled grmlja i obilje cvjetanja. Podcjenjujući važnost proljetne obrade ruža, riskirate pretvaranje bujnog grma u oronuli grm sa slabim, bolesnim i štetočinama i pojedinačnim malim cvjetovima. Stoga, nakon uklanjanja zimskog skloništa, obavezno provedite preventivno prskanje cvijeća od bolesti i štetočina. A mi ćemo vam reći kako to učiniti kako treba.

Uklanjanje zaštitnog pokrova s ​​ružama u proljeće

S vremenom ukloniti zimsko sklonište od ruža jednako je važno kao i na vrijeme da ga izgradimo. Ako to učinite rano, grm će se smrznuti, a ako bude kasno, gurnit će ga. Optimalno vrijeme za to je vrijeme kada se snijeg otopio, a prosječna dnevna temperatura bila je + 5... + 6 ° C (primjerice tijekom dana + 10 ° C, a noću oko -4 ° C).

Nakon uklanjanja pokrova, ruže podliježu temeljitom pregledu i preventivnom tretmanu. Ali to ne znači da ih više ne morate pokrivati. Goli ružičasti izbojci brzo se suše i umiru nenaviknuti od jakog sunca: korijeni još uvijek spavaju i ne upijaju vlagu iz tla, a iz topline sunca vlaga iz grana aktivno isparava. Stoga, nakon prskanja, ponovno pokrijte grmlje, koristeći materijal koji može disati i koji odgađa neke od sunčevih zraka.

Rasplitanje biljaka

Nakon što je poklopac uklonjen, ruže treba rastaviti. Nemoguće je dugo ostaviti tlo u blizini debla, jer u proljeće može postati pljesnivo od visoke vlage u tlu. A ako se razboli, to će utjecati na cijeli grm.

Pravila za njegu ruža u proljeće

Da bi ruže ostale zdrave i neozlijeđene, u proljeće trebaju posebnu njegu. Uključuje nekoliko važnih točaka:

 • Obrezivanje. U proljeće je potrebno preventivno obrezivanje kako bi se uklonili izdanci koji nisu mogli preživjeti zimu i pretvorili se u izvor infekcije. U ovom trenutku, obrezivanje se također provodi u obliku grmlja i stimulira cvjetanje.
 • Liječenje bolesti. Pod skloništem stvoreni su dobri uvjeti za reprodukciju patogene mikroflore. Ako ne obradite grmlje, gljive i virusi će se nastaviti razmnožavati, osuđujući biljku na smrt.
 • Tretman štetočina. U proljeće nakon hibernacije, ne samo biljke, nego i insekti se probude. Ne hrane se samo svojim sokom, nego i jaja, iz kojih se pojavljuju vrlo proždrljive gusjenice i ličinke. Prskanje ruža u proljeće s otrovima pomoći će u zaštiti štetočina grana i lišća.
 • Odijevanje. Nakon što se ruže potpuno probude, trebat će im velika količina hranjivih tvari za brzo stvaranje zelene mase. Stoga je potrebno napraviti mineralna i organska gnojiva.

U proljeće, opuštanje i usitnjavanje tla, kao i njegovo navodnjavanje, također mogu biti korisni postupci ako je vani proljetna suša.

Kako orezati, odijevati ruže u proljeće, zalijevati

Rezidba ispravno provodi ne odmah nakon otvaranja grmlja, a nakon 3-4 dana. Da biste to učinili, koristite oštre škare i / ili vrtne škare. Inventar treba dezinficirati medicinskim alkoholom ili otopinom kalijevog permanganata. Zatim stavite rukavice i odrežite sljedeće izdanke:

 • s velikim zamrzivačima;
 • pokvareni;
 • osuši;
 • raste unutra;
 • slaba i tanka;
 • fatliquoring.

Zatim izvršite formativnu rezidbu ruže ovisno o njezinoj raznolikosti.

Kada je tlo potpuno odmrznuto, a grm počne rasti, treba ga zalijevati. Učestalost navodnjavanja ovisi o vremenu i obično je 2-3 puta tjedno, počevši od kraja travnja. Tada će ruža morati hraniti. U proljeće ruža treba povećati sadržaj dušika, fosfora i kalija u tlu. Da biste popunili nedostatak dušika, možete upotrijebiti:

 • 20-30 g ureje razrijeđeno u 1 kante vode;
 • 1 kantu divizma (1 dio gnojiva, infuzijom u 10 dijelova vode 5-7 dana);
 • 1 kanta infuzije na pilećoj stelji (1 dio legla, infundiran u 20 dijelova vode tijekom tjedna).

Za nadoknaditi nedostatak kalija i fosfora, potrebno je hraniti ružu s otopinom superfosfata (30-40 g) i kalijevog sulfata (20-30 g). Ova količina gnojiva je namijenjena odraslom grmu. Za hranjenje kompaktnih grmlja doziranje treba prepoloviti.

Važno je! Gnojenje treba provoditi strogo nakon zalijevanja ruže običnom vodom. To će spriječiti opekline korijena.

Malčiranje ruža

Tako da korijeni grmlja stalno imaju pristup zraku, a korovi ne rastu oko grma, rupa oko debla treba prekriti slojem malča. Možete ga samljeti sa sljedećim materijalima:

 • piljevina ili strugotine;
 • šljunak ili komadi kora;
 • ukrasni malč;
 • treset.

Tako da malč ne samo da drži tlo labavim, već i dijeli hranjive tvari s ružama, kao konjski gnoj, humus ili kompost. Međutim, na takvim materijalima korov raste snažno i morat će se ukloniti prije početka zrenja. No, s druge strane, organski proizvodi pomažu ružičastim grmovima da aktivno rastu i dobiju zelenu masu.

Vrtlari često biljke biljnog pokrova umjesto malča umjesto grmlja. Oni se tijekom vremena moraju obrezati, ali izrezana masa može poslužiti kao zelena malč. Vremenom se razgrađuje i postaje izvor dušika za ruže.

Prskanje grmlja od bolesti i štetnika

Sprej ruže od bolesti bi trebao biti odmah nakon profilaktičke obrezivanje. Za to je bolje koristiti antifungalna sredstva - fungicide. Ako na biljci nema znakova infekcije, biljni pripravci se mogu izostaviti kako bi se spriječila gljivična infekcija ruža.

2-3 dana nakon liječenja bolesti, grmlje treba prskati kako bi se zaštitili od štetočina koje bi mogle prezimiti pod pokrovom. Ako na ruži postoje tragovi štetočina, bolje je liječiti dvaput: drugi put se prska 7 dana nakon prvog zahvata.

Pripreme za suzbijanje štetočina i bolesti

Proljetni tretman za uništavanje gljivičnih infekcija provodi se uz korištenje lijekova iz skupine fungicida. To uključuje:

Navedena sredstva mogu se koristiti za liječenje ruža i za njihovo profilaktičko liječenje. I takvi lijekovi kao što su Bordeaux liquid, Trichodermin, Fitosporin je poželjno koristiti samo za prevenciju, jer je njihova antifungalna učinkovitost niža (ali nisu opasni za ljude).

Za uništavanje štetnika treba koristiti lijekove iz skupine insekticida. Popularni agenti su:

Savjet! Porazom ruža lisne uši mogu bez insekticida, koji su vrlo opasni za ljude. Tako ovi štetnici dišu kroz površinu tijela, a zatim ih možete ubiti uklanjanjem kontakta tijela s zrakom. Da biste to učinili, dovoljno je tretirati zahvaćene grmlje otopinom sapuna. Film od sapuna će pokriti janjetinu i uzrokovati da umre od nedostatka kisika.

Pripreme za tretman ruža u proljeće

Da bi se ruže probudile brže i počele rasti, potrebna im je pomoć. To se može učiniti uz pomoć lijeka cirkon. Jača biljku i potiče njen aktivan rast. Dovoljno je da se otopi jedna ampula proizvoda u 2-2,5 litara vode i obilno poprska. Bolje je provesti ne jedan, ali 3-4 tretmana s intervalom od 2-3 dana.

Ako je ruža umrla nakon loše zime, još uvijek je možete spasiti. Za to stane snažan spasitelj Epin. Za 5 litara vode potrebno je uzeti samo jednu ampulu. Otopinu najprije poprskamo preživjelim izdancima (ako ih ima), a zatim izlijemo izravno u bunar. Za potpunu reanimaciju poželjno je provesti 7 tretmana s Appinom u intervalu od 3 dana.

Rukovanje ružama s plavim vitriolom

Tretiranje ruža s plavim vitriolom izvrsno je protiv bolesti i štetnika. No, vrtlari se nisu složili kada bi to trebalo učiniti. Neki preporučuju da to učine krajem ožujka ili početkom travnja, kada se primarno otvori grmlje, ali onda ih ponovno pokrijete. Drugi preporučuju tretiranje grmlja nakon potpunog čišćenja skloništa (u svibnju). U svakom slučaju, za obradu 10 litara vode potrebno je uzeti 100 g lijeka. Za bolesne i oštećene biljke bolje je dozu povećati na 150 g novca za kantu vode.

Važno je! Preventivno i formativno obrezivanje ruža treba provoditi strogo prije obrade preparatima koji sadrže bakar ili fungicidima. Tada infekcija ne prodire u biljku kroz mjesta rezanja.

Proljetni tretman grmova ruža za bolesti i štetnike važan je i odgovoran događaj. Uostalom, samo zdrava biljka, koja također prima dovoljnu količinu vlage i hranjivih tvari, može cvjetati obilno i lijepo. Stoga nemojte zaboraviti dodatno hraniti i početi s navodnjavanjem na vrijeme.

Obrezivanje ruža u proljeće za početnike u proljeće, jesen, ljeto

Dugogodišnje bujne cvjetnice i vrt ruža zdravlje je nemoguće bez redovite obrezivanje. Ipak, ruže su nježne i hirovite biljke, pa čak i iskusni uzgajivači cvijeća ponekad doživljavaju poteškoće s ovim postupkom i provode ga s oprezom. Razumjeti tehnologiju obrezivanja ruža pomoći će predloženi članak.

Uobičajene pogreške pri obrezivanju ruža

Da biste dobili osloboditi od strahova, morate razumjeti: kada obrezivanje ruže, nepopravljive pogreške ne postoje. Ova biljka lako obnavlja i čak umnožava izgubljenu vegetativnu masu.

Međutim, prilikom ukrcavanja potrebno je uzeti u obzir nekoliko dosadnih pogrešaka koje neiskusni uzgajivači često čine:

 1. Izrežite visoko iznad bubrega.

Pupoljci rasta u ružama nalaze se u osovini lista. Potrebno je odrezati izdanak ne viši od 5 mm iznad odabranog pupoljaka, ne ostavljajući dugu konoplju koja će se osušiti, trulež, privući patogene mikroorganizme i pokvariti izgled grma.

 1. Zanemarivanje položaja bubrega.

Uvijek biste trebali gledati gdje je usmjerena pupoljak rasta, preko kojeg se izvodi rez, jer će novi pucanj tamo rasti. Računovodstvo za tu nijansu omogućuje stvaranje željene navike grma.

 1. Ostavljajući na grmu slabe izbojke.

Previše tanki, slabi izbojci ne trebaju žaliti. Oni neće dati dobro cvjetanje, ali mogu postati meta za gljivične infekcije.

Obrezivanje ruža ima mnogo funkcija - sanitarno, formativno, pomlađujuće, stimulativno. Dakle, ne možete napustiti ovaj važan postupak zbog straha da ne učinite nešto pogrešno. Iskustvo dolazi s praksom.

autor: dr. D.G. KHessaĭon

Pravila o obrezivanju vrtnih ruža

Svaka vrsta vrtnih ruža ima svoje nijanse orezivanja, o čemu će se raspravljati u nastavku. No postoje brojna opća načela:

 • oštećeni izdanci, mraz i drugi štetni čimbenici izbojci se izrežu u živo i zdravo tkivo;
 • Izboji koji su stariji od 5-7 godina izrezani su na snažan lateralni rast ili potpuno;
 • izrezani su zadebljanja i isprepleteni izdanci, udaljenost između grana treba osigurati dobro prozračivanje i pristup svjetlosti svim dijelovima grma;
 • ako odjednom uzgajam dva mladica iz bubrega, ostane najjači, drugi je nužno uklonjen.

Sve manipulacije se obavljaju čistim i dobro oštrim alatom, izbjegavajući otvrdnjavanje tkanine.

Savjet # 1. Da biste zaštitili ruke od grebanja dok radite s bodljikavim izdancima ruža, možete koristiti visoke kožne rukavice koje pokrivaju zapešća. Pogodne su i gumirane rukavice u vrtu, koje su visoke (vidi i članak ⇒ Kako odabrati rukavice za rad s ružama).

Uvjeti obrezivanja vrtnih ruža

Radovi na orezivanju ružičnjaka izrađuju se u tri termina - proljeće, ljeto i jesen. Glavni dio se izvodi u proljeće, nakon uklanjanja zimskih skloništa od grmova ruže. Nakon pregleda čahure, uklonjeni su slabo zimski dijelovi trepavica. Izrežite ih u dijelovima, svaki put pregledavajući tkaninu na rezu. Čim postanu lagani i mokri, obrezivanje se zaustavlja.

Nakon toga nastavite s formiranjem grma. Istodobno, potrebno je imati dobru predodžbu o tome kakav bi oblik želio dobiti na kraju i pogledati smjer pupoljka rasta. Nepromišljene tanke grane su potpuno uklonjene.

Ljetna orezivanje je podrezivanje "slijepih" izbojaka i uklanjanje uvenulog cvijeća. "Slijepi" se nazivaju izbojcima bez pupova. Oni su skraćeni, ostavljajući 3 lišća.

U jesen, ruže se orezuju prije no što ih pokriju za zimu (Vidi također članak ways Tri načina pokrivanja ruža za zimu piljevinom). Rezidba u ovom trenutku treba biti nježna, tako da biljka ne preživi dodatni stres i nije oslabljena zimi. U tom slučaju, samo izbojke skratite za otprilike jednu trećinu duljine. Rezanje viška se ne isplati, jer što više pupoljaka ostane u jesen, više prostora za manevar se pojavljuje kod uzgajivača tijekom proljetne formacije grma.

Savjet # 2. Događa se da zimi neke od glavnih stabljika zamrznu i moraju se ukloniti. Da bi se spriječilo stvaranje rupa i šupljina u grmu, sljedeći preostali mogu se izrezati u pupoljak koji gleda prema daljinskom pucanju. U tom slučaju, koraci će zatvoriti slobodni prostor i grm će ostati gust.

Potrebni alati i tehnika obrezivanja

Glavni alati za rad s ružama su sljedeći:

 • Makaze. Trebao bi imati dobro oštrenje, tako da su svi rezovi čisti i ujednačeni. Rose pruner je izuzetno nepoželjno za obavljanje obrezivanje drugih vrtnih biljaka.
 • Lopper. To je korisno za obradu visoko razgranatih grmlja - to će pomoći ukloniti guste grane koje škare ne uzimaju, ili doći do visoko smještenih izbojaka. Lopperi mogu biti na dugim ili teleskopskim ručkama. Druga mogućnost je prikladnija.

Tehnika izrade posjekotina na ružama se ne razlikuje od opće za sve biljke. Rezanje na bubregu izvodi se pod kutom od 45 °, vrh kriške treba usmjeriti prema bubregu. Potpuno uklanjanje neželjenog bijega ne ostavlja konoplju.

Obrezivanje ruža u prvoj godini života

Sapuni ruža obično se prodaju u rasadnicima do jeseni. Nakon sadnje i sljedeće sezone, oni se odvajaju ovisno o sorti:

Kako postupati s ružama nakon rezidbe

Među vrtlarima, osobito početnicima, postoji stalna ideja da je uzgoj ruža vrlo težak zadatak. Nećemo raspravljati, postoje mnoge suptilnosti i nijanse u ovom pitanju. Ali ako pažljivo uzmete stvar i pokušate otkriti što je točno potrebno za ovu vrstu ili raznolikost, tada će doći do razumijevanja i briga se neće činiti tako teškom. U brizi o ružama postoji mnogo različitih operacija koje vrtlari moraju obavljati tijekom cijele sezone, a jedna od najodgovornijih je priprema za zimu. Nije tajna da u našim klimatskim uvjetima, mnoge vrste i vrste ruža za zimu zahtijevaju sklonište i obrezivanje. Tu počinju poteškoće - kaže jedan susjed, a drugi savjetuje da se ne reže. Koji je od njih u pravu? Paradoks, ali oboje su u pravu, samo govore o različitim ružama. Razmotrimo ih detaljnije.

 1. Glavna svrha jesenskog obrezivanja ruža je pripremiti grm za sklonište. Stoga, jednom cvatnje, park i minijaturne ruže nisu obrezane. Uklonjeni su samo izblijedjeli cvjetovi i pupoljci. Mladi izbojci ove godine, koji nisu zreli, štipati (početkom rujna). Važno je da uklonite slabe, nezrele izdanke i grane, zadebljajući grm. I zdrave lignified izbojci park ruže ne dirati! Naborani ruže hibridi učiniti isto - oni ne rezati ih u jesen, a izbojci ne savijati dolje na tlo (s rijetkim iznimkama), jer oni ne zahtijevaju sklonište.
 2. Obrezivanje hibridnog čaja i floribunda ruža. Evo još jednog slučaja. Ruže ovih skupina mogu se hrabro odrezati na pola, a ako grm snažno raste, onda se spusti. Samo pokušajte staviti rez je 0,5 cm iznad vanjskog bubrega. Ne bojte se, takvo obrezivanje će imati koristi od biljaka: izbojci će se zamrznuti manje prekriveni snijegom, ili će vam biti lakše da ih pokrijete posebnim materijalom.
 3. Uspon puzavice s krupnom cvijetom smanjio se za 1/3 u jesen. A penjanje ružama s malim cvjetovima uopće se ne orezuje, tek početkom rujna oni štipaju rastuću točku, dajući priliku za zrele mladice. Također možete pažljivo ukloniti stare cvijeće i voće. Ali s tim ružama vrtlari imaju još jednu brigu. Da bi se penjačke ruže sačuvale do proljeća, one moraju biti pravilno pokrivene. Da biste to učinili, dugačke trepavice se uklanjaju s nosača, uredno namotane na prstenove i učvršćene. Ispod trepavica na tlu ležao je sloj crnogoričnog lapnika i na vrhu, kako slijedi, također prekriven lapnikom. Nemojte stvarati prejako, nepropusno pokrivanje, ne koristite polietilensku foliju. Tijekom odmrzavanja, biljka pod njom vypravaet. Iznad sklopljenog i pokrivenog grma iznad, napravite kutiju sličnosti tako da vjetar i glodavci ne pokvare sklonište.
 4. Niska, tlo pokrivaju ruže, ne treba obvezno obrezivanje jeseni. Obično se "zimi zagrijavaju" po snijegu. Ako to nije dovoljno, vrtlar bi trebao pomoći biljci i skicirati je lopatom. Tradicionalno, cvijeće i plodove treba ukloniti.
 5. Scrubs i engleske ruže, u principu, ne drastično ih rezati u jesen, ali sve ne-zrele izbojci su izrezani, i grane koje zgusnuti grm su uklonjeni. Stare grane, zastarjele (3 godine), bolje je i potpuno ukloniti. Ostavite na odraslom grmu 4-6, najviše 7-8 grana i izdanaka. Bolje je ostaviti veću količinu i izrezati višak u proljeće.
 6. Malo teže sa standardnim ružama, jer oni mogu pripadati različitim skupinama i biti presađeni na drugačiji izgled. Da ne bi pogriješili, bolje je da ne radimo jaku rezidbu u jesen. Ali u jesen uklanjaju cvijeće, obrezuju nesretne izdanke i pripremaju shtambes za zimovanje.
 7. I naravno, važno je izabrati pravo vrijeme za obrezivanje ruža prije zime. Proizvodite ga kada prosječna noćna temperatura malo padne ispod 0 C (-1 -3 C). Samo zapamtite, ako požurite, tada rano obrezivanje može izazvati buđenje i rast pupova, isto vrijedi i za uklanjanje izblijedjelog cvijeća.

Ruže nakon rezidbe

Da bi vaše ruže, nakon rezanja kroz ranu, ne pokupile gljivičnu infekciju na mjestu rezanja, preporučljivo je odmah liječiti bilo kojim anti-gljivičnim lijekovima (fungicidima). Pa pomaže i takav jednostavan materijal pri ruci, poput ugljena. Potrebno je zgnječiti i pažljivo utrljati ranu.

Vrlo je važno ukloniti sve neporemećene izbojke iz grmova ruže. Neki suosjećajni vrtlari ih napuštaju - vjerojatno zimu. Ne shvaćajući da na taj način ugrožavaju zdravlje cijelog grma. Takvi izdanci će se smrznuti čim dođe prvi mraz. Imaju dovoljno stupnjeva - 3. A onda će doći kratka otopina, a zamrznuti bijeg se otapa i počinje trunuti. Sa zadovoljstvom se pojavljuju uzročnici bilo kakvih bolesti, koji onda zahvaćaju čitav grm, pa čak i šire drugima. Zato se takvi izdanci na sve vrste i sorte ruža sijeku bez razlike. Ali koliko je to jadno - bijeg je moćan, debel, ali nužan! I tako da se to ne dogodi u budućnosti, počevši od sredine srpnja, ne dopustite da ruže dušika gnojiva, i ići na potaša i fosfata - to stimulira pripremu grm za zimu i rano sazrijevanje postojećih izbojaka.

Ako niste odrezali lišće prije ruža, učinite to neposredno prije skloništa. Pokrivanje lisnatih biljaka je nemoguće, budući da će se proces disanja i isparavanja vode nastaviti. Pod pokrivačem je uvijek visoka vlažnost, a to može uzrokovati truljenje lišća, a zatim izbojke. Što je rezultat? Vidi gornji paragraf: bolesti i herojska borba s njima. Nakon završetka svih jesenskih operacija s ružama, sve lišće i izrezane grane moraju biti uklonjene iz cvjetnjaka i spaljene, a poželjno je da se biljke tretiraju s 3% otopinom Bordeaux mješavine.

Pravila za jesen

Tijekom jeseni obrezivanje ruža, budite sigurni da se pridržavaju sljedećih pravila kako ne bi naštetiti biljkama:

 • Koristite iznimno oštar rezač za obrezivanje. Glupi alati mogu zdrobiti stabljike koje će dugo zacijeliti i mogu umrijeti od infekcije,
 • debeli izdanci ne muče škare, a izrezuju se pilom,
 • napraviti prerez preko bubrega koji nije proklijao, udaljenost od reza do bubrega treba biti najmanje 0,5 cm,
 • rez se izvodi pod kutom, tako da voda ne stoji na rani, već teče dolje,
 • obrezivanje se mora obaviti na vanjskom pupolju, tako da će izbojci rasti bez ometanja međusobno i ne zgusnuti grmlje,
 • ozlijeđene i bolesne stabljike treba izrezati na bijelu zdravu jezgru.

Njega ruža u proljeće: obrezivanje, liječenje bolesti, štetnika

Teško je naći čovjeka koji ne bi volio ruže. Uostalom, to se cvijeće može nazvati kraljevskim. Ruže su savršen ukras za svaku okućnicu. Međutim, takve biljke zahtijevaju pažljivu i stalnu brigu. To je jedini način da dobijete prekrasno cvijeće koje odiše najdelikatnijim mirisima.

Ruže su hirovite biljke. Stoga ih tretira s oprezom. Počnite brinuti o tim biljkama potrebno je odmah nakon završetka zime. O čemu se radi?

Glavne faze skrbi

Proljetna briga za ruže nije tako jednostavna. Postoji nekoliko koraka u kojima možete očekivati ​​prekrasno cvijeće koje nisu pogođene štetočinama.

Liječenje ruža u proljeće od štetnika i bolesti - glavni od faza. Nemojte ih zanemariti.

Naravno, briga za biljku treba biti tijekom cijele godine. Međutim, na kraju zime je potrebno:

 1. Za obavljanje kompetentnog zalijevanja.
 2. Ispravno oplodite.
 3. Formirajte krunu grmlja i obrezivanje.
 4. Tretirajte biljke za bolesti kao i za štetočine.

Mjesečni raspored

U ožujku trebate početi brinuti o tim biljkama. U ovom trenutku, izvršiti uklanjanje zimskog skloništa od grmlja, uspostaviti posebne potpore, izvesti podvezice i, naravno, hilling.

U travnju, ruže moraju biti prskane za prevenciju. Inače se biljka može razboljeti. Vrijedi uzeti u obzir da je tlo oko grmlja također podložno liječenju. Tijekom tog razdoblja, također možete raditi reprodukciju biljaka. Nove ruže, zasađene u travnju, bit će bolje.

U svibnju treba provesti još jedno preventivno prskanje. U to se vrijeme uvodi i dorada i provodi se obrezivanje grmlja.

U toplim geografskim širinama, posao treba započeti na kraju zime. Glavna stvar je da je mjesto već snijeg, a vrijeme je postalo sušnije i toplije. Primarni tretman ruža treba završiti prije početka vegetativnog rasta.

Kako pokriti ruže

Ako živite u hladnoj klimi, grmlje ruže za zimu je bolje pokriti. Inače će ove osjetljive biljke umrijeti od hladnoće. Obično su ruže prekrivene u studenom, kada se temperatura zraka ne diže iznad -5 ° C.

Ako propustite ovaj trenutak, ruže mogu umrijeti. Temperature ispod određene granice za njih su destruktivne. Međutim, ne pokrivajte cvijeće čak iu toplom vremenu. Ruže mogu ušmrkati i umrijeti.

Nakon uklanjanja suhog lišća i uvenulih cvasti, biljke su prekrivene toplim materijalom. U pravilu za to koriste vreće ili spunbond. Nakon toga, konstrukcija je izrađena od žičane mreže ili plastike.

Zidovi se trebaju nalaziti 25 cm od grma. Dizajn je ispunjen otpalog lišća ili slame. Vani je bolje zamotati ruberoid. Također možete koristiti plastičnu foliju. Dizajn bi trebao biti učinjen 10 centimetara iznad postrojenja.

Kako ukloniti sklonište

Kada dođe proljeće, ruže se moraju postupno otkrivati. Nakon što se snijeg otopi, trebali biste otvoriti krajeve. Ruže treba dobro provjetravati. Inače će biljke početi pjevati, a zatim trunuti. Noću, prvi put ruže treba zatvoriti.

Ako je temperatura vrlo niska, biljke treba prekriti tijekom dana. S povećanjem temperature, sloj krovnog filca treba postupno ukloniti.

Slama i otpalo lišće ne smiju se odmah očistiti jer je temperatura zraka noću niska. Tijekom dana, grančice biljaka mogu izgorjeti na suncu. Otvorite grmlje najbolje je u oblačnom i vjetrovitom vremenu. Ako to nije moguće, vrijedi stvoriti sjenu.

Ako su biljke prekrivene agrofilmom, onda se u proljeće ovaj materijal ne može ukloniti, jer ne nakuplja kondenzat i dopušta da ruže dišu. Da bi se zemljište zagrijalo oko grmlja, ruže treba uvući i sloj treseta skinuti. Međutim, nemojte žuriti da u potpunosti otvorite vrat radikala.

Kako orezati

Dakle, kako se brinuti za ruže u proljeće? Kao što mnogi vjeruju, glavno obrezivanje ruža treba provoditi ne u jesen, nego u proljeće. To osigurava da se biljke osjećaju sjajno zimi.

Postoji nekoliko općih pravila obrezivanja za ukrasne i voćne ruže. Njih treba voditi ovim postupkom:

 • Uklanjanje grana koje su se sušile tijekom zime. Također je vrijedno ukloniti oštećena područja.
 • Potrebno je pažljivo ispitati grmlje. Treba naći nekoliko jakih grana na kojima se mogu vidjeti zdravi pupoljci.
 • Jake grane treba skratiti na prvi zdravi bubreg.
 • Potrebno je ukloniti sve izbojke koji rastu unutar grmlja, kao i grane koje neće rasti. One će samo konzumirati hranjive tvari iz biljke.
 • Nakon toga treba oblikovati krunu ruže. U tom slučaju, središte biljaka treba biti otvoreno.

Kada orezivanje ruže treba uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika. Prije svega, klima je važna. U hladnim regijama, biljke nemaju vremena puno rasti tijekom ljeta. Osim toga, raznolikost ruža igra važnu ulogu.

Na primjer, preporučuje se da se ukrštene sorte skrate za oko 10-30 cm, čaj, standardne i jednostavne oči - do 100 centimetara, u floribundi i visoke noge - do 50 cm.

Proljetna briga za ruže vrlo je važna za normalan rast ovih biljaka. U procesu rezidbe treba slijediti neke preporuke. Prije svega, trebali biste odabrati vrlo oštar alat. Najbolje je koristiti pruner. Dakle, nekoliko savjeta:

 • grane treba rezati nekoliko milimetara iznad pupoljaka;
 • rez mora biti ukošen, treba ga poslati u istom smjeru kao i bubreg;
 • ako, nakon odsijecanja pucnja, zdravo bijelo drvo nije vidljivo, onda ga treba ponovno izrezati, to treba učiniti dok se ne pojavi zdravo tkivo;
 • na kraju formirati krunu grma treba tek nakon što izbojci poraste za 5 centimetara;
 • ako je nekoliko izbojaka izraslo iz jednog pupoljaka, onda se mora ukloniti;
 • na kraju obrezivanja sve grmove treba obraditi otopinom bakrenog sulfata;
 • ako se navečer nađu mrazevi, onda ruže treba prekriti filmom.

Instaliranje rekvizita

Proljetna njega ruža nije samo obrezivanje. Važno je pravovremeno instalirati sigurnosne kopije. Stručnjaci preporučuju korištenje trajnih i čvrstih dizajna koji vam omogućuju da bez mnogo poteškoća vežete ruže.

Svako proljeće treba provjeriti njihovu sigurnost. Uz bilo kakve kvarove treba obaviti njihove popravke. U suprotnom, oštećena sigurnosna kopija jednostavno neće podnijeti ozbiljnost grana. Za podvezicu koristite zelenu, samozatvarajuću vrtnu žicu.

Gnojenje i malčiranje ruža

Da bi ruže dobro rasle nakon zime, morate ih hraniti. Gnojiva za takve biljke trebaju sadržavati fosfor, magnezij, dušik i kalij. Takve alate možete kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini.

To ne uzrokuje mnogo poteškoća. Raspon ovog gnojiva je vrlo velik i ako ne možete odabrati, onda biste trebali obratiti pozornost na komponente.

Ovi spojevi mogu se hraniti biljkama nekoliko puta tijekom godine. U proljeće to treba učiniti u razdoblju kada počinje aktivna faza rasta. Gnojiva bi se također trebala primjenjivati ​​u ljeto nakon prvog cvjetanja.

Potrebno je ravnomjerno raspodijeliti na površinu tla 28 grama lijeka. Nakon toga tlo treba tretirati motikom.

Gnojivo treba nanositi samo na mokro tlo. Ako je tlo iz nekog razloga suho, onda ga treba navlažiti. Dovoljno da sipamo tlo oko grma. Ružu možete ostaviti u blizini ruže s malim mlazom vode. Nakon nekoliko sati tlo će postati dovoljno vlažno i može se primijeniti gnojivo.

Nakon rezidbe i gnojiva primjenjuju se grmovi. Da biste to učinili, ravnomjerno rasporedite vrtni kompost oko ruža. Ispod svakog grma mora se staviti na kantu ovog sastava. Vrhunski kompost treba posuti slojem piljevine ili drvne sječke.

Važno je napomenuti da materijal koji se koristi za malčiranje ruža ne smije pokrivati ​​podnožje stabljike. Inače, pristup vlage i topline korijenju biljaka bit će ograničen.

Pravilno usitnjavanje osigurat će očuvanje minerala, topline i vlage u tlu, kao i zaštitu korijenskog sustava. Zbog toga će se značajno poboljšati izgled ruža.

Suzbijanje štetočina i bolesti

Ruže su osjetljive biljke koje su često izložene svim vrstama bolesti, kao i napadima insekata. Najčešće ove biljke pate od kornjaša, lisnih uši, krpelja, gusjenica i tako dalje.

Nakon što prvi pupoljci počnu cvjetati, biljke treba liječiti od štetočina i bolesti. Za to je bolje koristiti posebne preparate. Mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Ako je potrebno, prodavatelj će vam reći koji će lijek zaštititi ruže od jedne ili druge nesreće. Za liječenje treba koristiti kombinaciju alata kao što su insekticid i fungicid.

To će značajno uštedjeti novac, kao i zaštititi cvijeće od crnih mrlja, lisnih uši, hrđe na lišću i pepelnici. Za obavljanje obrade ruža treba biti u suhom vremenu bez vjetra navečer.

Sprej ruže bi trebao biti svaka dva tjedna od trenutka aktivne faze rasta počeo. Mnogi stručnjaci tvrde da to možete učiniti s dva tretmana. Jedan treba držati u proljeće, a drugi - u ljeto nakon završetka prvog cvatnje.

Ako na svojoj parceli uzgajate ukrašene ruže, koje donose plodove, onda ih ne biste trebali tretirati sintetskim pesticidima i insekticidima. U tom slučaju, bolje je koristiti prirodne pripravke, poželjno fungicide biljnog tipa.

Briga za ruže nakon zime je dugotrajan proces koji zahtijeva strpljenje, kao i određene vještine. Unatoč svim teškoćama, mnogi ljudi žele uzgajati ove biljke na svom području. Uostalom, takve su biljke pravi ukras koji se okružuje ugodnom i nježnom aromom.

Pravila za njegu ruža u proljeće

Dodavanje članka u novu zbirku

Proljetno obrezivanje i prva obrada ruža važan je i odgovoran događaj na kojem ovisi ljepota vašeg cvjetnog vrta. Kako to učiniti ispravno, a ne štetiti biljkama, kažemo u ovom članku.

Ruža nije bez razloga smatrana kraljicom cvijeća. Tu ljepotu stoljećima hvale uzgajivači cvijeća, ali i pjesnici i umjetnici. Teško je naći vrt u kojem barem jedan grm ruže nije rastao.

Ovaj cvijet nije toliko hirovit kao što mnogi vjeruju, ali još uvijek treba kompetentnu skrb. Jedan od glavnih postupaka za ruže - ispravno proljeće obrezivanje i liječenje štetnika. Razmotrimo kako ga ispravno držati.

Uklanjamo zimsko sklonište od ruže

U klimi u kojoj temperatura zraka padne ispod –5 ° C zimi, svi grmovi ruže, bez iznimke, trebaju zaklon. Međutim, s vremenom ukloniti sklonište - ne manje važno nego ga pravovremeno uspostaviti. Potrebno je zadržati - i biljka će početi vypryvat.

U rano proljeće ruže su postepeno otvrdnule, otvarajući ih samo sa sjeverne strane kako bi se izbjegla opeklina. Zimsko sklonište je potpuno uklonjeno čim se u dvorištu uspostavi stabilna pozitivna temperatura. Ako živite u srednjoj stazi, vjerojatno ste već izvadili zimsku "odjeću" iz vaših ruža.

Prve proljetne ruže obrezivanja

Ruža je jedna od onih biljaka koje se moraju rezati najmanje dva puta godišnje: u proljeće i jesen. Po želji možete provesti i ljetnu sanitarnu opremu.

O tome kako se nosite s prvim rezanjem grma, ovisi o pomposti njezina cvatnje. Proljetno obrezivanje smatra se važnijim od jeseni. Ako obavljate glavni posao na početku sezone, a ne na kraju, biljka će biti lakša za zimu.

Pruner koji namjeravate obrezati mora biti čist.

Dakle, imate pruner u ruci. Što dalje?

 • Prije svega, nemilosrdno dobili osloboditi od svih oštećenih, smrznute, sušene grane.
 • Zatim uklonite sve masne izbojke i grane koje su usmjerene prema unutra.
 • Sve ostale "obećavajuće" grane sa zdravim jakim pupoljcima moraju se skratiti. Središnje grane se režu na 2 cm iznad odabranog jakog bubrega. Ostatak - kako bi se stvorila lijepa, skladna kruna.

Ružičasti uzorak

Koliko je potrebno skratiti grane ružinog grmlja ovisi o klimi. Što je južnije, to se više ukrašava grmlje. To je zbog činjenice da u srednjem pojasu ruže rastu sporije.

Koliko dugo treba ruže skratiti?

Standardne i penjane ruže ne trebaju obrezivanje velikih razmjera. U proljeće se uklanjaju samo bolesne, tovne i uzgojne unutarnje grane.

Liječenje ruža od štetočina i bolesti

Ruže su vrlo osjetljive na gljivice, često pate od insekata štetnika, pa je važno pravovremeno ih obraditi.

U rano proljeće, prije nego što grmovi ruže počnu rasti, liječe ih mikroorganizmi i larve kukaca. Specifični datumi ovise o vremenskoj i klimatskoj zoni, ali u srednjem pojasu to razdoblje obično pada u travnju.

Gljiva koja inficira ruže, zimi ne samo na biljci, već iu tlu, pa je važno ne samo obrađivati ​​ružu, već i stabla blizu stabljike.

Odmah nakon podrezivanja, grmlje i tlo oko njih se prskaju 1% otopinom bakrenog sulfata. Time će se spriječiti razvoj karcinoma stabljike ruže (infektivna opeklina).

Kako bi se spriječilo oštećenje biljaka pepelnicom, crnom mrljom i sivom truležom, potrebno ih je tretirati i sa 3% -tnom otopinom željeznog sulfata. Takvi preventivni tretmani provode se barem još jednom ljeti, nakon prvog vala cvjetanja.

Ako je ruža teško oštećena gljivicama (postoje lezije na više od 2 izbojka), ona mora biti spaljena. Nažalost, spasiti takvu biljku više nije moguće.

Dva tjedna nakon prvog prskanja vitriola, ruže je potrebno tretirati univerzalnim pripravkom koji se sastoji od insekticida i fungicida. To će štititi biljke od hrđe, pepelnice i lisnih uši. Takve postupke treba ponavljati svaka 2 tjedna (bez iznimke - nakon prvog i prije drugog cvjetanja).

Ako planirate berbu ružinih latica za kulinarske ili kozmetičke svrhe, naravno, treba napustiti "kemiju". Koristite samo biljne fungicide.

Rose podvezica

Većina vrsta ruža zahtijeva dodatnu podršku. Vezati biljke oko tjedan dana nakon prvog tretmana, kada pupoljci počnu rasti. Najbolja opcija je pričvrstiti ruže na oslonac mekom žičanom vrtom kako ih ne bi oštetili.

Postoji mnogo zanimljivih opcija za ruže s podvezicama

Proljetne ruže

Glavni minerali za ovu kulturu su dušik, kalij, fosfor i magnezij. Međutim, ne smijemo zaboraviti da, primjerice, predoziranje dušikom čini ruže osjetljivijima na gljivičnu štetu. Stoga je preporučljivo hraniti biljke složenim gnojivima za ruže, strogo slijedeći upute na pakiranju.

Proljetni odijelo ruža - glavni. Utječe na zdravlje biljaka i ljepotu cvjetanja. Prilikom korištenja gnojiva produljenog djelovanja nakon prvog vala cvjetanja ruža se hrane drugi put.

U jesen se gnojidba ne isplati, osobito u srednjoj stazi. Biljke nemaju vremena ući u stanje odmora i mogu izdržati zimu loše.

O tome koliko dobro provodite prvo hranjenje, ovisi o veličini cvjetnih ruža

Da bi se vaše ruže dobro osjećale i izgledale sjajno u ljetnim mjesecima, potrebne su im ne samo mineralne komplekse, već i organska gnojiva: istrunuti gnoj ili pileći gnoj. Pileći izmet se proizvodi s mineralima u omjeru 1: 1. Gnoj se proizvodi po stopi od 1 kašičice ispod grma.

Sva gnojiva moraju se nanositi na vlažno tlo. Prije odijevanja ruža se mora dobro zalijevati.

Kao malč za ruže koristiti koru, šljunak, suho crnogorično leglo

Malčiranje ruža

Nakon oplodnje ruže se moraju malčirati. To će pomoći održati optimalnu mikroklimu tla i spriječiti ispiranje hranjivih tvari iz nje.
Prije malčiranja, preporučljivo je dodati svaku kantu s istrunutim kompostom ispod svakog grma, a nakon punjenja tla oko biljke malčom.

Malčirati ne smije dirati bazu trupa.

Naravno, sve ove radove neće biti moguće izvršiti u jednom danu, stoga preporučujemo da sve faze proljetne njege za ruže rasporedite na nekoliko dana. Glavna stvar - ne propustite trenutak, dok se biljke ne kreću u rastu.

Postupno zbrinjavanje ruža u proljeće u kućici

Uzgoj ruža je problematičan, ali ugodan. Pravilna briga o ružama u proljeće na dachi jamstvo je da će se grmovi ruža dobro razvijati i oduševiti vrtlare šarmom bujnih cvijeća i izuzetnom aromom.

Možda ne pronaći osobu koja je ravnodušna prema ružama. A svaki stanovnik koji poštuje samu sebe sigurno će naći mjesto za par grmlja kraljice cvijeća, ili čak krunice. Ali samo sadnja nije dovoljna. Potrebno je osigurati pravodobnu njegu vrtnih ruža, počevši s početkom prve topline i do hladnoće. U zimskim mjesecima biljke su u stanju hibernacije. U proljeće je postavljen temelj za uspješan razvoj grmova ruža tijekom cijele sezone. Trebalo bi je razmotriti kako to učiniti ispravno.

Prvo što se može dogoditi s početkom proljeća i početkom aktivnog topljenja snijega je zaštita grmova ruže u vrtu od prekomjerne vlage, jer poplave za njih mogu biti destruktivne. Potrebno je iskopati male kanale za odvodnju kako bi se otopila voda iz grma.

Ako se zimovanje odvijalo u skloništima, vrijeme je da ih uklonite. Ali to bi trebalo raditi postupno. Čim se sve snijeg topi, a na ulici se uspostavi stabilna toplina (to je vrlo važno da se mladice ne zamrznu), treba započeti ventilaciju zaklonjenih grmlja. Za to je dovoljno lagano podići pokrovni materijal i ostaviti ga u tom položaju nekoliko sati. Kada se zemlja odmrzne za oko 15 cm, grmlje se može djelomično otvoriti na sjevernoj ili istočnoj strani. I nakon 2-3 dana, odabirom bez vjetra oblačno suho vrijeme, za provođenje punog otvaranja grmlja.

Sljedeći zadatak je zaštititi slijetanje od opeklina od sunca. Dakle, njihova nekoliko dana treba pritenyat pomoću papira, tanke agrofibre ili lapnik. Tada će prilagodba suncu biti bezbolna.

Sada je vrijeme da raspletemo grmlje. Usput, u južnim krajevima, gdje krunice lako mogu provesti zimu bez skloništa, od ove faze počinje proljetni rad. Rukom u rukavicama u vrtu, da ne biste oštetili mlade izbojke, pažljivo podignite tlo. Možete koristiti struju tople vode. Tada popustiti tlo u blizini debla, i razmazati cijepljenje ruže u sortnim ružama s 1% otopinom bakrenog sulfata.

Ako se mladi izbojci na grmlju ne poštuju, to ne znači da su ruže umrle nakon zime. Vi samo trebate malo pričekati, jer rast može biti odgođen.

Kada se uzgajaju na mjestu penjanja, vrijeme je da ih pričvrstite na potpornjake (rešetke).

Nakon što su ruže otvorene i otvorene, treba ih pažljivo pregledati radi oštećenja od smrzavanja, propadanja i prisutnosti zaraznih bolesti.

Smrznute grančice bit će suhe, tamno smeđe. Oni su definitivno uklonjeni. Događa se da overwintered grm izgleda neživim. Ali ne biste se trebali žuriti baciti ga: može rasti u visini od mjesta obnove. Na taj način smanjiti grane i gledati grm ruže. Oko svibnja trebao bi oživjeti. Postoji jednostavan način da provjerite je li biljka živa ili ne: morate premjestiti grm. Ako teturanje - korijen je umro, ako ne - održiv.

Događa se da toplo vrijeme na kraju jeseni provocira protok soka, a početak mraza uzrokuje njegovo zamrzavanje. Kao rezultat toga, izbojci mogu izgledati pukotine od velikih do manjih. Kada se početkom proljeća ponovno započne sok, pukotine postaju povoljno okruženje za prodiranje patogenih bakterija ispod kore. Ako se tijekom pregleda nađu velike pukotine, oštećene grane treba odrezati, a male hladne mlinove dezinficirati s kalijevim permanganatom ili bakrenim sulfatom (1% otopina). Za praktičnost, možete uzeti malu četku. Zatim sva mjesta oštećenja treba premazati vrtnim travnjakom.

Mliječnost se može uočiti u onim biljkama koje nisu podvrgnute jesenskom tretmanu. Potrebno je obrisati nastali kalup i oprati mjesto preparatom željeznog sulfata ili bakrenog sapuna.

Uzrok vypryvaniya obično je kasnije uklanjanje skloništa. O tome svjedoče crveno-smeđe mrlje na izdancima, koje se postupno zatamnjuju prema središtu. Uočavanje se može proširiti na cijelu granu. Zaraženi izdanci se izrežu u zdravo tkivo i spaljuju, a grm tretira fungicidom koji sadrži bakar. Može biti bakrov oksiklorid ili slično. Uz potpuni poraz, grm ne može se liječiti, samo iskorjenjivanje i spaljivanje. No, puca s malim lezijama može biti ostavljena barem do ljeta orezivanja nakon cvatnje.

Briga o ružama nakon zime uključuje obrezivanje. Za rad će trebati oštar pruner, vrtna pila i vrtna var.

Nekoliko važnih točaka koje bih želio istaknuti:

 • obrezivanje se obavlja svakog proljeća;
 • to morate učiniti prije početka pauze pupoljaka;
 • Konoplja se ne može ostaviti pri uklanjanju cijele grane, nego se izrežu u "prsten" - do same baze;
 • izrezi se izvode pod kutom od 45 ° iznad zdravog vanjskog bubrega 5 mm;
 • kada se formira grm ostane 5 jakih grana, svi ostali se uklanjaju u "prsten";
 • pruner treba dezinficirati nakon svakog grma.

Obrezivanje ruža je sanitarno i formativno. Prvi je sanitarna rezidba, sastoji se u uklanjanju starih (više od 4 godine) i oštećenih grana, kao i izdanaka koji rastu unutar grma. Dijelovi su nužno prekriveni vrtnim vrtom ili briljantno zelenom kako bi se izbjegla infekcija. Pozornost treba posvetiti cijepljenim biljkama: svi divlji izdanci s dna cijepljenja se također uklanjaju. Tada se grmlje lagano nagomilavaju, a izbojci se obrađuju i zemlja oko njih je klorirani bakar.

Ciljevi oblikovanja su:

 • poticanje aktivnog rasta;
 • formiranje grma.

Datumi ove faze brige za ruže u proljeće u kućici za različite vrste mogu varirati. Primjerice, formativno obrezivanje ranih cvjetnih sorti vrši se u travnju prije pauze pupoljaka, a hibridni čaj, pokrovni pokrivači i penjalice se sade u svibnju nakon cvatnje.

Rezidba može biti slaba, srednja i jaka.

Za ruže u parku i penjanju potrebno je slabo orezivanje: odrezati vrh usjeva, a na grani ostaviti 7-10 pupoljaka. Od njih će rasti kratki izbojci, koji cvatu obilno u lipnju. Međutim, takvi cvjetovi nisu prikladni za rezanje.

Najčešći je prosječni, ili umjereno kratak, orezivanje. Na izbojcima ostavite 5-7 pupova. Mlade grančice će biti dulje, međutim, cvatu kasnije nego s slabim rezidbom.

S jakim rezidbom cvatnje započet će mjesec dana kasnije. Na izdancima ostaju samo 2 do 3 pupoljka iz kojih će rasti snažni izdanci. Na ovaj način nije potrebno skratiti penjanje, možda uopće ne cvjetaju. Ali stari grmovi s jakim rezidbom mogu se pomladiti.

Savjeti o tome kako u proljeće izrezati različite vrste ruža:

 1. 1. Scrubs, penjanje i park trebaju slabu rezidbu. U više cvatnje penjanje sorti, glavni (dugi) izbojci ne dodiruju, ali strani izbojci su skraćeni, a onda samo malo. I jednom cvatnje sorte ne orezati na sve u proljeće.
 2. 2. Vrste floribunda, hibridnog čaja i polyanthous oblika uz pomoć srednjeg i jakog orezivanja.
 3. 3. Standardne sorte podvrgnute su stanjivanju i slabom orezivanju, a biljke pokrivača su sanitarne i pomlađuju.
 4. 4. Minijaturne biljke pažljivo izgladiti i skratiti izdanke za 2 puta.
 5. 5. Obrezivanje vrsta, 6-7 pupova ostaje na granama. To će omogućiti biljci da napreduje u tekućoj godini i da će dati dobar porast izdanaka za sljedeću godinu.

Kako se brinuti o ružama nakon rezidbe? Kada se pojave prvi listovi, biljka počinje intenzivno konzumirati hranjive tvari iz tla. Stoga je potrebno prvo provesti hranjenje. Kako to učiniti kako treba? Počnite s obiljem zalijevanja zemlje oko grmlja toplom vodom. Zatim u krugu, na udaljenosti od oko 15 cm od debla, nanesite gnojiva koja sadrže dušik. To može biti Kemira proljeće ili amonijev nitrat. Pravila su navedena u uputama za uporabu i ne mogu se precijeniti. Ruže - to je slučaj kada je nedostatak prehrane bolji od njegovog viška. Zatim otpustite zemlju i ponovno sipajte toplu vodu. Zapamtite ovu sekvencu: mi zalijevamo - nanosimo suha gnojiva - ponovno zalijevamo. Mineralna gnojiva možete prethodno otopiti u vodi, a zatim nanijeti u tekućem obliku.

Tjedan dana kasnije, morate oploditi organskom tvari. Ispod svake biljke izlijemo 0,5 gnojila kantice humusa (treba biti vrlo trule) i lagano ga iskopati u zemlju. Onda vodu.

Ako je nakon primjene mineralnih gnojiva počela kiša, većina gnojiva iz tla može se očistiti vodom, nakon 2 tjedna ponoviti preljev s dušikom.

Kao ružičasti cvjetovi i folijarno hranjenje kalcijevim nitratom. Potrebno je ne samo raspršivati ​​grmlje, već i tlo ispod njih. Postupak se provodi pri uspostavljanju suhog toplog vremena navečer.

Rose grmlje se hrane 2 puta godišnje - u proljeće i ljeto (prije drugog vala cvjetanja). Ako su mlade biljke mlađe od 2 godine, ne trebaju gnojivo. Hranjiva zemlja u kojoj su zasađena pružit će im potrebne elemente za aktivan rast.

Nakon rezidbe i oblačenja, grmovi ruže su malčani. To je potrebno za zadržavanje vlage i stvaranje optimalne mikroklime u tlu. Za malčiranje možete koristiti trule piljevine, sijeno, treset, humus ili šljunak. Mulch treba ravnomjerno prekriti (4-6 cm) tlo, ali ne zatvoriti prtljažnik.

Da bi se spriječile bolesti i zaštitila od insekata, ruže se u proljeće tretiraju posebnim sredstvima - insekticidima i fungicidima. Prvi put prskanje proizvesti 3-4 dana nakon rezidbe.

Otopine kerozina (1 čajna žličica na 10 litara vode) i 3% bakrovog sulfata dobro štite od bolesti. Za sprječavanje gljivičnih oboljenja ruža u proljeće može se liječiti Fitosporinom ili otopinom drvenog pepela.

Izvrsno dokazana univerzalna moćna droga RoseClear. Kada ga koristite, možete odmah riješiti 2 problema: zaštititi se od štetočina i bolesti. Učestalost obrade grmlja u vrtu - svaka 2 tjedna. Priprema radne otopine mora se provesti strogo prema uputama.

Za obavljanje prskanje odabrati bez vjetra dan, a to je bolje - večer. Ne zaboravite na sigurnosne mjere: prije početka rada nosite respiratornu masku i rukavice.

Ako se planira sakupljanje ružinih latica za izradu džema i za druge namirnice, biljke nije moguće tretirati pesticidima. U ovom slučaju, bolje je obratiti se tradicionalnim lijekovima: upotrijebite otopinu sapuna za kućanstvo (200 g sapuna na 10 litara vode), ekstrakt koprive i buhača.

Popunjavanje brige za cvijeće pravovremeno zalijevanje. Neka to ne bude česta, ali obilna.

Proljetna briga o ružama na dachi može biti dugotrajna i opterećujuća. Ali kada ruže cvatu u svoj slavi, sve teškoće će biti zaboravljene. Ostaje samo divljenje i zadovoljstvo od obavljenog posla.

Briga o ružama u proljeće nakon zime na otvorenom polju: video upute o orezivanju, gnojidbi i tretmanu od štetočina

Ruže - prilično hirovite biljke. Zato je neophodno s najvećom pažnjom razvijati takvu kulturu. Briga za sadnice trebala bi biti odmah nakon zimskih mjeseci. Briga za ruže u proljeće uključuje kompetentne i pravovremene aktivnosti:

 • Otkriće grmlja nakon mraza;
 • Obrezivanje biljaka iz sušenih grana;
 • Pravodobno gnojenje grmlja;
 • Malčiranje tla;
 • Liječenje štetočina i raznih bolesti;
 • Ugradnja rekvizita i posebnih izvedbi za ukrasne usjeve.

Mjesečni raspored

 1. Oko ožujka trebate početi brinuti za biljke. Treba ukloniti zimski pokrovni materijal, ugraditi posebne potpornje, vezati biljke i otpustiti tlo;
 2. U travnju ruže treba prskati u preventivne svrhe. Ako se to ne učini, biljka će se razboljeti. Potrebno je uzeti u obzir da je potrebno obraditi i tlo oko mladica. Tijekom tog razdoblja možete početi uzgajati biljke. Ruže, koje su zasađene u travnju, mnogo su bolje ukorijenjene;
 3. Optimalno u svibnju ponoviti preventivno prskanje. Vi bi također trebali napraviti preljev i pruned grmlje. U toplim područjima potrebno je započeti s radovima u vrtu krajem zime. Glavna stvar je da je u to vrijeme imao vremena za snijeg, a vrijeme je postalo toplo i suho. Početna obrada grmlja mora se obaviti prije vegetativnog rasta.

Kako i kada otvoriti grmlje nakon zime

Učinkovito, udobno i sooooo brzo. Kada trebate izgubiti 3-4 kg tjedno. Pročitajte više ovdje.

Njega za ruže treba početi nakon zime s uklanjanjem materijala za pokrivanje. Iskusni vrtlari uklanjaju materijal nakon što se uspostavi temperaturni režim i kada se snijeg u potpunosti otopi. Usklađenost s ovim uvjetom spriječit će poraz mladica ili vypryvanie.

Potrebno je postupno ukloniti pokrovni materijal iz grmova ruže. Počnite s dnevnom ventilacijom. Optimalno prozračivanje postrojenja za nekoliko sati.

Mršavio Stepanenko: težio sam 108, a sada 65. Pio sam toplo za noć. Pročitajte više ovdje.

Zatim uklonite sklonište u potpunosti, pod uvjetom da se tlo zagrije približno na bajonetu.

Tijekom prvog tjedna, čim je uklonjen pokrovni materijal, zasjenjenje grmlja treba obaviti pomoću agrofibera ili posebnih filmova.

Sljedeća faza uključuje sušenje tla, radi se:

 • uredno razukochivanie grmova ruže;
 • nema dubokog otpuštanja zemlje oko grmlja. To će pomoći da zrak bolje teče u korijenski sustav biljke;
 • ugradnja nosača i pričvršćivanje izdanaka biljaka pomoću rešetkastih konstrukcija.

Njega starih grmlja

Mogla sam se riješiti artritisa i osteohondroze mjesec dana! Operacije nisu potrebne. Pročitajte više ovdje.

Zrele biljke nakon zime treba pažljivo ispitati. Sve stare biljke treba temeljito očistiti od suhih grana koje su pogođene štetočinama i bolestima. Često izbojci mogu biti oslabljeni i promrznuti, tako da sve grane treba rezati ispod zahvaćenog dijela.

Nakon zimskog razdoblja, izbojci moraju biti zeleni. Najčešći rizici u bazi postrojenja su:

 • kalupa;
 • Mraz-uzdužna pukotina kore;
 • Zarazne opekline.

U proljeće ruže mogu biti zamrznute, oboljele i slomljene grane. Sve smrznute izbojke treba rezati dok sredina stabljike ne postane bijela. Sva pljesniva područja se uklanjaju.

Nakon što su uklonjene sve zahvaćene grane, grm treba prekriti pepelom.

Važno je! Glavna stvar je da ne žuri s obrezivanje puca s bijelim cvatu, koji se nalaze u podnožju grma. Takav premaz pod djelovanjem sunčeve svjetlosti za dva tjedna će nestati na suncu samostalno.

Svakako uklonite sve izdanke koji rastu ispod razine presađivanja. To vam omogućuje da spriječite postupno divljina ukrasnih usjeva.

Posebno je djelotvorno usitnjavanje tla nakon hranjenja korijenskog sustava grmlja. Događaj omogućuje zadržavanje vlage u tlu, poboljšanje cirkulacije zraka i usporavanje rasta korova.

Usitnjavanje omogućuje manje popuštanje, što je vrlo važno u jesen. Malčiranje se vrši pomoću kore drveta i komposta.

Značajke obrezivanje ruže u proljeće

Kompetentna briga trebala bi uključivati ​​kvalitetan proces obrezivanja biljaka:

 • Sredinom travnja uklonite sve slomljene i zahvaćene grane tijekom zimskog razdoblja;
 • Izrežite izbojke do razine živih pupoljaka. Formirajte simetrični grm;
 • Budući da mnoge sorte hibridnih čajnih ruža mogu cvjetati na rast ove godine, tako da sve stare grane treba orezati;
 • Da bi se postigla obilna cvatnja, treba primijeniti tehniku ​​kombiniranog obrezivanja. U prvoj godini odrezati 3-5 pupova, a sljedeće godine - trećinu;
 • Podružnice sorti Floribunda, koje su stare više od 3 godine, trebaju biti potpuno odsječene;
 • Ako govorimo o obrezivanju penjačkih ruža velikih cvjetova koje cvjetaju na rast prošle godine, onda samo grane koje su starije od 5 godina treba ukloniti;
 • Obrezivanje Ramblera se obavlja odmah, kao i razdoblje cvatnje. Podrezivanje se provodi metodom "prstena". Uklonile su sve slabe i stare grane;
 • Prilikom oblikovanja shrab, mladi izbojci trebaju se izrezati na trećinu duljine, a sve guste grane treba odrezati;
 • Za sorte stabala ruža dovoljno je jednostavno obrezivanje i ukloniti sve zamrznute izdanke.

Mnoge sorte ruža koje su rano cvjetale, poput staklenika i engleskog, zahtijevaju rezidbu još u travnju, kada pupanje nije počelo. Hibridni čaj, penjanje i sorte vrhunskog tla treba odrezati u svibnju, odmah nakon cvatnje.

Rezidba se izvodi pomoću oštrog, čistog i dezinficiranog vrtnog alata.

Važno je! Rez mora biti iznad bubrega koji je okrenut prema van, otprilike na udaljenosti od jednog centimetra. Rezni kut 45 °. Nakon obrezivanja svih mjesta gdje su napravljeni rezovi, potrebno je obraditi vrtni teren kako bi se spriječila infekcija.

Pogledajte videozapis! Obrezivanje ruža u proljeće

Briga o biljkama nakon sadnje

Nakon što su ruže posađene, potrebno je biljkama osigurati redovito zalijevanje.

Voda grmlja treba biti ujutro ili navečer. Mlaz tijekom navodnjavanja treba biti usmjeren ispod korijena biljke. Root blur se ne može dopustiti.

Svakodnevno zalijevanje biljke je potrebno kako bi se postiglo puno puno ukorjenjivanje mladica. Nakon toga, zalijevanje treba biti umjereno, ali redovito.

Nakon zalijevanja iskusni vrtlari preporučuju oprezno otpuštanje tla. Takav se događaj održava do početka hladnog vremena. Zatim treba zbijen tla pod korijenovim sustavom biljke.

Ako je ruža posađena u proljeće, obrezivanje treba obaviti ranije. Ako govorimo o jesenskoj sadnji, onda nakon sadnje, rezidba nije potrebna. Formiranje grma treba odgoditi do proljeća.

Svi pupoljci koji su nastali u prvom ljetu su uklonjeni - to će dovesti do jačanja i pravilnog razvoja grmlja.

Kompetentno proljetno prskanje

U proljeće nakon uklanjanja pokrovnog materijala provodi se revizija postrojenja. Sve grmove treba pažljivo ispitati i utvrditi mjesto oštećenja od štetnika ili bolesti. Posebni kemijski proizvodi su posebno učinkoviti. Preporuča se koristiti otopinu bakrenog sulfata za proljetnu preradu. Koncentracija lijeka treba biti 1% ili 3%. Potrebno je prskati i biljke i nadzemni dio grmlja, ali i tlo oko njega.

Da bi se spriječila bolest ukrasnih usjeva od raznih štetnika, potrebno je koristiti sljedeće lijekove:

Naknadne tretmane treba izvesti sapunskom otopinom ili otopinom na bazi koprive ili željeznog sulfata. Također se preporuča dodati malo ljute papričice u otopinu sapuna ili koprive.

Proljetni subkorteks i zalijevanje ruža

Nakon završetka obrezivanja u proljeće, biljke treba oploditi tvarima na bazi dušika.

Najpopularniji lijekovi su:

Savjet! Apsorpcija tekućih gnojiva je bolja. Potrebno ih je posaditi po stopi od 3-4 litre otopine na jedan grm ruže. U vrijeme hranjenja suhim gnojivima treba pratiti njihovu potrošnju. To je optimalno ako 35-40 grama tvari po 1 kvadratnom metru padne na četvorni metar. m.

Dobar rast biljaka ima zajedničku primjenu organskih i mineralnih gnojiva. Kao organski možete koristiti istrunuti gnoj, ptičji izmet, humus.

U vrijeme kada su grmovi u fazi formiranja mladih grana treba napraviti rješenja temeljena na biljnim infuzijama ili stajnjaku. Nakon oplodnje, grmlje treba obilno zalijevati kako bi korisni minerali bolje prodrli u korijenski sustav usjeva.

Pogledajte videozapis! Vrlo učinkovit oblog za ruže

Usitnite ruže u proljeće

Nakon gnojidbe biljke trebaju malča. Ovaj proces je važna komponenta tehnologije opskrbe proljeća. Pomaže biljkama da rastu i izdrže mnoge bolesti.

Prednosti procesa usitnjavanja

 • Zadržat će vlagu u tlu;
 • Hladi tlo na visokim temperaturama;
 • Sprječava zbijanje tla;
 • Čuva korisne minerale u tlu;
 • Štiti korijenski sustav biljaka;
 • Štiti od raznih bolesti i štetnika;
 • Poboljšava izgled grmlja;
 • Sprječava rast korova.

Usitnjavanje je jednostavan i jasan proces koji se može obaviti u bilo koje doba godine. Međutim, optimalno je provoditi ga dva puta godišnje: u rano proljeće i na kraju ljeta.

Opis procesa usitnjavanja:

 • Tlo uz grmlje treba biti dobro raspršeno, ukloniti sve korove i izdanke;
 • Pokrijte tlo malčem oko 4-6 centimetara. Važno je da baza stabljike biljke nije prekrivena podnim oblogama;
 • Nakon što sloj malča postane humus, treba ga pomiješati s gornjim slojem tla;
 • Sljedeći sloj malča se polaže na vrh, postupak se ponavlja.

Agrofibra (Agrospan) za malčiranje prodaje se u trgovinama ili se može napraviti kod kuće, koristeći komade kartona, piljevine, suhe trave, čipsa ili sijena.

Jedan od najboljih alata je kompost. Može se načiniti od različitih komponenti, na primjer, iz taloga kave ili hrane. Ako koristite otpad od voća ili povrća, trebali biste vidjeti da nemaju sjemenke. Svi materijali su miješani i ostavljeni da trune oko ruža.

Jedna od najrasprostranjenijih lijekova je kokošji gnoj ili gnojivo. Često se koriste za malčiranje. Za stvaranje malča potrebno ih je koristiti u suhom obliku. Nedostatak korištenja takvih organskih gnojiva je u tome što mogu postojati sjemenke drugih usjeva koje će proklijati i spriječiti razvoj grmlja ruže.

Preventivno liječenje

Kultura skrbi trebala bi biti tijekom cijele godine. Gnojidba grmlja u ljeto je važna, kao i sklonište za biljke u jesen za zimu. Ništa manje važno je obrezivanje puca nakon zime i tretiranje grmlja od bolesti i štetočina u proljeće. Nakon što su grmovi bili otvoreni nakon zime, ruže treba spriječiti. Tretirajte sadnice kako bi se spriječila pepelnica, hrđa, lisne uši i grinje.

Za liječenje infekcija pomoću ove otopine: Potrebno je uzeti 100 grama koncentracije bakrenog sulfata od 3% i dodati u kantu vode. Zatim poprskajte grmlje i tlo uz grmlje.

zaključak

Proces uzgoja rosasa na otvorenom polju zahtijeva puno snage i strpljenja. Važno je pravilno se pridržavati svake stavke poljoprivredne tehnologije, budući da se svaka faza njege mora provoditi kvalitativno. Briga za ruže u proljeće nakon zime jedno je od glavnih razdoblja kada trebate biti strpljivi i ne štetiti grmlju.

Početnici koji su prvi odlučili uzgojiti ružičaste nasade na mjestu trebali bi potražiti savjet od iskusnih vrtlara ili vidjeti fotografije i video upute u članku. Pravi vrtlar i ljubitelj ruža neće uštedjeti vrijeme provedeno kako bi uzgojili ovo lijepo cvijeće na selu.

Pogledajte videozapis! Briga za ruže nakon zime, korak po korak